Négyszögletes, vékony, fa eredetû lapokból készített dolgok sok fekete jellel

Started by Ramiz, 2004-07-01, 18:29:24

Previous topic - Next topic

Ramiz

Quote from: Próféta on 2008-10-01, 23:59:16
Quote from: Solid Snake on 2008-10-01, 23:25:46
Philip K. Dicktől (esetleg William Gibsontól) milyen könyveket ajánlanátok?
Íme Dick, persze csak szvsz

Gibsonnak messze nem vagyok ekkora szerelmese, majd mások többet mesélnek róla. Mindenesetre Neuromancer ugye ősalap, kb. kötelező olvasmány jelleggel érdemes legalább elkezdeni (figyelem, állítólag a magyar fordítás - Neurománc - siralmas). A Pattern Recognition is korrekt regény; az a legérdekesebb benne, hogy a jelenben játszódik, de annyira (néha kicsit erőltetetten) modern, hogy tisztára science fiction feeling :) inb4 omg, már a cyberpunkban élünk :) Az a másik kettő, amit olvastam tőle, nem annyira tukmálós.

Dick nagy zseni, de kicsit félek őt imádni, hasonlóan a drogos rocksztárokhoz meg a kegyetlenül tehetséges festőkhöz mondjuk. Bolond volt a fickó, és valószínűleg élete nagy részében éppen pocsékul érezte magát a saját bőrében... mi meg pont ezért lelkesedünk a könyveiért... Persze Lovecrafttal is hasonló a helyzet, de én Dick-től akkor is jobban félek. (Nem a regényeitől - Lovecraft a szememben "okosabban" ír.)

Na mindegy, elkalandoztam... bár úgyis ráférne erre a topikra egy nagyobb fla... vita. :D :__devil:

Gibson-könyvekről a véleményem:

- A Neurománc-trilógiából mindenképp olvasd el a Neurománcot :) (én amúgy csípem a magyar címet: tökéletes tükörfordításos melléfogás, mégis jól hangzik és még - akaratlanul(?) - találó is... és a fordítással sincs bajom, bár talán csak mert ezt még nem olvastam angolul) és a Count Zero-t (Számláló nullára - a fél jelentést óhatatlanul elveszti a cím) főként, mindkettő is made of pure gold and win! A Count Zero-ban alkalmazza Gibson először a majdnem végig párhuzamosan több szálon futó történetmesélést - és itt sikerül a legjobban (bár később is profin növeli a feszültséget, de sosem kapja el ennyire a ritmust, mint itt). A Mona Lisa Overdrive kicsit már túlzás szerintem, főleg a vége...

- A Híd-trilógiából a Virtuálfény a legjobb. Az Idoru egy kicsit átmegy weeaboo faggot-tree-be, az All tomorrow parties meg leginkább csak az addigra megkedvelt szereplők sorsa miatt érdekes. De ezeket még egyszer el kéne olvasnom, mert angolul vannak meg és Gibson szókincse, mondatszerkesztése és tömör, frissen létrehozott kifejezéseket is használó nyelvezetét nem igazán bírta a közép/felső között levő nyelvtudásom... :)

- The Difference Engine (A gépezet) Bruce Sterlinggel: nekem nem jött be. 14 éves koromig bőven elég Vernét olvastam, do not want moar! Elvileg steampunk alapmű.

- A Trendvadász (zseniális magyar cím, amihez képest szerintem ötlettelennek hat az angol Pattern Recognition, bár nyilván "mélyebbre" mutat) nekem bejött, Gibson tényleg gibsonoskodik kicsit, ahogy Próféta írta, de a neten terjedő, beazonosíthatatlan eredetű videó-töredékeket övező kultusz például tipikusan az az egyszerre megfoghatatlan, ötletszerű motívum és megmagyarázhatatlanul találó és a valóságot lefestő ötlet, ami miatt én sokszor leteszem a Gibson-könyveket elmélkedni egy picit.

