Main Menu

Monster

Started by Ramiz, 2006-02-10, 03:46:04

Previous topic - Next topic

Solid Snake

#120
Hú, most látom, hogy mennyi idő telt el két post között.  :hehe:

Quote from: Lt. Simoan Blarke on 2008-03-29, 01:22:20
Valószínű, hogy az 511 tanította meg rá, hogy hogyan határolódjon még jobban el a bűntudatttól meg hasonlótól (pl. amikor magyarázza a fószer hogy ott ült a széken és végignézte ahogy az 511-esek lemészárolják egymást - bár ez meg ellent mond egy kicsit Roberto elmesélésének, a bezárkózva csücsülésnek stb.).

Úgy emlékszem, hogy a bezárkózva csücsülést Christoph (Johan "tanítványa") mesélte el, miután Tenma és Eva meglőtték, nemde?
Néhány gyerek bezárkózott a mészárlás során és várták a végkifejletet, de Christoph rávette őket, hogy egytől egyig kimenjenek, magára hagyva őt, hogy a végén Johan rátaláljon. Johan ugyanis soha nem volt elrejtőzve, ő valószínűleg tényleg egy széken ülve nézte végig az eseményeket a távolból, ahogyan Hartmann mondta. Gyakran elhangzik az anime során, hogy Johan úgy kísérletezik az emberekkel, mint ahogyan egy kisgyerek játszadozik a hangyákkal: káoszt és zavart okoz, majd biztonságos távolságból figyeli a hatást és a terrort (ezt majdhogynem szó szerint ki is mondja Schuwaldnak a könyvtári tűz során).

Quote from: Lt. Simoan Blarke on 2008-03-29, 01:22:20
A "kísérletes" felvetéssel ennyiben nem értek egyet, legalábbis pszichológiailag logikusnak tűnik, hogy pl. a "szüleit" azért mészárol(g/t)atta le, mert az anyján akart bosszút állni - mint a végén ugye kiderül, nem tudja eldönteni, hogy most összetévesztette-e őt Ninával, vagy őt védte, és így keres választ. 

Johan nem volt képes haragudni az anyjára, mivel a "sorozatgyilkos pályafutása" során már a Kinderheim 511 teljesen kiölte az érzelmeket a mentálisan már amúgy is sérült gyerekből. Az csak az olaj volt a tűzre. Az édesanyjában elvesztette a bizalmát, ott maradt a fogadóban, elolvasta a Névtelen Szörnyeteg mesekönyvet, teljesen a hatása alá került, majd tébolyodott mosollyal üdvözölte a hazaérkező Annát, aki akkor követte el a leghatalmasabb baklövést: mindenről beszámolt Johannak (így tényleg olyan, mintha Johan is részt vett volna a kísérletben, szóval így a mama "megmentési szándéka" semmit sem ért).

Így igazzá válik Próféta egyik korábbi véleménye, miszerint nem számít, hogy milyen szörnyűségeket élsz át, ha létezik a világon valaki, akit szerethetsz/akiben megbízhatsz. Bár ebben az állításban van egy apró logikai bukfenc: Anna miért nem vált olyanná, mint Johan? Elvégre az anyja őt lökte oda a rosszfiúknak, szóval jogos lenne azt feltételezni, hogy ő is elveszítette bizalmát az édesanyjában (plusz ugye azért neki is volt ideje töprengeni ezen abban a sötét gumiszobában). Ha ebbe belegondolunk, akkor valamennyire ő is olyan lett, mint Johan (emlékezzünk csak a Baba kijelentésére, mikor Anna ráfogja a fegyvert és a szemében lát valamiféle őrültséget). Ezek szerint a választó tengely valóban a Kinderheim 511. Johan odakerült, Anna nem. Anna megtanult újra bízni az emberekben, mivel őt szerették és gondozták abban a másik árvaházban. Johan pedig olyan nevelésben részesült a Kinderheim 511-ben, amitől örökre és végérvényesen egy érzelmekre, szeretetre és bizalomra képtelen emberré vált.

Quote from: Lt. Simoan Blarke on 2008-03-29, 01:22:20
Befejezés jelentése: értelmezhető szimbolikusként, ahogy SS kollega írta, de én semmiben nem vagyok hajlandó meglátni a szimbólumokat, ha lehet anélkül is érteni a dolgokat. Johan lelép. Egyszer már felépült fejlövésből és akkor is pszichopata maradt - simán el tudom képzelni, hogy utána is az maradt. (JÉZUSOM, köztünk jár! :D)

Azért amikor először megszökött, akkor még gyerek volt, valamint egy egyszerű kórházban ápolták.  :ejnye:
Mikor a végén megszökik, akkor egy állami börtönkórházban fekszik, szóval ott valamiféle szigorított őrzés van (még akkor is, hogy "kómás" állapotban van). Ha meg nem őrzik a szobáját (amit kétlek, elvégre mégiscsak egy sorozatgyilkosról van szó), akkor a kórházon kívül biztosan vannak valahol őrök (ha fallal van körülvéve a kórház, akkor őrtornyokban, amúgy őrjáratban). Ennyire részletesen sajnos nem lett elmagyarázva a dolog, szóval csak a fantáziánkra hagyatkozhatunk  :smile: (lehet, hogy Michael Scofield keze van a dologban?  :haha:). A lényeg: a szörnyeteg köztük jár.  :__devil:


