Offtopic

Started by Lt. Simoan Blarke, 2006-10-23, 21:38:47

Previous topic - Next topic

Moha

Quote from: Én on 2009-04-16, 01:24:22
Amúgy érdekes, a postod első felében mintha értenéd az evolúciót, a másodikban meg nem :D
Jó, talán a programos hasonlat hülyeség volt. Mert ha az evolúciót vesszük alapból, akkor egy már működő programot kellene módosítanunk, ott azért valószínűbb, hogy az eredmény működőképes marad.

Hehe... tesztelni kellene számítógépvírusokkal. :D (jó, ezt már a kocka-énem mondatja velem)

Edit: Egyébként a történelem folyamán mindig is voltak olyan dolgok, amiket az ember nem tudott (vagy nem pontosan tudott) megmagyarázni, de pontosan ez táplálta a kíváncsiságot, amiből pedig sok felfedezés született.
Elméletek születtek, megdőltek, egyik rövidebb, másik hosszabb ideig tartotta magát, aztán jött egy új elmélet, amit lehet, hogy később megint leváltott valami. Az evolúcióselmélet csak egy a sok közül. De nagyon nem akarok a részletekbe belemenni.

Én

Quote from: Moha on 2009-04-16, 01:52:01
Hehe... tesztelni kellene számítógépvírusokkal. :D (jó, ezt már a kocka-énem mondatja velem)
Amúgy csináltak is ilyen programokat! :smile: Pl egy szimulálóprogramot arra, hogy egy bonyolult hólyagszem hány generáció alatt evolválódna ki pár fényérzékelő, fényvisszaverő sejtből és üvegtestből. Beprogramozták a mutáció esélyét (szándékosan kicsire), megmonták, hogy mindig a jobb "szaporodjon" tovább (valami paraméterrel mérték, hogy melyik szem "jobb") (vagy lehet, hogy azt mindig ők választották ki kézzel? Fasz se emlékszik :D ), és kijött, hogy valami 1000 generáció alatt kijön rossz esetben is egy szem. Nem semmi.
Az adatok lehet szarok, majd utánanézek. Jártam kemény fél évet bioszfaktra, és el kellett olvasnunk egy Dawkins-könyvet, abban részletezte ezt.

Draconire

Tycho

Huhh :D azért én is kulturált tudok lenni, ha ittam :angyali:

.Attila

Quote from: Moha on 2009-04-16, 01:19:16
Felfoghatatlan.

És ami felfoghatatlan, az már nem is létezhet?
Az emberek általában nem akarják/tudják elfogadni a véletlent, azt, hogy valami nem okkal történik.

A számítógépes hasonlatod szerintem nem állja meg a helyét. Az életnek évmilliárdok álltak rendelkezésére, hogy kialakuljon, az univerzum elemei pedig állandó kölcsönhatásban álltak, csak azok maradtak meg, amik önmagukban és egymás mellett életképesek voltak. Ilyen szempontból nem teljesen random, hogy hogyan alakult az élet, szemben azzal, hogy a biteket össze-vissza pakolgatjuk, ami teljesen random, valamint a bitek nincsenek igazából kölcsönhatásban.

motifator

Szerintem volt már itt valahol, de:
Evolution is a blind watchmaker
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Makos

Quote from: Draconire on 2009-04-16, 07:45:50
img

na most tényleg jó napom lesz :D

Quote from: Zsiga on 2009-04-15, 23:34:08
Kíváncsi vagyok hányan gondoltak valami másra... :D
/me

Moha

Quote from: .Attila on 2009-04-16, 09:56:57
Nem, ezt nem mondtam, csak azt, hogy nehezen tudom elhinni. Nyilván itt a fő tényező az idő. Rengeteg idő. Millió és milliárd éveket emberi fejjel nehéz elképzelni, annyira soknak tűnik. Az emberi érzékelés határa nagyon belejátszik ebbe. :)
És igazad van, a programok esetében nincs igazán kölcsönhatás, ami a kapcsolatokat megteremtené.

Szerintem amúgy ez az emberi természethez tartozik. Amit az ember lát és kézzel tud fogni, azt sokkal könnyebben elhiszi, mint ami hagyományosan nem érzékelhető.
Az evolúcióval is ez a helyzet: látjuk a hatásait, a múltbéli bizonyítékait, ám olyan lassú folyamatról van szó, amit egy emberélet alatt nem lehet megfigyelni, maximum korlátozott mértékben. De ugyanez a helyzet pl. a csillagászat esetében is, ott is az emberi lét és érzékelés határai játszanak be.

Nakedape

nos akkor most egy kis gyorstalpaló:

Moha
véletlen!= evolúció
tehát igen véletlen  bytok nem írnak programot, csimpánz nem gépel Shakespearet se, és ezt senki se állítja

a véletlen egy  fontos része persze.
véletlen alakul ki a változatosság, de a szelekció  a változatos egyedeken ugye már nem véletlenen hat.
és így igen már írnak programokat is, evol algoritmussal :)

szuper bonyolult szervek: egy 10%osan működő csilló is jobb, mint ha nincs csillód ugyebár, a csilló amúgy bőven nem egyszerű szerv. kedvenc példájuk a szem is, leszámítva h 30 milliószor kutatták, és modellezték, és lehet is stb, tényleg arra vagyok kíváncsi ha valaki szerint csak egyben tökéletes, akkor mondjuk ha elveszíti  szemlencséjét, nyugodtan ki is szúrhatom  a szemét mert úgyis felesleges, vagy azért jó dolog nagyon homályosan látni is ? :D

