Vallás, filozófia, ezoteria

Started by noriko, 2004-03-09, 22:07:48

Previous topic - Next topic

Feldin

Quote from: PirulaItt is vagyok. :)
Ha jól emlékszem ez csak egy régi - középkor környéki - csökevény hogy az egyházi vagyont centralizálhassák és ne a pap családja örökölje az egyházi földet. Csak halkan jegyzem meg, mert nem vagyok benn 100% biztos de olvastam valahol hogy a II. konstantinápolyi zsinatig még a reinkarnáció is benne volt a keresztény tanokban. Tud errõl valaki valamit?
edit:hoppsz, látom ezt már lekéstem. Mindegy.
Na ez a reinkarnációs dolog érdekelne! Mit is tudtok?
http://myanimelist.net/animelist/Feldin

topok:
anime film: Ghibli összes, Akira, Perfect Blue, Grave of the firefly
anime sorozat: Azumanga Daioh, School Rumble, Kare Kano, FLCL, Excel Saga, Kino no Tabi, Haibane
manga: I''s

Damnatus

Hali!
Quote from: FeldinHát erre én azt mondanám hogy az egyik nézõpntba jól belelátsz.
Én mindkét nézõpontba jól belelátok. Ismerem a pro és kontra érveket is. Csak a kontra érveket a többiek is fel tudták hozni.
Nos, az egyházat emberek alkotják=csak rossz lehet.
Nos ez a vélemény elég szélsõséges! Az animét emberek alkotják= csak rossz lehet???

"Missziós munka: miért kell ráerõltetni a hited másokra?"
1. nem ráerõltetés, hanem meggyõzés
2. azért mert hiszi az illetõ, hogy amit terjeszt tant, az igaz és követendõ.
Te miért ajánlgatod azumangát? Rá akarod erõltetni másokra?

"Amerikában a kedves hívõk kiirtották az indiánokat."
LOL.
"A keresztesek végig orgiáztak európán és lemészárlta egy pár embert keleten..."
Hol vannak ma már a keresztes hadjáratok?
A magyarok végigorgiáztak Európán és lemészároltak pár embert.
A japánok végigorgiáztak Mandzsúrián és lemészároltak jópár embert.

"Amúgy a cölibátus alapvetõen ellenkezik az emberi természettel."
Szerintem is.

katz

Quote from: PirulaItt is vagyok. :)
Jaj nekünk, meneküljön ki merre lát. Ja, nem ez a Feldin flood kezdete :D
A korábbi postjaidból azt szürtem le, h te nem vagy annyira vallásos. Érdekelne a te véleményed is az egyházról, meg Djinné is. Kíváncsi vagyok, h a kívülállók milyennek látják...
Quote from: PirulaNem véletlen hogy nem volt annyi mérnöki felfedezés, mivel inkább a túlvilágra koncentráltatta az embereket a vallás. Az egyetemeken is a filozófia és a teológia volt a tudományok csúcsa. A reneszánszig gyakorlatilag nem is tesztelték az elméleteket sem empirikus alapokon.
A mezõgazdasági újítások ennek ellenére tagadhatatlanok. Korgó gyomorral csak a remeték tudnak filozofálni. :)
Thx, vmi ilyen szintû válaszra számítottam. Mivel engem elsõsorban a technika érdekel, így nem csoda, h nem ismerek túl sok felfedezést abból a korból.
Quote from: Damnatus1. Mire válaszoljak?
Elsõsorban a cölibátus és a felfedezések érdekeltek volna. Mivel azt írtad, h történelem az egyik szakot ezért vmi normális választ vártam. A cölibátusra megkaptam, a felfedezéseket meg elmondta Pirula. A te válaszodbol vmi olyasmit szürtem le: "Na a cölibátusra még válaszoluk, de nincs kedvem tovább vitázni, te ugyis hülye vagy!" Ezért furcsáltam a postot...
Quote from: Damnatus2. Én viszont a jelenlegi egyházra. Valószínûleg más oldalát ismertük meg. Az "tezéi" mozgalom, ifjusági világtalákozók stb. ezek is mind a katolikus találmányok.
Egy kicsit elbeszéltünk egymás mellett. A jelenlegi keresztény változatok közül szvsz a katolikus az egyik legrosszabb annak ellenére, h sok pozitívuma van.

Damnatus

Hali!
Quote from: katz1.A te válaszodbol vmi olyasmit szürtem le: "Na a cölibátusra még válaszoluk, de nincs kedvem tovább vitázni, te ugyis hülye vagy!" Ezért furcsáltam a postot...