Apropó kómás állapot: szerintetek Johan tényleg elmeséli Tenmának a végén, hogy mitől kezdődött meg a szörnnyé válása, vagy pedig derék doktorunk csak magában kombinálja össze és jön rá? Újra megnéztem azt a jelenetet (még mindig borzgongató és sokkoló  :whoah:), de aztán Tenma hirtelen felriad, Johan pedig békésen fekszik, mintha mi sem történt volna. Képzelet vagy valóság?  :hehe:

Lt. Simoan Blarke

jah, a tanítvány volt, csak még mindig nehezen mennek a nevek. de amikor meséli, akkor ketten ülnek a lyukban, és az egyik az elmondása szerint Johan...

nem azt mondtam, hogy "haragszik" - kiölték belőle az érzelmeket, ezért különösen zavaró, hogy ilyen "zavar" marad benne, és ettől próbál megszabadulni imo.

az pedig nem derült ki, hogy őrizve van-e - bár valamiért nekem az jött le, hogy nem. Tenma pedig imo álmában rakta össze a történéseket :)
In Raid_0 the zero stands for how many files you are going to get back if something goes wrong.

"It's easy to kill someone. Just forget the taste of sugar." - Monster

Solid Snake

#122
Quote from: Lt. Simoan Blarke on 2008-03-29, 13:07:04
jah, a tanítvány volt, csak még mindig nehezen mennek a nevek. de amikor meséli, akkor ketten ülnek a lyukban, és az egyik az elmondása szerint Johan...

Valahogy még mindig úgy dereng, hogy Christoph magára marad, aztán Johan kinyitja a rejtekajtót és megtalálja.

Szerk: Megnéztem, tényleg jól emlékeztem.  :hehe:
A 65. rész második felében van az a jelenet.

Lt. Simoan Blarke

igen, utána megtalálja. de többen voltak ott bent (má nem emlékszem, 3 hét sok idő -.-"), aztán elkezdtek kifele szállingózni az emberek (és elvileg meg is haltak jól), aztán "then there was only the two of us" jellegű kijelentést tett, kimászik a másik kisgyerek, aztán ez a kisgyerek (vagy legalábbis hozzá hasonló) vissza is jön... de lehet hogy én emlékszek rosszul és neked van igazad.  :redface:
In Raid_0 the zero stands for how many files you are going to get back if something goes wrong.

"It's easy to kill someone. Just forget the taste of sugar." - Monster

Solid Snake

Apró érdekességre lettem figyelmes:

[spoiler]A 73. részben, a végkifejlet után a rendőrök egyik túlélőt sem tudják azonosítani (elárulják a neveiket, de személyazonosságot igazoló iratok egyiküknél sincsenek ;)). Mint ismeretes, a sorozat filozófiája szerint a mesebeli szörnyetegnek nincsen neve. Ez az aprócska észrevétel így érdekessé válik, ha azt a szempontot vizsgáljuk, miszerint a készítők esetleg azt akarták kihangsúlyozni, hogy minden emberben lakozik egy "szörnyeteg".[/spoiler]

Junchi

Amm, ebben van valami, mármint amit Solid Snake is említett, szal ugye eleve a címben szereplő Monster nem is Johanra utalt. Azt Urasawa meghagyta a nézőnek, hogy döntse el ki is a valódi szörnyeteg. Más kérdés, hogy IMO jól adja magát az egész plot a válaszhoz, szal a magam részéről ez a "mindenkiben lakozik egy szörnyeteg" nagyon is helyénvaló gondolatmenet.

Acchan

Necro mode: ON.  :D

Quote from: Ymir on 2012-03-16, 17:47:51
Tudom, hogy ez az anime topicja, és már régen volt ide postolva, viszont ma olvastam végig a mangáját a Monsztának, és eléggé megegyezik a története az animével.

Most esett le csak :eek:[spoiler] a végén Johann végig kómában volt, Tenma elmegy hozzá, hogy megmondja mi is az eredeti neve. Johann ezután azért tűnik el a záró képnél, mert egész egyszerűen megszűnik névtelen szörnynek lenni, nem azért, mert megszökött vagy meghalt.[/spoiler]
WOW. Érdekes értelmezés - ez eszembe sem jutott. :) Az volt az első gondolatom, hogy talán [spoiler]megkeresi az édesanyját, és megkérdezi, miért is döntött úgy azon a bizonyos napon.[/spoiler]

Igazi remekmű ez az anime, minden egyes percével lekötött!


noriko

Nekem is ott van az anime a kedvencek között! Ez alapján csináltam először okonomiyakit is. :D

related:
http://japandailypress.com/guillermo-del-toro-to-adapt-monster-manga-for-hbo-tv-2627793

kíváncsian várom, mi fog kisülni belőle :)
"I wish I could, but I don't want to."

Leara

Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz. A manga és az anime zseniális és ráadásul ez olyan történet, ami élőszereplős sorozatként is nagyon jó lehetne, ha jól megcsinálják :). Bár rengeteg fog múlni azon, hogy milyen színészeket választanak majd (főleg Johan és Tenma szerepére).
MAL

Kvikveg

WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

LuckyDingo

Kicsit félek az HBO-tól. xD De én is várom. :) Az egyik legjobb anime volt, amit eddig láttam.

kelvor

Szerintem jó kezekben van a HBO-nál, nem egy igényes és díjat nyert sorozat fűződik a nevéhez. Alig várom! Mondjuk ötletem sincs, ki/kik lennének a jó jelöltek a színész gárdába.