Offtopic

Started by Lt. Simoan Blarke, 2006-10-23, 21:38:47

Previous topic - Next topic

Ramiz

Quote from: Zsiga on 2009-06-04, 20:20:13
Nekem rokonság révén nagyon jó kapcsolataim vannak a leendő szakmámon belül (mármint a mezőgazdaságban, aztán lehet hogy ottragadok az egészségügyben ha nem halok éhen amíg ki tudok menni vele külföldre...), de a legvadabb álmaimban se jönnek elő 500k+ bruttók az első 5 vagy akár 10 évre...

Folyton változik, hogy mit tervezel dolgozni majdan... :) Persze nem mintha én tudnám, hogy én mit fogok... De külföldre kimenni most egyre kevésbé tűnik bulinak nekem. Mindenhonnan küldik haza a magyarokat, ír szállodákból például hallottam, hogy csapatosan (hotel személyzetének valami 20-30%-a magyar, és sorban küldik el őket, ahogy találnak a helyükre hazai munkaerőt).
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Tycho

Heti 30 óráért 120 bruttónak nézek elébe úgy alsó hangon... És ez is helpdesk :angyali:

motifator

500k+ is csak Budapest. Ok, ahol én dolgozok, az nem arról híres, hogy túlfizetnék a programozókat, de nálunk 300-350k bruttó az átlag. Tudom, vidék, meg én is befoghatom a pofámat, tisztában vagyok vele, hogy ez még igencsak szerencsés fizetés Magyarországon, de itt is csak a piac diktál.
Nem fizetnének ennyit a programozóknak, ha nem nyújtanának ennyi hozzáadott értéket az üzletnek. A programozó is csak melós, és nem politikus, hogy annyit keres, amennyit össze tud haverkodni magának. Egyszerűen a mai munkaerőpiacon a mi munkánk ennyit ér.
Szerencsések vagyunk, de hajrá, legyen több programozó (és mondjuk kevesebb kommunikációs, szabadbölcsész, történész meg még sorolhatnám), és akkor nálunk is nagyobb verseny lesz a munkaerőpiacon.
Az meg a cégvezetést minősíti, ha gimis számtechtanár tudású arcokat ugyanúgy fizetnek, mint komoly IT szakembereket. Ugyan most a válság nálunk is megváltoztatta a dolgokat, még mindig nagyobb a kereslet, mint a kínálat, ezért igen gyakran előfordul, hogy szakbarbárok landolnak komoly pozíciókban. És simán lehúznak 1-2 évet, mielőtt a vezetés rájön, hogy ideje volna lapátra tenni őket. De addig felmarkolják a jó lóvét, utána meg keresik a következő balek céget, aki hajlandó 1-2 évig fizetést adni nekik, mielőtt onnan is repülnek.
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Ramiz

Quote from: motifator on 2009-06-04, 20:42:12Ugyan most a válság nálunk is megváltoztatta a dolgokat, még mindig nagyobb a kereslet, mint a kínálat, ezért igen gyakran előfordul, hogy szakbarbárok landolnak komoly pozíciókban. És simán lehúznak 1-2 évet, mielőtt a vezetés rájön, hogy ideje volna lapátra tenni őket. De addig felmarkolják a jó lóvét, utána meg keresik a következő balek céget, aki hajlandó 1-2 évig fizetést adni nekik, mielőtt onnan is repülnek.

Hú, ne ölj meg, de én pontosan ezt szeretném csinálni. :Kiraly:

Egyébként meg mindenkinek, aki a munkáján kesereg, vagy éppen örül neki, de csak azért, mert látja, hogy másoknak (más tájakon, más szakmákban stb) mennyivel szarabb, egyszóval mindenkinek, aki fél egy kicsit az unalmas, döglesztő, mocskos MELÓZÁStól, de úgyis tudja, hogy csinálnia kell, sőt már csinálja is - meleg szívvel ajánlom a The Office című ANGOL sorozatot. 2x6 epizód, nagyon vicces, de nagyon geci. Több epizód is annyira elkeresített (miközben hülyére röhögtem magam, mert egy csomó jelenet vagy karakter igencsak ismerős volt számomra...), hogy párnába fúrt arccal kellett utána legalább tíz percet döglenem, mire azt tudtam mondani, hogy "hát igen, that's life, sucker", és csináltam tovább a dolgomat... :__devil:
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Moha

