Japán filmek és zenék

Started by Daihelyon, 2003-12-11, 17:11:08

Previous topic - Next topic

Raggie

Tud valaki valamit a Casshern filmről?? Mert egy ismerősöm megnézte és szerinte iszonyat szar volt... és állítólag anime-feldolgozás.
Namost se az animéről se a filmről nem tudok semmit! :D :lame:
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Djinn

Quote from: Raggie on 2007-03-10, 13:31:32
Tud valaki valamit a Casshern filmről?? Mert egy ismerősöm megnézte és szerinte iszonyat szar volt... és állítólag anime-feldolgozás.
Namost se az animéről se a filmről nem tudok semmit! :D :lame:
A "Shinzou Ningen Casshan" egy 1973-74-es animesorozat, ez alapján készült (bár azt hallottam, hogy nem osk köze van hozzá XD). Én is kb enniyt tudok róla. Saknos még nem sikerült rátalálni, pedig kivánics lennék.

A film valóban elég eltérő véleményeket vált ki, nekem pl tetszett! Kár, hogy nem adták moziban itthon, nagyon ütős lett volna egy két jelenet!! (The Back Horn :whoah:). Kissé szájbarágósra sikerült a vége de nekem nem volt zavaró. Szerintem egy nézést mindenképp megér, ha más nem akkor a zene miatt, mert az nagyon  :Kiraly: Ha a film is tetszik, akkor meg külön jó ^^ (tartalmi leírás kismillió van a neten)
Itthon kiadták DVD-n és nagyon igényesre sikerült a kiadás. :)
"If you want the rainbow, you gotta put up with the rain"

noriko

mozi: Örökmozgó
időpont: március 14. szerda , 18.30
film: Sötétség a fényben(imdb)
(Nippon no kuroi natsu – Enzai/Darkness in the Light), japán, 2000, r, f: Kumai Kei (Hiraishi Koichi történetéből), o: Okuhara Kazuo, z: Matsumura Teizo, sz: Nakai Kiichi, Terao Akira, Hosokawa Naomi,
hb/japán hang, 119 perc
with English subtitles
Élesen kritikus és pergően dinamikus filmjében egy valós eset kapcsán - Matsumotóban 1994. június 27-én mérges gáz okozott balesetet – vizsgálja a neves író-rendező a tömegmédia és a rendőrségi vizsgálat anomáliáit. A balesetet bejelentő férfit hamarosan gyanúsítottként hallgatják ki és a médiában is meghurcolják. Egy évvel később a helyi főiskolai rádiós klub két tagja dokumentumriportot készít és a balesetről terjesztett hamis hírek nyomába eredve próbálja kideríteni az igazságot...
[Japán filmklub]
A belépés ingyenes!
"I wish I could, but I don't want to."

Lazzaret

Most fogok nekiugrani a Battle Royale filmnek. Amint hallottam nagyon kemény. Kiváncsi vagyok milyen. Amint megnéztem majd írok róla.

www.arkangyalok.uw.hu

Ramiz

Nem olyan nagyon kemény - látványilag (brutalitás). A mondanivalója viszont gyilkos, kevés durvább filmet láttam. Persze az is igaz, hogy sok ismerősöm mondta, hogy egyáltalán nem érintette meg a film, és hogy én vagyok pszihopata, ha felkavar ennek a filmnek az üzenete, nem pedig a film ilyen. Mindegy, nézd meg, döntsd el magadnak, aztán számolj be. :D
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Solid Snake

Akira Kurosawa - Shichinin no Samurai (1954)

Gyermekkorom meghatározó filmje. Annak idején ennek a filmnek a hatására akartam kiskoromban szamuráj lenni, "ha majd nagy leszek".  :smile:

Most, hosszú évek után ráakadtam egy feliratozott verzióra, így kérdés sem fért hozzá, hogy leszedem.

