Filmek (minden, ami nem japán)

Started by Flaser, 2004-09-15, 11:18:12

Previous topic - Next topic

Ramiz

Quote from: ManuUhm Ramiz, szerintem nem annyira rémisztõ az a Brazil. :) Legalábbis pszichopatának nem mondanám, én negyon szeretem. Akinek tetszett az említett 1984, meg Huxley Szép új világa, ill. szereti Terry Gilliamat, annak kötelezõ darab.
Oké, akkor csak én vagyok túl parás gyerek. :D De így hatott rám, mit csináljak! (Lehet, hogy kellett hozzá a jó kis "utolsó cserkészes"* lelkiállapotom is... :lazza: )

-----------
(* : Az utolsó cserkész. Bruce Willis másik nagy király filmje a Die Hard 1 mellett. Híres monológja a kocsijában, a visszapillantó tükörbe nézve: "Téged senki sem szeret. Minkenki utál. Örök vesztes vagy... Na mosolyogj, te barom!")
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

katz

Megvan :hopp:
m46u5 khmm áthagyományozta rám a DVD-t. Ha vkinek kell, az PM nekem. 1 DVD befogaló méretû az anyag. Német szinkorn only offkorsz, nem mintha kellen más is. Így a legjobb.

Fazék

Fölösleges is tagadnom egyik kedvenc filmem. Úgy ültünk be rá a moziban, mert úgy is reklámozták, hogy vmi részben gyerekeknek készült, de igencsak poénos film. Erre megleptek minket egy nagy adag felnõtteknek szánt bizarr humorral, egy nagyon elborult vizuálisan elképesztõen jól megalkotott álomvilággal, és remek poénok tömkelegével. A film mellesleg nagyon ki van átkozva, amit mi sem jelez jobban, hogy imdb-n is 4.7-es átlaga van 3256 szavazatból...  ezt részben annak tudom be, hogy hihetetlenül eltolták a film ajánlását, tényleg azt lehetett hinni, hogy gyerekfilm, és a moziban is sokan voltak gyerekek szülõkkel és nem túl meglepõ módon, elég sokan távoztak is pár keresetlen szóval a reklámszakemberekhez... Ebben a filmben még Whoopi Goldberg-et is kedveltem!! Ami pedig nagy szó, mert nagyjából tizenegypár éve szerettem õt utoljára filmben még gyerekfejjel...
Mondjuk el kell ismernem, hogy vannak benne gyenge poénok is, fingós, satöbbi, de ha emiatt nem is tetszene a film valakinek, a látványvilág szerintem kárpótolja ezért õket is :)
Amúgy a filmet már vagy 3-4x láttam, most csak azért írtam be, mert tök véletlenül beugrott, és kíváncsi vagyok, hogy látta-e itt bárki is rajtam kívül és kérem nyugodt szívvel írja be a véléményét, mert kíváncsi vagyok rá, hogy mi nem tetszett esetleg benne, vagy 'neadjisten', miért tetszett. :)

edit: ja és mellesleg ugyanaz a Henry Selick rendezte, aki a The Nightmare Before Christmas-t is

edit2: gondolom sokan csalódhatnak bennem, hogy nekem tetszik ez a film, de hát ez van, senki sem tökéletes, én meg pláne nem :)

edit3: most látom csak, hogy ugyanez a rendezõ felel Neil Gaiman egyik gyerekeknek(?)szánt könyvének megfilmesítéséért a Coraline-ért! Könyvrõl infó a honlapján és egy értékelés  róla.

Ramiz

Már kezdtem kedvet kapni ehhez a filmhez, Zoli, amit mondtál, de ránéztem az imdb-n, és Brendan Fraser-t utálom... meg a fingós poénokat. Amúgy az elvont látványvilágokat szeretem (ld.: Brazil, Meztelen ebéd).
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fazék

Quote from: RamizMár kezdtem kedvet kapni ehhez a filmhez, Zoli, amit mondtál, de ránéztem az imdb-n, és Brendan Fraser-t utálom... meg a fingós poénokat. Amúgy az elvont látványvilágokat szeretem (ld.: Brazil, Meztelen ebéd).
Igen, sajnos tisztában vagyok vele, hogy túl sok az elrettentõ tényezõ a filmmel kapcsolatban. :)

kikuchiyo

The War Game (1965)