2.Egy kicsit elbeszéltünk egymás mellett. A jelenlegi keresztény változatok közül szvsz a katolikus az egyik legrosszabb annak ellenére, h sok pozitívuma van.
1. én ilyet nem írtam. Hogy Te - jut eszembe magyaros is vagyok és a megszólítást nagy kezdõbetûvel írjuk - mire gondolsz, azt én nem tudhatom. Azért nincs sok kedvem már ezzel foglalkozni, mert ez egy parttalan vita, egymást meggyõzni úgysem tudjuk, s nekem úg tûnik, még árnyaltabbá sem igazán sikerült tennem a dolgot. Én elmondtam, egy csomó pozitívumot, hogy ne az a nézet domináljon amit pl. Feldin pár sorral lejjebb írt egyház=rossz, mert ez a vélemény származik abból a tudatlanságból, hogy nem ismeri az egyházat. A katolicizmus nem egyenlõ évenkénti, jó esetben vasárnaponkénti templombajárással, nem csak a papokról és hívõkrõl szól, hanem egy sokkal öszetettebb, színesebb világ. Aki ebbe a részébe nem lát bele, az csak felületesen tud véleményt nyilvánítani, azt meg bárki tud.
Amíg a katolikus vallás és egyház az emberek agyában csak a templomra, papokra korlátozódik, addig nem fognak egy öszetettebb képet kapni róla. Én nem tartom küldetésemnek, hogy megvédjem a katolikus egyházat, csak az egyoldalú vélemények zavartak.

2. én mindegyik ágban találok értékeset, és kevésbé szerencsés megoldást.

Djinn

Quote from: katz....Érdekelne a te véleményed is az egyházról, meg Djinné is. Kíváncsi vagyok, h a kívülállók milyennek látják...
Nos én egyátalán nem tarom magam vallásosnak, de kivülállónak sem, hiszen az embernek környezete isvan. Akarva-akaratlan mindenki érintve van. Nem szokásom az emberek között különbséget tenni vallási/politikai/szexuális havatartozásuk alapján. Szvsz minden az egyénen múlik. Én nem vagyok olyan okos, hogy leszürjem, mi igaz a történelemkönyvekbõl és mi nem. Természetesen errõl is megvan a véleményem de nem mennék bele. Azt tudom, amit tapasztaltam és láttam. Ez alapján az egyház alapvetõen egy olyan szervezet, ami arra hivatott, hogy az embereket irányítsa egy neki megfelelõ irányába. És a vallás is. Elismerem, hogy vannak elõnyei, elismerem az erkölcsi utmutatások (egy részének) helyességét. De szerintem jelentõs mértékben korlátozza az embereket –mint egyéneket- a fejlõdésben. Mostanra szinte teljesen elüzletiesedett az egyész (pl. gyónás SMS-ben), amit én gusztustalannak tartok. A másik gyomorforgató dolog, hogy mostanában(?) divat lett vallásosnak lenni. Sok ember van, aki félelembõl, nevelés miatt, mert illik és hasonló okokból vallják magukat vallásosnak. Mivel az emberek nagyrésze könnyen befolyásolható (az elöbb felsoroltak is többnyire) ezt az egyház ki is használja. Élj a mi tanításaink (+tedd azt amit mi mondunk) szerint és akkor boldog leszel (ha nem most majd miután meghaltál)
Ha valakinek kisiklik az élete, segítenek, de csak akkor, ha elfogadod az õ törvényeiket, elveiket. Nem hiszem hogy a vallásnak öncélúnak kéne lennie. Attól függetlenül, hogy én mit hiszek vagy mit nem szerintem a vallásnak össze kéne hozni az embereket és nem összeugrasztani. Nem ellentéteket szítani és kiközösíteni azokat, akik esetleg mást gondolnak/hisznek. Hagyni kéne, hogy az embereknek legyen önálló akaratuk és döntésképesek legyenek (bûntudat nélkül). Akkor lenne értelme.
Nem szeretem azt sem, hogy az egyház annyira gõgös (a legtöbb pap és ,,hívõ" is). Milyen alapon ítélnek el valakit, aki ugyan nem  hívõ (vagy nem abban hisz, amiben õk), de õszintén, képmutatás nélkül éli az életét. Ez az egyik dolog, amit a legkevésbé bírok elviselni! A képmutatás. És sajnos az egyház nagyon is az. És sokszor maga a vallás is. (én nem tudom a kettõt teljesen szétválasztani) Miért nem lehet elfogadni, másoknak a véleményét is? (és ez minden oldalra igaz!)
Mint mondtam, nem vagyok vallásos, nem is hiszek felsõbb hatalomban, ami közvetlenül irányítana. De nem is zárom ki a dolgot. Mivel egyik elmélet sem nyert bizonyítást (és az ellenkezõje sem), ezért az alapján élek, amit valószínûbbnek tartok a saját meglátásom szerint. Én is sokmindenben hiszek. Mondhatnám, akkor, hogy nekem is van vallásom, de minek?
Minden tiszteletem azé a kevés emberé, aki tényleg igaz hívõ és képes úgy is élni.
De az emberek nagyrészének csak egy mankó a vallás. Ok, hogy becsukhassák a szemüket, és legyen mivel megmagyarázni az élet nehézségeit. Ha vétkeznek biztosítva legyen a megbocsájtás. Meg egyébként is. Nem árt óvatosnak lenni. Mi van, ha mégis....
Az egyház meg a piac, ahol árulják a mankókat. Jó sok félét lehet kapni.

