Általános anime terefere/vita topik

Started by SaiyaGin, 2006-12-30, 09:42:55

Previous topic - Next topic

SaiyaGin

A Melyik animet láttad legutóbb? Hogy tetszett? topikban többször olyan témákba bonyolódtunk, amik az :_off: kategóriájába estek. Ezt a threadet azért hoztam létre, hogy olyan kisebb, animékhez kapcsolódó beszélgetéseket, vitákat lehessen folytatni, amik máshova nem illenek, több hozzászólás erejéig témák lehetnek, de azért saját topikot nem kellene nyitni hozzá.
 

Raul

Na majdnem indítottam egy új topicot, de talán ide is elfér. Szal az nem hagy nyugodni egy ideje, hogy mi a rühes lófüttyért ilyen kicsi az elfogadottsága itthon az animének. Nem tudom nektek milyen tapasztalataitok vannak, de nekem meglett férfiként elég nehezemre esik bevallani a kortársaimnak, hogy szabadidőmben japán rajzfilmeket nézek. Általában csak furcsán néznek, de néha hangot is adnak abbéli kételyüknek hogy vajon normális vagyok-e. Pedig ennél sokkal rosszabb hobbik is vannak a világon. A munkahelyemen az egyik kollégám koka-kólás kupakokat gyűjt, a másik meg csokipapírokat (komolyan; mindkettő elmúlt 30)... hát ehhez képest az anime-fogyasztás komoly szellemi tevékenység, mégis kevésbé elfogadott mint az a kettő. Úgy hallottam japánban más a helyzet, igazan érdekelne miért..

Raggie

:D Mert Japánban így alakult ki. Ott már rágóta korhatár nélkül nézik az animéket és készülnek is igényes, felnőtteknek való animék is amik nemhogy magasabb életkorú néző számára is élvezetes, hanem egyenesen ő a célközönség, mivel kisebbek esetleg nem értenék vagy nem nekik való témáról szól a film(igen ott film-ként tekintenek az animékra is). Ezekben nagy szerepe van annak is, hogy az egész anime onnan ered, ott csináltak először ilyet, tehát még jó hogy ott szoktak hozzá a legelőször/legjobban...

De ezen nem kell nagyon megrökönyödni, hiszen kis hazánkba alig pár éve kezdtek el nagyobb számban beszivárogni az animék. És máshol Európában(vagy esetleg Amerikában) ahol már régebb óta elérhető sok-sok animemár messze nem ilyen súlyos a helyzet. Én pedig remélem, hogy a most fellendülőben levő anime, manga és egyéb keleti kultúrális anyagok beáramlása nálunk is ilyen folyamatokat indít majd meg minél hamarabb.

Elképzelhető, hogy a kultúrálisan(és nem csak kultúrálisan :) ) mindíg is elég konzervatív magyar közönség ódzkodva vagy esetleg jóval lassabban veszi majd át ezt a jó felfogást de majcsak eljön... kivárjuk! :D
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Solid Snake

Quote from: Raul on 2007-01-02, 18:07:30
Nem tudom nektek milyen tapasztalataitok vannak, de nekem meglett férfiként elég nehezemre esik bevallani a kortársaimnak, hogy szabadidőmben japán rajzfilmeket nézek. Általában csak furcsán néznek, de néha hangot is adnak abbéli kételyüknek hogy vajon normális vagyok-e.

Velem is pontosan ugyanaz a helyzet. Általában lenéznek, megkérdezik épelműségemet, amiért "makogó, nyivákoló rajzfilmeket nézek egész nap". Ilyenkor én csak csóválni tudom a fejemet, hogy miért nem képes a többség elfogadni ezeket. Oké, persze, hogy vannak elfajzott anime-k is, de ha pl. Haibane Renmei-t nézek és egy könnyedebb jelenet alapján egyből kétségbe vonják az ízlésemet, az néha igencsak szíven tud ütni.

