Japánok Magyarországon (és a neten / itt a fórumon?)

Started by Aeternus, 2004-10-27, 22:44:33

Previous topic - Next topic

Mattanja

Kezd nagyon off lenni, úgyhogy a következõ postomat átraktam a nyelv-thread-be. Inkább ott folytassuk.
בטחו בו בכל עת עם שפכו לפניו לבבכם אלהים מחסה לנו סלה׃
8]]=((

Pirula

Nálunk a baseballedzõ japán, jó fej a gyerek, folyton mosolyog, meg akkorákat köszön mindenkinek akivel legalább fél szót váltott mint egy kõtemplom. Õ spec. vegyül a magyar fiatalokkal, és jól be is illeszkedett, szombatonként ugyanúgy eljár bulizni a többiekkel stb. és az elsõs-másodikas gyerekekkel együtt ül az iskolapadba és tanul magyarul.
Még csak 1-2-szer beszéltem vele, rögtön elkezdtem kérdezgetni az animékrõl valami magyar-elkapott-japán-félszavak-a-felirat-alapján nyelven (mert a japánon kívül semmilyen nyelven nem beszél). Tanulságos volt.  :)  Végül inkább az országok történelmeit magyaráztuk egymásnak, az könnyebben ment, pláne egy földrajzos haverommal levezettük a két ország szerepét a 2. VH. alatt, térképek segítségével. Azóta tudom hogy Tokió keleti palotát jelent.

mafe

Quote from: DamnatusHali!

Meske
Most félévkor szigorlatozok nyeltörténetbõl, hidd el, a magyar rokona a finn nyelvnek, a finnugor nyelvcsaládhoz tartozik mindkét nyelv.
Az, hogy a finneknek esetleg nem tetszik a mi rokonságunk, az meglehet, de ettõl még nyelvileg rokonok vagyunk.
Ázsiából származnak az indoeurópai nyelvek is, (megmég egy rakat), nyelvi rokonság mégsem mutatható ki.
Sokan szeretnék, ha a magyar nyelv elõkelõ rokonsággal, vagy dicsõ múlttal rendelkezne, ezért találnak ki olyan nyelvi rokonságot, ami nem  létezik. (pl. a sumér nyelv, vagy akár a japán).


akkor bizonyára tudod, hogy anno, mikor "bebizonyosodott" a finnugor "rokonság" milyen politikai háttere volt a témának...? vagy nem?
másrészrõl egy osztrák vagy német nyelvtörténész könyvet is irt a magyar nyelv eredetének kutatásáról. Van errõl egy szóbeszéd, ami a finn-magyar kapcsolatokra utal, mint egyfajta együttélés során szerzett
"összemosódásra". Nem beszélve arról, hogy északjapánban lévõ kis települések nyelvjárása rokonságot mutat a magyarral. - biztos magyar telepesek:) ott a koreai, ahol érdekes módon több nyelvi elem egyezik a magyar megfelelõjével, és figyelembe véve azt is, hogy egy magyar kutatócsoport végigjárta a himaláját is, ahol félig eldugott falvakban, az ott élõ népek zenéje nem hogy kisértetiesen hasonlít a magyarra, hanem teljesen ugyanaz. félreértés ne essék, nem misztifikálni akarom a témát, nem amaterasu egyeneságú leszármazotjának szeretném tekinteni a magyarokat, de a tény, hogy vannak olyan megfigyelések amik ERÕSEN megkérdõjelezik a finnugor eredetet. Persze nem megfeledkezni ilyenkor arról, hogy akinek a széke inog, az üvölt a legnagyobbat. értsd finnugor társaság.

Damnatus

Hali!

Nem akarok itt nekiállni senkit sem gyõzködni arról, hogy a finnugor nyelcsaláddal vagyunk rokonok. Mutasson nekem valaki még egy olyan alaposan kidolgozott, és alátámasztott kutatást, ami kimutatja a más nyelcsaládhoz való tartozást (persze külföldi szakirodalommal együtt), és én készséggel elfogadom azt.
Amíg nincs ilyen, holmi látványos hasonlóságok és hipotézisek alapján ezt nem fogom elfogadni.
A finnugor eredet jóval a 2. világháború elõtt már eldõlt, a finnugristák javára. Természetesen ezt a kommunista rendszer is kihasználta. Ettõl még a tények mennyisége és minõsége a finnugristák mellet van, szemben a török, hun, japán, kínai, tibeti sumér, párthus stb. eredetekkel szemben.

Shadowolf

Srácok ez mind szép és jó, de visszatérnétek a topic eredeti témájához? Köszi.

Marfy

Tegnap láttam sétálgatás közben a Dobó-téren egy japán lányt aki a hóesésben Dobó István szobra elõtt fényképezkedett, odaakartam menni hozzá hogy csináljuk egy közös képet de mire nagynehezen rászántam magam addigra elment :(. Ez volt a mulyaságom ára.

Moha

Quote from: NokiTegnap láttam sétálgatás közben a Dobó-téren egy japán lányt aki a hóesésben Dobó István szobra elõtt fényképezkedett, odaakartam menni hozzá hogy csináljuk egy közös képet de mire nagynehezen rászántam magam addigra elment :(. Ez volt a mulyaságom ára.
Na igen. Nekem is szoktak lenni hasonló találkozásaim (illetve nemtalálkozásaim :)) Multkor pl az egyik bevás. központban volt egy csaj +  egy skac. De az a baj, hogy ránézésre nem tudom megmondani, hogy japán, kínai, vagy koreai.. :rolleyes:
Legtöbbször megpróbálok észrevétlenül hallgatózni, hogy ha pl ketten egymásközt beszélnek, hallok-e valami ismerõs japán szór... :)

Marfy

Quote from: Moharánézésre nem tudom megmondani, hogy japán, kínai, vagy koreai.. :rolleyes:
Szerintem ez japán volt, méghozzá abból állapítottam meg (lehet hogy hülyén hangzik) hogy olyan pózban fotózták amit már animékben is láttam :). Lehet hogy ez hülyeség de szerintem akkor is japán volt.

sirtomi

Quote from: NokiSzerintem ez japán volt, méghozzá abból állapítottam meg (lehet hogy hülyén hangzik) hogy olyan pózban fotózták amit már animékben is láttam :). Lehet hogy ez hülyeség de szerintem akkor is japán volt.
Szerintem nem hülyeség. ÉN is így próbálom megkülönböztetni a japánokat a többi keleti embertõl. Szerintem eddig bejött ;)

Relunx

Én is láttam régen 2 japán csajt a villamoson (ezt onnan tudom hogy elcsíptem pár szófoszlányt (gomen, arigato, hai. stb)

Relunx

Miura

a mi szakunkra rengeteg keleti ember jön..van egy pár vietnami,egy kínai évfolyamtársam..japán sajnos nincs..
"A szeretet hiányát az ember soha nem pótolhatja; ám a szeretet minden mást pótol."
(P. Matteo)

Itachi

Quote from: sirtomiSzerintem nem hülyeség. ÉN is így próbálom megkülönböztetni a japánokat a többi keleti embertõl. Szerintem eddig bejött ;)
El kell keserítselek, de Kóreában is van manga meg anime... :rolleyes:
And then the Mighty Dragon said: "lol noob"

Rounin

Quote from: sirtomiSzerintem nem hülyeség. ÉN is így próbálom megkülönböztetni a japánokat a többi keleti embertõl. Szerintem eddig bejött ;)

Háát.. nem túl megbízható módszer elvileg :)
Én maradok a kinézetnél. Sokkal egyértelmûbb.

Relunx

Szerintem max a mimikájukról tudod a japánt a koreaitól/kínaitól megkülönböztetni.

Relunx

Dragon

Quote from: RelunxSzerintem max a mimikájukról tudod a japánt a koreaitól/kínaitól megkülönböztetni.

