Írások

Started by Ramiz, 2004-02-26, 13:57:47

Previous topic - Next topic

Pandóra

Szép volt, fiúk. Igaz, még így kávé elõtt olvasom, szóval nem fogok mindent (...de még így is -vagy pont ezért- lejött, hogy Rouniné halálvers, és hogy a mi T/1), majd elolvasom pár óra múlva megint, aztán lehet, hogy mondok okosabbakat is.  :rolleyes:
"Ever wonder why I never really truly connect
Although my eyes are open
I can hold your gaze
But I am never connected
Never connected"
(D. Hayes: Darkness)

Pandóra

Megtaláltam a verset, amit csütörtökön írtam.  :D A története az, hogy megkért valaki, hogy írjak a nevében szerelmes verset. Na most nekem ez nem igazán megy, fõleg nem bérbe, ezért nem tettem meg. Viszont csütörtök éjjel egy szórakozóhelyen a kiválasztott fiú druszánja jött oda hozzánk, és akkor már jókedvemben mégiscsak írtam egy verset. Azaz kettõt, az egyik a szerelmes lányka gagyi verse - elég rossz ritmusa van, csak a rím volt a lényeg, azt rakom be, a másik elég malacra sikerült, azt inkább nem. :D

Gábor-Ámor

Megöl a mámor
Ha Rád gondolok, Gábor
Ajkad bíbor bársony
Hajadon a szikrázó nap táncol.
És alakod sem összerogyott sátor
Inkább, mint egy edzett gladiátor
Ki már legyõzött száz aligátort.
Szép vagy, mint egy álom,
Lábamról levesz a sármod
Bármikor, bárhol.
Ha rámnézel, arcom úgy lángol,
Mint egy elromlott radiátor.
Te vagy a legjobb csávó
Ezen a pilisi posványon
És Halas (vagy mi?) sincs túl távol
(Talán) Van ott út is, kétsávos.
Mint száraz föld hûs nyári záport
Hogy felbukkanj a folyosón, én úgy várom
Ezért a büfében lógok az összes órámról
Már biztos a bukásom a vizsgákon.
Eltalált a vak Ámor
S ez olyan, mint egy átok.
Minden más pasitól hányok
Neked velem kéne járnod,
Hát nem látod?
I can hold your gaze
But I am never connected
Never connected"

Ramiz

És bejött a srácnak a vers?
Elõször azt akartam kérni, hogy a másikat is tedd be, aztán rájöttem, hogy az is a fiúról szólna, úgyhogy hiába malac. :)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Pandóra

Quote from: RamizÉs bejött a srácnak a vers?
Ilyen hülyeséget nem fogok neki odaadni. :) Ez nem is vers.
I can hold your gaze
But I am never connected
Never connected"

Damnatus

Hali!

Ehh, pont siettem, T/1 akart lenni. Ettõl függetlenül továbbra sem értek 1-2 dolgot!

Pandóra
Micsoda világ! Már a lány ír szerelmes verset? ;)
És még malackodósat is :P

Ramiz

Quote from: DamnatusHali!
Ehh, pont siettem, T/1 akart lenni. Ettõl függetlenül továbbra sem értek 1-2 dolgot!

Pandóra
Micsoda világ! Már a lány ír szerelmes verset? ;)

Ha akarsz, kérdezhetsz, pm-ben is. (Ezeknek most van értelme. Szerintem. :) )
Pandóra: ne értsd féle Damnatust: mi mindig értékelünk egy jó kis erotikus verset, ha éppen olyan kedved van, hogy írsz egyet. :lazza:
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Rounin

Quote from: RamizPandóra: ne értsd féle Damnatust: mi mindig értékelünk egy jó kis erotikus verset, ha éppen olyan kedved van, hogy írsz egyet. :lazza:

Na neee, ne már itt is elkezdõdjön. Eddig ez a béke szigete volt! Komolyan, kezdek aszexuális lenni. Elég volt kisvirág egy-két ilyen irányú mûve :p  :__devil:

Ramiz

Rendben, pontosítok: kéretik kiszínezni fehérre, hogy Rouninnak ne kelljen elolvasnia. :)
(Oké, hagyjuk a témát... maradjunk a klasszikusoknál: halál, szerelem, magány, bor, sör... :D tényleg, írok egy sörverset gyorsan.)