Mindentõl függetlenül engem nem zavar egy vallásos ostoba ember jobban, mint egy nem vallásos ostoba ember. Mint mondtam egyénfüggõ. Persze, csak ha valakinek saját egyéniséget is osztottak, mikor sorbanállt...  :3x3:
Talán az lenne az ideális, ha mindenki a saját hite/elvei alapján élhetné az életét és ez nem akadályozná semmiben/nem ítélnék el érte. De ez nem tûnik túl esélyesnek :(

Hozzátenném, nagy általánosságban, hogy tisztelet a kivételnek meg, hogy akinek nem inge ne vegye magára.
Asszem elég zavaros lehettem. Én inkább a szavak embere vagyok, mint a betûké (szóban jobban meg tudom fogalmazni, mit írásban), de hát ez van. Persze ez nem lett teljes vélemény, de már így ís baromi hosszúra sikerült. És már ezért is 10x meg leszek kövezve :D
"If you want the rainbow, you gotta put up with the rain"

Damnatus

Hali!

Nekem is jobban megy élõszóban, majd meeten folytatjuk ;) !

Pirula

Quote from: katzJaj nekünk, meneküljön ki merre lát. Ja, nem ez a Feldin flood kezdete :D
A korábbi postjaidból azt szürtem le, h te nem vagy annyira vallásos. Érdekelne a te véleményed is az egyházról, meg Djinné is. Kíváncsi vagyok, h a kívülállók milyennek látják...
Hmmm... jók az ilyen kérdések az ember önkéntelenül is rendszerezi a gondolatait legalább egy kicsit.
Hogy vallásos vagyok-e? Hagyományos értelemben valóban nem. Pár fogalmat tisztáznék az elején, ezeknek függvényében értelmezhetõ amit írok. Elõször is én értem vallás alatt azt a filozófiai rendszert ami az emberiség NAGY kérdéseire akar választ adni. (Pl.:Mi van a halál után/születés elõtt? Mit keresünk ezen a sárgolyón? Ki/mi csinálta ezt az egészet amit életnek, világmindenségnek meg mindennek hívunk? stb.) Plusz ad ezek alapján egy stabil erkölcsi értékrendszert az életre vonatkozóan. Az egyház meg az a szervezet ami egybefogja az adott vallást követõ embereket, szervezi a közösségi eseményeket. Szvsz nem feltétlenül szükséges egyház a valláshoz, én ahhoz a nézethez húzok hogy ez mindenkinek a legintimebb magánügye hogy hogyan egyezteti a dolgait Istennel/Nagy Szellemmel/Földanyával/stb. kinek hogy tetszik. De ha már van egy egyház akkor annak a legszigorúbb mértékben meg kell felelnie az erkölcsi alapelvekben elõírt normáknak. Különben mire alapozza a tekintélyét?
Én úgy hatodik-hetedikes koromig rendszeresen jártam hittanra és misékre. Igaz nem azért mert hû de nagyon szerettem volna. Végül nem azért hagytam ott mert valami elméleti kifogásom lett volna, hanem mert egyszerûen cikinek és fölöslegesnek tartottam anno. Semmi pluszt nem adott, viszont fel kellett kelni egy héten többször nulladik órára és vasárnap délelõtt is, ami - valljuk meg õszintén - nem túl vonzó egy 12 éves számára.
Aztán gimiben egy kiselõadás hatására - én tartottam az iszlámról, 10 helyett véletlen 45 perces lett - elkezdtem érdeklõdni a vallások iránt. Sorba vettem mindent, hindu, zsidó, konfucianizmus, buddhizmus és a nagyobb vallások. Aztán ezek egyszercsak elfogytak. Ezeket követték az okkult hitek és az alkímia tanulmányozása, majd a különbözõ ezoterikus és újpogány irányzatok - idõközben pedig belehabarodtam a jungi pszichológiába. Valahol itt hagytam abba pár éve. (Intermezzo: Idén majdnem Szegedre kerültem vallástudomány szakra, de sajnos utolsó helyen jelöltem meg, pedig simán felvettek volna úgy hogy nem is készültem a szakirányú témából írt vizsgára. :rolleyes: Ez az én formám.) Nem mentem bele mindenbe nyakig, viszont szinte mindent megvizsgáltam a kívülálló és a hívõ szemszögébõl is. Egy ideig komolyan szimpatizáltam pár elég meredek dologgal, de az idõ kikoptatta ezeket, talán csak a diszkoridianizmus maradt a humora miatt.
Ami most nagy hatással van rám azok Lin-Csi apát gondolatai (ld. könyves topic). Egyszerû, tiszta, szép és tud tartást adni az embernek ha nagyon elanyátlanodik. Megadja nekem azokat a dolgokat amiket egy konkrét vallás adna és emellett még a kritikus gondolkodás szabadságát is akár a leírtakkal szemben. Nekem ennyi elég. :)
Holnap következik majd a viszonyom a kereszténységgel fejezet, mert most lépnem kell a géptõl. :)