írjak amúgy róla? többi ellenérv? fajok, átmeneti formák? nincs megfigyelve? csak a múlt stb?

ez amúgy egy elég jó kép, Darwini természetes szelekcióra, akkori megfigyelésekből:
[spoiler][/spoiler]

zsiga, kiku: igen megyek szerintem rá, lesz még ismerősöm is ott, de lehet h tényleg az a legproduktívabb, h viszek popcornt röhögök, majd kisétálok :)
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

Flaser

Quote from: Moha on 2009-04-16, 12:22:48
Quote from: .Attila on 2009-04-16, 09:56:57
Nem, ezt nem mondtam, csak azt, hogy nehezen tudom elhinni. Nyilván itt a fő tényező az idő. Rengeteg idő. Millió és milliárd éveket emberi fejjel nehéz elképzelni, annyira soknak tűnik. Az emberi érzékelés határa nagyon belejátszik ebbe. :)
És igazad van, a programok esetében nincs igazán kölcsönhatás, ami a kapcsolatokat megteremtené.

Szerintem amúgy ez az emberi természethez tartozik. Amit az ember lát és kézzel tud fogni, azt sokkal könnyebben elhiszi, mint ami hagyományosan nem érzékelhető.
Az evolúcióval is ez a helyzet: látjuk a hatásait, a múltbéli bizonyítékait, ám olyan lassú folyamatról van szó, amit egy emberélet alatt nem lehet megfigyelni, maximum korlátozott mértékben. De ugyanez a helyzet pl. a csillagászat esetében is, ott is az emberi lét és érzékelés határai játszanak be.

A biteket össze vissza cserélünk és valami lesz, teljesen rossz modell!
Írnék még többet is, de minek, ha valaki már készített egy baromi jó videót:

http://www.youtube.com/watch?v=vss1VKN2rf8&feature=related

Az ürge többi videója szintúgy megnézendő.
"Logically sound? How laughable. The only thing that people use logic for is to see what they want to see and disregard what they do not."

Én

Todays ikszpiriönsz: ha részeg vagy, fogódzkodj a villamoson, akármenniyre is tűnik veiicesnek nem csinálni ezt.

sirtomi

Délután 4kor már részeg?! Szép teljesítmény :)

Zsiga

Quote from: sirtomi on 2009-04-16, 17:10:55
Rég voltál gimnazista. :D

Én

Matek próbaéretségi... :D

sirtomi

Quote from: Zsiga on 2009-04-16, 17:13:30
Rég voltál gimnazista. :D
Már egyetemista is rég voltam :)
Régi szép idők :D

Bicskei

Quote from: Fazék on 2009-04-16, 01:51:13
Quote from: Zsiga on 2009-04-16, 00:54:09
Quote from: Fazék on 2009-04-16, 00:41:11
QuoteHátrányok:

• színátmenetes mintákhoz nem alkalmas
• maximum kétszínű minták
nem tudom nálad ez mennyire okoz gondot
Kösz, jónak tűnik. A hátrányok nem zavarnak, ez a kép menne rá, meg feliratnak alá hogy Haverok, buli, Fenta.

Mosást mennyire bírja az ilyen?
a honlapon ha a technológiára kattintasz, akkor állításuk szerint nagyon jól. Domi már hordja egy ideje a neki készült póló(ka)t és úgy rémlik, hogy eddig nem fakult, de inkább erről várjuk meg, hogy ő nyilatkozzon :)

én is ajánlom őket....
csináltattam náluk polót-pulóvert és mindekettő nagyon strapabíró
Ultras liberi

Zsiga

Kösz az infót neked is. :)

noriko

"I wish I could, but I don't want to."

.Attila

Windows frissítés:

QuoteRosszindulatú Windows szoftverek eltávolítására szolgáló eszköz – 2009. április (KB890830) telepítése

Zen

Quote from: noriko on 2009-04-16, 18:22:34
muthafuckin snakes on a muthafuckin plane  :zomg:  :D
The Great Samuel L of the Jackson clan has foretold this day! The reckoning has come!
Satan isn't the answer when one's in pain. It's god and candy.
In short, sex is great for the species, and it made me who I am today... as in, alive.
&fmt=1

Rounin

Quote from: Én on 2009-04-16, 18:43:46
advicedog.jpg

A kedvenc advice dog-om. :angyali:

Zen

Satan isn't the answer when one's in pain. It's god and candy.
In short, sex is great for the species, and it made me who I am today... as in, alive.
&fmt=1

Rounin

Quote from: Én on 2009-04-16, 18:57:55
Misingnoderp.jpg

It was a Snake, dude.

Én

Selmo

Quote from: .Attila on 2009-04-16, 18:39:22
Windows frissítés:

QuoteRosszindulatú Windows szoftverek eltávolítására szolgáló eszköz – 2009. április (KB890830) telepítése
Try cmd->mrt
:P

A tökéletesség unalmas.

noriko

utálom, amikor úgy elteszek valamit, hogy nem találom, pedig tisztán ott a kép a fejemben, hogy láttam valahol mostanában, sőt, még a fekvésiszöget is látni vélem lelki szemeimmel, de mégsincs meg sehol, pedig már minden létező helyet átnéztem, ami csak eszembe jutott, és és   :grrr:
"I wish I could, but I don't want to."

Kuroi Tenshi

Quote from: noriko on 2009-04-16, 22:22:01
utálom, amikor úgy elteszek valamit, hogy nem találom, pedig tisztán ott a kép a fejemben, hogy láttam valahol mostanában,

csak nem valamelyik áthelyezett/átnevezett topicot keresed? :angyali: