Jogi problémák

Started by zsozso, 2005-05-09, 14:58:15

Previous topic - Next topic

katz

Quote from: Tyraelartisjust azt irta, hogy filmbol zenebol lehet biztonsagi masolatod illegalis forrasbol is.
szal az a jogszabaly, ami biztositja neked a jogot a biztonsagi masolatra, az elorebb valo, mint az, amelyik tiltja a masolast.
es tenyleg nem vagy koteles megtartani az eredetit.
De ha pl. nekem megvan lemezen a film, es en atirom neked (vagy feltoltom, megosztom) az mar terjesztesnek minosul, es buntetheto.
De ha en odaadom neked az en biztonsagi masolatomat, es arrol te is csinalsz magadnak egy biztonsagi masolatot, az magancelu masolas, amit nem buntetnek.
DVD-rippeles illetve a programok/jatekok crackelese viszont buntetheto.
Szal ha van 1 legalis oprendszered es ha csak film, zene van a gepeden, es nem masolod, terjeszted (akar neten is), akkor nem vagy buntetheto.
Pontosan! Kösz, h megírtad helyettem :)
Quote from: TyraelEttol fuggetlenul persze kijohetnek, elvihetik a geped (amirol kell hogy adjanak reszletes jegyzokonyvet) es vissza kell hogy adjak, amit atvizsgaltak
Ahhoz házkutatatási engedély kell, és azt meg csak feljelentés után lehet, de némi háttérmunkával meg lehet találni a feljelentõt...

Tyrael

nincs mit
igen hazkutatasi parancs, amit csak rendorsegnek lehet, amihez feljelentes kell

Tyrael

noway

Quote from: blaunana azert _ennyire_ nem rossz a helyzet. joideje nem tortent olyasmi, hogy olyan emberhez mentek volna ki, aki nem masol ezerrel es berel csilliomegabites vonalat, uzemeltet ftp szervert. talan a 99-es pecsi (ha jol emlekszem) volt az utolso.

Messze nem az utolsó, volt utána még egy vagy két ügy, ahol száz fölött volt a vádlottak száma, és azóta is vannak kisebbek. De a szoftver más lapra tartozik, filmet letölteni, mint már többen mondták, teljesen legális.

ahhoz, h  kijojjenek egyaltalan, fel kell teged jelenteniuk, es a rendorseget kell ravenniuk. Azonkivul ahhoz, hogy bejojjenek kell hazkutatasi parancs, ez nem olyan egyszeru...

Parancs nélkül is lehet házkutatást tartani, ha fennáll a veszélye, hogy a parancs beszerzése közben eltûnhetnének a tárgyi bizonyítékok.

noway

Quote from: Tyraelszal az a jogszabaly, ami biztositja neked a jogot a biztonsagi masolatra, az elorebb valo, mint az, amelyik tiltja a masolast.
es tenyleg nem vagy koteles megtartani az eredetit.

Ilyen jogszabály csak szoftverekre van. Filmeknél-zenéknél viszont van egy olyan kitétel, hogy Magáncélra bárki készíthet a mûrõl másolatot, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja., meg egy olyan is, hogy A felhasználás a szabad felhasználásra vonatkozó rendelkezések alapján is csak annyiban megengedett, illetve díjtalan, amennyiben nem sérelmes a mû rendes felhasználására és indokolatlanul nem károsítja a szerzõ jogos érdekeit, továbbá amennyiben megfelel a tisztesség követelményeinek és nem irányul a szabad felhasználás rendeltetésével össze nem férõ célra. Ez alapján a legtöbb szakértõ (gyakorlatilag az ASVA-n kívül mindenki) azt mondja, hogy letölteni bárhonnan szabad, de ettõl persze még a bíró értelmezheti máshogy, és akkor úgy jártál.

Larry

Én szeretem az Animét..és kicsit el vagyok keseredve, hogy manapság ilyen is megtörénik..
Az is bosszantó kicsit, ahogy azt már korábban is megírták, hogy a régi helyrõl mindig más warez oldalra linkel..
Remélem lesz megoldás, és az egész újraindulhat, esetleg egy más formában...
Mert addig nem marad más, csak a sör...és egy bizonyos mennyiség után már-már egyes kedvenc szereplõimet vélem felfedezni a lányokban is.. :bruhuhu:

Anime Forver! :lazza:

U.i.:Annak viszont örülök, hogy ilyen sokan kiállnak az oldal mellett!

Necrid^

császtok! nah változot tegnap óta vmi? van vmi jó hir?
Sry For my Bad Hungarian. I'm Not Magyar!