Relunx
A kóreainak kicsit sötétebb a bõre, és a kajától amit eszik büdös a szája, ezenkívül nem ismeri a kopogás, az ajtó maga mögött való becsukása és a nem fingunk/böfögünk társaságban fogalmát. Ez nem elõítélet, sajnos tapasztalat.
De lehet, hogy csak az a 10-20 amivel találkoztam volt ilyen "eltérõ kultúrájú", hogy finoman fogalmazzak.
Talán úgy tudnám magyarázni, habár kicsit fasisztának hangzik, de olyanok, mint a japán cigányok. Persze ez is csak olyan sztereotípia, amit az emberek ráaggatnak egy csoportra néhány egyed ismerete alapján, és egyáltalán nem garantálja a többi egyed ilyenségét.
"And there was war in heaven.
Michael and his angels fought against the Dragon, and the Dragon fought and his angels, and prevailed not.
Neither was their place found anymore in Heaven.
And the Great Dragon was cast out, that old serpent called the devil and Satan which deceiveth the whole world,
he was cast out into the Earth and his angels were cast out with him."
[Revelations 12:7-9]

Djinn

Quote from: bpka000A kóreainak kicsit sötétebb a bõre, és a kajától amit eszik büdös a szája, ezenkívül nem ismeri a kopogás, az ajtó maga mögött való becsukása és a nem fingunk/böfögünk társaságban fogalmát. Ez nem elõítélet, sajnos tapasztalat.
Ez tényleg így van.  :haha: Animal a Samsungnál dolgozik és ott ugye van elág koreai...
Õk felsõbbrendûnek tartják magukat az európaiaknál (is), mert sokkal kevesebb a testszõrzetük (tehát "messzebb" kerültek a majomtól)  :rolleyes:
Sosen engedik elõre a nõket az ajtóban és nem használnak zsebkendõt. És ott köpködnek, ahol eszükbe jut. Gusztusos népség :D
Mondjuk a kínaiakkal nincs tapasztalatunk, ugyhogy ettõl még össze lehet õket keverni  :3x3:
"If you want the rainbow, you gotta put up with the rain"

Tutegal

Quote from: DjinnMondjuk a kínaiakkal nincs tapasztalatunk, ugyhogy ettõl még össze lehet õket keverni  :3x3:
Kina egy böszme nagy ország, így átlagkínairól nem is érdemes beszélni. A koreai határ környékén élõ kínaiak stílusa viszont eléggé hasonlít arra, amit leírtál. Bár többüknél éreztem azt, hogy az arroganciával csak a velünk, mint gazdag európaiakkkal :haha:  szemben kevésnek érzett önbizalmukat akarják kompenzálni.

Xaga

Quote from: RelunxSzerintem max a mimikájukról tudod a japánt a koreaitól/kínaitól megkülönböztetni.

Relunx

Én maradok egy jól bevált modszernél amit mindenhol lehet alkalmazni: "Where are you from?" :)

Miura

Quote from: TutegalKina egy böszme nagy ország, így átlagkínairól nem is érdemes beszélni. A koreai határ környékén élõ kínaiak stílusa viszont eléggé hasonlít arra, amit leírtál. Bár többüknél éreztem azt, hogy az arroganciával csak a velünk, mint gazdag európaiakkkal :haha:  szemben kevésnek érzett önbizalmukat akarják kompenzálni.

nem tudom,én azokkal a kínaíakkal,akikkel itt Mon találkoztam(évfolyamtársaim,meg kínai boltban),azok mind nagyon udvariasak voltak..és nem éreztem,hogy lenéznének minket..
Egy gyakorlatra járok egy kínai lánnyal..és mit mondjak alig páran beszélgetnek vele ,pedig tök normális az életfelfogása és végtelenül kedves..viszont kicsit furcsán beszél magyarul..így oda kell nagyon figyelni minden egyes szavára,hogy megértsed..(talán ezért beszélnek vele kevesen)de nagyon tisztelem,hogy megtanult magyarul..mert az sem könnyû nyelv külfõldiek számára.
"A szeretet hiányát az ember soha nem pótolhatja; ám a szeretet minden mást pótol."
(P. Matteo)