Meske

Quote from: RamizMeske: egy ötös irodalomdolgozat után született? :)
Nem, hanem egy töri szakkör alatt, s pont az írás alatt repült be egy galamb a terembe...

The secret to concentration is the acceptance of endless distractions.

Pandóra

Quote from: RouninNa neee, ne már itt is elkezdõdjön. Eddig ez a béke szigete volt! Komolyan, kezdek aszexuális lenni. Elég volt kisvirág egy-két ilyen irányú mûve :p  :__devil:
Nyugodjon meg, Drága Lovagom, semmit nem tennék Ön ellenére. :angyali:
Quote from: DamnatusPandóra
Micsoda világ! Már a lány ír szerelmes verset?
Ezek a mai fiatalok  :ejj:  :ad:
I can hold your gaze
But I am never connected
Never connected"

Rounin

Rossz hír

Fájdalmam sikolt,
dühöngve, vadul szaggat -
Atyám! Jöjj haza!

Pandóra : köszönöm szép hölgy, végre valaki, aki nem háborgatja amúgy is zaklatott hormonjaimat :D

Pandóra

Quote from: RouninPandóra : köszönöm szép hölgy, végre valaki, aki nem háborgatja amúgy is zaklatott hormonjaimat :D
Szerintem már ki is dobtam azt a verset.  :)
I can hold your gaze
But I am never connected
Never connected"

Rounin

Hideg hullámok
ostromolnak s én fázom,
mert nincs takaróm.

Pandóra

Quote from: RouninHideg hullámok
ostromolnak s én fázom,
mert nincs takaróm.
Ezeket most én nem értem, de lehet, hogy csak nem vagyok ráhangolva. Talán címmel kulcsot adhatnál a szimbólumokhoz.
I can hold your gaze
But I am never connected
Never connected"

Rounin

Quote from: PandóraEzeket most én nem értem, de lehet, hogy csak nem vagyok ráhangolva. Talán címmel kulcsot adhatnál a szimbólumokhoz.

Elsõt orvosoltam, ez meg legyen mondjuk...

nem tudom. Mélyrõl jött, nincs címe.

Baldy

Hogy legyen, ami szintén mélyrõl jön:

Bebasztam, mint a ló
Holnap pedig megint meló :(

:D
Az emberek ritkán hiszik el az igazságot, amikor látják, és még kevésbé, amikor nem akarják látni

Öngyilkosság: fõnév: amikor azt mondod Istennek, hogy nem rúghat ki, mert felmondasz.

Rounin

Quote from: BaldyHogy legyen, ami szintén mélyrõl jön:

Bebasztam, mint a ló

:D

;) Ez önmagáért beszél. A pillanat tökéletes megragadása :lul:

Damnatus

Hali!
Quote from: BaldyBebasztam, mint a ló
Ez a a mûvészet legfelsõbb szintje: :D
A költõ egy természetbõl vett hasonlattal indítja a verset: "bebasztam, mint a ló". A "bebasztam" olyan képi erõvel bír, hogy már szinte magunk elé képzeljük a költõt lóként bebaszva.
A vers közepétõl megváltozik az események ideje, eddig a boldog múltról olvashattunk, a következõ rész azonban a nehéz jövõrõl szól! Kihangsúlyoznám a "megint" szót! Az ember sorsa a munka, bármilyen állapotban ("bebaszva") legyen is, nem menekülhet elõle. A "meló" szó használata csattanóként hat, s a feszültség így a vers utolsó szavában összpontosul.
A vers rímképlete: a,a. A múlt 6 szótagos, a jövö 8 szótagos sorokban írva, így formailag is elkülönül egymástól a két idõsík.

Rounin

Ez a a mûvészet legfelsõbb szintje: :D
A költõ egy természetbõl vett hasonlattal indítja a verset: "bebasztam, mint a ló". A "bebasztam" olyan képi erõvel bír, hogy már szinte magunk elé képzeljük a költõt lóként bebaszva.
A vers közepétõl megváltozik az események ideje, eddig a boldog múltról olvashattunk, a következõ rész azonban a nehéz jövõrõl szól! Kihangsúlyoznám a "megint" szót! Az ember sorsa a munka, bármilyen állapotban ("bebaszva") legyen is, nem menekülhet elõle. A "meló" szó használata csattanóként hat, s a feszültség így a vers utolsó szavában összpontosul.
A vers rímképlete: a,a. A múlt 6 szótagos, a jövö 8 szótagos sorokban írva, így formailag is elkülönül egymástól a két idõsík.