A dolog úgy kezdõdött, hogy az akkori, forrósodó hidegháborús helyzetben a BBC rendelt egy pozitív hangvételû, optimista dokumentumfilmet az atomháború hatásairól, a lakosság megnyugtatása céljából. Peter Watkins rendezõ pedig készített egy dramatizált ál-dokumentumfilmet arról, hogy milyenek a brit polgári lakosság igazi esélyei egy elképzelt globális atomháborúban. A híradó-felvételek stílusában felvett jelenetek egyszerûen szétcincálják a hatóságok által terjeszteni próbált optimista képet: rámutatnak az emberek teljes tudatlanságára és felkészületlenségére ("Do you know what Strontium-90 is, and what it does to the human body?"), és hogy egy ilyen szituációban mi történne valójában: harmadfokú égések, sugárbetegség, a társadalom szétesése stb. A megdöbbentõ képek és jelenetek alatt a narrátor száraz hangon sorolja a tényeket, pl. hogy a világ összes országa közül Nagy-Britanniában vannak a legsûrûbben a bombák célpontjai, hogy a szirénák megszólalása után 2,5-3 perc telik csak el a robbanásig, hogy az égõ városok romjain kialakuló tûzvihar közepén 800 fokra is felmehet a hõmérséklet, és így tovább.
A film hatása még így, a hidegháborús veszély elmúltával is letaglózó, csak elképzelni lehet, hogy a valós fenyegetés árnyékában milyen érzéseket kelthetett. Nem meglepõ módon a filmet elkészülte után azonnal betiltották, tévében csak sokkal késõbb vetíthették le. Mozikban azonban bemutatták, és többek között Oscart is nyert.

Hasonló témában meg fogom még szerezni a When the wind blows c. brit animációs (!) filmet (ugye nekünk, anime-rajongóknak nem új, hogy ilyen kaliberû témákat is fel lehet dolgozni az animáció mûvészi eszközeivel, lásd pl. Grave of the Fireflies vagy Hadashi no Gen, de ez azt mutatja, hogy nyugaton sem érvényes az "animáció = gyerekeknek való" tétele).

Ezenkívül meg fogom még nézni a Gyilkos paradicsomok támadása c. trash-filmet, ami csak annyiban illeszthetõ a fenti vonulatba, hogy a címben jelzett mutáns növények megtámadják Amerikát... (:))

Edit: 100. hsz.! Nem hittem volna, hogy megérem... :)
Failure is the default option

Ramiz

Grat a 100-hoz, és gyûjtsd a jó filmeket a kövi találkánkig! :)

m46u5

Quote from: katzMegvan :hopp:
m46u5 khmm áthagyományozta rám a DVD-t. Ha vkinek kell, az PM nekem. 1 DVD befogaló méretû az anyag. Német szinkorn only offkorsz, nem mintha kellen más is. Így a legjobb.
Van rajta felirat is (német :)), a poén az, hogy tulajdonképpen csak a feliratok körvonala van rajta, ezért normálisan kiszedni nem is lehet, pedig gondoltam rá, hogy nem rossz ha megvan, vagy feltenni a feliratok.hu-ra hátha valaki nekiesik és lefordítja (szerintem nem olyan nehéz) :rolleyes:
"A Bittorrent nagyszerûen pótolja a mozit az életemben, az eMulenél jobb videotéka pedig nincs."

kikuchiyo

Attack of the Killer Tomatoes (1977)

...I know I'm gonna miss her
A tomato ate my sister...

A cím mindent elmond; a világot(=Amerikát) letámadó idegenek/mutáns szörnyek/egyebek garázdálkodásáról és végül legyõzésérõl szóló inváziós filmek elborult, fájdalmas paródiája. Nagyjából 630-szor fárasztóbb, mint egy Leslie Nielsen-film, egyben megnézve a hatása egy fejlövéssel ér fel.
Valahogy úgy vagyok ezzel, mint Manu kolléga a Godzilláival, ez már annyira rossz, hogy jó. :)
Nagyon bátor, kissé mazochista embereknek ajánlott.

katz

Quote from: m46u5hátha valaki nekiesik és lefordítja (szerintem nem olyan nehéz) :rolleyes:
LOL, magyar fordítva nem is tom milyen tájszólással lenne az igazi  :rolleyes:  :haha:

sirtomi

Tegnap néztem meg a Titokzatos Folyó c. Clint Eastwood filmet.

Nagyon jó krimi. Fantasztikusak a szereplõk (Kevin Bacon, Tim Robbins, Sean Penn), és nagyon jó a örténet. Végig jó a hangulata és nem lehet tudni, hogy mi lesz a végkifejlet.
Mondjuk én egy pár perccel korábban kiraktam volna a The End feliratot, az utolsó pár perc nem kellett volna.

Ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit komorabb, nem éppen happy end filmet szeretne nézni.

m46u5

Mindenkinek ajánlom eme gyöngyszemet, mert bár régi, nagyon aranyos és humoros alkotás, ráadásul a karakterek nagyonis megszerethetõek (nekem pl. a kutyus Ambrosius és gazdája Sir. Didymus tetszik, mivel hihetelen, miket tud alakítani ez a páros).
No meg lévén ez a film részben musical, nagyon jó dalok vannak benne, annak ellenére, hogy sosem volt igazi kedvencem David Bowie (õ alakítja a Goblin királyt)

http://www.imdb.com/title/tt0091369/
"A Bittorrent nagyszerûen pótolja a mozit az életemben, az eMulenél jobb videotéka pedig nincs."

sirtomi

Quote from: m46u5Mindenkinek ajánlom eme gyöngyszemet, mert bár régi, nagyon aranyos és humoros alkotás, ráadásul a karakterek nagyonis megszerethetõek (nekem pl. a kutyus Ambrosius és gazdája Sir. Didymus tetszik, mivel hihetelen, miket tud alakítani ez a páros).
No meg lévén ez a film részben musical, nagyon jó dalok vannak benne, annak ellenére, hogy sosem volt igazi kedvencem David Bowie (õ alakítja a Goblin királyt)

http://www.imdb.com/title/tt0091369/
Emlékszem erre a filmre.
Nekem is tetszett nagyon, már rég láttam, lehet hogy megszerzem valahonnan.

Fazék

Nekem egyik kedvenc és legmeghatározóbb gyerekkori filmem volt a Labyrinth. Mostanában beszereztem, és ugyanazt a hatást érte el. Azt a filmet egyszerûen imádom! Én se voltam sose különösebb David Bowie rajongó, de a filmben szereplõ dalok nagy része komoly mértékben borzongató hatással volt rám (jó értelemben :))

Ramiz

Quote from: kikuchiyoAttack of the Killer Tomatoes (1977)
A cím mindent elmond; a világot(=Amerikát) letámadó idegenek/mutáns szörnyek/egyebek garázdálkodásáról és végül legyõzésérõl szóló inváziós filmek elborult, fájdalmas paródiája. Nagyjából 630-szor fárasztóbb, mint egy Leslie Nielsen-film, egyben megnézve a hatása egy fejlövéssel ér fel.
Valahogy úgy vagyok ezzel, mint Manu kolléga a Godzilláival, ez már annyira rossz, hogy jó. :)
Nagyon jól hangzik. :D

Necrid^

Killer paradicsom? komolynak hangzik :D
Sry For my Bad Hungarian. I'm Not Magyar!

Ramiz

A pillangó hatás (The Butterfly Effect)

Kicsit másfajta filmre számítottam, de végül is tetszett. Bár a végig "nagyon amerikai" környezet kicsit zavart, mert nekik megszokott, nekem idegen; fõleg a gyerekkori részekre gondolok. Az is jó, hogy nem a "múltátírás" és a megváltozó valóság logikai illeszkedésére fordították a nagyobb hangsúlyt (az idõutazásban mai emberi fejjel gondolkodva mindig van ellentmondás), hanem arra, hogy lehet-e így bárhova jutni, mindenkin segíteni. Viszont épp ezért voltam kicsit elégedetlen a film végével, mert éppen ezt a kérdést kerülte ki (nem is az volt, hogy akkor nem nyúl bele semmibe, és az sem logikus, hogy a lánynak jó lesz az élete, csak mert távol marad tõle). Végsõ konklúzió: egyszer megéri megnézni.

animoni

Ebbõl a filmbõl még rajzfilmet is csináltak :) Még anno én is néztem a a tv-ben!
De ezt a filmet én is megnézném :haha:
You called me strong, you called me weak
But your secrets I will keep
[/COLOR]

kikuchiyo

Pillangóeffektus:

A rendezõi változatnak más a vége: /SPOILER!/

Amikor felismeri, hogy semmiképpen sem tudja jóra fordítani a dolgokat, valakinek mindig szenvedést okoz, akkor eldönti, hogy csak úgy vethet véget az egésznek, ha kiiktatja saját magát. Ezért visszamegy abba az idõpontba, amikor éppen megszületik, és megfojtja magát a köldökzsinórral.

Ramiz

Quote from: kikuchiyoA rendezõi változatnak más a vége: /SPOILER!/
Hát ennek több értelme lenne... de mondjuk a lányon és a srácon akkor sem segítene, mert annak az apja ugyanúgy egy perverz barom maradna. Amúgy én az elmegyógyintézetben fejeztem volna be a filmet, akkor sokkal erõsebbet ütne. Gondold el: a srác nem tud többet "átírni", mert nincsenek naplói meg semmije. Ott rohad meg, és a nézõ, miközben a gyomrost próbálja megemészteni, amit az okozott, hogy a srác elcseszte az egész életét (és megölte a lányt, valamint valószínûleg a srác sem maradt normális), azon gondolkodik, hogy akkor vajon tényleg megtörtént az, ami biztos, hogy nem (mert "átírta"), vagy csak megõrült a srác, és kitaláció az egész, ahogy az orvos mondja...

Raggie

Quote from: kikuchiyoPillangóeffektus:

A rendezõi változatnak más a vége: /SPOILER!/

Amikor felismeri, hogy semmiképpen sem tudja jóra fordítani a dolgokat, valakinek mindig szenvedést okoz, akkor eldönti, hogy csak úgy vethet véget az egésznek, ha kiiktatja saját magát. Ezért visszamegy abba az idõpontba, amikor éppen megszületik, és megfojtja magát a köldökzsinórral.
Én is láttam Ramizzal, és szvsz ez eléggé nagy hülyeség ez a befejezés! Nekem az eredeti tetszik jobban. Sokkal "valószerûbb", persze a film világát elfogadva. Az eredeti befejezésben csak egy kisebb logikai bukta van*, de a rendezõi változatban egyszerûen csak hülyeség! Nemtom, mondjuk, hogy hogyan van a jelenet megcsinálva, de egy csecsemõ nem hiszem, hogy meg tudná magát folytani(egyszerûen nem rendelkezik elegendõ izomzattal, még éppenhogy csak megszületett!).
________
*:az sem feltétlen logikai guzmi, mivel lehet csak kihagyás, amit már nem akartak újra beletenni, hogy az apát hogyan gyõzi meg újra.(lévén arra már rájött, hogy mi a módszer, amivel õt meg lehet változtatni, ugyhogy ezt ujra megcsinálva minden rendben)
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

roderick

Quote from: kikuchiyoPillangóeffektus:

A rendezõi változatnak más a vége

Úgylátszik az író/rendezöknek van egy ilyen szokásuk, hogy nagyon kreatívan szar véget tudnak a saját filmjükbe belerakni, de hálistennek mindig van valaki aki ezt kivágatja (gondolok itt pl. a Clerks kivágott befejezésére is :) )

Apropó most láttam, hogy lesz a Clerks-nek direkt folytatása, habár nekem van egy olyan gyanúm, hogy valaki azzal szórakozik IMDB-n, hogy minden filmnek beírja a folytatását a majd elkészülendö kategóriába.

Meghamár pletykálok, most olvastam, hogy felkértek egy faszit New Line Cinema-ék asszem, hogy írja meg a Monster filmváltozatának a forgatókönyvét... hát, ha fele olyan jól sikerül mint az eredeti manga, már akkor is egy nézhetö filmet kapunk
All human relationships are built upon interests.
But relations built on interests have their own aesthetics.

Ramiz

Quote from: Raggie GordonNemtom, mondjuk, hogy hogyan van a jelenet megcsinálva, de egy csecsemõ nem hiszem, hogy meg tudná magát folytani(egyszerûen nem rendelkezik elegendõ izomzattal, még éppenhogy csak megszületett!).
Felesleges egy olyan jelenetet szidnod, amit nem is láttál. Én értékelem a rendezõi befejezésben, hogy valami történik a végén. Abban a verzióban, amit mi láttunk, semmi sem történik, úgy értem, nem von le tanulságot sem igazán... csak lejárt az idõ, vége van. Jó, ez a film amúgy sem töprenkedõs, hanem "csak" egy érdekes történet, de mégis.

