Main Menu

Harcmûvészet

Started by Damnatus, 2004-05-22, 23:32:29

Previous topic - Next topic

Itachi

Quote from: ustakÜdv mindenkinek!

Én még nagyon új vagyok itt, de örömmel olvasgattam bele a fórumba, és érdekes dolgokat láttam :)
Jómagam 4 évig Itf -taekwondoztam, utána 4 évig Wtf -taekwondoztam, majd áttértem az aikidora, és lassan már 4 éve csinálom azt is, szerintem meg is találtam benne a magam harcmûvészetét. Érdekel még a batta do és a iaido is, de kinek van mindenre ideje :)
Az batto-do.Amúgy üdv.:)
And then the Mighty Dragon said: "lol noob"

thrall

Quote from: ustakÉrdekel még a batta do és a iaido is, de kinek van mindenre ideje :)
iaido-t próbáld ki, jó móka (vagy csak itt miskolcon? :D)

Feldin

Quote from: thralliaido-t próbáld ki, jó móka (vagy csak itt miskolcon? :D)
jó móka? végülis ez is egy felfogás...
Én is szeretem.
http://myanimelist.net/animelist/Feldin

topok:
anime film: Ghibli összes, Akira, Perfect Blue, Grave of the firefly
anime sorozat: Azumanga Daioh, School Rumble, Kare Kano, FLCL, Excel Saga, Kino no Tabi, Haibane
manga: I''s

ustak

Quote from: ItachiAz batto-do.Amúgy üdv.:)
BATTADO (battadó) – a iaidohoz hasonlító budo-stílus, amelyben a vágáson van a hangsúly. A gyakorlók páros katákat gyakorolnak, de sok próbavágást is végeznek különbözõ próbatesteken – általában vízben áztatott, összetekert gyékényen. A középkori Japánban a kardokat elítéltek lefejezésével vagy keresztbevágásával próbálták ki. A vágás tökéletesítésének másik módja a csúcsos sisak egy csapással történõ keresztbevágása volt. :)
--bocsi,hogy kötõdök, de én mindig is batta-do-nak tudtam :) Persze elfér mind a kettõ, jó nagy a net!
Nálunk is nagyon jó a társaság aikidon, nekem is az jut eszembe, hogy milyen "jó buli" :)

Mattanja

Quote from: ustakÜdv mindenkinek!

Én még nagyon új vagyok itt, de örömmel olvasgattam bele a fórumba, és érdekes dolgokat láttam :)
Jómagam 4 évig Itf -taekwondoztam, utána 4 évig Wtf -taekwondoztam, majd áttértem az aikidora, és lassan már 4 éve csinálom azt is, szerintem meg is találtam benne a magam harcmûvészetét. Érdekel még a batta do és a iaido is, de kinek van mindenre ideje :)
8év Taekwondo után aikido tetszik jobban? O.o Nem is hasonlítnak. Nem értem... Te aztán jól megváltoztál.
בטחו בו בכל עת עם שפכו לפניו לבבכם אלהים מחסה לנו סלה׃
8]]=((

Itachi

Quote from: ustakBATTADO (battadó) – a iaidohoz hasonlító budo-stílus, amelyben a vágáson van a hangsúly. A gyakorlók páros katákat gyakorolnak, de sok próbavágást is végeznek különbözõ próbatesteken – általában vízben áztatott, összetekert gyékényen. A középkori Japánban a kardokat elítéltek lefejezésével vagy keresztbevágásával próbálták ki. A vágás tökéletesítésének másik módja a csúcsos sisak egy csapással történõ keresztbevágása volt. :)
--bocsi,hogy kötõdök, de én mindig is batta-do-nak tudtam :) Persze elfér mind a kettõ, jó nagy a net!
Nálunk is nagyon jó a társaság aikidon, nekem is az jut eszembe, hogy milyen "jó buli" :)
Sztem ugyanaaz a kettõ.Írd be a google ba minektõtt, és vagy nagyon hasonlít vagy vagy pedig ugyanarról van szó mindkét név alatt.Amúgy szvsz a battodo a helyes mivel az jöhet a japán batto szóból, viszont japán batta szót nem ismerek. o.o