Tudom, hogy Budapesten drágább az élet, de nem hiszem, hogy annyival, hogy a pesti kollegák nettóban keressenek annyit, mint mi bruttóban...
Quote from: Zsiga on 2009-06-04, 20:20:13
De ha már úgyis szóbakerült ez a téma, flamelhetnénk még rajta egy kicsit. Mi a retkes f*szért keres egy legalja senki programozó vagy rendszergizda 4-5-600k bruttókat alaphangon? Gimis számtechtanár meg Gábordénes Ámítástechnikai Főiskolás diplomákkal?  Amikor egy mérnök keres ugyanennyit, egy orvos fele-harmadennyit, stb.
Nos, ezt mondjuk tényleg nem értem. Az orvosok pl. tényleg nagyon alul vannak fizetve, nem is csoda, hogy tömegesen mennek ki külföldre. Aztán a vége az lesz, hogy itt marad az ország megfelelő szaktudású orvosok nélkül és majd jönnek a szép nagy műhibák és hasonlók... :ejj:

Fazék

Quote from: Moha on 2009-06-04, 20:57:50
Nos, ezt mondjuk tényleg nem értem. Az orvosok pl. tényleg nagyon alul vannak fizetve, nem is csoda, hogy tömegesen mennek ki külföldre. Aztán a vége az lesz, hogy itt marad az ország megfelelő szaktudású orvosok nélkül és majd jönnek a szép nagy műhibák és hasonlók... :ejj:
QuoteAztán a vége az lesz
Quotelesz
:wtf:

motifator

Quote from: Ramiz on 2009-06-04, 20:50:48
Hú, ne ölj meg, de én pontosan ezt szeretném csinálni. :Kiraly:
Az a bekezdés azzal kezdődött, hogy az is csak a cégvezetést minősíti :)
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.

Zsiga

Ramiz : Persze, a képzetlen kisegítő munkás magyarokat küldik haza, akiknek a helyét minimális betanítás után bárki át tudja venni. Én meg nem hotelbe portásnak meg pizzafutárnak akarok kimenni.

motifator : Azt már leírtam korábban hogy miért magasabbak a fizetések Bp-n, de a kedvedért akkor mégegyszer, a fővárosban jelentősen magasabbak a megélhetés költségei is mint vidéken. 300-350 bruttó, de ugye egyrészt vidéken, másrészt tulajdonképpen kezdőfizetés. Mikor keres szerinted egy frissdiplomás orvos 300-at? Vagy egy jogász? De akár egy közgazdász vagy mérnök is csak nagy szerencsével, pedig azok sikerszakmák. És ez az ami kurvára kiakaszt.

Moha : Pedig de, annyival drágább az élet Pesten. Itt ha elmegyek bulizni és taxival jövök haza meg bekapok egy gyrost akkor az simán belecsúszik egy tizesbe. Fél éve az osztálytalálkozómon vidéki nagyvárosban úgy költöttem 8k-t hogy oda-vissza InterCity, és 2k-t be kellett fizetni helybérletre meg vacsorára (ami után persze még elfért a kötelező hajnali kettes gyros is).
Aztán, ugyanabban a városban, a város talán legjobb éttermében 2k-ból megebédelek, minőségi kaját, nagy adagot, két pohár üdítővel. Itt Pesten 2k-ból egy konyhával rendelkező sörözőben kapsz egy bécsiszeletet vagy egy sült csirkemellet sültkrumplival, meg egy pohár kólát, talán... Ha bemész egy középkategóriás étterembe az 4k/fő.

Orvosok kimennek küldöldre című történet azért se jó egyébként, mert egy orvosi diploma bőven 10 milla fölött van az államnak, arra meg ne a mi adónkból költsünk már hogy külföldön minőségi képzésben részesült magyar diplomás munkaerő dolgozzon... Be kéne vezetni hogy az első diploma marad ugyanúgy ingyenes mint most, de utána x évet köteles vagy lehúzni itthon, különben kiszámlázzák szépen részletekben a taníttatásod költségét.