Quote from: Raggie Gordon*:az sem feltétlen logikai guzmi, mivel lehet csak kihagyás, amit már nem akartak újra beletenni, hogy az apát hogyan gyõzi meg újra.(lévén arra már rájött, hogy mi a módszer, amivel õt meg lehet változtatni, ugyhogy ezt ujra megcsinálva minden rendben)
Na ez az... nincs vége a filmnek.

roderick: hát, nemtom, ha megcsinálja a Clerks folytatását, nagyot csalódok benne (bár a Clerks-hez képest a Jay és Néma Bob is csalódás, az új Ben Nyál Affleck-es aranyos kislányos fos meg pláne).

kikuchiyo

Quote from: roderickMeghamár pletykálok, most olvastam, hogy felkértek egy faszit New Line Cinema-ék asszem, hogy írja meg a Monster filmváltozatának a forgatókönyvét... hát, ha fele olyan jól sikerül mint az eredeti manga, már akkor is egy nézhetö filmet kapunk

Sõt, egy fórumon lehetõségként még azt is felvetették, hogy a filmet Cronenberg (Videodrome, eXistenZ, Naked Lunch, Fly...) rendezhetné, ami nem lenne rossz.
A fõ gondot az jelenti, hogy miképpen lehet egy 18 kötetes, több mint 3000 oldalas képregényt 2 órás filmmé összesûríteni. Szerintem sehogy.
(A még futó anime azt az utat választotta, hogy szinte storyboard-ként használja a mangát, az eredmény egy 78 részesre tervezett sorozat lesz.)
Az is kérdés, hogy hol, milyen nyelven forgatják majd. Ha átteszik Amerikába a történetet, én bojkottálom, az biztos.

Ramiz

Quote from: kikuchiyoSõt, egy fórumon lehetõségként még azt is felvetették, hogy a filmet Cronenberg (Videodrome, eXistenZ, Naked Lunch, Fly...) rendezhetné, ami nem lenne rossz.
A Naked Lunch az nagyon király :D , a Videodrome-rõl olvastam egy cikket, jó lehet. :rolleyes:

Raggie

Quote from: RamizFelesleges egy olyan jelenetet szidnod, amit nem is láttál. Én értékelem a rendezõi befejezésben, hogy valami történik a végén. Abban a verzióban, amit mi láttunk, semmi sem történik, úgy értem, nem von le tanulságot sem igazán... csak lejárt az idõ, vége van. Jó, ez a film amúgy sem töprenkedõs, hanem "csak" egy érdekes történet, de mégis.
Ez igaz... De akkor is irreális a másik! De ezen ne vesszünk össze(megint :) ).
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Ramiz

Quote from: Raggie GordonEz igaz... De akkor is irreális a másik! De ezen ne vesszünk össze(megint :) ).
Az csak vita volt... és különben is, nekem van igazam! :D

m46u5

No nagyban vizsgálgatom a filmlistám, milyen filmek vannak meg, oszt elém került eme cím: Krull (magyaron a "Támadás a Krull bolygó ellen" volt asszem)
Ez egy nagyon aranyos, az aranykorszakból való fantasztikus mese (minden értelemben)
Van benne herceg/hercegnõ, gonosz erõ (nem, ez nem SW :) ), mágikus lényeg, ármány és szerelem, no meg egy bazi jó kis tõr, melyen 5 penge van :jee:
további info:
http://www.filmzona.hu/index.php?a=film&id=2954
http://www.fantasya.hu/index.php?ID=42&url=13&modul=index_film
http://www.imdb.com/title/tt0085811/
Mindenkinek ajánlom, aki szereti a fantasy világát, mert ebben a filmben nagyonis benne van, mondjuk egy kicsit inkább a sötétebb része.

Raggie

Hát megint gazdagabb lettem egy kötelezõ Lynch klasszikussal! Ez a film hasonlóan a Mulholland Drive-hoz annyira összetett, annyira magávalragadó, olyan jól megserkesztett, hogy miután megnéztük egy órát beszélgettünk róla Ramizzal meg az öccsével a filmrõl. Még így sincs minden teljesen tisztán elõtünk, de az összhatás is lenyûgözõ. Mindenkinek ajánlom. :lazza:  :jee:

Well, do ya, punk?"

Ramiz

Quote from: Raggie Gordonmiután megnéztük egy órát beszélgettünk róla Ramizzal meg az öccsével a filmrõl
felet

Quote from: Raggie GordonMég így sincs minden teljesen tisztán elõtünk
de