Négyszögletes, vékony, fa eredetû lapokból készített dolgok sok fekete jellel

Started by Ramiz, 2004-07-01, 18:29:24

Previous topic - Next topic

kikuchiyo

Az előző tl;dr változata: először rendeld meg csak az Ender's Game-et. Aztán ha az tetszett (gyanítom, hogy tetszeni fog), akkor megkérdezhetsz minket, hogy mit érdemes elolvasni még a sorozatból.
Failure is the default option

Fazék

Cloud

Bár csak ebook formájában olvasom, de ez az Ender's Game egész jó kis cucc eddig.

Cloud

Ender's Game:

Kb a könyv 70%-ánál vagyok, de mintha úgy tűnik hogy ebben a könyvben nem lesz majd a nagy esemény. Az csak a következő részben olvasható?

motifator

Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Cloud

Cloud

Na befejeztem. Hát ez nagyon komoly volt, de hogy ezt rendesen nem tudják filmben megcsinálni az hót ziher.  Spoiler alatt, vagy pm-ben valaki leírná röviden hogy a folytatások miről szólnak? Mert ez annyira be lett fejezve szerintem hogy nem tudom elképzelni mivel tudnák folytatni.

Ramiz

Rég nem olvastam jó sci-fi-t (a Galaktikás Végső visszaszámlálás pl borzalmas volt, a WWW1: Világtalan is nagyon erősen tini célközönség szagú), de ez a Kronolitok kurva jó! Végre egy "felnőtt sci-fi" (még ha kicsit túl drámás-cinikus is), jó sztori (kicsit Alapítványos, csak időutazással), kevés idegesítő reálos-mérnökös sci-fi duma (amivel a WWW1 tele volt). Ajánlom.

Az Egyszervolt László Zoltántól meg szintén jó, hungarikumos urban fantasy, de egészen király, vége picit fura, viszont van benne egy nagyon beteg "fantasy hármas szex", már azért imádom a faszit :D majd csinálok vele geekz interjút.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Acchan

Neil Gaiman: American Gods

Anyunak vettem ajándékba, és végül én is elolvastam. Egy hozzám hasonló mitológia-fannak vétek lett volna pont ezt a könyvet kihagyni. Zseniális. :)

Az Anansi fiúkat olvastátok? Vélemények?

Nakedape

Quote from: Acchan on 2013-06-05, 20:30:10

Anyunak vettem ajándékba, és végül én is elolvastam. Egy hozzám hasonló mitológia-fannak vétek lett volna pont ezt a könyvet kihagyni. Zseniális. :)

nekem van amikor az a kedvencem Mr Nancy az american gods ból, persze van amikor másik a kedvencem (AG vagy nverwhere) de jó igen
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

Acchan

Quote from: Nakedape on 2013-06-05, 21:22:39
Quote from: Acchan on 2013-06-05, 20:30:10

nekem van amikor az a kedvencem Mr Nancy az american gods ból, persze van amikor másik a kedvencem (AG vagy nverwhere) de jó igen

Akkor jó, mert az AG után rögtön elő is jegyeztem az Anansi fiúkat. :) A Neverwhere is szuper, azt olvastam tőle először. :)

Nakedape

Ramiz

Minden Gaiman marha jó. Az új is, habár kicsit kevésbé feszes, és rövidebb is a szokásosnál. A Sandman történeteire emlékeztetett. De hát mivel az egész az emlékezés, a gyermekkori érzések elvesztéséről vagy inkább átalakulásáról szól, működik. Nekem bejön ez a szentimentális Gaiman is, nemcsak a gyomrosokat osztó szürreál (Törékeny holmik novellái). :D
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Próféta

kikuchiyo

Ajánlották nekem Greg Egant, mint a no-nonsense, hard sci-fi jeles képviselőjét, és az Incandescence c. könyve érdekesnek tűnt a leírás alapján, el is olvastam.

Nos hát annyira hard az a sci, hogy a végén külön irodalomjegyzéket ad a szerző, arXiv cikkekkel :), és a teljes élvezetéhez tényleg szükséges a galaktikus csillagászat, planetológia, kriptográfia, molekuláris biológia és még pár tudományág legalább kvalitatív ismerete, az általános relativitáselméletet pedig nem árt mélyebben is ismerni hozzá.