Ramiz

Quote from: Moha on 2009-06-04, 20:57:50

Az orvos-megkötési törvényt hallottátok? Azt, hogy (asszem) 8 évig egy helyen kell dolgozniuk és a nők csak 1x mehetnek el szülni közben? Baszki, mikor értik meg a politikusok, hogy az orvosokat és a tanárokat minden, a jövőjére és polgáraira valamit is adó államvezetésnek elsőként kell jól megfizetnie, nem szar fizetésért és kőkemény, stresszes melóval szívatni őket?! Top priority, baszki!?! Ennyire leszarjátok a munkátokat? (... asszem megválaszoltam a kérdésemet... :__devil: )

Quote from: Zsiga on 2009-06-04, 21:17:45
Ramiz : Persze, a képzetlen kisegítő munkás magyarokat küldik haza, akiknek a helyét minimális betanítás után bárki át tudja venni. Én meg nem hotelbe portásnak meg pizzafutárnak akarok kimenni.
Szerintem meg mindenkit küldenek, ott is vannak ám képzett emberek, plusz erős a verseny, egész Európából + a volt gyarmataikról szívesen mennek az emberek Angliába munkát keresni... Az az egy éves mentős képzés nem biztos, hogy annyira a csekély képzettségű mezőny fölé emel... persze ne legyen igazam!

Moha

Quote from: Fazék on 2009-06-04, 21:01:47
QuoteAztán a vége az lesz
Quotelesz
:wtf:
Jó, hát akkor van... De azért még talán nem olyan siralmas a helyzet...

Zsiga

Quote from: Ramiz on 2009-06-04, 21:19:19
Az az egy éves mentős képzés nem biztos, hogy annyira a csekély képzettségű mezőny fölé emel... persze ne legyen igazam!
Az nem is, a több éves szakmai tapasztalat (nem a holnap reggeli géppel tervezek kimenni) meg a jövőre kezdett szakápolói képzés viszont annál inkább, egy magyar szakápoló közelebb áll tudásban egy angol vagy amerikai paramedichez mint az ottani hivatalos megfelelőjéhez... Nem véletlenül szeretik mindenhol európában a magyar eü dolgozókat, egyrészt jólképzettek, másrészt bennük van az a tipikus keleti problémamegoldó-készség ami nyugaton nem jellemző. (Egy nyugati mentőegységet felraknál a legjobban felszerelt pesti rohamkocsira sírva futnának hazáig, míg fordított esetben nem akarná elhinni a csapat hogy minden működik, nem kerül elő a csavarhúzó/kombináltfogó/WD40/szigszalag minden műszakváltásnál, van minden felszerelésből az autón és az állomás raktárában is, stb. És ez nagyon jól tud jönni katasztrófahelyzetben, a híres-hírhedt Katrina hurrikánt vagy a thaiföldi szökőárt pl. körberöhögte volna az OMSz.)
Egyébként meg te is nagyon jól tudod hogy elsősorban a képzetlen munkaerő megy ki külföldre szerencsét próbálni; akinek van egy diplomája vagy egy jó szakmája az általában itthon is meg bír élni valahogy belőle, azon a bérszinten meg már előjönnek az olyan dolgok is mint a hazaszeretet, barátok, család. Az egészségügy meg nyugaton is ugyanúgy hiányszakma mint itthon meg kb. mindenhol, kevés az olyan perverz, beteg ember aki élvezi hogy beteg/sérült emberek között lehet napi 8-12 órában. :)

Szóval tl;dr, jó esélyekkel indulok. :)

Ramiz

Quote from: Zsiga on 2009-06-04, 21:41:35
(Egy nyugati mentőegységet felraknál a legjobban felszerelt pesti rohamkocsira sírva futnának hazáig, míg fordított esetben nem akarná elhinni a csapat hogy minden működik, nem kerül elő a csavarhúzó/kombináltfogó/WD40/szigszalag minden műszakváltásnál, van minden felszerelésből az autón és az állomás raktárában is, stb. És ez nagyon jól tud jönni katasztrófahelyzetben, a híres-hírhedt Katrina hurrikánt vagy a thaiföldi szökőárt pl. körberöhögte volna az OMSz.)
Ezen jót röhögtem, kicsit olyan mentős dumának hangzik, szinte látom magam előtt, ahogy "megkapod" az idősebb kollegáktól, de persze biztos van benne csomó igazság is. :)

Quote from: Zsiga on 2009-06-04, 21:41:35Egyébként meg te is nagyon jól tudod hogy 1. elsősorban a képzetlen munkaerő megy ki külföldre szerencsét próbálni; akinek van egy diplomája vagy egy jó szakmája az általában itthon is meg bír élni valahogy belőle, 2. azon a bérszinten meg már előjönnek az olyan dolgok is mint a hazaszeretet, barátok, család. 3. Az egészségügy meg nyugaton is ugyanúgy hiányszakma mint itthon meg kb. mindenhol, 4. kevés az olyan perverz, beteg ember aki élvezi hogy beteg/sérült emberek között lehet napi 8-12 órában. :)
Sorrendben: 1. true; 2. true; 3. dunno; 4. true. :D

Kvikveg

Quote from: Nakedape on 2009-06-04, 17:13:09

+1

Nnna, tizeniksz eves macskankra kimondta a vegszot az allatorvos. De mar borzalmasan nez ki, ugyhogy jo ez igy. :(

Ma voltam angoltanarneninel, kiderult, hogy kanadai, es masfel orat tokjol eldumaltunk angolul. Kivaloan megertettem es o is engem ugy nez ki.  :appl:

Zsiga: Uristen, ennyire pocsek muszaki allapotban vannak a mentoautok?!  :zomg:
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

kikuchiyo

Quote from: Zsiga on 2009-06-04, 21:41:35
a híres-hírhedt Katrina hurrikánt vagy a thaiföldi szökőárt pl. körberöhögte volna az OMSz.)

Megértem a szakmai büszkeségedet, de ebben szerintem nincs igazad.
Tkp. baszott nagy szerencsénk volt, hogy az utóbbi pár évtizedben nem volt igazán nagy katasztrófa Magyarországon. Képzeld el azt, hogy mi lenne, ha bekövetkezne valami, ami nagyságrendileg az általad említettekhez hasonló: Budapest fele 3 méteres víz alá kerül, vagy letarolja a fél országot egy 8-as földrengés...
Lehet akármilyen felkészült és az állandó nehézségekhez hozzászokott az OMSz, de egy ilyen méretű katasztrófánál mit sem érnének.

Quote from: Ramiz on 2009-06-04, 20:50:48
Egyébként meg mindenkinek, aki a munkáján kesereg

ajánlom az alábbi képeket:
Kénbányászat mérges gázok között és 80-kilós kéntömbök cipelése gyalogszerrel, mindezt napi 5 dollárért
Failure is the default option

Moha

Quote from: Kvikveg on 2009-06-04, 21:51:01
Én ugyan nem vagyok benne, de úgy tudom, hogy nagyon siralmas a géppark. Tudtommal a mentőautók nagy részét nyugdíjazni és cserélni, de minimum felújítani kéne.

motifator

Zsiga, egy percig se akartam azon vitázni, hogy Budapest mennyivel drágább, mint vidék. Az első mondatommal is csak tisztába akartam tenni, hogy azok a fizetések tényleg elsősorban Budapestre jellemzőek, de azt nem tagadom, hogy ott drágább is a megélhetés.
Amit ki akartam hangsúlyozni, az az, hogy nálunk is csak a piac diktál. Nem azért keresünk ennyit, mert apukánk haverja a főnök, hanem mert ennyit ér a munkánk a cégnek. Attól még persze elfogadom, hogy ez téged dühít. Sokat keresünk, de sok adót is fizetünk, innentől kezdve a kormány dolga, hogy az általatok felsorolt problémákat megoldja, mi ennél többet nem tehetünk. Ennyi. Csak kicsit meg akartam védeni a fajtámat :D

Ramiz

Quote from: Kvikveg on 2009-06-04, 21:51:01

PROTIP: ne sérülj meg. Like... never. Vicces (komolytalan) "mélyhorzsolásommal" a sípcsontomon voltam a balesetin párszor (nem csináltak semmit, csak 1 db tetanusz és kötéscserék, de azért voltam össz 3x, mert furán nézett ki és ne utólag toljanak le, hogy nem mentem el), nos ott soha nincs unalom, a földön néhol vércsöppek, mindenki türelmesen vár, míg el nem ájul, és az orvosok még azokra a rövid időkre sem mernek lazítani, amíg a folyosón sétálnak át egy másik szobába, mert a régóta várakozó emberek mindenkit jól megbámulnak, hogy ez miért lazít, amikor nekem itt bajom van...

Quote from: motifator on 2009-06-04, 22:07:59
Sokat keresünk, de sok adót is fizetünk, innentől kezdve a kormány dolga, hogy az általatok felsorolt problémákat megoldja, mi ennél többet nem tehetünk.
De, például néha szétoszthatnátok a pénzeteket ööö köztünk. :D

Kvikveg

Quote from: Ramiz on 2009-06-04, 22:08:52
...
a földön néhol vércsöppek, mindenki türelmesen vár, míg el nem ájul,
...
Anyuuuu  :zomg:
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Damnatus

Quote from: noriko on 2009-06-04, 17:44:15
I give up.

Főnök elküldött földhivatalba, ezerszer hangsúlyozva, hogy figyeljek, hogy egy bizonyos sorrendbe kerüljenek fel a széljegyre a dolgok.
Odamentem, és mivel főnök annyira parázott, hogy jól csinálom-e majd, direkt TÖBBSZÖR is szóltam, hogy milyen sorrendbe kérem a bejegyzést. Még azt is kiemeltem, hogy FONTOS. Oké, fél óra múlva iktatják.
Visszaérek az irodába, főnök neten nézi, hogy felkerültek-e már, erre mi van? Hát persze, hogy elcseszték a sorrendet. És most tök szarul érzem magam, hogy még ezt sem tudtam simán elintézni, annak ellenére, hogy nem tudom, mi mást lehetett volna még tenni ott. ehh....  :frown:
A Földhivatal már csak ilyen, én gyűlölök kapcsolatba kerülni velük. :uzi:
Ráadásul a végén kihozzák, hogy Te hibáztál!

Selmo

Quote from: noriko on 2009-06-04, 17:44:15
I give up.

Főnök elküldött földhivatalba, ezerszer hangsúlyozva, hogy figyeljek, hogy egy bizonyos sorrendbe kerüljenek fel a széljegyre a dolgok.
Odamentem, és mivel főnök annyira parázott, hogy jól csinálom-e majd, direkt TÖBBSZÖR is szóltam, hogy milyen sorrendbe kérem a bejegyzést. Még azt is kiemeltem, hogy FONTOS. Oké, fél óra múlva iktatják.
Visszaérek az irodába, főnök neten nézi, hogy felkerültek-e már, erre mi van? Hát persze, hogy elcseszték a sorrendet. És most tök szarul érzem magam, hogy még ezt sem tudtam simán elintézni, annak ellenére, hogy nem tudom, mi mást lehetett volna még tenni ott. ehh....  :frown:
Visszamenni és asztalt borogatni, jelentete rendezni, sírókörcsöt kapni, stb., hogy legközelebb már elborzadjanak, ha csak meglátnak.

Ja és mindenki bekaphatja, aki sír a 6 számjegyű fizetésével. :_piszka:

A tökéletesség unalmas.

Kuroi Tenshi

Faszomba ezt a diszkriminációt, kapja be mindenki :hehe:

Lassan meg kéne tudakolnom, hogy akkor hogy is van
ez a munkanélküli segély meg az a kitétel, hogy aki
90 napon belüli a felmondása, annak 90 napig nem
folyósítanak munkanélküli segélyt, mert ez így
faszságnak hangzik.

Ramiz

Quote from: Kvikveg on 2009-06-04, 22:11:56
...
...

Na jó, nem minden nap ilyen, de kérd meg Zsigát, meséljen egy péntek vagy főleg szombat éjszakáról a balesetin... :__devil: Én anno felvágott ujjal hétvégén voltam, sokat kellett várni, mert épp minden orvos egy nem elég magas láncfűrész skillekkel megáldott tűzoltó gyerek karját varrta vissza, amit csontostul-mindenestül levágott magáról (csak egy húslebbencs és némi bőr tartotta).

Makos

Quote from: Ramiz on 2009-06-04, 23:52:01
Quote from: Kvikveg on 2009-06-04, 22:11:56
...
...

Na jó, nem minden nap ilyen

De...majdnem minden nap. Legalábbis itt.

Ramiz

Találtam egy jó kis blogot. Kicsit talán túl lelkizős meg sablonos ötlet, de nekem nagyon tetszenek a képek...

Mintha képeslapok lennének, csak nem mind szokványos...

Ez most valahogy ütött:
http://titokban.blog.hu/2009/06/04/a_legnagyobb_titok

Kvikveg

Quote from: Ramiz on 2009-06-04, 23:52:01
Na jó, nem minden nap ilyen, de kérd meg Zsigát, meséljen egy péntek vagy főleg szombat éjszakáról a balesetin... :__devil: Én anno felvágott ujjal hétvégén voltam, sokat kellett várni, mert épp minden orvos egy nem elég magas láncfűrész skillekkel megáldott tűzoltó gyerek karját varrta vissza, amit csontostul-mindenestül levágott magáról (csak egy húslebbencs és némi bőr tartotta).
Uagh.  :eek:
Ezert nem mentem dokinak, nem birom a szetesett test latvanyat. Brrr.