ustak

Igazad van! :) Én mindig csak a batta-dot irtam be :)
A taekwondo-ban is van önvédelem, ami egy picit hasonlít az aikidóhoz, ami végül is szigorúan erre épül. Nagyon szerettem a taekwondo önvédelmét, ezért választottam az aikidot. Persze ez csak az egyik indok. A másik, hogy (mondjuk ez az edzõtõl, mestertõl is függ) a taekwondo versenysport, és az edzések is inkább erre élezettek. Nekem jobban tetszett a harcmûvészeti rész, a szellemiség, amibõl szintén többet találok az aikidoban. A csapat is jobb aikidon, jobban "egykorúak" vagyunk. Nem olyan nagy változás  volt ez, egyszerûen öregszem :) :) :)

Feldin

Quote from: ustakBATTADO (battadó) – a iaidohoz hasonlító budo-stílus, amelyben a vágáson van a hangsúly. A gyakorlók páros katákat gyakorolnak, de sok próbavágást is végeznek különbözõ próbatesteken – általában vízben áztatott, összetekert gyékényen. A középkori Japánban a kardokat elítéltek lefejezésével vagy keresztbevágásával próbálták ki. A vágás tökéletesítésének másik módja a csúcsos sisak egy csapással történõ keresztbevágása volt. :)
az biza batto do

topok:
anime sorozat: Azumanga Daioh, School Rumble, Kare Kano, FLCL, Excel Saga, Kino no Tabi, Haibane

kisvirag

http://keletkapuja.hu

végre elkészült (thx to me -.-" :angyali: )
Az emberek azért magányosak mert falakat építenek hidak helyett.

Itachi

Quote from: kisviraghttp://keletkapuja.hu

végre elkészült (thx to me -.-" :angyali: )
Gratula, nagyon jó a honlap:) Minden elismerésem.:)

kisvirag

félreértések elkerülése végett, én csak a formáért felelek, de azért :merci: :)

Elain

Amit én látok a kettõ különbségébõl, hogy az élsportolók általában egy-két technikából élnek meg, és azokat fejlesztik tökélyre. Így pedig hiányzik a teljesség igénye. A másik pedig, hogy a versenyeken a szabályok közé van szorítva az ember, míg egy valós harcban nincsenek szabályok, és a kreativitásodra és az ösztöneidre kell hogy hagyatkozz. Ezt szeretem a mi egyesületünkben. Hogy a harcban nincsenek szabályok, az alattomos sunyi trükkök is megengedettek. De ez az egész valójában rizsa, mert szerintem a valódi hiba ami viszont mindkét táborban megvan, egész más. A vívómesterünk mondta egyszer, hogy ha egy csoda folytán megtalálnánk egy régi vívókönyvet, ami leírja az összes létezõ akkori technikát, akkor sem tudnánk a hagyomány egészét viszahozni, mert az akkori emberek gondolkodásmódját nem támaszthatjuk fel. Teljesen más már a mai emberek világképe és gondolkodása. És ahogy ezt fejtegettétek, ez a forrása a filozófiának és a technikáknak.