katz

Quote from: Damnatus3. Na itt a lényeg: az egyház a törekvést díjazza, nem az eredményt. És az egyház maga is törekszik és törekszik jobbnak, lenni. És bizony vannak, akik lejáratják a dolgot (pl. az általad emlegetett buzi és pedofil papok). De több a nem buzi, nem pedofil stb. pap.
Lehet, csak én nem látom annyira, h az egyház majd összetörné magát a törekvésben.
Quote from: Damnatus4. A lopá szó kicsit erõs. Egyébként ezen a ponton jobban tetszik a protestáns megoldás, ahol közvetlenül a hívek tartják el a prédikátort, és annak családját. Bár valamennyi a két rendszer egyesítése lenne az optimális.
Igy leírva az a megoldás tényleg jobbnak túnik, részben ezért sem értem miért ragaszkodik annyira a katolikus egyház a cölibátushoz. Szerintem az idõ túlhaladott rajta...
Quote from: DamnatusÉn mindkét nézõpontba jól belelátok. Ismerem a pro és kontra érveket is. Csak a kontra érveket a többiek is fel tudták hozni.
Nos, az egyházat emberek alkotják=csak rossz lehet.
Nos ez a vélemény elég szélsõséges! Az animét emberek alkotják= csak rossz lehet???
Ez jó válasz, csak a kérdés rossz.
Az egyházat emberek alkotják=nem lehet tökéletes. Hát akkor most mi van?
Quote from: Damnatusén mindegyik ágban találok értékeset, és kevésbé szerencsés megoldást.
Én is, csak éppen a katolikust ismerem a legjobban és az alapján amit ismerek belõle, nem tünik a vallásban (kereszténység) túl... :confused: Ugy gondolom az idõk folyamán az egyház tulontúl eltávoldott a vallástól és most próbál valamennyire visszatérni hozzá, csak szerintem már túl késõn.
Quote from: DjinnHozzátenném, nagy általánosságban, hogy tisztelet a kivételnek meg, hogy akinek nem inge ne vegye magára.
Asszem elég zavaros lehettem. Én inkább a szavak embere vagyok, mint a betûké (szóban jobban meg tudom fogalmazni, mit írásban), de hát ez van. Persze ez nem lett teljes vélemény, de már így ís baromi hosszúra sikerült. És már ezért is 10x meg leszek kövezve :D
Köszönöm a választ, valahogy hasonlóra számítottam. Nyugi egy hívõ sosem fog megkövezni. "Ne ítélj, h ne ítéltess!" Csak éppen az igaz hívõk vannak kevesebben...
Az élõ szóval az a problémám, h egy komolyabb post megrágása/megirás nálam egy óráig is eltarthat, ezt élõben nagyon kevesen viselik el :rolleyes: Anyám nagyon ideges erre. Õ 10 000-es fordulatszámon pörög 200-as vérnyomással, és mindig azt mondja: Õ 10x ugrik, addig amíg én megtervezem a cselekvést és elkezdem végrehajtani :haha: Ennek ellenére, ha elviseled lassúságom akkor szívesen beszélgetnék a témáról élõszóban is
Quote from: PirulaHolnap következik majd a viszonyom a kereszténységgel fejezet, mert most lépnem kell a géptõl. :)
Ez jó volt nagyon, várom a folytatást...

Djinn

Quote from: katzKöszönöm a választ, valahogy hasonlóra számítottam.
Hmmm. Igazán nem azt vártam, hogy elemezd ki az írásom, de ezt kifejthetnéd. Miért is számítottál erre? És mi az a "valami hasonló"? Pont tegnap mondtam Feldinnek, hogy "én nem folyok bele megint ebbe a vitába", erre tessék. Legaláb tessék elmondani, mi a "baj" a véleményemmel!!  :)
Ja és elég türelmes vagyok. Ha mégsem, majd közlöm, hogy "most jut eszembe,  meg kell látogatnom valakit a kórházban." Vagy valami ilyesmi... :D

Quote from: katzNyugi egy hívõ sosem fog megkövezni. "Ne ítélj, h ne ítéltess!" Csak éppen az igaz hívõk vannak kevesebben...
Mondjuk nyugodt vagyk, de azért, amit írtál. Az nem túl megnyugtató.  :haha:
Nekem már annyiszor mondták, hogy pokolra jutok (mert nem félem az Urat...), hogy a kövezés szinte jutalomnak tûnik így elõlegbe.  :rolleyes:

Dragon

Azért nem kell úgy tekinteni az egyházra, mintha borgok lennének....
Nem egy nagy hangyakolónia, ahol a nagy egész érdekéért cselekszik minden egyén. Megvan a hiererchia, mint minden szervezetben, és minden egyén a saját érdekéért cselekszik, csak az a helyzet, hogy néha a felsõbb érdekeknek is engedelmeskedni kell, és ezért tûnhet egységes akaratnak az egész.