Tyrael

Quote from: nowayIlyen jogszabály csak szoftverekre van. Filmeknél-zenéknél viszont van egy olyan kitétel, hogy Magáncélra bárki készíthet a mûrõl másolatot, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja., meg egy olyan is, hogy A felhasználás a szabad felhasználásra vonatkozó rendelkezések alapján is csak annyiban megengedett, illetve díjtalan, amennyiben nem sérelmes a mû rendes felhasználására és indokolatlanul nem károsítja a szerzõ jogos érdekeit, továbbá amennyiben megfelel a tisztesség követelményeinek és nem irányul a szabad felhasználás rendeltetésével össze nem férõ célra. Ez alapján a legtöbb szakértõ (gyakorlatilag az ASVA-n kívül mindenki) azt mondja, hogy letölteni bárhonnan szabad, de ettõl persze még a bíró értelmezheti máshogy, és akkor úgy jártál.
noway ez valoban igy mukodik, de legalabb nem eselytelen :)
amugy ezt mar feliratok.hu forumban kitargyaltuk parszor szerintem :)

Tyrael

Moha

Gyerekek, kicsit elment a thread más irányba!
Az esetleges megoldásokat nem feltétlen itt kell megbeszélni, majd lesz valahogy.

Ha minden kötél szakad, én abban reménykedek, hogy legalább a weboldal és a fórum tovább üzemelhet a jelenlegi formájában. Itt ugyanis egy nagyon jó társaság alakult ki, ahol mindenki kölcsönösen segít a másiknak. Szerintem nagyon szépen összekovácsolódott a társaság, és olyan hely lett a fórum, ahol mindig lehet értelmes emberekkel jókat társalogni.
Én ezt eddig semelyik másik fórumon nem tapasztaltam. Legtöbb helyen a társaság "krémje" teljesen elutasító és lenézõ volt.
Ha az ftp-nek most esetleg vége is lenne, a fórumot és a weblapot mindenképpen életben kellene tartani. Azon nincs semmi illegális, viszont itt sokan - engem is beleértve - megõrülnének a fórum nélkül. Szerintem nem csak az animék, hanem az itteni jó társaság is nagyszerû felüdülést jelent a hétköznapok õrült világából.

Zsoszo, légyszi tájékoztass minket a fejleményekrõl, amint tudsz!
Én kész vagyok bármiben támogatni és szerintem sok emberre számíthatsz a társaságból!

via_mala! Kinyomtattam a postodat és kiraktam a szobám falára. :zen:

Ramiz

Quote from: LarryAz is bosszantó kicsit, ahogy azt már korábban is megírták, hogy a régi helyrõl mindig más warez oldalra linkel..

Ja... pedig a régi címet 1,8 másodperc alatt be tudtam írni, és most kezdhetem elölrõl a gyakorlást... :bruhuhu:  :)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Alkyra

Quote from: Mohavia_mala! Kinyomtattam a postodat és kiraktam a szobám falára. :zen:

Te is?  :lul:  :lul:  :lul:

Stairan

Az 576 Konzolban volt nemrég egy cikk a szerzõi jogokról, másolt cd-krõl, gondoltam bescannelem, hátha segít valamit..
oldal1
oldal2

SoulReaver

#221
Ehh. Most olvasom, milyen szomorú helyzet alakult ki most a US-en.:(
--  Nem tudom, felvetette e már valaki, vagy hogy egyáltalán járható e az út, de azt nem lehet megcsinálni, hogy ami régen a "usteam.uw.hu"-n volt fent, azt egy tök másik címre tennénk át? Ezt a címet meg mondjuk tényleg nem reklámoznánk sehol. Ezzel a módszerrel elvileg továbbra is fent maradhatna minden anyag, függetlenül attól, hogy licences, vagy sem, max úgy mûködne, mint minden más warezzzz szerver, hogy tartalmaz illegális anyagot is... Minden maradhatna a régiben, a szoftware-védõk meg nyugodtan azt hinnék, hogy a "RosszGonoszIllegálisTörvényszegõ US Team" Ftp szervere megszûnt.
--  A jogi út SZERINTEM nem járható, mert a jog mindig annak kedvez, akinek jobb az ügyvéde, meg több a gubája. A jog pont errõl szól... mindent meg lehet magyarázni benne, csak attól függ, hogy aki magyaráz, annak a valakinek milyen a meggyõzõ képessége...... Nemhiába engednek el bûnözõket is szabadon, a jog "áldott jó" közremûködése miatt (ebbõl kiderült, hogy sajnos az ügyvédeket/jogászokat nem igazán kedvelem...) :linsux:
--  Ez csak egy tipp, egy 5let, ha nem jó úton gondolkodom, elnézést, nem vagyok egy informatikai zseni....