Próféta

Fizetésügyben a mai napi közhelyem: szerintem nem keresnek sokat a programozók meg az egyéb alkalmazotti sikerszakmák. Inkább mindenki más keres megalázóan keveset a nyugati fizetésekhez képest.

Quote from: Ramiz on 2009-06-04, 17:51:07
Elfelejtettem, hogy kell több (két) változós függvények határértékét számítani... :zomg:

https://www.vik.bme.hu/files/00000819.pdf , 13. és 14. feladat...
Én is elfelejtettem (vagy tán sose tudtam...), de ennek ellenére a 13. feladat se túl megerőltető, a 14. még könnyű is...

13: akkor van kétváltozós határérték, ha (0,0)-t bármilyen irányból vagy módon közelítve 0-hoz tart a függvény.
Az f számlálója és nevezője is másodfokú, szóval egyik se dominál, és bizony például x=0, y->0, ill,. x=y->0 egyváltozós határértékek különbözni fognak. g-nél a harmadfokú számláló dominál, és ezért zérusba viszi a hányadost. (Ha nem hiszed: x=0 tengelyen eltűnik a tört, egyébként meg x2 egyszerűsítéssel számláló 0-ba tart, nevező>1...)

14. geez, y=0 helyettesítést megcsinálod, aztán x-szerint deriválod 0-ban. Utána fordítva... (nem teljes, hanem parciális deriválás kellett, az meg ennyi...)

Receptet nem tudok adni, lapozd át az elsős gyakfüzeteidet ;)
És sok sikert.

Zsiga

Na. :D

Az OBSI tényleg gázos hely, meg úgy általában a kórházi traumás osztályok, de hát milyen legyen, a Vészhelyzetben is rendszeresen összevérezték a padlót, a falat, meg kb. mindent, ez egy ilyen meló, hozzátartozik.

A mentőautók nincsenek túl jó állapotban, de egyrészt van egy csomó tartalék úgyhogy nem gáz ha néha kiesik egy autó mert szervízbe kell vinni; másrészt annyira nem rossz a helyzet mint amit az átlagember feltételezne. Persze, Toyotáknak nem kéne már futniuk, mégis van még pár, de alapvetően (Bp és környékéről tudok nyilatkozni) az jellemző hogy páréves Ford Transitok és Mercedes Sprinterek futnak. Kisebb-nagyobb hiányosságok mindenhol vannak, de ezek sem szokták igazán veszélyeztetni az ellátást, egyrészt mert az irányítás tud róla hogy konkrétan XY autón YX műszer épp ma reggel beszart, úgyhogy őket igyekeznek olyan helyre küldeni ahol nem lesz rá szükség. Pl. nálunk a máltán nincs mobil lélegeztetőgép, így nem szoktunk olyan ITO-s szállításokat kapni ahol lélegeztetve van a beteg. Ha meg mégis akkor kibírjuk hogy 5 percig ballonozzuk amíg leérünk vele az autóig.

A Földhivatalok bekaphatják az összes f*szomat.