más...
Minap azt hallottam a tévében, hogy már kismillióan voltak a pápa ravatalán, és hogy még azt sem engedik meg nekik, hogy megálljanak imádkozni, mert annyian vannak. Hát ez már nevetséges picit.
Én csak arra gondolok, hogy az a rengeteg ember, abból a pénzbõl, amit arra költ, hogy ott elgyalogolhasson egy halott fószer elõtt valami segélyszervezetet finanszírozna (feltéve, hogy létezik olyan segélyszervezet, ahol ezt nem luxusfelszereltségû szolgálati autóra költik) akkor talán nem hazudtolná meg azt aminek a tagja. Mintha valaki mondott volna annó valami olyat (legalábbis leírták) hogy "Amit a legkisebbel is cselekszel, azt velem teszed..." vagy valami ilyesmi.
Komolyan árulni kéne ilyen "Ott voltam a pápa ravatalán" feliratos pólókat, meg fekvõ pápa-babákat az ilyen birkáknak, és csakazértis szemétségbõl jótékonysági célokra fordítani az összeget.
És emellett sniperek figyelik a tömeget, meg ezer kamera. Sõt, a világ "nagy" vezetõi érkezésekor légvédelmi rakétaütegek, meg egy awacs-gép is vigyázni fog a légtérre. Szép kis világ. Pedig ezek az emberek talán rendelkeznek annyi befolyásal, hogy hathatósan valami jót tegyenek, és ne csak megmutassák magukat egy hullának.
"And there was war in heaven.
Michael and his angels fought against the Dragon, and the Dragon fought and his angels, and prevailed not.
Neither was their place found anymore in Heaven.
And the Great Dragon was cast out, that old serpent called the devil and Satan which deceiveth the whole world,
he was cast out into the Earth and his angels were cast out with him."
[Revelations 12:7-9]

Ramiz

Reggel az ment a rádióban, hogy a Vatikánnak megint pénzgondjai vannak. A vallás fõleg a szegény országokban "népszerû", ahol kevés pénzt tudnak adni. A gazdag emberek, cégek meg inkább segényszervezeteknek adják a pénzt, mint az egyháznak. Logikus: oda, ahova kell.

A templom lépcsõjén meg egy beugróban egy darabig hajléktalanok laktak. Most kerítéssel elzárták. Az az Isten háza elvégre... :__devil:
Hogy is volt...? "Ha beengeditek a házatokba, akkor engem engedtek be..." :rolleyes:
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

katz

Quote from: DjinnHmmm. Igazán nem azt vártam, hogy elemezd ki az írásom, de ezt kifejthetnéd. Miért is számítottál erre? És mi az a "valami hasonló"? Pont tegnap mondtam Feldinnek, hogy "én nem folyok bele megint ebbe a vitába", erre tessék. Legaláb tessék elmondani, mi a "baj" a véleményemmel!!  :)
Ja és elég türelmes vagyok. Ha mégsem, majd közlöm, hogy "most jut eszembe,  meg kell látogatnom valakit a kórházban." Vagy valami ilyesmi... :D
Nincs vele semmi baj. Én a tapasztalataim alapján felépítettem magamban egy képet, h mit gondolhat egy nem hivõ (akár ateista) az egyházról és vallásról, és a te írásod nagy mértékban azonos ezzel a képpel. Erre mondtam, h vmi hasonlóra számítottam. Akik nem keresztény hitûek, vagy elfordultak a kersztény vallástól azok hajlamosak arra, h az egyházat és a vallást egynek tekintsék, és mivel az egyház IMHO igen messzire került a vallástól ezért el is itélik az egészet a képmutatás miatt. Elitélik a vallást is az egyház miatt és eszükbe sem jut foglalkozni a gyakorlásával. De egyébként nagyon sok dolgot én is úgy látok ahogy te (divat a vallás, elüzletesiedés [már elég rég óta folyik]...).
Quote from: DjinnJa és elég türelmes vagyok. Ha mégsem, majd közlöm, hogy "most jut eszembe,  meg kell látogatnom valakit a kórházban." Vagy valami ilyesmi... :D
Kösz :D
Quote from: DjinnMondjuk nyugodt vagyk, de azért, amit írtál. Az nem túl megnyugtató.  :haha:
Nekem már annyiszor mondták, hogy pokolra jutok (mert nem félem az Urat...), hogy a kövezés szinte jutalomnak tûnik így elõlegbe.  :rolleyes:
De nem egy igaz hívõ mondta ezt. Ha vmi "vallásos" mondja ezt, akkor akár el is felejtheted az illetõt...
Helyesen ez vmi ilyen lenne: Ha továbbra sem térsz meg az Úrhoz, akkor valószínûleg a pokolra kerülsz. Az ember nem Isten, nincs joga helyette eldönteni, kinek hová kerül a lelke!!!
Sajnálom, de ha megköveznek és hitetlenként halsz meg, akkor is a pokolra kerülsz. Nem lesz jobb, csak a halál lesz fájdalmasabb...
Quote from: RamizReggel az ment a rádióban, hogy a Vatikánnak megint pénzgondjai vannak. A vallás fõleg a szegény országokban "népszerû", ahol kevés pénzt tudnak adni. A gazdag emberek, cégek meg inkább segényszervezeteknek adják a pénzt, mint az egyháznak. Logikus: oda, ahova kell.
Mintha õk nem lopnák el... Egyébként meg tudom érteni õket. A papok egyszer már lenyulták õket, akkor miért is támogassák az egyházat. Kíváncsi vagyok, kinek fogják adni a sok pénzt, ha majd kiderül a segélyszervezetek is lopnak...
Quote from: RamizA templom lépcsõjén meg egy beugróban egy darabig hajléktalanok laktak. Most kerítéssel elzárták. Az az Isten háza elvégre... :__devil:
Hogy is volt...? "Ha beengeditek a házatokba, akkor engem engedtek be..." :rolleyes:
Hát igen :ejj:
Quote from: bpka000más...
Egyet kell értsek. Sajnos...
Quote from: bpka000Pedig ezek az emberek talán rendelkeznek annyi befolyásal, hogy hathatósan valami jót tegyenek, és ne csak megmutassák magukat egy hullának.
Na de ezt hogy képzeled? Akkor a világ jó lenne és nem lenne benne erõszak!
Az pedig nagyon rossz lenne mindenkinek...