P.S.: Ha az 5let már korábban elhangzott, sorry.... :(
Raziel...  Redeemer and destroyer. Pawn and messiah. Welcome time-spanned soul. Welcome ... to your DESTINY.
[/I][/FONT][/COLOR][/B][/SIZE]

Martinlio

#222
Anime kedvelõk! Ezen a linken tudtok hozzájárulni a "hívatalos" Mentsük meg a Usteam-et, peticióhoz. :jee:

http://www.peticio.hu/?module=6&pdid=1481

Hearty

peticiók (tapasztalatom szerint) soha sem mûködnek, ettõl függetlenül résztveszek benne, hátha

btw, szóltak már valamit az asva-tól a levél óta?
"There are no dangerous weapons; there are only dangerous men. -Robert A. Heinlein"

Martinlio

Quote from: Heartypeticiók (tapasztalatom szerint) soha sem mûködnek, ettõl függetlenül résztveszek benne, hátha

btw, szóltak már valamit az asva-tól a levél óta?


" A remény hal meg utoljára" tartja a mondás. Veszteni nem veszthetünk semmit!

Veled vagyunk Zsozso! :hail:

edit: nem tudok errõl semmit sajnos

TurboK

A gond az, hogy amig erre nem jön valami válasz vagy elrendezés, addig valszeg az ftp semmilyen formában nem mehet tovább, ugyanis akkor perelnek.

Jó lovag, velünk tartasz-e Camelotba a kerekasztal lovagjai közé?

http://www.saunalahti.fi/cse/foobar2000.php target=_blank>http://web.axelero.hu/fka2636/dwnld_fb2k.png>

NuDLy

Quote from: TitkosÚgy tudom, olyan már létezik (vagy legalábbis létezett...) Hub of Hope címen.
-== Hub of Hope - Magyar Anime HUB ==-- (hub-of-hope.myip.hu:1234) :rolleyes:



Moha

Hát ja.
Az aláírásgyûjtés itt szvsz semmit nem ér amúgy. Pláne nem netes petíció...
Meg kellene most már várni a fejleményeket, még mindig nem tudni ugyanis, hogy mi lesz a helyzet...

Sinistro

Noway írta:
"Parancs nélkül is lehet házkutatást tartani, ha fennáll a veszélye, hogy a parancs beszerzése közben eltûnhetnének a tárgyi bizonyítékok."

Ez így igaz, nem kell más, csak egy ügyészi felhatalmazás, mely feljogosítja a rendõröket a házkutatásra. Az ügyészt pedig meg lehet gyõzni, elég, ha a szolgáltatótól lekérdezik a forgalmi adatokat /mennyiséget/, ha valaki 3GB+  tölt le, akkor az már meghaladja a ,,jóhiszemû felhasználás kereteit". Bár hogy miért pont 3 GB és hogy ki állapította meg, azt nem tudom.

Ha az ASVA ilyen agresszív magatartást mutat a jövõben is, elõbb-utóbb belekötnek valakibe, akinek nincs vesztenivalója és perre fogja vinni az ügyét. Kíváncsi leszek arra a bírósági ítéletre, amit akkor hoznak majd.

Ha bárhol a világban megkérdeznek egy embert /vagy politikust  :) /, hogy jellemezze röviden az Internet-et, biztos vagyok benne, hogy legalább 90%-uknak a szabad jelzõ fog elsõként az eszébe jutni. És hozzáteszik, hogy az adatok, információk /gondolatok, vélemények, kultúra/ áramlásának, szabad megosztásának, népszerûsítésének nem szabad gátat vetni. Mert mások gondolkodásmódjának, kultúrájának a megismerése netalántán minket is toleránsabbá tesz.
Mégis, ha körülnézünk a világhálón, sok helyen azt olvassuk, hogyan próbálják korlátok közé szorítani. Úgy néz ki, ez a folyamat hozzánk is begyûrûzött. Le vagyunk maradva a Nyugattól 15 évvel? Nem baj, bepótoljuk! Sõt, kell hogy legyenek területek, ahol le is elõzzük õket. Orvosi mûhiba miatt meghal a beteg? Sem az orvos, sem a kórház, sem az állam nem felelõs? Hát ez kínos. De nézzétek, fel tudunk mutatni olyan dolgokat is, ahol mi már megelõztünk titeket! Ebben az esetben példát vehetnétek rólunk! Nálunk nincs file-cserélés, illegális software-használat, kalóz ftp, warezolás! Mert mi bezáratunk mindent, ami kicsit is rendhagyó és nem illik be a sorba. Ami nem illik az elképzeléseinkhez.
Aztán az egyszeri magyar ember kimegy az Európai Bíróságra és pert nyer a Magyar Állammal szemben.
Nem azt akarom ezzel mondani, hogy mindent meg kell engedni, igen, kell hogy legyenek szabályok, de nem tudom elképzelni, hogy kit bántott ez az oldal. Valaki az ASVA-nál biztos úgy gondolta, hogy magas a honlap ,,társadalmi veszélyességi foka". Elvégre a fent lévõ anyagok közt volt olyan, ami komoly gondolkodásra késztetett...