Pont tegnap néztem az asztalin a KGNE-t. Édesanyám is a szobában tartózkodott, vasalt. Egy idő után megkérdezi tőlem, hogy hogyan tudok ilyen idegesítő rajzfilmet nézni. Mivel nem figyelt magára az anime-re, csak a hangokat hallotta, érthető a reakciója. A japán nyelv hangsúlyozása és artikulálása egy kívülálló elme számára valóban idegesítő lehet, azonban ha valaki tiszteli a nyelvet és az alkotást, akkor számára zene a fülnek (akárcsak nálam, rendkívül szépnek találom a japán nyelvet).

A kistestvérem is hülyeségnek tartja az anime-ket, "gagyi sz*r"-nak nevezi őket. Ilyenkor töprengek el azon, hogy miért is lehetséges ez.

Lényeg a lényeg: én imádom az anime-ket, ma már életmóddá vált nálam napi 4-5 rész megtekintése, falom az internetes ismertetőket, lerajzolom a kedvenc szereplőimet, és persze ilyen remek fórumra járok, mint a Usteam.  :jee:

A kívülállókkal nem törődök, nekik is bizonyára vannak számukra fontos hobbik, amiket esetleg én tartanék hülyeségnek az értékrendeim miatt. De hát ilyen az emberiség. Egy dolog a fontos: soha nem szabad elítélni akárkit is azért, amit szeret és amit esetleg mi nem találunk érdekesnek.

kikuchiyo

Azt azért meg kell jegyezni, hogy Japánban sem néz mindenki animét, kicsit sarkítva úgy is mondhatnám, hogy a tizenéveseken és néhány idősebb társadalom-selejtje otakun kívül senki.
A japánok, akikkel eddig beszéltem (pártíz ember - tudom, nem elég nagy minta a statisztikailag megalapozott következtetésekhez, és talán nem is unbiased), szinte kivétel nélkül teljes közönnyel viseltetnek az anime iránt. Miyazaki nevét hallották már, gyerekkorukban néztek Doraemont és kb. ennyi.
Amikor azt válaszolom, hogy eredetileg a nyelvet is emiatt kezdtem el tanulni, akkor némelyik tekintete üvegesedni kezd, de a többség csak vállat von.

Az meg, hogy mennyire elfogadott náluk, mint hobbi, megintcsak relatív. Ha egy tipikus japán irodai munkahelyen célozgatnál arra, hogy anime-rajongó vagy, az vélhetőleg nem tenne jót az előléptetési esélyeidnek.

Snake: amikor először hallottam japán nyelvű filmet, én is irritáló, hülye nyelvnek tartottam, de azóta sikerült megkedvelni - tényleg szép nyelv. :)
Failure is the default option

Dreamcleaver

Van egy egyszerű ám leleményes talámány, mely sok otaku otthoni problémáin könnyíthet. Úgy hívják *dobpergés* füllhallgató.

"But there's no sense crying
over every mistake
You just keep on trying
till you run out of cake"
- GLaDOS

Solid Snake

Quote from: Dreamcleaver on 2007-01-02, 19:15:11
Van egy egyszerű ám leleményes talámány, mely sok otaku otthoni problémáin könnyíthet. Úgy hívják *dobpergés* füllhallgató.

Kint anime-ztem a nappaliban, az asztali lejátszón. Úgy pedig elég nehéz fülhallgatót használni.  :smile:

Raggie

Quote from: SolidSnakeGH on 2007-01-02, 19:28:49
Quote from: Dreamcleaver on 2007-01-02, 19:15:11
Van egy egyszerű ám leleményes talámány, mely sok otaku otthoni problémáin könnyíthet. Úgy hívják *dobpergés* füllhallgató.