Az emberek eredendõen bûnösek és az ilyeneknek eszükbe sem jut a jó cselekedet. Politikusok!!!
Quote from: bpka000Komolyan árulni kéne ilyen "Ott voltam a pápa ravatalán" feliratos pólókat, meg fekvõ pápa-babákat az ilyen birkáknak, és csakazértis szemétségbõl jótékonysági célokra fordítani az összeget.
...
Khhmmm
Most mennem kell. Mindjárt indul a kamionom Rómába...

Djinn

Quote from: katzNincs vele semmi baj. Én a tapasztalataim alapján felépítettem magamban egy képet, h mit gondolhat egy nem hivõ (akár ateista) az egyházról és vallásról, és a te írásod nagy mértékban azonos ezzel a képpel. Erre mondtam, h vmi hasonlóra számítottam. Akik nem keresztény hitûek, vagy elfordultak a kersztény vallástól azok hajlamosak arra, h az egyházat és a vallást egynek tekintsék, és mivel az egyház IMHO igen messzire került a vallástól ezért el is itélik az egészet a képmutatás miatt. Elitélik a vallást is az egyház miatt és eszükbe sem jut foglalkozni a gyakorlásával. De egyébként nagyon sok dolgot én is úgy látok ahogy te (divat a vallás, elüzletesiedés [már elég rég óta folyik]...).
Gondoltam, hogy félre leszek értve. Én nem ítélem a el a vallást, nem hiszem, hogy ilyet mndtam volna. És azt mondtam, "nem tudom a kettõt teljesen szétválasztani". Nem ugyanaz.  :)
Eszembe sem jut a gyakorlása? Ez egy nagyon érdekes dolog. Ha egy ember teszem azt úgy él, ahogy a nagykönyvben meg van írva (nem öl, nem lop, becsületes, segíti embertársait....), kivéve azt az egy pontot, hogy hisz-e istenben, akkor az már nem gyakorolja a vallást. Valóban. Ha a vallás gyakorlása templombajátásban, imádkozásban, gyónásban, "istenfésésben" és a nem vallásosak (illetve másik vallás gyakorlóinak az) elítélésében mutatkozik meg igazán, akor tényleg nem.  Pont errõl beszéltem. Az egyház és a vallás szerint is csak akkor lehetsz jó ember, ha követed az õ tanításait/parancsait. Adott esetben még az is, jobb, ha valaki úgy csinál, mintha hinne, mint az hogy õszinte. :ejj:
Igaz ember nem létezik, csak vallásos igaz ember? :(
Quote from: katzSajnálom, de ha megköveznek és hitetlenként halsz meg, akkor is a pokolra kerülsz. Nem lesz jobb, csak a halál lesz fájdalmasabb...
Talán mielött meghalok, még megtérek valamikor. De nem most. Utálnám szembeköpni saját magam. Esetleg mikor elkezdek félni a haláltól. A félelem nagy úr.  :hehe:
Most komolyan. Jobb embre lennék, ha holnaptól azt hangoztatnám, hogy vallásos vagyok. Talán még magam is elhinném egy idõ után.  Akkor megúsznám az üstöt?  :3x3:

katz

Quote from: DjinnGondoltam, hogy félre leszek értve. Én nem ítélem a el a vallást, nem hiszem, hogy ilyet mndtam volna. És azt mondtam, "nem tudom a kettõt teljesen szétválasztani". Nem ugyanaz.  :)
Nem gondoltam volna, h félre leszek értve :) Azon a részen általánosítottam.
Quote from: DjinnEszembe sem jut a gyakorlása? Ez egy nagyon érdekes dolog. Ha egy ember teszem azt úgy él, ahogy a nagykönyvben meg van írva (nem öl, nem lop, becsületes, segíti embertársait....), kivéve azt az egy pontot, hogy hisz-e istenben, akkor az már nem gyakorolja a vallást. Valóban.
Nekem ennyit jelent gyakorolni a vallást! Istentõl kérem a bûnbocsánatot és nem az egyháztól, Istenhez imádkozom és nem a templomban, azért, h más lássa, én ott vagyok és milyen fene vallásos vagyok
Quote from: DjinnHa a vallás gyakorlása templombajátásban, imádkozásban, gyónásban, "istenfésésben" és a nem vallásosak (illetve másik vallás gyakorlóinak az) elítélésében mutatkozik meg igazán, akor tényleg nem.  Pont errõl beszéltem. Az egyház és a vallás szerint is csak akkor lehetsz jó ember, ha követed az õ tanításait/parancsait.  
Na igen, de a két tanítás nem teljesen fedi egymást. Ez is az egyik lényegi bajom az egyházzal. Az õ dolguk az lenne, h a vallásban hívõket támogassák és nem az, h az érdekeiknek megfelelõen módosítgassák a vallás tanait...
Quote from: DjinnAdott esetben még az is, jobb, ha valaki úgy csinál, mintha hinne, mint az hogy õszinte. :ejj:
Te ugy teszel, mintha hinnél Istenben, õ meg majd úgy tesz, mintha megbocsájtana neked?
Quote from: DjinnIgaz ember nem létezik, csak vallásos igaz ember? :(
Majd az Ítélet napján kiderül kinek volt igaza. Csak aztán nehogy a mormonok nyerjenek :D
Quote from: DjinnTalán még magam is elhinném egy idõ után.  Akkor megúsznám az üstöt?  :3x3:
Ilyen hozzáállással nem. Ez puszta önámítás, pont mint az álvallásosoknál...

Rounin

Quote from: RamizReggel az ment a rádióban, hogy a Vatikánnak megint pénzgondjai vannak.

Pénzgondjai? Kucc. Most hirtelen felvillant bennem az a rengeteg kincs, ami ott hever. Ha csak 1 másodpercet töltenék minden darab elõtt, életek sokasága sem lenne elég, hogy végignézzem. Van ott pénz, pont elég. Még több is mint kellene.

Damnatus

Hali!

Amikor olvasom, Rounin postjainak száma 666  :bsd:
Az egyház/vallás sose mondta ki még senkire, hogy biztos a pokolra jut. Azonfelül az egyház már jó ideje kimondta, hogy üdvözülhetnek a nem keresztények is!

Rounin

Quote from: DamnatusHali!

Amikor olvasom, Rounin postjainak száma 666  :bsd:
Az egyház/vallás sose mondta ki még senkire, hogy biztos a pokolra jut. Azonfelül az egyház már jó ideje kimondta, hogy üdvözülhetnek a nem keresztények is!

Ahh... lebuktam ;)

Persze, nem a vallás/egyház, hanem a lángoló szemû fanatikus térítgetõk mondják. Akik mindenáron meg akarnak gyõzni róla, hogy térj meg, féld az Urat, járj templomba etc. különben égni fogsz. Szent meggyõzõdésük, hogy ezzel jót tesznek veled - holott lehet, hogy éppen ezzel riasztanak el sokakat a vallás külsõségekkel megtûzdelt gyakorlásától IS (templomba járás etc.)

Pirula

Én tegnapig nem voltam tévéközelben, így lemaradtam a pápa temetése körüli felhajtásról. De most sikerült bepótolnom, este láttam a híradóban a lelkes zarándokokat akik Rómába tartanak a szertartásra. Temetésre én nem teli pofával vigyorogva mennék... Komolyan, ha nincs kinn a gyásszalag egy-két kocsin azt hittem volna hogy idén elõrébb hozták a Szigetet és az oda igyekvõkrõl tudósítanak. Meg a Vatikánban a szeretet vallásának elfogult hívei egymást tapossák a jobb helyekért, úgy hogy 15000 rendõr kell hogy ne legyen gáz.
Most meg nézem a szertartást úgy negyed órája, de ennyi elég is lesz belõle. Akármelyik adóra is kapcsolok inkább emlékeztet a mûsor egy forma-1-re - mutassuk a tömeget helikopterrõl - vagy BoxKlubra - vonjunk be szakkommentátorokat - esetleg foci VB döntõre - az összes fejes ott van a tribünön.
Valami NAGY hányós szmájli nincs itt? :mad:

Djinn

Quote from: DamnatusAz egyház/vallás sose mondta ki még senkire, hogy biztos a pokolra jut. Azonfelül az egyház már jó ideje kimondta, hogy üdvözülhetnek a nem keresztények is!
Akkor megnyugodtam. Már komolyan kezdtem aggódni. ;)

Ramiz

Quote from: PirulaValami NAGY hányós szmájli nincs itt? :mad:

Ilyet tudtam most hirtelenjében összedobni valami netes smiley-generátorral: .