Feldin

Quote from: ElainAmit én látok a kettõ külömbségébõl, hogy az élsportolók általában egy-két technikából élnek meg, és azokat fejlesztik tökélyre. Így pedig hiányzik a teljesség igénye. A másik pedig, hogy a versenyeken a szabályok közé van szorítva az ember, míg egy valós harcban nincsenek szabályok, és a kreativitásodra és az ösztöneidre kell hogy hagyatkozz. Ezt szeretem a mi egyesületünkben. Hogy a harcban nincsenek szabályok, az alattomos sunyi trükkök is megengedettek. De ez az egész valójában risza, mert szerintem a valódi hiba ami viszont mindkét táborban megvan, egész más. A vívómesterünk mondta egyszer, hogy ha egy csoda folytán megtalálnánk egy régi vívókönyvet, ami leírja az összes létezõ akkori technikát, akkor sem tudnánk a hagyomány egészét viszahozni, mert az akkori emberek gondolkodásmódját nem támaszthatjuk fel. Teljesen más már a mai emberek világképe és gondolkodása. És ahogy ezt fejtegettétek, ez a forrása a filozófiának és a technikáknak.
Mit csinálsz?

topok:

Kvikveg

Modit kérek, pls!
USTEAM > Külvilág > Japán > Harcmûvészet
Köszi: akit zavar.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Elain

Quote from: FeldinMit csinálsz?
Hagyományos szablyavívást.

Elain

Sokszor vitatkoznak azon, hogy mi minden misztifikáció a harcmûvészetben. pl van aki azt mondja(apám), hogy a kung-fu mester aki puszta kézzel eltöri a betonlapot, az a sok évtizedes edzés alatt megedzõdött keze/karja, és a pontos mozdulat éveken át csiszolódott tökéletességével éri ezt el, van aki szerint pedig a chi áramoltatásával fejt ki ilyen erõt. Szerintetek?

Edina-chan

lehet hogy mindkettõ közrejátszik ^^"
jut eszembe, hallottam vannak itt Dunaharasztisok (najó, 2, de lehet hogy több is van XD ) ha valakit esetleg érdekelne karate, az szóljon, jó lenne ha jönnétek többen, edzõ már piszkál engem hogy toborozzam az embereket, sokan azért nem jönnek mert félnek, igazán nem kemény, én is csak tolószékbe kerülök lassan...:D (najó azért nem xD )

Squall

Quote from: Edina-chanlehet hogy mindkettõ közrejátszik ^^"
jut eszembe, hallottam vannak itt Dunaharasztisok (najó, 2, de lehet hogy több is van XD ) ha valakit esetleg érdekelne karate, az szóljon, jó lenne ha jönnétek többen, edzõ már piszkál engem hogy toborozzam az embereket, sokan azért nem jönnek mert félnek, igazán nem kemény, én is csak tolószékbe kerülök lassan...:D (najó azért nem xD )

Ez a tolószékes dolog is attól függ, h milyen karate-t csinálsz...nem mind amortizál le teljesen :ejnye:
Soon I will be here no more
You'll hear my tale
Through my blood
Through my people
And the eagle's cry...

Pirula

Quote from: ElainSokszor vitatkoznak azon, hogy mi minden misztifikáció a harcmûvészetben. pl van aki azt mondja(apám), hogy a kung-fu mester aki puszta kézzel eltöri a betonlapot, az a sok évtizedes edzés alatt megedzõdött keze/karja, és a pontos mozdulat éveken át csiszolódott tökéletességével éri ezt el, van aki szerint pedig a chi áramoltatásával fejt ki ilyen erõt. Szerintetek?
Ha van esze akkor Hiltivel.
De érdekes amúgy ez a chi-kérdés, én most keresek majd újra tai-chi edzést valahol Gyõrben, ha valaki tud szóljon. Láttam már mondjuk elég komoly videókat ahol állítólag chi-t alkalmaztak. Én igazából kíváncsi lennék rá hogy a gyakorlatban hogy mûködik - kipróbálhatná már valaki rajtam hogy két ujjával eldob négy métert. Vagy persze ott a rázósabb út, az embernek magának kipróbálni. De én igazából semmi ilyen belsõ energiát fejlesztõ módszert - jóga, tai-chi - nem gyakoroltam olyan sokáig hogy abból messzemenõ következtetéseket vonjak le.
Valakinek ilyen élményei? Mesélhetne igazán.