Kint anime-ztem a nappaliban, az asztali lejátszón. Úgy pedig elég nehéz fülhallgatót használni.  :smile:
:eek: Miért? Én is ott szoktam fülhallgatóval.

kiku: Jó, persze én sem arra gondoltam, hogy mindenki anime-fan lesz csak pl arra hogy nem megrökönyödést hanem "semmi különös" reakciót vált ki az emberekből ha megtudják anime rajongó vagy. És azért ez igan-igen erős túlzás szvsz amit a japán animenézőkről mondasz. Eleve akik idejönnek Európába azokat jobban rédekli az Eu-i kultúra mint az átlagjapánt és evvel együtt kevésbé érdeklik őket a japán animék, mert ha már itt vannak, akkor mi a fenéért nézzenek rajfilmeket otthonról ha itt is sok nekik új kultúrális értékkel találkoztak.

Az mondjuk megint csak tény, hogy ott a manga elterjedtebb jóval mint az anime. Mert lehet utazás közben és egyéb munkahelyi feladatok rövid szüneteiben is olvasni és ráadásul olcsó.

Quote from: kikuchiyo on 2007-01-02, 19:09:12Az meg, hogy mennyire elfogadott náluk, mint hobbi, megintcsak relatív. Ha egy tipikus japán irodai munkahelyen célozgatnál arra, hogy anime-rajongó vagy, az vélhetőleg nem tenne jót az előléptetési esélyeidnek.
Szerintem megintcsak nem érted a problémát. Nem avval van a gond, hogy az "anime rajongó"-ság nem jelent előnyt egy előléptetésnél(vagy éppenséggel hátrányt) hanem az általános közvéleménnyel. Magyarországon az sem jelent előnyt ha azt mondod hogy családod van, vagy hogy tervezel családot mégsem néznek furcsán a családos emberekre. Érted már?!
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Raul

Én úgy gondolom hogy a mese maga van alulértékelve. Pedig az a sok szenny hollywoodi akciófilm/vígjáték is csupa fikció, csak épp olyan köntösben adják el mintha bárkivel megtörténhetne. A rajzfilm sokkal őszintébb, meg sem próbálja leplezni hogy nem meséről van szó. Kell némi fantázia és 'gyermeki lélek' hogy az ember el tudja magát engedni és bele tudja magát élni egy ilyen történetbe. Szerintem van egy két olyan anime amely mély gondolatokat közöl, ha az ember figyel...

(nah most jól kimagyaráztam hogy miért nézek animét :D)

kikuchiyo

Arra akartam utalni, hogy Japánban is igenis van egyfajta negatív megítélése az animéknek is és azoknak is, akik rajonganak értük.

(Az animesukin van egy kj1980 nevű user, aki egy magát otakunak valló japán, az ő régebbi hozzászólásai között keresgélj, ha mélyebben érdekel a téma.)
Failure is the default option

Solid Snake

Quote from: Raul on 2007-01-02, 19:58:50
Szerintem van egy két olyan anime amely mély gondolatokat közöl, ha az ember figyel...

pl. Haibane Renmei.  :jee:

Végül is sok anime van, ami elgondolkodtatja az embert vagy arra készteti, hogy átgondolja eddigi életét. Amióta anime-ket nézek, úgy érzem, jobb emberré váltam és ez fantasztikus érzés.

Raul

Quote from: SolidSnakeGH on 2007-01-02, 21:46:14
pl. Haibane Renmei.  :jee:

Még nem hallottam róla, de már töltöm!!

Solid Snake

Quote from: Raul on 2007-01-02, 21:50:53
Quote from: SolidSnakeGH on 2007-01-02, 21:46:14
pl. Haibane Renmei.  :jee:

Még nem hallottam róla, de már töltöm!!

A "Melyik animet láttad legutóbb? Hogy tetszett?" topicban illetve EZEN a linken olvashatsz róla. Jó szórakozást hozzá!  :jee: :tezsvir:

Bishop

off,vagy talán nem,mindenesetre az eddigi témához igen

én egyszer megpróbáltam a HR-t de még nem voltam/vagyok felkészűlve talán félév múlva ,már eléri azt az otaku szintet hogy végig tudjam nézni :D

de ha te erősebbnek tartod magad,akkor le a fejjel elötted

félre ne értsétek nem rosz,csak nekem túl vontatott egy részhez elég  nagy lelkierő kell

