Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

Moha

Levelező programnak én a The Bat!-et ajánlom. Bár nem ingyenes, de nagyon jól használható, laikusok is elboldogulnak vele, valamint szépen tudja kezelni a hálózaton lévő postafiókokat.

Anno régi munkahelyemen egy Novell szerver volt. Outlook nem volt hajlandó a hálózati meghajtóra dolgozni, ill. a gépen is, 6-7000 levél után totál belassult. A The Bat! viszont csont nélkül dolgozott a Novell-es meghajtóra, és meg se kottyant neki 65000 levél.

Pr3d4k1ng

Kérdés:
Van valaki aki ismer olyan programot pl: mp3-s számnál külön tudja vágni a zenét és a hangot jó minőségben ??

Főiskolai feledatot csinálok és van 1-2 számnak zenéje nagyon jó lenne alá, viszont szöveggel már nem olyan jó (szvsz tanár haja égnek állna).

,,Egy férfi sok jó ügyért harcolhat: az országáért, az elveiért, a barátaiért, egy bájos gyermek orcáján megcsillanó könnycseppért. Ami engem illet, egy rakás pénzért, egy gyönyörű óráért, és némi szaftos francia pornóért a saját anyámat is eladnám."

Kvikveg

Ha jol ertettem az enekest akarod kiiktatni.
Ilyen nem letezik.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Én

Elméletileg nem lehetetlen, nekem Realtek HD Audio Manager nevű cuccos tud olyat, hogy ha akarom az emberi hang nem hallatszik. Egész jól szűr, de legalábbis nagyon lehalkítja a beszédet.

Flaser

#10594
...de létezik és ún. karaoke filterrel lehet ilyet csinálni. Én magam sose szórakoztam evvel, így nincs tapasztalatom, de ha jól rémlik ezt úgy éri el, hogy a hangot többnyire mind a két csatira (L/R) rákeverik, így ha a metszetüket kivonja külön-külön a csatornákból, akkor hip-hop eltűnik a hang.

Wikipediaról:
"Many low-end entertainment systems have a karaoke mode that attempts to remove the vocal track from regular audio CDs. This is done by center removal, which exploits the fact that in most music the vocals are in the center. This means that the voice, as part of the music, has equal volume on both stereo channels and no phase difference. To get the quasi-karaoke (mono) track, the left channel of the original audio is subtracted from the right channel. The Sega Saturn also has a "mute vocals" feature that is based on the same principle and is also able to adjust the pitch of the song to match the singer's vocal range.
A row of 3 karaoke booths at a shopping center in Angeles City.

The crudeness of this approach is reflected in the often-poor performance of voice removal. Common effects are hearing the reverberation of the voice track (due to stereo reverb being put on the vocals); also, other instruments (snare/bass drum, solo instruments) that happen to be mixed into the center get removed, degrading this approach to hardly more than a gimmick in those devices. Recent years have seen the development of new techniques based on the Fast Fourier Transform. Although still not perfect, the results are usually much better than the old technique, because the stereo left-right comparison can be done on individual frequencies."

Winamp alatt (igaz eléggé változó a minősége), a DSP-nek van olyen beállítása, hogy "simple stupid voice removal"...na ez az.
"Logically sound? How laughable. The only thing that people use logic for is to see what they want to see and disregard what they do not."

motifator

Ja, amit Flaser bekopizott, az elég jól megállja a helyét. Egyszóval próbálkozni lehet, de nem fog teljesen eltűnni az ének, viszont más dolgok is el fognak tűnni vele együtt. Ha ez neked elég, akkor lehet vele próbálkozni.
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Kvikveg

WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

motifator

Ok, legközelebb elolvasom, amit írtam, mielőtt elküldeném, mert ez így tényleg elég hülyén hangzik :)

Szal azt akartam írni, hogy az énekből bizonyos részek eltűnnek ugyan, azok, amik mindkét sávban megegyeznek, de nem fog eltűnni teljesen, mert ugyan valószínűleg alapvetően középen van az ének, lesznek rajta sztereó effektek és a vokálok is el vannak panorámázva. Viszont ha kivonod a két sávot egymásból (vagy ha úgy tetszik az egyiknek megfordítod a fázisát, majd összekevered), egy rakás olyan dolog is el fog tűnni, amit nem szeretnél, de minimum, hogy a hangerőviszonyok torzulni fognak. Ami teljesen középen van, az eltűnik, ami csak kicsit van kipanorámázva valamelyik oldalra, az elhalkul, ami nagyon ki van tolva szélre, az meg relatíve hangos lesz a többihez képest. Teszemazt van egy jó kis basszgitár középen, na ezután az is megy a levesben az énekkel együtt, de ha mondjuk volt azon a bőgőn egy sztereó flanger, akkor az most süvölteni fog, mint állat, anélkül, hogy bármi mélye is lenne. De az a kis funky gitártéma a refrének alatt, amit eddig csak fülhallgatóval hallottál ott egész szélen a jobb oldalon, na most már üvölteni fog a középről kiölt hangszerekhez képest. De a lábdobot is cseszheted valószínűleg. Ha ez neked így megfelel, akkor hajrá, de tökéletes eredményt ne várj. Mondjuk én még nem igazán próbálkoztam ilyesmivel, szal az is lehet, hogy vannak intelligensebb algoritmusok, de szimplán csak kivonni az egyik csatornát a másikből kb. ilyen eredményre vezet.
Hasonló dolgot csinálnak a különböző stereo enhancer csodagombok az olcsóbb számítógéphangfalakon. Ami szélen van, azt felhangosítják, ami középen van, azt lehalkítják, ezért nagyobb térérzete lesz a hangnak, de valójában teljesen szétcseszik azt a hangzást.

Szal valami ilyesmit akartam :)
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Próféta

Quote from: Fazék on 2009-04-07, 14:41:30
nu akkor. éppenséggel rendszergazdai tevékenységeket illetően a "faszláma" kategóriát képviselem képzettség szintjén, szóval segítségre lenne szükségem.

Támogat a T-online IMAPot? Mert akkor akármilyen kliens (Mozilla Thunderbird, The Bat, Outlook, Windows Mail, etc.) megvalósítja azt, amit szerintem akarsz. Egyelőre egyszerűbbnek hangzik, mint felállítani egy mail szervert az egyik gépen.

Selmo

Quote from: Cobra on 2009-04-07, 11:53:42
Selmo, biztos, hogy akarsz 21"-os FHD felbontású monitort? Szerintem ebben a méretkategóriában jobb választás az 1680*1050.
Mert?

Quote from: Cobra on 2009-04-07, 11:53:42
BenQ-t nézegettem és érdekes, hogy nekik már csak 16:9-es monitoraik vannak, 16:10-es egy darab se.
16:9-es kell nekem.

A tökéletesség unalmas.

Kuroi Tenshi

Quote from: Cobra on 2009-04-07, 11:53:42
BenQ-t nézegettem és érdekes, hogy nekik már csak 16:9-es monitoraik vannak, 16:10-es egy darab se.

Nézd meg jobban, van ott egy jópár. Amelyik nem -HD vagy -HDA-ra
végződik, az mind más felbontás, a sima W végűek 16:10-esek.

Szerintem a 16:10 lassan ugyanúgy ki fog kopni, mint az 5:4 és a 4:3,
vagy legalábbis háttérbe fog szorulni a 16:9-cel szemben.

Cobra

24" alatt szerintem sok az 1920-as felbontás, főleg játékoknál. 16:9-cel meg az a bajom, hogy kisebb a magasság, pedig sokszor arra van szükség (pl böngészés), mint szélességre. Ismerősnek 22"-os monitora van 1680-as felbontással és én azt pont jónak találtam felbontásaban. (plusz hozzáteszem, hogy bármennyire is szídom a TN-t, az ő Samsungja meglepően jónak tűnt TN-hez képest, igaz csak desktopot meg TC-t láttam rajta).
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Kuroi Tenshi

(plusz lanpartyn az én szintén TN-es, szintén Samum is láttad, és
akkor is mondtad, hogy nem is rosszak a színei ;) )

Videókártyának tényleg kicsivel nagyobb megterhelés, de amúgy
meg megszokás kérdése. Amikor 17" 1280×1024-ről váltottam 22"
1680×1050-re, akkor csak a szélesség volt nagyobb változás, a
pixelméret hasonló maradt, és akkor kényelmesnek tűnt.
Mostanában sokat használom az új laptopom, aminek 11.1"-en
1366×768 a felbontása. Ezután visszaülve a 22" monitorhoz, a
pixelek elnagyoltan nagyok, darabosak, és bár a laptopnál is bő
karnyújtásnyira ülök, ott még hátrébb húzódok, kb 1 méterre.

Ramiz

Be lehet kötni egy SATA vincsi mellé egy másikat úgy, hogy onnantól kezdve ugyanazok az adatok kerüljenek mindkettőre (biztonsági okokból) akkor, ha az egyiken már van egy csomó adat?
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Zsiga

Quote from: Ramiz on 2009-04-08, 12:32:21
Be lehet kötni egy SATA vincsi mellé egy másikat úgy, hogy onnantól kezdve ugyanazok az adatok kerüljenek mindkettőre (biztonsági okokból) akkor, ha az egyiken már van egy csomó adat?
Igen, a RAID-vezérlő pár óra alatt szépen átmásolja az összes anyagot a teli vinyóról az üresre és kész.

Próféta

#10605
Egészen pontosan RAID 1
Ajánlott lehetőleg két egyforma típusú, de főleg egyforma méretű lemezt használni (a nagyobb lemez plusz területe kihasználatlan lesz).
A RAID-tömb létrehozásánál figyelj oda, ne fordított irányban történjen a kezdeti átmásolás :)
EDIT: hardveres RAIDre lesz szükséged, az alaplapod támogatja? Nézz utána!

Kuroi Tenshi

Quote from: Próféta on 2009-04-08, 13:19:34
EDIT: hardveres RAIDre lesz szükséged, az alaplapod támogatja? Nézz utána!

;D alaplapokon csak szoftveres raid-támogatás van.
Még a raid-vezérlő kártyák nagyrészén is csak szoftveres, vagy
fél-szoftveres raid van; az igazi hardveres raid-kártyák 100k+...

Milyen alaplapod van? RAID0 és RAID1 jó eséllyel lesz rajta, az
alaplapi RAID1 pont elég lesz. Ha nem, akkor 4-5k körül vannak
2 SATA-portos olcsó RAID-kártyák. Alternatív megoldás: egy
sync-program ütemezett futtatása, hogy pl. a nap végén A
winyóról az új vagy módosított fájlokat másolja át B winyóra.

Zsiga

Quote from: Kuroi Tenshi on 2009-04-09, 13:59:14
Quote from: Próféta on 2009-04-08, 13:19:34
EDIT: hardveres RAIDre lesz szükséged, az alaplapod támogatja? Nézz utána!
;D alaplapokon csak szoftveres raid-támogatás van.
Még a raid-vezérlő kártyák nagyrészén is csak szoftveres, vagy
fél-szoftveres raid van; az igazi hardveres raid-kártyák 100k+...
Btw. ki volt az a barom aki ezeket így nevezte el? Fordítási hülyeség vagy angolul is így hívják?

Kuroi Tenshi

Quote from: Zsiga on 2009-04-09, 15:32:14
Btw. ki volt az a barom aki ezeket így nevezte el? Fordítási hülyeség vagy angolul is így hívják?

Teljesen helyesen van így:
az alaplapon és az olcsó kártyákon nem a raid-vezérlő chip,
hanem a cpu végzi a magasabb RAIDekhez a paritás-számítást.
A fél-szoftveres vagy kvázi-hardveres vagy más néven nevezett
RAID-kártyák néhány számítást már maguk elvégeznek, evvel
csökkentve a proci terhelését.
Az igazi high-end hardveres RAID-kártyákon nem ritka a 600-1200
Mhz akár kétmagos chipek, saját ECC RAM-modulokkal és akkuval.
Azok már saját maguk végzik a paritás-számításokat, cpu-terhelés
nélkül -- ezért hardveres ez, míg a többinél csak a számítást
segítik, de valójában a cpu végzi.

Zsiga

Quote from: Kuroi Tenshi on 2009-04-09, 16:12:29

Tehát a so-called szoftveres raid azért szoftveres, mert az egyik hardvernek (raid-kártya) besegít egy másik hardver (CPU)? Valóban, tök logikus. ::)
Az igazi szoftveres raid az ahol nincs semmiféle raid-kártya meg integrált raid-vezérlő, hanem az oprendszer csinálja a tömböt, akár több különálló vezérlő lemezeinek összevonásával.

Szerk.: in b4 apakezdődik & *popcorn*


Zsiga

Quote from: Kuroi Tenshi on 2009-04-09, 16:50:21
Olvass utána.
LOL, minek olvassak utána? Annak hogy a nagy és bölcs K_T szokás szerint ismét kinyilatkoztatta "A" tudást, és szokás szerint nem hajlandó megindokolni, vagy más véleményét is figyelembevenni? Kösz, ezt tudom olvasás nélkül is, tartsd meg másnak az ilyen szar lekezelő dumáidat.

Kuroi Tenshi

#10612
Erre igazán nem volt szükség.
Nem én tehetek arról, hogy így emlegetik őket.
http://www.extremetech.com/article2/0,2845,1976994,00.asp
http://www.legitreviews.com/article/508/1/
http://www.tomshardware.com/reviews/sata-spells-trouble-scsi-raid,1161.html
stb.
tovább nincs kedvem és időm olvasni.

Zsiga

Quote from: Kuroi Tenshi on 2009-04-09, 17:03:25
Erre igazán nem volt szükség.
Nem én tehetek arról, hogy így emlegetik őket.
Valóban nem lett volna rá szükség ha nem akasztanál ki rendszeresen az ilyen hozáállásoddal. Egyébként Próféta kiröhögésére sem volt szükség.
Tudom hogy nem te tehetsz róla, egy szóval se mondtam hogy igen.

Kuroi Tenshi

Quote from: Zsiga on 2009-04-09, 17:10:41
Valóban nem lett volna rá szükség ha nem akasztanál ki rendszeresen az ilyen hozáállásoddal. Egyébként Próféta kiröhögésére sem volt szükség.
Tudom hogy nem te tehetsz róla, egy szóval se mondtam hogy igen.

A te troll közözködő, leugató hozzáálllásod meg engem akaszt ki.
Nem Prófétát röhögtem ki (akkor azt írtam volna, hogy LOL FAIL,
ahogy te szoktad), hanem a kacsintós-ironikus ;D smilyt használtam,
hogy az sem az, aminek mondja magát. De amit te utána levágtál,
... hadd ne minősítsem. És még neked van pofád hozzáállásról és
kiakasztásról beszélni.

NLZ

[reserved]

TurboK

Quote from: Zsiga on 2009-04-09, 16:43:18
Tehát a so-called szoftveres raid azért szoftveres, mert az egyik hardvernek (raid-kártya) besegít egy másik hardver (CPU)? Valóban, tök logikus. ::)
Az igazi szoftveres raid az ahol nincs semmiféle raid-kártya meg integrált raid-vezérlő, hanem az oprendszer csinálja a tömböt, akár több különálló vezérlő lemezeinek összevonásával.
Az igazi szoftveres 3d gyorsitás meg az amikor közvetlen a cpu-ra dugod rá a monitort.

Jó lovag, velünk tartasz-e Camelotba a kerekasztal lovagjai közé?

http://www.saunalahti.fi/cse/foobar2000.php target=_blank>http://web.axelero.hu/fka2636/dwnld_fb2k.png>

kikuchiyo

popcorn, stb.

Más:
Főnöki nyomásra végül is szétszedtük a mission critical 386-os laptopot, hogy kicseréljük a lemezmeghajtót.
Már ott gyanús volt a dolog, hogy a benne lévő floppymeghajtón nem volt tápcsatlakozó. Az összes többi rendelkezésre állón meg van. Egyet megpróbáltunk rádugni (az adatkábel ugyanúgy nézett ki), de úgy el sem indult a gép. Úgyhogy visszadugtuk a régit és összeszereltük. Egész érdekes design: a billentyűzet és a monitor is leszerelhető, mindkettő szabványos dugasszal csatlakozik. (Legalábbis szabványos lehetett akkor, amikor engem még az óvodás lányok érdekeltek.)

Megpróbálom azt, hogy egy másik gépre telepítek párhuzamos portot is kezelő Dosboxot, arra Win 3.1-et és arra a műszer programját.
Failure is the default option

Fazék

Quote from: kikuchiyo on 2009-04-09, 22:08:47(Legalábbis szabványos lehetett akkor, amikor engem még az óvodás lányok érdekeltek.)
... ennyire magas labdát nem lehet máshogy, csak direkt adni, szóval már leütni sincs kedve az embernek  :(

Cobra

Áhh, Fazék megelőzött :D
Hide and fear, Cobra Commander is here !