Miura

Quote from: TutegalKina egy böszme nagy ország, így átlagkínairól nem is érdemes beszélni. A koreai határ környékén élõ kínaiak stílusa viszont eléggé hasonlít arra, amit leírtál. Bár többüknél éreztem azt, hogy az arroganciával csak a velünk, mint gazdag európaiakkkal :haha:  szemben kevésnek érzett önbizalmukat akarják kompenzálni.
azért õket is meglehet érteni..rengetegen vannak,csak egy gyerekük lehet,és mivel rengetegen vannak rosszabb az életszinvonaluk,mint egy átlag európainak..persze nem lehet átlagosan errõl beszélni,mert náluk is vannak nagyon gazdagok is..
persze,hogy így irigykednek...
az más kérdés,hogy ilyen reakcíójuk van..

hányszor voltál Kinában,Japánban,keleten?
"A szeretet hiányát az ember soha nem pótolhatja; ám a szeretet minden mást pótol."
(P. Matteo)

Tutegal

Quote from: Miurahányszor voltál Kinában,Japánban,keleten?

Úgy három éve kínaiakkal és legtöbbször kinaiaknak dolgozom. Eddig sikerrel elblicceltem a kinti melot, így csak néhány idetelepültet és az üzleti ügyben hozzánk érkezõket ismerem közelebbrõl. Túristaként, diákként esetleg piaci eladóként  :)  látva õket, amikor így-úgy de tõlünk függenek, valóban hozzák a mosolygós, udvarias kínairól elvárt képet. Szóval amikor  üzletemberként, fõnökként jönnek már nem annyira õszinte a mosolyuk  :rolleyes: Munka közben néha szóba kerül néhány nekünk fura szokásuk oka is. Meg amikor segíteni, ügyintézni kell nekik valamit, kicsit be lehet látni az egymás közötti életükbe.

Rounin

Quote from: DjinnEz tényleg így van.  :haha: Animal a Samsungnál dolgozik és ott ugye van elág koreai...
Õk felsõbbrendûnek tartják magukat az európaiaknál (is), mert sokkal kevesebb a testszõrzetük (tehát "messzebb" kerültek a majomtól)  :rolleyes:
Sosen engedik elõre a nõket az ajtóban és nem használnak zsebkendõt. És ott köpködnek, ahol eszükbe jut. Gusztusos népség :D
Mondjuk a kínaiakkal nincs tapasztalatunk, ugyhogy ettõl még össze lehet õket keverni  :3x3:

Kínaiaknál is megy elvileg köpködés :)

Könnyen vannak, a csuri kis jávai elõembertõl származnak, persze hogy kopaszok :D

Amúgy én akkor is a külsejük alapján mondom meg. Eddig bejött.

Miura

Quote from: TutegalÚgy három éve kínaiakkal és legtöbbször kinaiaknak dolgozom. Eddig sikerrel elblicceltem a kinti melot, így csak néhány idetelepültet és az üzleti ügyben hozzánk érkezõket ismerem közelebbrõl. Túristaként, diákként esetleg piaci eladóként  :)  látva õket, amikor így-úgy de tõlünk függenek, valóban hozzák a mosolygós, udvarias kínairól elvárt képet. Szóval amikor  üzletemberként, fõnökként jönnek már nem annyira õszinte a mosolyuk  :rolleyes: Munka közben néha szóba kerül néhány nekünk fura szokásuk oka is. Meg amikor segíteni, ügyintézni kell nekik valamit, kicsit be lehet látni az egymás közötti életükbe.
szerintem ez meg alapvetõ amberi tualjdonság..ha valakitõl függenek az emberek,akkor vele kedvesek  stb stb...ha meg egy ember a fönõk,akkor szereti az "alárendeltjeit" ugráltatni..
tehát a magyarok is tök ugyanilyenek,meg a többi nép is...

meg aztán nekem lehet,hogy a japánokról is megvan a kialíkított képem,aztán mégsem olyanok..de mondjuk nem is lehet általánosítani is..az emberi tulajdonságok nem változnak,legyél te magyar arab német,kínai avagy japán..
csak egyes népek jobban tudnak uralkodni önmagukon...
"A szeretet hiányát az ember soha nem pótolhatja; ám a szeretet minden mást pótol."
(P. Matteo)