- A Spook Country-t még nem tudtam elolvasni, bár jó régen megvettem, mert Tycho hosszú hónapok óta ül rajta... :Eztneked: :muhahah:

- Kimaradt a Burning Chrome, pedig nálam a Neurománc és a Count Zero mellett benne van a Top 3 Gibson-könyvemben.

edit: ja, azt kihagytam, hogy gyakorlatilag mindent érdemes elolvasni. :D :D :D
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Solid Snake

Neurománcba mindenképpen belekezdek, köszi.  ;)
[spoiler]Bár HTML formátumban van meg, de ez nem töri le kedvem.
Szerk: Yay, most látom csak, hogy a Számláló nullára, a Trendvadász, és a Virtuálfény is megvan ebben a mappában!  ^^[/spoiler]

PKD vonalon az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? érdekel most leginkább, azt meg is vettem könyvesboltban ma.
[spoiler]Plusz egy idealista, ezotéria & szellemfag barátnőnek 20. szülinapjára megvettem a Palmer Eldritch három stigmáját. Van egy olyan érzésem, hogy nagyon fog utálni utólag ezért a húzásomért.  :morci:[/spoiler]

Próféta

Quote from: Solid Snake on 2008-10-02, 20:20:48
Plusz egy idealista, ezotéria & szellemfag barátnőnek 20. szülinapjára megvettem a Palmer Eldritch három stigmáját. Van egy olyan érzésem, hogy nagyon fog utálni utólag ezért a húzásomért.  :morci:
:lol:
Nekem is van egy olyan érzésem, hogy nem feltétlenül fogja méltányolni. Bár ki tudja.

Ramiz

Quote from: Solid Snake on 2008-10-02, 20:20:48
PKD vonalon az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? érdekel most leginkább, azt meg is vettem könyvesboltban ma.
[spoiler]Plusz egy idealista, ezotéria & szellemfag barátnőnek 20. szülinapjára megvettem a Palmer Eldritch három stigmáját. Van egy olyan érzésem, hogy nagyon fog utálni utólag ezért a húzásomért.  :morci:[/spoiler]

Majd kérd kölcsön tőle, az jobb, mint amit magadnak vettél. :haha:
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

kikuchiyo

Heed'st thou notte his Words, for he is full of Shytte

Az Álmodnak-e... jobb, mint a Palmer Eldritch.
Failure is the default option

Solid Snake

Quote from: Ramiz on 2008-10-03, 14:52:38
Majd kérd kölcsön tőle, az jobb, mint amit magadnak vettél. :haha:

Quote from: kikuchiyo on 2008-10-03, 15:18:35
Az Álmodnak-e... jobb, mint a Palmer Eldritch.

Mindkettőt kiolvasom majd úgyis.  :smile:
[spoiler]Palmer Eldritch három stigmája megvan doc-ban  :lazza:[/spoiler]

Ramiz

http://www.xkcd.org/483/

Mennyire így van... :rolleyes:
Nemhiába szoktam le a fantasykról és a sci-fikről.

On a sidenote: a nagyongagyi franchise-könyveket (Starcraft, Diablo, de tulképp Star Wars, Warhammer is etc...) milyen jó lenne már "kiadni" egy igazi, jó írónak, mondjuk Neil Gaimannak vagy egy ilyen kaliberű arcnak... Na AZT érdemes lenne elolvasni. :D

Kvikveg

Quote from: Ramiz on 2008-10-05, 00:14:21

On a sidenote: a nagyongagyi franchise-könyveket (Starcraft, Diablo, de tulképp Star Wars, Warhammer is etc...) milyen jó lenne már "kiadni" egy igazi, jó írónak, mondjuk Neil Gaimannak vagy egy ilyen kaliberű arcnak... Na AZT érdemes lenne elolvasni. :D
:lol:
Ez tenyleg el szokta venni a kedvem a konyvtol.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Nakedape

Quote from: Ramiz on 2008-10-05, 00:14:21

:)

xkcd nekem is tetszett, színvonalas warhammer vagy sw...hmmmm... must get
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