Alkyra

Ahogy Moha barátom mondja. Türelem társaim, türelem.

Moha

Quote from: shampoo-== Hub of Hope - Magyar Anime HUB ==--
Ööö, szerintem nem túl jó ötlet pont ide bepostolni a címet...

Amúgy a vezetésnek mindig az a célja, hogy az emberek csak ne gondolkodjanak, maradjanak hülyék, mert akkor könnyebb õket irányítani.

Titkos

Quote from: shampoo-== Hub of Hope - Magyar Anime HUB ==-- (hub-of-hope.myip.hu:1234) :rolleyes:

Köszi, erre gondoltam. :)
"Look, Kodomo No Jikan fans, we know how you like to go on about how it's not Lolicon. Please justify the sheer amount of time the young girls are naked or topless without using the phrase "Fanservice". We can wait." 


blackwizard

Quote from: AlkyraAhogy Moha barátom mondja. Türelem társaim, türelem.

én türelmes vagyok....egy ideig.....
de megfosztottak egy olyan oldaltól ami minden anime rajongó álma.......
az információ-áramlásnak nem lehet gátat szabni......talál más utat, hogy eljusson A pontból B-be......legalábbis remélem

Titkos

Még igazuk is lenne, ha már mi is ott tartanánk, mint pl. Amerika, ahol az ember bemegy egy DVD boltba, aztán külön anime részleget lát + bármit megrendelhet a netrõl. Lásd Cowboy Bebop Movie, amin volt japán és angol szinkron is + magyar és angol felirat. Vagy említhetném a Metropolist és az Animatrixot... Ezeket meg is vettem eredetiben, viszont bármekkora Inu Yasha fan vagyok, az RLT klub által kiadott, csak magyar szinkronos (és mono) verziót nem igen fogom megvenni. Úgyhogy már elnézést, de nekem majd akkor pofázzanak a jogvédõk, ha az FTP-n fent lévõ cuccok mindegyike legalább olyan formában és minõségben elérhetõ lesz a magyar boltokban, mint pl. a CB Movie, és akkor majd én sem fogok letöltögetni, de addig igen. Persze ezzel csak az anime része lenne a dolognak elintézve (úgy-ahogy...), és akkor még nem beszéltünk a mangáról, a hentairól, a zenékrõl, az AMV-krõl...
"Look, Kodomo No Jikan fans, we know how you like to go on about how it's not Lolicon. Please justify the sheer amount of time the young girls are naked or topless without using the phrase "Fanservice". We can wait." 


kisvirag

jam, foleg nem quoteval meg 2x 3x elismetelni.... marmint a hubcimet...
Az emberek azért magányosak mert falakat építenek hidak helyett.

Titkos

Quote from: kisviragjam, foleg nem quoteval meg 2x 3x elismetelni.... marmint a hubcimet...

Elnézést, korrigáltam a hibámat. ;)
"Look, Kodomo No Jikan fans, we know how you like to go on about how it's not Lolicon. Please justify the sheer amount of time the young girls are naked or topless without using the phrase "Fanservice". We can wait." 


noway

Quote from: SinistroHa az ASVA ilyen agresszív magatartást mutat a jövõben is, elõbb-utóbb belekötnek valakibe, akinek nincs vesztenivalója és perre fogja vinni az ügyét. Kíváncsi leszek arra a bírósági ítéletre, amit akkor hoznak majd.

Ez most nem az ASVA volt, hanem a ProArt, minden bizonnyal a FilmJus képviseletében. És ilyenkor nem a szerver üzemeltetõjébe kötnek bele, hanem a szolgáltatóba, akinek mindig van vesztenivalója, nyernivalója viszont annál kevesebb, tehát nem fogja erõltetni a dolgot.

QuoteHa bárhol a világban megkérdeznek egy embert /vagy politikust  :) /, hogy jellemezze röviden az Internet-et, biztos vagyok benne, hogy legalább 90%-uknak a szabad jelzõ fog elsõként az eszébe jutni.