Kvikveg

kj1980 az "otaku" szorol
Szoval aki kint otakunak vallja magat, az valszleg napi 24 orat otthon rohad es massal nem igazan foglalkozik. Ezt azert megertem, hogy nem feltetlenul nezik jo szemmel. Vegulis az elet nem arra valo, hogy tv-nezessel toltsd el, akarmennyire is erdekes es informativ a dolog. Ugy ertem ez egy szorakozasi fajta, es nem az elet maga.
A banneremen is at akarom irni valami kevesbe maniakus jelentesure... :/

A sajnalatos az, hogy itthon azt nem ertik meg, hogy ez egyszeruen olyan, mint az esti mozifilm, csak mas nyelven, mas kulturabol, mas ertekekkel. Nekunk nyilvan sokkal erdekesebb, mivel idegen. Ha 5 eve folyamatosan nezned, nem lenne annyira ujdonsagszaga az 1001. animenek.

Aki kolaskupakokat es csokipapirt gyujt es nem profi szinten, az befoghatja. :mad:
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Damnatus

Haibane Renmei nagyon jó!
De ha nagyon filozofálgatni akarsz, akkor serial experiments lain!

Egyébként az anime nem mese, hanem animációs/rajz film. Ahogy sok rajzfilm nem szól gyerekeknek, azaz nem mesefilm, úgy van olyan élőszereplős film is, ami mesfilm kategóriába esik.
És animéből is nem egy gyenge eresztés van. Mágha a rajz, kimunkáltság jó is, hijányzik belőle a hangulat, vagy a lebilincselő történet. Sőt, szvsz a japánban készült animék csak egy része jut el Európába, a már hazai közönség előtt szelektált darabok.
Az, hogy kinek mi a véleménye az animéről, vagy az animékat szeretőkről, az engem nem izgat. Sokkal inkább zavar az, hogy amikor felajánlom, hogy legalább nézzen meg egy olyat, amit én ajánlok fel neki, akkor nemet mond. Mert így csak egy szelet (Digi/pokemon és tsai) alapján ítél meg egy egész műfajt, ami szűklátókörűség.


Yakumo

Quote from: Kvikveg on 2007-01-02, 21:57:51
kj1980 az "otaku" szorol
Szoval aki kint otakunak vallja magat, az valszleg napi 24 orat otthon rohad es massal nem igazan foglalkozik. Ezt azert megertem, hogy nem feltetlenul nezik jo szemmel. Vegulis az elet nem arra valo, hogy tv-nezessel toltsd el, akarmennyire is erdekes es informativ a dolog. Ugy ertem ez egy szorakozasi fajta, es nem az elet maga.
A banneremen is at akarom irni valami kevesbe maniakus jelentesure... :/

De azt azért PLZ értsük már meg, hogy Európában élünk és itt az Otaku szó jelentése NEM egyezik a japán szó szélsőséges jelentésével. Itt egyszerűen azt az embert jelenti, aki a japán anime-kért, mangákért és úgy általában a japán kultúráért "rajong". Köze nincs a japán, társadalomtól elzárkózott, vegetatív életmódot folytató emberek elnevezéséhez. oké?^^ :)

Raggie

#18
Ezt szerintem Kvikveg is értette, csak arra válaszolta ezt Kikuchiyo-nak hogy ez a kj1980 nem azt mondta, hogy nem nézik jó szemmel a japánok az anime rajongókat hanem azt, hogy az ENNYIRE ELVETEMÜLTEN FANATIKUS rajongókat nem nézik jó szemmel. :) ;)

EDIT: Damnatussal messzemenőkig egyetértek és már én is érzem azt, hogy alig találok olyan animét amit megnézésre érdemesnek találnék. Ez nagyképűen hangzik, de azt kell hozzá tudni, hogy amikor(jó régen volt már az :rolleyes: :D )megismerte az animét, mint olyant és elkezdtem az FTP-ről leszedegetni őket és nézni, akkor szinte mindenevő voltam. Minden tetszett és minden élvezetes volt, mert új volt és mert anime, ami király! :cool: :) Egy idő után már elkezdtem érezni hogy nem minden anime olyan jó amit leszedek, s mostanában már alig nézek animét. Amit meg megnézek azok sem újak, hanem inkább régebbiek amiket kihagytam valamilyen oknál fogva amikor újonnan kijöttek(pl GitS-SAC 1-2 és FLCL ). Sőt még olyanok is vannak, amiket mikor megnéztem őket marha jónak találtam, most pedig már nem tetszenek annyira, ha most látnám őket talán végig sem nézném őket.

Erre másvalaki egyből rávágná, hogy "persze hiszen megöregedtél közben és ezek gyerekeknek szólnak" de ez egyáltalán nem így van. Pl nemtom melyik gyerek élvezné a Satoshi Con által rendezett filmeket vagy esetleg a Planetes című animét.
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Selmo

Darkstar ha erre jársz javítsd már ki a csevelyt a topic címében.  :redface:

A tökéletesség unalmas.

Kvikveg

Hat. Azt en is remelem, de attol tartok az eredeti jelentese ez, es ez tobbet jelent, foleg kivulalloknak. De arra, amit en csinalok - animet nezek rendszeresen, van 1 db figuram es par poszterem, de amugy livin' my life ugysincs szo. Csak nem akarok felreertheto lenni.

http://forums.animesuki.com/showpost.php?p=382282&postcount=478
Asszem ezen post olvasasa utan huzok Genshikent nezni. Es kozben remenykedek, hogy annyira elborult nem vagyok. XD

Raggie: a tag pont azt irta, hogy egy bizonyos eletkoron felul a japanoknak egyszeruen tilos emlegetni, hogy meg animet neznek, mert hulyenek nezik oket. Gyerek azt irta, hogy o munkatarsainak nem  mondja el, mert meg kikozositik, stb. Szoval eleg durvan el kell hallgatnia, kifele mast mutatni. Kozben persze jar talalkozokra, de kvazi kettos eletet el. Kint tehat otaku=nem normalis. Masban is lehet otaku (szo jelenteserol egyik linkben), de azok talan tarsadalmilag jobban elfogadottak. Nem tudtam, hogy ennyire k.o. helyzetuk van, azert ez durva. (Anyam, japan rokonsag latta a szobamat a kiakasztott GitS es CB poszterrel, mit gondoltak ezekutan?!  :eek: :eek: :eek:  :lul:)
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Fazék

Quote from: Yakumo on 2007-01-02, 23:20:27
Quote from: Kvikveg on 2007-01-02, 21:57:51
kj1980 az "otaku" szorol
Szoval aki kint otakunak vallja magat, az valszleg napi 24 orat otthon rohad es massal nem igazan foglalkozik. Ezt azert megertem, hogy nem feltetlenul nezik jo szemmel. Vegulis az elet nem arra valo, hogy tv-nezessel toltsd el, akarmennyire is erdekes es informativ a dolog. Ugy ertem ez egy szorakozasi fajta, es nem az elet maga.
A banneremen is at akarom irni valami kevesbe maniakus jelentesure... :/

De azt azért PLZ értsük már meg, hogy Európában élünk és itt az Otaku szó jelentése NEM egyezik a japán szó szélsőséges jelentésével. Itt egyszerűen azt az embert jelenti, aki a japán anime-kért, mangákért és úgy általában a japán kultúráért "rajong". Köze nincs a japán, társadalomtól elzárkózott, vegetatív életmódot folytató emberek elnevezéséhez. oké?^^ :)
szóval azt akarod mondani, hogy csak azért, mert a "magyar nyelvben" az otaku szó elhagyta negatív jelentéstartalmát, onnantól nyugodtan kéne használnunk a magyar anime-kedvelőkre? :)
én inkább azt szorgalmaznám, hogy irányítsuk a szót, korrekt tájékoztatással az eredeti japán jelentésének közelébe és hagyjunk fel a hibás használatával :)