Rounin

Azt hittem, Asimovtól olvastam mindent, de ez most nagyon nem rémlik. :3x3:

Próféta

Quote from: Rounin on 2008-10-05, 21:46:52
Azt hittem, Asimovtól olvastam mindent
:confused:
Lehetetlen. Annyi idős még nem vagy... Élete 72 éve alatt legalább 300 évnyi olvasnivalót irkált össze.
(kedves modi, plz rakjon át minket a négyszögletes topikba)

Zen

Quote from: Próféta on 2008-10-05, 21:55:29
Azt hittem, Asimovtól olvastam mindent
:confused:
Lehetetlen. Annyi idős még nem vagy... Élete 72 éve alatt legalább 300 évnyi olvasnivalót irkált össze.
(kedves modi, plz rakjon át minket a négyszögletes topikba)
Ez úgy érdekes lenne, hogy tovább tart könyvet írni mint olvasni.
Satan isn't the answer when one's in pain. It's god and candy.
In short, sex is great for the species, and it made me who I am today... as in, alive.
&fmt=1

kikuchiyo

Asimov

QuoteParticularly in his later years, Asimov to some extent cultivated an image of himself as an amiable lecher. In 1971, as a response to the popularity of sexual guidebooks such as The Sensuous Woman (by "J") and The Sensuous Man (by "M"), Asimov published The Sensuous Dirty Old Man under the byline "Dr. 'A'", but with his full name prominently displayed on the cover.

:jee:
Failure is the default option

Próféta

Quote from: Zen on 2008-10-05, 22:14:45
Ez úgy érdekes lenne, hogy tovább tart könyvet írni mint olvasni.
Dehogy tart.
cat /dev/random > ~/könyv.txt
Minőségről nem volt szó. Asimov könyveinek zöme is hagy némi kívánnivalót maga után.

Kvikveg

Quote from: kikuchiyo on 2008-10-05, 22:15:56
Asimov

QuoteParticularly in his later years, Asimov to some extent cultivated an image of himself as an amiable lecher. In 1971, as a response to the popularity of sexual guidebooks such as The Sensuous Woman (by "J") and The Sensuous Man (by "M"), Asimov published The Sensuous Dirty Old Man under the byline "Dr. 'A'", but with his full name prominently displayed on the cover.

:jee:
LOL, ezt latnom kell.  :D
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Próféta

Az aranykorbeli hard science fiction három nagy alakja, Asimov, Clarke és Heinlein közül az utóbbit egyáltalán nem ismertem. Pedig több regényét is szemléletváltoztatónak tartják, az egyik még be is került a We Didn't Start The Fire-ba; gyakran találkoztam a nevével "minden idők top N legjobb scifi regénye"  és "minden idők top M legbotrányosabb könyve" jellegű listákon, és úgy általában nagy tisztelet övezi a nevét, ráadásul PKD jóbarátja volt :) Magyarul nem nagyon lehet kapni azt, amire kíváncsi voltam, így maradt a Pendragon, de végül csak sikerült megismerkednem az íróval.

Robert A. Heinlein: Starship Troopers (Csillagközi invázió, 1959)

Valamikor a távoli jövőben majd úgy néz ki a gyalogsági háború, hogy dropshipek potyogtatják le a célterületre a jetpackkel nikkelbolhaszerűen pattogó power armoros Mobile Infantryt, akik ezer fegyverből szórják a robbanó áldást a környezetükre. Hej, be jól is jön az ilyesmi, ha szőnyegbombázás nélkül meg kell regulázni egy lázadozó kolóniát, be kell hódoltatni egy idegen fajt, el kell fogni valami kellemetlen alakot, vagy csak simán terrorizálni kell egy kicsit a Földhöz nem elég hűséges lakosságot. Nem csoda, ha azóta több scifi univezumot is megihletett ez a fajta alakulat.