Szerencsére nekem ezek többsége megvolt, így kitűnő intellektuális kihívásnak bizonyult végigkövetni, ahogy a regény egyik felének főszereplői, egy neutroncsillag akkréciós korongjában keringő aszteroida belsejébe zárt rovarszerű lények csupán súly- és időmérésekkel, a rendelkezésükre álló primitív eszközökkel felfedezik előbb a newtoni fizikát, aztán - mivel olyan mélyen vannak a gravitációs potenciálvölgyben, hogy a relativisztikus effektusok számítanak - a relativitáselméletet egészen a Kerr-metrikáig. Igazából eddig nem is értettem a frame dragging jelenségét, de itt teljesen szemléletesen le van írva, úgyhogy ezúton is köszönöm a szerzőnek a megvilágosodást.

A másik történetszál egy másfajta, sokkal nagyobb ívű és nagyobb kitekintést engedő nyomozást mutat meg: itt a nehezen elképzelhetően távoli jövőben, amikor már az egész galaxist átszövi az értelmes civilizációk hálózata, néhány unatkozó szerencselovag elindul a galaxis addig elzárt magja felé egy DNS-tartalmú meteorit után, mert bár korábban úgy tudta mindenki, hogy ott egy ősi, nem emberi eredeti civilizáció az úr, és oda a DNS-alapú élet nem juthatott be.

Ez a rész sincs híján a revelációként ható ötleteknek: a szerző egy csapásra megoldja azt, amit máshol hipertérutazással vagy hasonló mágikus elemekkel handwave-elnek el: hogy hogy lehet egy koherens, összefüggő galaktikus birodalmat létrehozni és fenntartani. Az ő jövőjében az intelligencia úgyis régen virtuális valóságokba költözött, és egy számítógépben futó öntudatnak nem okoz lelki törést, hogy a csomópontok közötti párezer éves utazás idejére felfüggessze a valóságérzékelést :)

Sajnos a regény mégsem tökéletes: fi nem ér fel a fentiekhez, nem képes a zseniális ötletekhez olyan vázat biztosítani, ami el is bírná azokat. A próza döcögős, a karakterek nehezen megközelíthetőek (igaz, egy aszteroidában élő, terahertzes tartományban látó, hatlábú rovarfélék vagy a saját testüket is önkényesen átformálni képes hiper-transz-meta-humán szimulákrumok iránt nehéz is bármiféle empátiával viseltetni). A legnagyobb hiba pedig az, hogy a két történetszál a végén nem ér össze, csak úgy félig-meddig, nagyon absztrakt módon, ami hiányérzetet hagy maga után, mintha félbemaradna a könyv.

Elsősorban a kihívásokat kedvelő, fizikától nem félő, tapasztalt sci-fi-olvasóknak ajánlom.

Ramiz

Quote from: Próféta on 2013-06-26, 23:22:34
Quote from: Ramiz on 2013-06-26, 18:20:52
Az új
:merci:
Szemezgettem már vele jó ideje, csak még bevártam a kritikákat :)
Geekzre írok kritikát róla jövő hétre.

Kiku: hát ez cseppet mélyvíznek tűnik nekem,... :D

Fazék

Quote from: Ramiz on 2013-06-27, 09:31:41
Kiku: hát ez cseppet mélyvíznek tűnik nekem,... :D
megrendeltem 600 Ft-ért a Diaspora-t tőle, hirtelen kedvem támadt továbbpasszolni, ha valakit érdekel, szóljon :haha:

Ramiz

.Attila

Aki olvas ekönyveket, akció van a uk.nook.com-on.

Felejtős, nem lehet itthonról vásárolni.
Amúgy ez milyen gáz már a digitális korszakban...
Mindegy, ha nem kérnek a pénzemből, akkor nem kapnak.

Nakedape

Kvikveg

WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Próféta

David Wong: John Dies At The End (2007)

(Poszt)modern, vicces, számomra újszerűnek tűnő, szórakoztató horror-regény. Egyfelől sűrűn van szórva WTF-fel, másfelől utólag viszont már-már logikusnak tűnik. Egyfelől helyenként tényleg elég para, másfelől elhangzik benne (és kontextusában értelmes) az "emergency that only rock and roll could solve" kifejezés :) Hogy a stílust segítsem behatárolni, a szerző - szintén David Wong művésznéven - a cracked.com szerzője és (fő)szerkesztője. Van elvileg film is belőle.

Nekem tetszett, élveztem. Annyit előrebocsájtok - bár ez erősen spoileres - hogy a John nevű főszereplő nem él örökké ;)

Quote from: Nakedape on 2013-07-19, 14:12:40
munkahelyi   haladás lassításra:
http://www.kundk.hu/konyv/RJ/
:merci:
Így eggyel fogyaszthatóbb talán:
http://www.kundk.hu/konyv/RJ/rj.htm

BTW
QuoteAz itt olvasható könyvek a Magyar Elektronikus Könyvtár archivumából származnak.
MEK-et én is ajánlom bátran, különösen Kindle / egyéb alkalmas kütyü tulajoknak.