Ramiz

Quote from: ItachiEl kell keserítselek, de Kóreában is van manga meg anime... :rolleyes:

Ja... de azt ne hívjuk már "mangának" meg "animének"... :) (Pl. Wonderful World - tele van amerikai stílusjegyekkel.)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Moha

Quote from: bpka000és a nem fingunk/böfögünk társaságban fogalmát.
Quote from: Djinnés nem használnak zsebkendõt.
Nem tudom a koreaiaknál mi a helyzet, de Japánban pl. az étel dícséretének számít a böfögés, az orrfújás viszont illetlen dolog... (AFAIK)

Itachi

Quote from: RamizJa... de azt ne hívjuk már "mangának" meg "animének"... :) (Pl. Wonderful World - tele van amerikai stílusjegyekkel.)
Ha nem mondod.... :rolleyes:
And then the Mighty Dragon said: "lol noob"

Miura

Quote from: MohaNem tudom a koreaiaknál mi a helyzet, de Japánban pl. az étel dícséretének számít a böfögés, az orrfújás viszont illetlen dolog... (AFAIK)
de szipogni nem illetlen dolog..
náluk más az illendõ....

böfögni csak férfiaknak szabad náluk,vagy nõk is böföghetnek?? :lul:
(bár szerintem nem..)
"A szeretet hiányát az ember soha nem pótolhatja; ám a szeretet minden mást pótol."
(P. Matteo)

Tutegal

Quote from: Miurade szipogni nem illetlen dolog..
náluk más az illendõ....

böfögni csak férfiaknak szabad náluk,vagy nõk is böföghetnek?? :lul:
(bár szerintem nem..)

Mondjuk a büfi azért még a kínai szokásokban is inkább haveri körben megy el. A laza, csámcsogós és közben szövegelõs evés viszont a helyi etikett része. Úgy fogják fel, mint az étel és a vendéglátás dicséretét. Attól a nálunk szokásos módtól, hogy társaságban illedelmesen, csukott szájjal csipegetünk egy keveset, akár meg is sértõdhetnek. Arrafelé ez valami olyasmit jelent, hogy nem izlik a fõztöd, és nem örülök a társaságodnak sem.
És igen, ha a többiekkel egyenrangú üzletasszony, a nõ is csámcsogni fog.  :__devil:  
Egy kínai üzleti vacsora elsõre eléggé gyomorforgató élmény, de az elsõ döbbenetek után nagyon szórakoztató is tud lenni. :lul:

Dragon

Quote from: MohaNem tudom a koreaiaknál mi a helyzet, de Japánban pl. az étel dícséretének számít a böfögés, az orrfújás viszont illetlen dolog... (AFAIK)
Koreában is, és állítólag "nehezteltek" is ránk mert mi nem csak kicsattintottuk az út szélére, hanem diszkréten zsepibe tettük az anyagot.
Rám különösen igaz, mert télen a hideg miatt, nyáron meg az allergiám miatt fújom.
"And there was war in heaven.
Michael and his angels fought against the Dragon, and the Dragon fought and his angels, and prevailed not.
Neither was their place found anymore in Heaven.
And the Great Dragon was cast out, that old serpent called the devil and Satan which deceiveth the whole world,
he was cast out into the Earth and his angels were cast out with him."
[Revelations 12:7-9]

Feldin

Quote from: ManuHa már pályázat akkor én most ezt nézegettem, mert hogy e területen dolgoznék. Ha valakinek tetszik, fekszik tudok hozzá egy cseh, meg egy lengyel brigádot, akik társulnának. Engem egy kicsit elrémiszetett az 55 o. kiírás, meg az önrész, de arra is lehet igényelni céltámogatást.

Nevezzük át a topicot "magyarok japánban"-ra.
Ez mirõl szól?
http://myanimelist.net/animelist/Feldin


topok:
anime film: Ghibli összes, Akira, Perfect Blue, Grave of the firefly
anime sorozat: Azumanga Daioh, School Rumble, Kare Kano, FLCL, Excel Saga, Kino no Tabi, Haibane
manga: I''s