Ma délelőtt néztem újra, s kijelenthetem: így "felnőtt" fejjel sokkal jobban szeretem! A történet még ma is elragadó, a mögöttes tartalomra könnyebben figyeltem fel, mint akkoriban (pl. Kambei záróbeszéde a film végén nagyon ütött, végre megértettem a szavai jelentőségét).

Aki nem ismerné a történetet (van egyáltalán ilyen USTEAM-es halandó?  :ejnye:): A XVI. században egy szegény eldugott kis falu teljesen ki van szolgáltatva a banditáknak, akik minden évben visszatérnek, hogy lerabolják a falut. A parasztok a védelmük érdekében vándorló, gazdátlan szamurájokat hívnak magukhoz. Mivel pénzt nem, csak rizst tudnak a szolgáltatásért felajánlani, ezért csak igen nehezen találnak rá Kambeire, aki arra esküdött fel, hogy akkor is jót cselekszik, ha semmit nem kap cserébe. Ez a hős figura gyűjti össze azt az öt harcost, aki hajlandó csupán csak élelemért harcolni.

Kikuchiyo pillanatai ragadtak meg annak idején a legjobban a fejemben (mivel valljuk be, eléggé gyerekesen viselkedik), így most nála érződött leginkább a nosztalgikus érzés. A harcjelenetek mai fejjel már néhol megmosolyogtatóak, mégis van bennük valami, amitől a néző izgalomba jön.

Aki még nem látta, az sürgősen pótolja ezt a fantasztikus klasszikust!

100% + :smile:

Ramiz

Quote from: SolidSnakeGH on 2007-03-17, 14:41:40
Aki még nem látta, az sürgősen pótolja ezt a fantasztikus klasszikust!
Olyan nincs. :D
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

noriko

Apropó Kurosawa. Tegnap húgommal megnéztük a Yojimbo-t, utána meg rögtön a Clint Eastwood-os remake-et is (Egy maréknyi dollárért).  :D

Érdekes volt levonni a párhuzamot a kettőből! Nagyon szorosan követi a remake az eredetit. Viszont mégis más, így nem lehet azt mondani, hogy ez, vagy az a jobb.
Kurosawa verziójában a főhős pl. sokkal komikusabb volt. És egyfolytában evett.  :haha:
Clint meg inkább  :lazza: volt.

Szóval, mi mindkét filmet élveztük. :)

Pont ezen a héten lesz egy másik remake-je is elvileg, egy Bruce Willis-es. Na arra kíváncsi leszek!

de ez már egy másik topic.

Próféta

Hmm, és (mindhárom) egy Dashiell Hammett sztori feldolgozása ráadásul?
Ha nem felejtem el, megnézem.

Ramiz

[spoiler=Mamoru Oshii: Avalon]Vigyázat, mélyvíz!!![/spoiler]

Raggie

Quote from: Próféta on 2007-03-20, 01:13:25
Azt jól teszed, mert mindkettő télleg nagyon jó! (mármint a japán és az Eastwood-os... a harmadikat nem láttam)
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Rounin

Quote from: Raggie on 2007-03-21, 22:26:55
Quote from: Próféta on 2007-03-20, 01:13:25
Azt jól teszed, mert mindkettő télleg nagyon jó! (mármint a japán és az Eastwood-os... a harmadikat nem láttam)

Én láttam és kifejezetten tetszett a másik kettő ismeretében is. De hát én ízlésficamos vagyok.

Fazék

78-83 közötti japán filmek kellenének egy barátnak, szóval aki esetleg jön szerdán 300-ra és tud ilyeneket nélkülözni, megköszönném :D

Raggie

... A francba!... Nekem pont csak 65-77-esek vannak... :[ sajna nem tok segíteni...
( :D )

Well, do ya, punk?"

Ramiz

Nekem főleg a '60-as évekből vannak (Suzuki filmek, Okamoto és kortársai szamurájfilmek).

.Attila

Nincs ebben a filmben semmi különleges. Mégis jó volt.
Egy valóságszerű, középiskolások szerelmi története, valóságszerű szereplőkkel (azaz nem csinibabákkal és hasonlókkal).

Alaptörténet: Hana és Alice (Arisugawa-ból jön az Arisu~Alice) két középiskolás lány, barátnők. Alice észreveszi, hogy az egyik vasútvonalon, meghatározott időben szokott utazni egy neki tetsző fiú/férfi, és meg akarja mutatni Hananak. Hananak viszont a vele utazó másik fiú tetszik meg neki. Elkezdi követni, titokban fényképeket készít róla. Hogy közelebb kerüljön, csatlakozik a fiú iskolai klubjába. Azon a napon, amikor csatlakozott, megint elkezdi követni hazafelé. A fiú állandóan valamilyen könyvet olvas, annyira, hogy észre sem veszi egy üzlet a csak fejmagasságig felhúzott rolóját, így neki megy fejjel. Majd feláll, tesz néhány lépést, és összeesik. Hana odamegy, megkérdezi, jól van-e, hogy emlékszik-e mindenre, a nevére például. A fiú emlékszik. Hana következő kérdése azonban az, hogy emlékszik-e a fiú arra, hogy szerelmet vallott neki (a fiú Hananak). A fiú nemmel válaszol, a lány meg amnéziára kezd el gyanakodni.
Ebből a hazugságból indul a történet, ez a főszál, bár van egy másik szál is, mely Alicehoz fűződik.

Aki szereti a valóságszerű filmeket, amikben igazából nincs is semmi különleges, de valahogy mégis magával ragadóak, azoknak bátran ajánlom a filmet.

Ez a jelenet meg nagyon aranyos volt :)

Fazék

végre megnéztem ezt a filmet. Ramiz adta még valamikor nagyon régen és csak azt tudom leírni róla, amit már ő is írt az azsiafilm oldalon. remek borzongás, ijesztgetés nélkül, folyamatosan kétségek között tartja az embert, és jó részük úgy áll föl a filmtől, hogy még jó ideig ezen fog gondolkodni. nagyon jó kis nyomozós "sorozatgyilkosos" thriller. ajánlom megtekintésre :)

Dreamcleaver

A Hana to Arisu-höz tud valaki torrentet? Kösz. :)

"But there's no sense crying
over every mistake
You just keep on trying
till you run out of cake"
- GLaDOS

.Attila

Azt sajnos nem, viszont a film még vinyón van.

noriko

időpont: március 28. szerda , 18.30
film: Kísértet a kocsmában(imdb)
(Izakaya yurei/Ghost Pub), japán, 1994, r: Watanabe Takayoshi, f: Tanaka Yozo (Yamamoto Masayo regénye nyomán), o: Fujisawa Junishi, z: Umebayashi Shigeru, sz: Hagiwara Kenichi (Sotaro, a bártulajdonos), Yamagushi Tomoko (Satoko, az új feleség), Muroi Shigeru (Shizuko, az elhunyt feleség), Miyake Yuji (Tatsuo, Sotaro barátja),
hb/J, 110 perc
with English subtitles
Sotaro, egy yokohamai tipikus japán kocsma tulajdonosa, megígérte haldokló feleségének, Shizukónak, hogy soha nem nősül meg újra. Amikor fivére rábeszélésére mégis elveszi a bájos Satokót, ismét feltűnik a volt feleség - immár kísértetként. És bár nem rosszindulatú, mégis alaposan belezavar az új pár életébe, akik – papi segítséggel – próbálnak megszabadulni tőle. Egy besurranó tolvaj váratlan beavatkozása következtében azonban Shizuko végképp elszabadul, ami számtalan és egyre mulatságosabb bonyodalomhoz vezet. A sajátos humoráról híres Suzuki Seijun egykori asszisztense, Watanabe Takayoshi az év egyik legjobb japán vígjátékát alkotta meg, mely a bohózat határán egyensúlyozva, finom nosztalgiával szól a halál és az elválás komor témájáról.
[Japán filmklub]
A belépés ingyenes!