Egy Mobile Infantry-s kiskatona életét követve megismerhetjük a harcmodort, a fegyvernemet, a sereg és egyes részlegeinek belső morálját, a fegyelmet és az összetartás érzését, valamint az egész korszakot. A harci és köztes jelenetek elég izgalmasak ahhoz, hogy az olvasó élvezettel és gyorsan habzsolva kövesse a kimondottan könnyen olvasható könyvet.

De mindez csak a könyv ruhája, mert a regény valójában nem erről szól. Nem a fentiek miatt vált botránykönyvvé, nem ezért kiáltották ki fasisztának, militaristának, antihumanistának, ugyanezek cinikusan gonosz paródiájának, demokráciaellenesnek, kígyónak, békának. Ha engem kérdeztek, én azt mondanám, bizonyos szempontból meg durván ultraliberális a Terrai Föderáció ideológiája  (jogok és kötelességek, szabadságok és felelősségek dualitása, stb.)... szóval nem egyszerű beskatulyázni, talán nem is kéne. Szegény kritikusok meg bajban voltak, mert ez a fránya Heinlein még azt se írta rá a könyvre, hogy a miénktől jócskán eltérő politikai berendezkedést utópiának vagy disztópiának szánja-e... :D Az utóbbi persze mindig sokkal kúlabb, de könnyebb is; míg az előbbit nehéz reálisan és idealizálás nélkül megvalósítani, rövidlátó giccsbe szokott torkollani.
[spoiler=Nem igazi spoiler; inkább a véleményem erről a témáról, de aki olvasni akarja a regényt, az szerintem inkább utána nézzen be ide]Nekem úgy jött le (gyanús, hogy néhány szereplő rezonőr-közeli), hogy Heinlein inkább pozitívnak állítja be a rendszert, de nem tökéletesen sikeresnek, és legalább részben megemlíti árnyoldalait is. Így rózsaszín utópia helyett egy vállalható, javasolható, előnyösebbnek látszó, de nyilván sok szívással járó alternatívát kínál a társadalom szervezésére; persze azzal az apró csalással, hogy a regényben matematikailag megfogható és igazolható a morál fogalma, és ezzel az aparátussal lehet alátámasztani a rendszert.[/spoiler]

Rövid, ütős, hatásos gondolkozós-háborúskatonás-akciós könyv, megérte elolvasni.

Robert A. Heinlein: Stranger in a Strange Land (Angyali üdvözlet, 1961)

A bibliai cím a kudarcba fulladt első marsi expedíció egyetlen túlélőjére, az űrben megszülető gyerekre utal, akit a marslakók nevelnek fel, de felcseperedvén visszakerül Földünkre. Itt persze minden új neki - nem csak a nyelvünket nem ismeri, de a mögöttes fogalmakat (idő, tulajdon, biológiai nem) sem; eleinte nem ért semmit, és senki nem érti őt. Ám remek alkalmat biztosít arra, hogy társadalmunk a hozzá való viszonyában bemutassa igazi arcát: azonnal újságíró-hadak próbálnak hozzáférkőzni, sokan szeretnének pénzt csinálni belőle, és a politikai küzdelem egyik legfontosabb bábujává válik; nem csoda hát, ha mindenki az ellenőrzése alatt szeretné tudni a Marsi Embert. Egy szeretni és gondoskodni tudó nő (illetve fokozatosan egyre bővülve még több szereplő) segítségével viszont megszökik nemhivatalos börtönéből, és együtt megindulnak csodálatos utazásukon. Innentől kezdve sokáig üldözők elől bujdosnak; apránként megismerik egymást és egymás kultúráját; majd békességet és végül boldogságot nyernek (lásd a fejezetcímeket: His Maculate Origin, His Preposterous Heritage, His Eccentric Education, His Scandalous Career, His Happy Destiny).