Adj abból az anyagból nekem is ;)

Damnatus

Hali!

Én idéztem egy mûalkotást!

Ramiz

Quote from: RouninAdj abból az anyagból nekem is ;)

Nem jártál eleget magyarórára... ;)

Rounin

Quote from: RamizNem jártál eleget magyarórára... ;)

Ezt szerintem ne froclizzuk ;) Csak egy sablondumát eresztettem el :p

Ébredés

A nap játéka
szememre ébredést hoz
kora délután.

Ramiz

Quote from: RouninEzt szerintem ne froclizzuk ;) Csak egy sablondumát eresztettem el :p

Én is. ;)

Rounin

Csillagok halála

Hajnali fények
fakulnak feledésbe
a Nap jöttével.

Társadalom

Halkan sírdogál
egy kisfiú. Szülei
mindig munkában.

Ramiz

Rounin: ha már ennyire ráálltál a haikukra, elmondanád lécci, hogy mik a szabályai? Azért nem mertem sose írni, mert féltem, hogy elrontom. ^^

Rounin

Quote from: RamizRounin: ha már ennyire ráálltál a haikukra, elmondanád lécci, hogy mik a szabályai? Azért nem mertem sose írni, mert féltem, hogy elrontom. ^^

Ezt egyszer azt hiszem, már leírtam, de legyen:

"A tanka mellett a japán költészetben, melynek múltjában a versforma mindig jeentõs szerepet játszott, a századok folyamán új versalakok tûntek fel, mint pl. a renga 1350 táján, de egyiknek sem volt akkora szerepe ajapán irodalomban, mint a haikunak. A haiku voltaképpen az 5-7-5-7-7, összesen 31 szótagot tartalmazó, ötsoros tankának elsõ három sora, 5-7-5, azaz 17 szótaggal. Ezt a versformát már a XVII. század elõtt használták, többnyire tréfás célra, baráti körben szerzett bökversnek. A haiku abban különbözik a világ minden más lírai versétõl, hogy pillanatfelvétel. Speciálisan japán jellege elõször idegenszerû, mert mint egyetlen filmkocka, bonyolult érzelmek, szenvedélyek kifejezésére alkalmatlan, gondolati tartalmát is is csak sejteti. Pillanatfelvétel fáról, virágról, állatról - az apróbbak elõnyben -, esõcsepprõl, fûrõl, kavicsról, holdfényrõl. De lehet pillanatfelvétel két ember megismerkedésérõl vagy búcsújáról - az elsõ vagy utolsó impresszió félmondatban - a költõ egyetlen mozdulatáról vagy a moháról felesége sírján. A jó haiku a valóság parányi részletének megragadásával felidézi, vagy legalább megsejteti az egészet: a virág mögött a tájat, az évszakot, a béka ugrása mögött az élet groteszkségét, a ködbe veszõ ösvény mögötti halált. A japán költõk, a közhittel ellentétben hosszabb, sõt hosszú verseket is írtak, de, az úgynevezett Tokugawa-Edo-korban (1600-1868) a haiku lett költészetük központi, legkifejezõbb mûfaja."

Íme :) És olvass a haiku.hu oldalon sokat, de vigyázz, nem mindegyik felel meg a formai követelményeknek, lévén fordítások. Viszont a lényeget megértheted. Jó azt is tudnod, hogy nem minden "haikum" haiku, hiszen nem mindig a pillanatot fogom meg, bár igyekszem.

Rounin

Tényleg szeretnek?
Fél év múlva emléknek
is kevés leszek.

Damnatus

Hali!

Rounin
valahogy ezek a haikuk nem olyan ütõsek!

Rounin

Rounin
valahogy ezek a haikuk nem olyan ütõsek!

:) Van ez így.

Ramiz

Nu págágyí, Damnatus! Itt van egy még kevésbé ütõs!

Reggeli kávé
Gõzölög az asztalon.
Csendes pillanat.