Solid Snake

Quote from: noriko on 2007-03-26, 21:18:12

Let me guess. Budapest. Pwned?  :frown:

noriko

Solid Snake

via_mala

Kid Return - Kizzu ritân (1996)
Ez is egy jó Takeshi Kitano film volt - nem szerepelt benne, "csak" rendezte, amelyben végre nem a yakuza volt a fő téma. Két fiatal középiskolásról Masaru-ról és Shinji-ről szól, akik az iskola rémei, terrorizálják a többi diákot, kiverik belőlük a zsebpénzüket, és a tanárokat is az őrületbe kergetik, már amikor egyáltalán bemennek az iskolába.
Aztán a nagyobbik tahót, Masaru-t megagyalja valaki és ennek hatására elkezdenek box-edzésekre járni. Masaru azonban hamarosan kihullik a rostán, és inkább beáll a yakuzákhoz, viszont a sokkal visszafogottabb Shinji-ről kiderül, hogy egész tehetséges, és úgy néz ki marad a boxnál. Azért is tetszett a film, mert kedvenc animémre, a Hajime no Ippo-ra emlékeztetett a box téma, bár messze nem olyan látványos, mint rajzolva. Viszont az animétől eltérően a srác nem viszi a nemzeti bajnokságig, mert egy lezüllött boxoló hatása alá kerül, és leromlik a teljesítménye. Masaru pályája is ígéretesen indul a yakuzában, már egész nagy megtiszteltetésnek örvend, amikor nem bírja tartani a nagy pofáját, és hipp-hopp kirakják a bandából - előtte persze jól elverik.  :lazza:
A film tanulsága szerintem az, hogy mindkettőjüknek volt egy lehetőségük, mégis mindketten elbaltázták, és most már rájuk is csak a szürke hétköznapok és gürizés marad. Ennek ellenére nem lehangoló a film, én legalábbis nem éreztem rajta, pláne hogy volt egy mellékszál, ami egy szorgos, illedelmes, "jótanuló" srácról szólt, aki hiába volt a két főhős totális ellentéte, mégiscsak a belét kidolgozta, megbecsülést nem kapott, és semmi sikere nem volt. 2 másik tanuló meg stand-up komikus lett, és fura módon, talán utalásképpen Kitano korai karrierjére, nekik egész sikeres életük lett.  :3x3:
Szerintem: 8/10
"Amíg képesek lesznek meghatódni egy moll akkord hallatán, amíg könnybe lábad a szemük, ha két szerelmes egymásra talál, amíg gyanakvó szívükben jut hely a kockázat vállalására, és mernek Isten arcába nevetni, addig van remény a menekülésre.
Ha mindez kiveszett az emberekből, megértek a pusztulásra."
- Clive Barker: Korbács

Ramiz

Ezt honnan szerezted be? :) Érdekel.

via_mala

Quote from: Ramiz on 2007-04-16, 01:29:00
Oh pardon, a forrás: CinemaObscura
"Amíg képesek lesznek meghatódni egy moll akkord hallatán, amíg könnybe lábad a szemük, ha két szerelmes egymásra talál, amíg gyanakvó szívükben jut hely a kockázat vállalására, és mernek Isten arcába nevetni, addig van remény a menekülésre.

Ramiz

Quote from: via_mala on 2007-04-16, 02:19:39
Quote from: Ramiz on 2007-04-16, 01:29:00
Oh pardon, a forrás: CinemaObscura
Ez egy jó oldal. :) Már voltam itt, de a Kitano-t nem vettem észre. :merci:

Dreamcleaver

Én még régebben asszem a Duna TV-n láttam, vagy az m1-n.

"But there's no sense crying
over every mistake
You just keep on trying
till you run out of cake"
- GLaDOS

noriko

mozi: Örökmozgó (Budapest)
időpont: április 25. szerda , 18.30
film: Tora-san régi drága otthona(imdb)
(Torajiro shibamata bojyo), japán, 1972, r: Yamada Yoji, f: Asama Yoshitaka, Yamada Yoji, sz: Atsumi Kiyoshi (Kuruma Torajiro), Baisho Chieko (Suwa Sakura, Torajiro nővére), Yoshinaga Sayuri (Utako), Miyaguchi Seiji (Utako apja),
hb/japán hang, 108 perc
with English subtitles
A japán film történetében talán a legsikeresebb, de mindenképpen a leghosszabb sorozat volt a Nehéz embernek lenni (Otoko wa tsuraiyo), melynek főhőse egy középkorú, kissé excentrikus, aranyszívű agglegény, aki csavargásai során minden epizódban Japán más-más tájára vetődik és mindig más-más nőbe lesz szerelmes. A népszerű komikus, Atsumi Kiyoshi címszereplésével készült ún.Tora-san filmek a dráma és a vígjáték jellegzetesen japán keverékével hódították meg a hazai közönséget. Az európai szemmel inkább melodramatikus sorozat e korai (kilencedik) filmjében Kuruma Torajiro, azaz Tora-san, Kanazawába menet találkozik három turistáskodó nővel és egyikükbe első látásra bele is szeret. Amikor a gyönyörű, de mindig szomorú Utako meglátogatja őt régi otthonában, Shibamatában, Tora-san a mennyben érzi magát. Vele örül nővére és annak családja is, hiszen már alig várják, hogy végre letelepedjen és felhagyjon a semmittevéssel. Csak hát Utako segítséget kérni jött: szülei megtiltották, hogy hozzámenjen ahhoz, akit szeret...
[Japán flimklub]
A belépés ingyenes!

via_mala

Madadayo (1993)
Akira Kurosawa utolsó rendezése az imdb szerint, ahol drámának van kategorizálva, pedig ennél jóval kevésbé vicces filmeket is simán besorolnak arrafelé a komédiák közé is, ráadásul mivel a film főhőse Uehida Hyakken-sama (1889-1971) élő személy volt, nyugodtan életrajzi filmnek is lehet venni.
A II.VH előtti Tokióban a diákok közt igen népszerű Hyakken Uchida professzor 60 évesen, 30 év tanítás után úgy dönt, hogy visszavonul a tanítástól és a továbbiakban íróként dolgozik tovább. Több generációt képviselő, ragaszkodó tanítványai azonban nem veszítik őt szem elől, sőt nap mint nap meglátogatják szeretett tanárukat otthonában. 1943-ban a professzor házát lebombázzák, minden ingósága is odavész, gyakorlatilag földönfutó koldussá válik, feleségével egy szerszámoskamrába költözik. A háború után volt diákjai egy gyönyörű új házat építenek neki, ami kész kis földi paradicsom, amelynek udvaráról a halastó sem hiányozhat. Ettől kezdve minden évben ünnepséget rendeznek a professzor születésnapján, ahol az egykori diákok serege együtt nosztalgiázik a szép emlékeken és kacag az aranyszívű professzor bölcs, de mégis rettentően humoros beszédein, amelyet a rituálisan egy szuszra felhajtott, gigantikus méretű pohárban elé készített serital és a nemkevés szaké elfogyasztása után ad elő.
17 évet ölel fel a film és eközben egyre jobban megismeri és megszereti a néző is ezt a gyermeki lelkű, őszinte tanárembert, akitől az ünnepségeken a tanítványai viccelődve kérdezik a bújócskából kölcsönzött kérdést:
"-Mahda-kai?" ("Készen áll már?")
Mire a professzor szokásos válasza:
"-Madadayo!" ("Még nem")
Szerintem: 8/10