Zsiga

Quote from: Yakumo on 2007-01-02, 23:20:27
Quote from: Kvikveg on 2007-01-02, 21:57:51
kj1980 az "otaku" szorol
Szoval aki kint otakunak vallja magat, az valszleg napi 24 orat otthon rohad es massal nem igazan foglalkozik. Ezt azert megertem, hogy nem feltetlenul nezik jo szemmel. Vegulis az elet nem arra valo, hogy tv-nezessel toltsd el, akarmennyire is erdekes es informativ a dolog. Ugy ertem ez egy szorakozasi fajta, es nem az elet maga.
A banneremen is at akarom irni valami kevesbe maniakus jelentesure... :/

De azt azért PLZ értsük már meg, hogy Európában élünk és itt az Otaku szó jelentése NEM egyezik a japán szó szélsőséges jelentésével. Itt egyszerűen azt az embert jelenti, aki a japán anime-kért, mangákért és úgy általában a japán kultúráért "rajong". Köze nincs a japán, társadalomtól elzárkózott, vegetatív életmódot folytató emberek elnevezéséhez. oké?^^ :)
Hát, én nem vagyok japán, és mégis retardált gyökérnek tartok mindenkit aki büszkén otakunak vallja magát akár eszerint az európai nézet szerint is (amit  szerintem épp azért alakítottak így át a nyugati otakuk hogy ezzel intézzék el a lelkiismeretüket), és szerintem még itt a fórumon sem vagyok egyedül ezzel a véleményemmel (konkrétan Lythisre emlékszem hogy írt ilyesmiket régebben), pedig azért ez egy elég tájékozott és elfogult társaság anime/manga témában... Az hogy az átlag nyugati nem is ismeri ezt a szót még nem jelenti azt hogy nem néz hülyének ha Dragonballt nézel és büszke vagy rá.

Fazék:  :tezsvir:

Ramiz

Én sosem voltam/vagyok igazán büszke rá, hogy mennyire számítógép előtt rohadó, filmbámuló életmódot tudok élni huzamosabb ideig is, és sztem mások is így érezhetnek talán, max néha elviccelődünk vele, és úgy mondjuk egymásnak olykor, hogy "go get a life", mintha nekünk nem esne nehezünkre... :haha: persze nem akarok senki nevében beszélni, de én így vagyok vele. Viszont azért jól esik a tudat, hogy az internetfüggőség meg az anime-mánia (ami mostanra nagyjából eltűnt, de volt egykét évig nagyon is) meg a hasonlók nekem csak amolyan ideiglenes menedék-félék, mert amikor néha hosszabb időre teljesen el vagyok ezektől vágva, akkor is tudom magam jól érezni, és nem hiányzik szinte semennyire (na jó, elalvás előtt eszembe jut, hogy vajon mi van épp a fórumon... ^^"). Szóval valószínűleg igen messze vagyok az otaku szó japán jelentésétől, és valószínűleg majdnem mindenki a fórumon. :)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

kikuchiyo

Kvikveg: ezt a japán rokonságot honnan sikerült beszerezni?
Failure is the default option

Ramiz

Quote from: kikuchiyo on 2007-01-03, 01:05:19
Kvikveg: ezt a japán rokonságot honnan sikerült beszerezni?
Miért, te is szerzel gyorsan ugyanonnan? :muhahah:
Hmm, kezdünk offok lenni, menjünk gyorsan máshova. :o Mondjuk ide.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Yakumo