kiku : Nem szakmai büszkeség, fel vagyunk készülve egész nagy katasztrófák lerendezésére is. Persze csak olyanokra amik az ország földrajzi helyzetéből következően egyáltalán előfordulhatnak. De csak egy példa, ha Ferihegyen lezuhan egy 747-es 500 utassal, amiből tfh. lesz 200 könnyű sérült, 200 súlyos sérült és 100 halott (valójában meg vagy 480 sine morbo és 20 könnyű sérült; vagy 480-500 halott...), akkor 3 órán belül az összes súlyos sérült kórházban lesz vagy úton kórházba, a könnyű sérültek fele pedig a helyszínen kialakított ideiglenes ellátóközpontban. Ja, és te mint átlagember ebből nem fogsz semmit észrevenni, max annyit hogy aznap több kéklámpás autó szaladgál, de ugyanúgy kimegy érted is a mentő ha bajban vagy. Illetve a vidékiek rábasznak egy kicsit, mert ilyen esetben kapásból felzavarják Pestre a miskolci, budaörsi és balatonfüredi helikoptert.
Ami problémás lenne egy pl. 3 méteres árvíznél az egyrészt a helyszín megközelítése (ha a tűzoltók se bírnak odamenni akkor 8-12 óráig senki, ennyi idő minimum mozgósítani a honvédséget) másrészt hosszú távon a kórházak befogadóképessége. Hiába van 120 kórház ma Magyaroszágon, relatíve kis területen (a legtávolabbi is mondjuk 2,5 óra úton, fél levegőben Bp-től) ha egyszerűen nincs annyi ágy meg orvos meg személyzet hogy egy a lakosság több százalékát érintő katasztrófát ellásson, márpedig Bp. az ország lakosságának 20%-a.
Egyébként fontos megjegyezni hogy egy kicsit túl van misztifikálva az azonnali kórházba jutás fontossága. Nagyon sok esetben bőven belefér az időbe pár óra késés, sőt, szakszerű első ellátással akár napokra kitolható. Persze van ahol minden perc számít de az a ritkább, egy lábszártörés meg kényelmesen elvan 2-3 napig gipsz nélkül úgy hogy nem lesz belőle maradandó károsodás.
Szóval tldr, amire reális esély van hogy valaha is bekövetkezik kis országunkban, arra fel van készülve a Mentőszolgálat.

Kvikveg

Quote from: Zsiga on 2009-06-05, 01:02:54
...
egy lábszártörés meg kényelmesen elvan 2-3 napig gipsz nélkül úgy hogy nem lesz belőle maradandó károsodás.
...
Ok, most sapadtam le.  :smile:

Zsiga

Nyilván normális esetben egy lábszártöröttnél 10 perc múlva kint van egy autó, kap rá vákuumsínt és besétálnak vele a helyi traumatológiára, de egy tömeges balesetnél vagy katasztrófahelyzetben kicsit máshogy néznek ki a prioritások. Aki azonnali ellátás nélkül meghal de egyébként reális esélye van hogy túléli ha hamar kórházba kerül az elsőbbséget élvez azzal szemben aki akkor se halna bele a sérülésébe ha egy napig rá se nézne senki. Hülyén hangzik de úgy néz ki az ilyen esetben alkalmazandó folyamatábra, hogy aki kiabál azzal nem foglalkozunk, aki járóképes azzal nem foglalkozunk, mert ők mind ráérnek, aki igazán szarban van az csendben fekszik.

Egyébként aki kíváncsi rá hogy hogy is néz ki "élesben" egy ilyen buli, szeptember első hétvégéjén lesz megint máltás katasztrófa-gyakorlat, oda lehet jönni sérültet játszani, jó móka. :)

Ramiz

Quote from: Zsiga on 2009-06-05, 01:02:54
(valójában meg vagy 480 sine morbo és 20 könnyű sérült; vagy 480-500 halott...)

WTF... okos szavakat mondsz, nem érccsük!!! :confused: :zomg:

Quote from: Zsiga on 2009-06-05, 02:06:28
Egyébként aki kíváncsi rá hogy hogy is néz ki "élesben" egy ilyen buli, szeptember első hétvégéjén lesz megint máltás katasztrófa-gyakorlat, oda lehet jönni sérültet játszani, jó móka. :)
:cool: Én erre már most feliratkoznék, majd szóljál, ha lesz, meg írj fel a névsorba meg minden szar. :D

Quote from: Próféta on 2009-06-05, 00:57:41
Receptet nem tudok adni, lapozd át az elsős gyakfüzeteidet ;)
Kutakodtam pár órát a neten (csak angol anyagot találtam BTW, pedig általában jókat lehet találni az egyetemek honlapjain...), és ugyanerre jutottam, mármint hogy nincs recept, csak okoskodás. Úh köszi a segítséget :) , most én is elkezdek okoskodni.

Azt viszont nem értem, hogy miért írhatom be az (y=0)-t, mielőtt x szerint parciálisan deriválok? Mármint nyilván nem írhatom be, mert akkor kapásból nulla lesz a kifejezés értéke, csak így értettem, amit mondtál. Viszont ha parciálisan deriválom a kifejezést x és y szerint, akkor olyan kifejezéseket nyerek, amit "sima" x=0 és y=0 behelyettesítéssel még mindig 0/0 alakúak, azaz az f_x(0,0) és f_y(0,0) kifejezések nincsenek is értelmezve, nem??