Edina-chan

Quote from: SquallEz a tolószékes dolog is attól függ, h milyen karate-t csinálsz...nem mind amortizál le teljesen :ejnye:
Ashihara a stílus, tudtommal az egyik legkeményebb...:D
Barátom úgy lesérült (nem puhány alak vagy ilyesmi) hogy már lassan 1 hónapja nem jár, de remélem jövõhéten jön..@.@
Szóval aki nem ismerné az ashiharát, az a kyokushinból indult ki, és egy pár edzõtársam, akik anno kyokushinra jártak, azt mondták az ashihara szerintük jobb mint a másik, mert keményebb és több benne a földre vitel.
A többi stílust nem ismerem annyira, nekem mondjuk a goju-ryura azt mondták, az béna. ^^" de kitudja..majd megnézek egy edzést.
Ja meg a taekwondo-t is kipróbálnám, nálunk az edzésen van egy taekwondos, de csak "vendégmunkás"...egyik lány osztálytársam 10 éve csinálja és feketeöves..nem valami nagy termetû, eléggé soványka szegény, de biztos technikás, egyelõre távol tartom magam tõle amíg nem leszek mondjuk sárgaöves. :ejnye:

Pirula:
engem is érdekel valamennyire^^

Feldin

Quote from: ElainSokszor vitatkoznak azon, hogy mi minden misztifikáció a harcmûvészetben. pl van aki azt mondja(apám), hogy a kung-fu mester aki puszta kézzel eltöri a betonlapot, az a sok évtizedes edzés alatt megedzõdött keze/karja, és a pontos mozdulat éveken át csiszolódott tökéletességével éri ezt el, van aki szerint pedig a chi áramoltatásával fejt ki ilyen erõt. Szerintetek?
Ez egy érdekes kérdés.
Én abban hiszek hogy van chi/ki.
Csak nekünk európai emberkéknek ez olyan hm.. boszorkányságnak tûnik.
Betonlap eltörés... Hát karatésoknál sem értem minek csinálják, kung-fusoknál sem.
Jó, toborzásra jó lehet de amúgy értelme nem sok van.
Egy iai edzõtáboron volt hogy a sensei bemutatta a zenken ipponme katát kiaial.
Na, az olyan volt hogy közben azt érezted magadben hogy most legszívesebben felállnál és elfutnál de jó messzire.

Tai chi chuan-oztam kb 3/4 évet. sajna térdem nem bírta meg drága is volt.
De ott néha mi kezdõk is bele éreztünk picit hogy valami van.

Shiatsu pl szintén kivel gyógyít úgy tudom, és a kínai orvoslásban is van chivel gyógyítás.

Szóval... érvelni igazából nem tudok, de bennem sose volt kétség afelõl hogy lenne e vagy nem.

topok:

kisvirag

harcmûvészek!

tudom hogy nem szép dolog reklámozni, de talán elnézik ezt nekem a fórumiták :haha:

szóval, mint korábban elmlítettem, elindult a http://keletkapuja.hu
ez folyamatos fejlesztgetés alatt lesz
ott a http://forum.keletkapuja.hu , ami reényeink szerint hamarosan a magyar harcmûvészek "mekkája" lesz. tessék regisztrálni, közösségi életet élni
illetve ott van a http://klubkereso.keletkapuja.hu , ahol szeretnénk minél több klubot összegyûjteni, és más ilyen gyûjtõhelyekkel ellentétben nekünk nagyon szép részletes keresõnk van (stílusra, szintre, helyre, napra, idõpontra kiterjedõ) és igazán jelképes összeg az, amiért egy évig megtalálható valaki ott.

Reklám off. :D

Feldin

Quote from: kisviragharcmûvészek!

tudom hogy nem szép dolog reklámozni, de talán elnézik ezt nekem a fórumiták :haha:

szóval, mint korábban elmlítettem, elindult a http://keletkapuja.hu
ez folyamatos fejlesztgetés alatt lesz
ott a http://forum.keletkapuja.hu , ami reényeink szerint hamarosan a magyar harcmûvészek "mekkája" lesz. tessék regisztrálni, közösségi életet élni
illetve ott van a http://klubkereso.keletkapuja.hu , ahol szeretnénk minél több klubot összegyûjteni, és más ilyen gyûjtõhelyekkel ellentétben nekünk nagyon szép részletes keresõnk van (stílusra, szintre, helyre, napra, idõpontra kiterjedõ) és igazán jelképes összeg az, amiért egy évig megtalálható valaki ott.

Reklám off. :D
Pénzt kértek a klubbkeresõért?
ilyet...

topok:

kisvirag

hátezvan
de egy ezres egy évre. az meg nempéz :D

Edina-chan

Quote from: FeldinEz egy érdekes kérdés.
Én abban hiszek hogy van chi/ki.
Csak nekünk európai emberkéknek ez olyan hm.. boszorkányságnak tûnik.
Betonlap eltörés... Hát karatésoknál sem értem minek csinálják, kung-fusoknál sem.
Egy iai edzõtáboron volt hogy a sensei bemutatta a zenken ipponme katát kiaial.
Na, az olyan volt hogy közben azt érezted magadben hogy most legszívesebben felállnál és elfutnál de jó messzire.
Karatésoknál csak a magasabb rangúak csinálják, talán zöld-barna övesektõl, nem tudom pontosan..talán csak azért csinálják hogy megmutassák erejüket vagy ilyesmi..^^"
a többi harcmûvészethez hülye vagyok. :D
Aikidot akartam kipróbálni, de azért nem megyek el Pestre. xD

Feldin

Quote from: kisviraghátezvan
de egy ezres egy évre. az meg nempéz :D
nem az árral az elvvel nem értek egyet.
de mind1.

topok:

Feldin

Quote from: Edina-chanKaratésoknál csak a magasabb rangúak csinálják, talán zöld-barna övesektõl, nem tudom pontosan..talán csak azért csinálják hogy megmutassák erejüket vagy ilyesmi..^^"
a többi harcmûvészethez hülye vagyok. :D
Aikidot akartam kipróbálni, de azért nem megyek el Pestre. xD
Aikido jó, csak asszem Magyarországon 4-5 danosok a legnagyobb tanárok.
pont a megmutatás része érthetetlen nekem.
Olyan hm... hencegés beütése van.
Tudja magáról hogy mit tud, nem?
Másnak meg minek mutogatni?

topok:

kisvirag

Quote from: Feldinnem az árral az elvvel nem értek egyet.
de mind1.
most mondjam hogy én sem? (már nem értek egyet azzal, hogy fizetõs)
de hát, a fõnök az fõnök :D

Edina-chan

Quote from: FeldinAikido jó, csak asszem Magyarországon 4-5 danosok a legnagyobb tanárok.
pont a megmutatás része érthetetlen nekem.
ühüm..
lehet hogy az övvizsgához követelmény..ez olyan hogy matekból is egy csomó sz*rt veszünk, és számon is kérik, de azokat az életbe nem fogjuk használni. XD

Mattanja

Quote from: FeldinBetonlap eltörés... Hát karatésoknál sem értem minek csinálják, kung-fusoknál sem.
Quote from: Feldinpont a megmutatás része érthetetlen nekem.
Talán azt szeretnék bemutatni, hogy mi érhetõ el. Induljunk ki abból, hogy nem akarnak felvágni a tudásukkal, bár én is ismertem olyat, aki a fekete övét rázta elõttem, hogy én nem mondhatok neki csúnyát (b+), mert neki ilyen övfokozata van. Sejthetitek, hogy ezután már sokkal jobban tiszteltem.
בטחו בו בכל עת עם שפכו לפניו לבבכם אלהים מחסה לנו סלה׃
8]]=((