#26
Én értem az álláspontokat vagy éppenhogy nem, mert ez nem egy könyvben le van írva,h nyugaton nem azt jelenti, amit Japánban. Japánban tényleg retardáltak az otakuk, nyugaton meg egyszerűen, igen Fazék, így hívják az anime-kedvelőket. Persze alakíthatja mindenki a maga szájízére, de attól még sztem nem korrekt dolog egy olyan embert gyökérnek nézni, aki otakunak vallja magát nálunk. Mindegy. Ha emellett kockaretardmindigamoncsicsitnézem egyén, az megint más.
Dehát úgy látszik az Isten sem győz meg titeket, ezekszerint az egész nyugat használja helytelenül és ti gondoljátok jól. Félreértés ne essen, az eredeti értelmezése valóban nem ez. De miért nem lehet elfogadni, hogy Japánon kívűl mást jelent?  :confused: ^^
A japánok is terjesztik ezt és használják szándékosan, mert így lehet az embereket itt "megszólítani" akik az anime-ket kedvelik.
Ha Japánban valakit otakunak nevezel min. hogy átdöf. De itt nem ezt jelenti. Emlékszem még Ramiz történetére, amikor egy japán sráccal ismerkedtek valahol és Super-otakunak hívta Raggie-t és Ramizt is. (ha jól emlékszem) Mivel ő japán, biztos nem megsérteni akart titeket és nem is úgy esett, igaz? Ő is tudta,h ezzel "kedveskedik" nektek" nem legyaláz, mint Japánban tenné. ;)

Lythis

otaku: another breed of wapanese

Wapanese:"Wapanese" are decidedly caucasian individuals who, by means of thoroughly warped postmodern acculturation processes, have come to the decision that it is in their best interest to act as if they were denizens of the nation of Japan. The term "wapanese" can be accurately though of as an analog to wigger. A whitey can be classified as a "Wapanese" if they are in possession of two or more of the following defining traits:


1. Has an unhealthy obsession with shallow, saccharine and intellectually insulting animation shows (also refered to as anime by the nerd elite) originally tailored for young Japanese children

2. Operates under the erroneous belief that every aspect of American culture is vastly inferior to that of Japan's – even though 99.9% of Wapanese have never had firsthand experience of any sort with their preferred culture (in other words, they've never set so much as one foot upon the island(s) of Japan)

3. Halfheartedly studies Japanese language and/or is a part-time practitioner of martial arts

4. Has a sword (samurai swords only, of course) collection

5. Is a Virgin
6. May be afflicted with a terminal case of yellow fever [spoiler=yellow fever desc.]A mental disease that afflicts the Wapanese, the fanboys, and the otaku. Symptoms of this condition are;
(a) A sexual obsession towards females of Asian descent.
(b) An obsession towards Asian media and entertainment, primarily anime, hentai, manga, and other Japanese media.
(c) A sudden urge to imitate anything from Asia. For instance, learning Japanese and eating sushi just for the sheer sake of trying to be "Asian".
(d) Thinking that one knows more about Japan than the Japanese themselves, despite never setting foot in that country or at lest reading about it.

[/spoiler]; however, they constantly fail in their quest for Japanese pootytang

7. Extreme cases may traipse around whilst wearing a "costume" that makes them resemble their favorite anime characters (this practice is reffered to as cosplay; cross-dressing and raging homosexuality is not an uncommon component of cosplay.


Interestingly, Wapanese are generally though of as "failures" and rejects within their own culture. Social scientists such as myself speculate that it was their failure to gain acceptance within their own culture than has lead many a white geek to seek out Japan's culture as a surrogate; however, they'd be shattered to know that the insular and somewhat racist Japanese society would be even less accepting of them than the people of their true and native culture.

Wapanese munch on imported Pocky and wash it down with a bottle of Pocari Sweat.




Quoted from www.urbandictionary.com

Amúgy osztom Fazék véleményét.

Darkstar

Én is csatlakozom Fazékhoz.
Sosem bírtam, ha valahol elkezdenek használni egy idegen eredetű szót és eközben szépen megváltoztatják/elferdítik a jelentését.
Lythis, a weaboo kimaradt :D
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

kikuchiyo

Köszönjük a copypastát.

Yakumo: végeredményben úgy használod a szót, ahogy akarod, csak aztán vigyázz, nehogy félreértésekbe keveredj emiatt.
Ugyanez áll a többi hasonló szóra (pl. loli(con), yaoi, vagy akár anime), amit sokkal enyhébb és szűkebb értelemben használnak nyugaton, mint Japánban.
Failure is the default option