És ha bárhol a világban megkérdeznek egy multit, médiakonszernt vagy bármilyen más nagy gazdasági szereplõt, hogy mi jut eszébe elsõként a szabad jelzõrõl, "be kell tiltani" lenne a válasz. (Az USA-ban épp most próbál keresztülverni a médialobbi egy törvényt, ami kötelezné a videógyártókat egy olyan funkció beépítésére, hogy egy, az izgalmasabb mûsorok mellé adott jellel a felvevõ funkció letiltható.)
Sad but true, ebbe az irányba megy a világ. A szabad fogyasztó nem jó fogyasztó, mert nem fogyasztani is szabadságában áll. Nem átall minõségi elvárásokat támasztani egy olyan rendszerben, ami a mennyiségre épül, és minden más szempontot igyekszik elfeledtetni. Nem vagyok nagy Stallman-fan, de a Jog az olvasáshoz-zal ráérzett a lényegre.

bae

És milyen drága lehet egy ilyen licencelés?
persze ez lehet elég naiv hozzáállás meg nem is értek hozzá, csak egy ötlet, hogy mivolna ha az animerajonók megvásárolnák a licenceket, hoyg ne tosszanak ki velünk késõbb sem... persze közösen, aki hajlandó ebbe adni... és akkor legálisan lehetne nekünk saját animekiszolgálónk...

(nem tudom ez mi pénz lehet... )

a másik hogy én példul küldtem zsozsonak egy 10est a legutóbbi fejlesztésre, és még elég sokan segítették hasonló módon, hogy mûködhessen a szerver.
én momentán azért támogattam mert abban a naiv hitben voltam hogy még talán 1-2 évig is simán  töltikézhetem a japán animéket, szóval lesz mit néznem az elkövetkezendõ években....

na nem mintha a pénzemet sajnálnám... sõtt ismét támogatnám, ha szüksége volna rá(...az óvadékra  :) .... na jó ez csak vicc)

Larry

Hm, az ötlet nem rossz..De sok-sok anime..egy anime is sok pénz..az összesen sok-sok-sok pénz, ami azt jelenti, hogy nem tudnánk megfizetni...sajnos.

SoulReaver

#239
Quote from: TitkosMég igazuk is lenne, ha már mi is ott tartanánk, mint pl. Amerika, ahol az ember bemegy egy DVD boltba, aztán külön anime részleget lát + bármit megrendelhet a netrõl. Lásd Cowboy Bebop Movie, amin volt japán és angol szinkron is + magyar és angol felirat. Vagy említhetném a Metropolist és az Animatrixot... Ezeket meg is vettem eredetiben, viszont bármekkora Inu Yasha fan vagyok, az RLT klub által kiadott, csak magyar szinkronos (és mono) verziót nem igen fogom megvenni. Úgyhogy már elnézést, de nekem majd akkor pofázzanak a jogvédõk, ha az FTP-n fent lévõ cuccok mindegyike legalább olyan formában és minõségben elérhetõ lesz a magyar boltokban, mint pl. a CB Movie, és akkor majd én sem fogok letöltögetni, de addig igen. Persze ezzel csak az anime része lenne a dolognak elintézve (úgy-ahogy...), és akkor még nem beszéltünk a mangáról, a hentairól, a zenékrõl, az AMV-krõl...

--És azt se felejtsük el ám, hogy nálunk nem csak hogy nincs meg a boltban az originál anime mese, hanem hol van egy átlag magyar fizetése egy amerikaihoz képest? A kis John Brownbear (kitalált név) egy heti zsebpénzébõl simán megvesz 1-2 mesét. Az átlag originál film DVD-n nálunk simán megvan 3-5000 ft (Az animék általában drágábbak is, mint a "sima" filmek, lévén hogy kuriózumnak számítanak).... nekem még 1-re sem futná 1 héten,  2-re még úgy sem...
-- Nem is beszélve arról, hogy az itt levõ emberkék jelentõs része szerintem még nem is keresõ ember, hanem valamilyen suliba járnak, és a szüleik pénzébõl élnek, az õsök meg általában nem szponzorálják a mértéktelen filmvásárlást. Marad tehát az ügyeskedés, a kiskapuk keresése, és a töltögetés... (Az ösztöndíj semmire sem elég :( )
Raziel...  Redeemer and destroyer. Pawn and messiah. Welcome time-spanned soul. Welcome ... to your DESTINY.
[/I][/FONT][/COLOR][/B][/SIZE]