EDIT: találtam jobbat is!

12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Raggie

másodszor is:Ramiz te debil!
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Ramiz

Filozófia: hát eddig még elment... de Kantnál vége... az egész osztály alszik vagy olvasni próbál a pad alatt, halál unalomba fulladt az egész. Egy kukkot se értek a szövegbõl (eddig úgy-ahogy követtem az órát), de nem is úgy tûnik, mintha lenne valami értelme...
A régi görögöknél még jópofa dolgok voltak (pl Gorgiász, aki bebizonyítja, hogy semmi sincsen... :D :cool: na ez az igazi nihilizmus...), de aztán már nagyon elborult a dolog...

Orion

Quote from: ShiroiVan közöttetek olyan, akinek akár a legkisebb problémát is jelenti, mikor azt kell mondania partnerének, hogy: "Szeretlek"? Mert ha igen, akkor kíváncsi lennék, vajon mitõl olyan nehéz ezt kimondani?!

Elõre leszögezném, hogy nekem nincs ezzel a szóval semmi gondom. Ám véleményem szerint, aki nem képes eme szót akár csak a fülébe súgni barátnõjének/barátjának, akkor az a kapcsolat nem mélyült el igazán és nem hiszem, hogy lehetne rá építeni.
Liberate tuteme ex infrenis!

Orion

Quote from: Shiroi... szégyellnék vagy félnének feltárni/odaadni magukat vagy nem is tudom... :rolleyes:

Az elkötelezettség lehet a kulcsszó. Ha valakinek a szemébe tudsz nézni és tiszta lelkiismerettel azt mondani: "Szeretlek!", akkor valamilyen szinten elkötelezed magad mellette és nem akarod, hogy átvegye valaki a helyét az életetben. Az észrevételeim szerint sokan nem válalják fel ezt a fajta elkötelezettséget.
Liberate tuteme ex infrenis!

Raggie

Nemtom, nekem a hibáim(és a másik hibáinak) õszinte bevallása nagyobb gondot szokott okozni...
De kétségkívül igazad van a felelõsséggel kapcsolatban Orion!
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Ramiz

Nekem nincs parterem, de ha lesz, akkor sem fogom ezt sokszor mondani.
Érezze, tudja, de ne azért, mert mondom.
A szavak olyan megbízhatatlanok. Állandóan cserbenhagynak. Sokszor félreértenek. Legjobb nem használni, ahol nem muszáj.

Rounin

Quote from: ShiroiEz most azt jelenti, hogy te sem akarod hallani tõle? Ezt ugye nem gondolod komolyan? Beéred azzal, hogy csak érzed?

Úgy látom, azt írta, hogy ha nem muszáj, illetve nem túl gyakran használni. Vagyis de, szereti hallani, de nem folyton.

Raggie

Quote from: RamizNekem nincs parterem, de ha lesz, akkor sem fogom ezt sokszor mondani.
Érezze, tudja, de ne azért, mert mondom.
A szavak olyan megbízhatatlanok. Állandóan cserbenhagynak. Sokszor félreértenek. Legjobb nem használni, ahol nem muszáj.
Nekem sincs, nem azért írtam. Amúgy persze, hogy érezni kell, de azért néha naggyon jó tud lenni, ha ezt látható/hallható módon is kifejezve látod/látja!

Well, do ya, punk?"

Ramiz

Quote from: ShiroiEz most azt jelenti, hogy te sem akarod hallani tõle? Ezt ugye nem gondolod komolyan? Beéred azzal, hogy csak érzed?

Beérem azzal, hogy érezhetem... És ha mondja is... mondani könnyû...
Talán még az is eszembe jutna, ha sokszor mondaná: most kit akar meggyõzni?
Mondom, nem bízok a szavakban.

Moha

Quote from: ShiroiVan közöttetek olyan, akinek akár a legkisebb problémát is jelenti, mikor azt kell mondania partnerének, hogy: "Szeretlek"? Mert ha igen, akkor kíváncsi lennék, vajon mitõl olyan nehéz ezt kimondani?!
Na, ez egy érdekes dolog. Emlékszem, anno legelõször tényleg nehéz volt kimondani. De mikor "sikerült", az... hogy is mondjam... szóval egyszerre éreztem megkönnyebbülést és boldogságot... ööö szóval nehéz ezt megfogalmazni...
Szerintem ilyenkor az van az emberben, hogy "mi van ha..."  Ha pl. a másik még nem gondolja úgy. Vagy "mi lesz, ha õszintén elmondom, mit fog hozzá szólni", stb.
Furcsa dolog ez, fene se érti.