Miközben a főszereplők a fenti utat járják be, a 655 oldalas könyv (ez a csonkítatlan, "director's cut" változat) is sokat változik. Politikai krimiként indul. De aztán egyre több szerepe lesz a Marsi Ember és a földi fogalmak közti különbség kielemzésének: rengeteg dolgot hajlamosak vagyunk az intelligens gondolkodás automatikus velejárójának tartani, sok földönkívüli sztoriban képtelenek elvonatkoztatni tőle, holott nem elengedhetetlen. Ezen érdekes apróságok után az összetettebb dolgokra áttérve a marsi és földi filozófia ütköztetése következik, a gondolatvilágok szintézise. Ennek kiteljesedése a Marsi Ember emberré / übermenschsé válása, amihez persze elengedhetetlen a nemiség felfedezése - ennek megfelelően a könyv utolsó fejezetei egyetlen masszív, tömeges orgiába torkollanak :D (Ez persze megint olyan, hogy különböző - természetesen férfi - szereplők szemszögéből van leírva, és az épületben mindig mindenhol meztelen nők mászkálnak, az ehhez sejtésem szerint hozzá tartozó meztelen férfiak hasonlóan részletes leírásától, hogy-hogy nem, Heinlein szerencsére megkímél minket.) Mindeközben helyenként igen vicces a regény stílusa.

Bár a fenti leírásból is látszik, hogy a mindössze két év különbség ellenére ez a regény stílusában, díszleteiben, gondolatvilágában, érzelmeiben, hozzáállásában, szinte mindenben különbözik a Trooperstől. Egy közös azért van (a botrányokon kívül): mindkét könyv tele van érdekes, elgondolkodtató, jól felépített eszmefuttatásokkal.

Kvikveg

Quote from: Próféta on 2008-10-13, 01:40:58
...
Stranger in a Strange Land
...
Errol nekem mar csak ez jut eszembe.   :haha:
Amugy en is valahogy igy kerultem el a konyveit. De az ST-t egy ideje el akarom olvasni, hogy megertsem mi ez a nagy huho korulotte.

Kvikveg

Stardust film tie-in wtf vs Stardust
Jol latom, hogy az elso valami filmhez kozelibb, mig a masodik az eredeti kiadas, vagy mi ez?!

Próféta

Quote from: Kvikveg on 2008-10-16, 22:36:16
Jol latom, hogy az elso valami filmhez kozelibb, mig a masodik az eredeti kiadas, vagy mi ez?!
http://en.wikipedia.org/wiki/Movie_tie-in
Szerintem vedd meg nyugodtan a Review Books Headline kiadást, tippre nem rosszabb.

Fazék

Quote from: Próféta on 2008-10-16, 22:42:08
Quote from: Kvikveg on 2008-10-16, 22:36:16
http://en.wikipedia.org/wiki/Movie_tie-in
Szerintem vedd meg nyugodtan a Review Books kiadást, tippre nem rosszabb.
nékem ebben a kiadásban van meg

Kvikveg

A Harper Collins olcsobb es jobban tetszik a boritoja.
Viszont nem ertem, hogy akkor mitol film tie-in a Headline, amikor a boriton semmi a filmre utalo kep nincs, es nem lattam a konyvbe belelapozva se semmit. WTF?
Es mitol 1504 2308 2966 az aruk? 1504 2000es kiadas... pffhh... Ja es a Harper 352 oldal, a masik meg 196??! Tuti elirtak.
Fazék: a te konyved milyen minosegu?

Fazék

Quote from: Kvikveg on 2008-10-16, 23:06:28
Fazék: a te konyved milyen minosegu?
sztem szép és jó minőségű :)
nekem valahogy a többi kiadás borítója kevésbé tetszik, de ezt is csak mázliból kaptam, szóltam a pendragon-nak hogy szeretnék egy Neil Gaiman - Stardust-ot és ezt a változatot hozták be nekem, mint legolcsóbbat anno :)

Kvikveg

Es mennyire van osszenyomoritva a szoveg? Sok angol nyelvu konyvnel azt tapasztalom, hogy a betuk es a sorkozok kisebbek, es ez nagyon faraszto olvasaskor. A Headline kiadassal ez volt az erzesem.