.Attila

Rejtő bár onnan származik, már nem található meg.
Pdf-et pedig nem lehet rendesen ereader-en olvasni sajnos.

Próféta

Quote from: .Attila on 2013-07-20, 23:57:02
Pdf-et pedig nem lehet rendesen ereader-en olvasni sajnos.
Nyilván többhasábos, grafikás, stb. PDF-et nehéz. De ha simán egy könyv van benne? Se a Calibre, se a free.kindle.com konverziós szolgáltatása nem lesz elég jó? Amúgy MEK-en gyakran van RTF vagy DOC vagy valami egyéb is, bár azokból picit csúnyán konvertálódik az ebook.

.Attila

Eddig kétszer próbáltam, azok kissé elcsúsztak.
És még csak nem is a képeknél, hanem a nagybetűknél.

Cloud

Van ez a Setet torony sorozat. Mennyire erdemes belevagni? Nem sok konyvet olvastam idaig, de a scifi cuccokat szeretem . Most az Under the dome konyvet tolom, utana belekezdenek ebbe.

Nakedape

Paolo Bacigalupi:  a felhúzható lány.

QuoteA felhúzhatós lány biopunk regény, ami kb. annyit tesz, hogy olyan területekről merít, mint a biotechnológia, a génmanipuláció, a környezetszennyezés, a globalizáció

szóval világösszeomlás után, negatív jövőképes járványos világ. pozitívuma, hogy nem radioaktív és nem is cyber, genetika dolgok vannak, benne, meg GMO növények, persze ennek élvezetéhez túl kell lendülni pár tudományos marhaságon, mármint génösszeollózás témakör pl. ami jobban zavart hogy iszonyatosan energiahiányos (sokminden a kalória körül forog) helyzetben (szénért háborúk, lenrugós gépek, emberi, állati erő) miért nincs, még a gazdagoknak se, legalábbis megemlítve nincs, semmi a megújulókról, se egy napelem, se egy szélkerék.. én értem, hogy összeomlott a világ, meg  minden, de azért vannak a szélkeréknél bonyolultabb dolgok benne  :Kiraly:
A történet politika szövevényes, világról viszont nincs minden felfedve, de ez jó is így. A könyv születése tippre a Monsanto a sátán (és talán a nyugati kapitalizmus bajt hoz) ettől függetlenül, viszont úgy érzem, hogy a könyv nem fekete fehér, egész érthető motivációt kapnak a szereplők, meg senki sem túl jó.

kikuchiyo

Quote from: Nakedape on 2013-08-05, 19:21:04
ami jobban zavart hogy iszonyatosan energiahiányos (sokminden a kalória körül forog) helyzetben (szénért háborúk, lenrugós gépek, emberi, állati erő) miért nincs, még a gazdagoknak se, legalábbis megemlítve nincs, semmi a megújulókról, se egy napelem, se egy szélkerék.. én értem, hogy összeomlott a világ, meg  minden, de azért vannak a szélkeréknél bonyolultabb dolgok benne  :Kiraly:

Talán azért, mert az említett erőműtípusok pocsék megtérülési mutatóval rendelkeznek, és az előállításuk környezetszennyező és energiaigényes, továbbá olyan nyersanyagokat igényel, amelyek a szerző szerint már kimerültek 200 év múlva.

Nakedape

Quote from: kikuchiyo on 2013-08-05, 20:59:52
Quote from: Nakedape on 2013-08-05, 19:21:04
ami jobban zavart hogy iszonyatosan energiahiányos (sokminden a kalória körül forog) helyzetben (szénért háborúk, lenrugós gépek, emberi, állati erő) miért nincs, még a gazdagoknak se, legalábbis megemlítve nincs, semmi a megújulókról, se egy napelem, se egy szélkerék.. én értem, hogy összeomlott a világ, meg  minden, de azért vannak a szélkeréknél bonyolultabb dolgok benne  :Kiraly:

Talán azért, mert az említett erőműtípusok pocsék megtérülési mutatóval rendelkeznek, és az előállításuk környezetszennyező és energiaigényes, továbbá olyan nyersanyagokat igényel, amelyek a szerző szerint már kimerültek 200 év múlva.

ne mond már nekem, hogy széllel feltekerni egy rugót rosszabb megtérülés, mint emberrel bicikliztetni, de persze le lehet hagyni, csak nekem furcsa volt, meg akár nap gőzgép  ha már el akarok szállni stb.

Cloud

Be is fejeztem Under the Dome konyvet. Szerintem nagyon jo lett, a sorozat sehol sincs hozza kepest. Ha esetleg erdekel valakit az ebook, dobjon egy pmet.