Fazék

Quote from: Kvikveg on 2008-10-16, 23:26:53
Es mennyire van osszenyomoritva a szoveg? Sok angol nyelvu konyvnel azt tapasztalom, hogy a betuk es a sorkozok kisebbek, es ez nagyon faraszto olvasaskor. A Headline kiadassal ez volt az erzesem.
sztem teljesen korrekt a sorköz és betűméret, de azért csináltam két pocsék képet mobillal így hirtelen.
kép1
kép2

Kvikveg

Ez teljesen jo. :)
Amit en lattam az tok suru bolhaize volt.
Koszi!

Solid Snake

Philip K. Dick - A halál útvesztője

Egy csoport összezárva egy elszigetelt bolygón. Nem ismerik egymást. Gyilkosság történik. S mindeközben mintha folyamatosan megfigyelné őket valaki. Vagy valami.

Paranoia. Bizalmatlanság. Hatalmas  :wtf: csavarok, melyeket a befejezés a feje tetejére állít.

Hivatalosan is PKD rajongó lettem.  :hai: :borul: :w00t:

Randal

Solid Snake: Üdvlet a klubban:)

Douglas Adams: Galaxis Útikalauz Stopposoknak

A könyvek jó nagy része marhaságról szólt, szinte már a ponyvaregény szintjéig süllyedt le, de mindig voltak olyan párbeszédek, olyan leírások, cselekmények, amelyek viszont a csillagokig emelték a könyv értékét. Véleményem szerint D.A. szórakozik velünk olvasókkal, ugyanis ebből a könyvből, ha kicsit "komolyabban" lenne megírva, olyan sci-fi regény születne, amelytől minden ember csorgatná a nyálát, lassan már felérne a Dűnéig.  Mivel nem egyetlen regényről volt szó, ezért érezhetőek voltak a színvonalbeli ingadozások, de ez sosem rontotta el a kedvem a folytatástól. A regény vége viszont olyan mintha DIREKT lenne összecsapva, mert bennem olyan érzést keltett. Vagy talán csak a lezárás volt szokatlan, legalábbis a könyv születésének korát nézve. Talán ez is egy fricska volt Adamstől felénk olvasók felé, ettől függetlenül a vége legondolkodtató. Nem tudtam eldönteni, hogy ez most jó vagy rossz vég-e.

Az értékelés nem teljes, egy 8-9-10/10-et adnék rá. Nem tudok dönteni, hogy mennyire volt jó regény, nem érzem magam elég műveltnek illetve érzékenynek a kultúra iránt, hogy eldönthessem, hol áll a sorban. Talán ez volt a cél?:)

Ramiz

Quote from: Randal on 2008-10-22, 23:28:58
Douglas Adams: Galaxis Útikalauz Stopposoknak

A könyvek jó nagy része marhaságról szólt, szinte már a ponyvaregény szintjéig süllyedt le (...) ugyanis ebből a könyvből, ha kicsit "komolyabban" lenne megírva, olyan sci-fi regény születne, amelytől minden ember csorgatná a nyálát (...)

NOOOO!!!

Quote from: Randal on 2008-10-22, 23:28:58Vagy talán csak a lezárás volt szokatlan, legalábbis a könyv születésének korát nézve. Talán ez is egy fricska volt Adamstől felénk olvasók felé, ettől függetlenül a vége legondolkodtató. Nem tudtam eldönteni, hogy ez most jó vagy rossz vég-e.

Melyik lezárásra gondolsz? Az ötödik kötetbelire?

Próféta

ugyanis ebből a könyvből, ha kicsit "komolyabban" lenne megírva, olyan sci-fi regény születne, amelytől minden ember csorgatná a nyálát
facepalm

Nakedape

Quote from: Próféta on 2008-10-23, 00:13:39
ugyanis ebből a könyvből, ha kicsit "komolyabban" lenne megírva, olyan sci-fi regény születne, amelytől minden ember csorgatná a nyálát
facepalm

http://brokershandsontheirfacesblog.tumblr.com/
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution