Offtopic

Started by Lt. Simoan Blarke, 2006-10-23, 21:38:47

Previous topic - Next topic

Member

Quote from: Fazék on 2011-05-01, 11:26:18
amúgy meg bizonyos szintig a kényszerítés is lehet hatásos. simán megkedvelheti a szakmát és maradhat dolgozni a kiképzés végén.
Ha utána garantált az anyagi motiváció, biztosan. Mert ha az állás nem biztos, vagy alacsonyan fizet, inkább ellógnak napszámba, mert az rögtön jövedelem, hiszen holnapra nincsen pénz.

Kraivan

Quote from: Member on 2011-05-01, 10:38:47
Tehát egy kényszerített rendvédelmivé nevelést képzelnél el az önkéntes helyett? Ez miféle eredményre vezetne szerinted? :)
Végülis valóban jobb hogy önkéntes segélyenélők.

De nemrég olvastam egy rasszista emélkedést:
Fogjuk Magyarország cigányságát, képezzük ki katonává és támadjuk meg Romániát.
ha nyerünk miénk Erdély, ha vesztünk miénk Magyarország.

Viccet odébbpakolva:
Tudom h a kényszerneveltetés se vezet semmire.

Futó gondolatban tervben van odafent h újra kötelező legyen a katonaság.
Ellenben egy valagnyi adó elmegy egy jelképes seregre. Semmit se lehet egy jelképes sereggel csinálni. Védekezéshez kevés, támadáshoz röhej. Militarista módhoz kevés mint fingban a parfüm.
Ellenben egy valagnyi adópénzt igényel.

Hazánk ezer sebből vérzik. A rendfenntartásunk katasztrófa, közbizonytalanság van, miközben a munkanélküliségi arány horribilis, és ha talál is valaki munkát éhbérért dolgoztatják, és éreztetik vele h feleennyiért is lesz egy barom aki megcsinálja ugyanezt. Még a közszférában is.
Van rendőr ismerős. Őket is 85-100ezerért sz*patják.

Szeptember óta nincs munkám, annak ellenére h többedszinten képzett szakember volnék. Nem diplomás! 4 OKJ papírt tudok magam mögött. január óta 150 munkapályázaton túl vagyok, és nem kellek sehova.
Az h túlképzett vagyok letudják. Rámhárítják a problémát azzal, h "nem vallottam be a többi papírom".
Közlik h vagy 5 év gyakorlat kell, természetesen a próbanap esélyét meg se adják h bizonyíthassam h többre vagyok képes elhivatottsággal mint az aki szarik a munkába, de 5 éve lopja ki a pénzt a főnök szeme elől.
A másik véglet h lesz*rják ki és mi vagyok, csak lehessen utánam segélyt felvenni (gyes, gyed, startkártya, rokkantság, stb)

A legjobb munkák amivel találkoztam eddig:
bejelentés nélküli meló, ahol mostanra be se hívnak, a fizumat lenyúlták, feljelentésnek helye nincs, mert papíron sose jártam ott, ha erőltetem én is megszívom mert miért vállaltam feketén munkát. A leglegálisabb amit tehetek h minden ismerősnek jelmez h nagy ívben kerüljék azt a helyet. (bár agyalok h egy vödörbe beleszarok, beledobok egy élesztőt és bezúdítom az ablakon, miközben kihívom az ANTSz-t rájuk)

Találtam egy pöpec szakács munkát strandon havi 150ezer nettó. Telefon: közlik h reggel 8tól este 8ig, túlóra ha van azt nem fizetik, és havi 2, azaz kettő pihenőnapod van. Ahha... havi 344 óra, túlóra tuti, mert a strand 10ig van, 8kor nem mondhatod a vendégnek h így jártál. Így kijön az órabéred 420-ra és azzal vigasztalnak h van egy halom idő amikor csak ülni kell.

Öcséméknél most építik át a céget. Eddig havi 180 órával megkereste a 95ezret+juttatások, most a nagy átalakítás: ugyanez a munka ugyanezért a pénzért havi 240 órában, cafeteria nincs, bérlet nincs. Ha nem tetszik el lehet menni máshova ugyanezért.

Felmerül a kérdés miért nem megyek külföldre?
Egy kedves magyar munkaközvetítő akármennyire tilos 350-400 font (105ezer huf) programdíjért megadja a kezdőlöketet, h minimálbérért angliába menj (mondjuk az angol minimálbér 5.93 font bruttóban, barátibb adókkal, heti fizetéssel, 40 óra/hét).
Ellenben fórumokon olvasod h 3 havi szerződéseket szeretnek kötni veled, vagy egyszerűen hazaküldenek szabadságra és elfelejtenek visszahívni. Ha panaszkodsz akkor te egy közvetítőcégnél vagy elkönyvelve, akinél beugrós munkaerős vagy. Lényeg: szedik a következő 25-30 elkeseredett magyar embert 100ropikért.

Ha önerőből akarsz kimenni akkor meg fogj 250-300ezer ft-ot h 2 hónapig életben tudj maradni, mert közel sem biztos h 0. napon találsz munkát.

Most a Workline-al levelezek, mert egy klántárs rajtuk keresztül ment ki, és nem panaszkodik. Kezd alakulni a helyzete.
Már intézem a dolgokat, öcsémmel ismerősökkel beszélek h tudnak-e kölcsönadni, erre kapok egy levelet, h írjam alá a következő nyilatkozatot, melyben tudomásul veszem h a programdíj nem a 1992 MTK. 163§-ásnak felel meg, és ha visszamondom a munkát akkor még 50 fontot fizessek.
Kiutazást oldjam meg magamnak, egészen a melóhelyig. Most annyi választ próbálok kihúzni belőlük h melyik naptól kezdődne a munka. Nem mindegy h 6-án kéne kimenni amikor 60ezer ft a repcsijegy, vagy két nappal később akár amikor 24ezer.

Ülök itthon és ezeregy tervem, ötletem lenne megváltani hazánkat, erre a hírekben szánalmasabbnál szánalmasabb politikai, gazdasági lépéseket olvasok.


Member

Nem akarlak még jobban megtaposni, de a hosszú írásodat olvasva mintha egy morális fölényt éreznél azokkal szemben, akik nem tanultak és úgy nincs munkájuk.

Darkstar

#47793
Jogosan?

(Term nem arra gondolok, aki aktívan próbál munkát találni, de nincs, hanem aki mereszti a seggét és vígan él a segélyből)
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Member

#47794
Quote from: Darkstar on 2011-05-01, 13:07:40
Jogosan?
Nem feltétlen, előbbiek azt a családmodellt vinnék tovább, hogy a gyerek azonnal munkába áll és családot alapít, Kraivan pedig sokoldalú próbált lenni az OKJ-k megszerzésével, amiknek az értékét a kormány éppen most tervezi lenullázni. És még közös is van Kraivan és ezen tanulatlan rétegek között: a befolyásos kapcsolatok teljes hiánya.

Szerk: Kraivan ismer álláskeresési technikákat, ezek a vígan élők (Számold ki, hogy mondjuk a 80k 5 fős családi pótlék után pl. mennyi jut egy főre! 16k egy hónapban? És ez csak akkor, ha nukleáris családban élnek!) csak a munkaügyiben bíznak szüntelen, akik gondolom az ország más pontján is azt a színvonalat viszik, mint nálunk, hogy multi level marketingeseket hívnak meg.

Darkstar

Sajnos nekem 0hoz konvergál a szociális érzékenységem, és még mindíg az a véleményem, hogy aki nem tud egy valamennyire stabil és normális hátteret biztosítani, az ne csináljon 3 gyereket (segélyért meg végképp ne). Hogy ez a népességfogyással együtt 22es csapdája? Az. A szar akkor is beüthet és megszívhatja bárki (lásd a mostani devizahitelesek) de az azért más (én személy szerint a devizahiteleseket sem tudom sajnálni egyébként, mert vagy nem jártak utána rendesen a dolognak, vagy ha igen, tudatosan vállaltak kockázatot a kedvezőbb feltételekért).
De mélyebb fejtegetésbe két dolog miatt nem mennék bele, részben mert nincs időm (fuck year kötelező családi pofavizit), másrészt pedig megint flame lenne belőle :D
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Member

Quote from: Darkstar on 2011-05-01, 13:23:52
hogy aki nem tud egy valamennyire stabil és normális hátteret biztosítani, az ne csináljon 3 gyereket (segélyért meg végképp ne).
1. Te így lettél szocializálva, ők emígy.
2. Gondold végig, az embernek kell valami, amire büszke lehet. Aki nagyon okos, a kutatásaira, aki kapzsi, a pénzére, akinek Isten megcsókolta a hangszálait, az a hangjára. De akinek van egy putrija, egy kiöregedett Ladája, lelakott bútorzata, az mire lenne büszke, ha nem a népes családjára?

Én

Quote from: Member on 2011-05-01, 13:10:53
És ez csak akkor, ha nukleáris családban élnek!
Nyilván mert nem tudom mit jelent pontosan, de I lol'd :lul:

Member

Quote from: Én on 2011-05-01, 13:44:27
Nyilván mert nem tudom mit jelent pontosan, de I lol'd :lul:
Apa, anya, gyerekek. :) Tehát amikor két generáció él együtt.

Kraivan

#47799
Kicsit tisztábban:
Vendéglátó technikus vagyok. Egész sokoldaú képestíés:
http://www.epalya.hu/tanulas/okj_megjelenit.php?okj=52782202
mellé elvégeztem egy mixert, egy üzletvezetőit és egy menedszert.

Utólag belegondolva nagy lehúzás volt az üzletvezető és a menedzser, mert a technikusi képesítés adta azt is. Bizonyítja az, h a 21 tételből 17 teljesen ugyanaz volt a 3 szakirányon.

Eljöttem élelmiszermérnöknek tanulni. Ha már vendéglátás, szakosodjunk az alapanyagig.
A devizahitel logika egyszerű volt:
kollégiumba nem akartam lenni. Az egy buli. Ha bulizni akarok, arra ott van ezeregy kocsma és szórakozóhely. Ahol az ágyam van ott csendet és pihenést szeretnék.
Ellenben ha albérletbe megy az ember. matek:
Egy albérlet rezsivel együtt 25-30ezer ft. Ez az összeg megfelel egy kisebb hitel törlesztőjének is, úgy, h "tied" a lakás. egy 4 szobás családi házat szereztünk jó áron.
Albérletbe kiadható, ha családalapítás jön szóba, akkor kitenni a bérlőket, végső esetben eladható.

Ha esetleg a sulit félbe kell hagynom, a szakmai papírjaimnak köszönhetően gyorsan találnék munkát.
Elméletileg nem is volt hiba ebben.

Anyám daganatban elhunyt, a sulit félbe kellett hagyni, mert a szülők fizették a törlesztőt, míg tanultam.
Az albérlők úgy so-so kitermelték amit kell, de ugyebár drasztikusan megemelkedett a törlesztő. Így munka kellett. Az ösztöndíj még 5.0 átlag mellett is 24ezer ft volt nálunk, és aki azon a szinten teljesít az ugyebár non-human kategória.

Sebaj találtam is munkát. Majd azóta munkahelyet is váltottam ahol kedvezőbb körülmények voltak.

Ellenben a gazdasági rendszer olyanszinten megváltozott h jelenleg esélyem sincs.

Vezetői számításokat is végzek. Rohadtul pörög az agyam. Annak ellenére h pizzát sütöttem vagy koktélt készítettem folyton számoltam. "Ha enyém lenne a hely, mivel tenném jobbá..." gondolatok.

Próbálkoztam hitelkiváltással saját vállalkozást indítani. Nem is keveset jártam könyvelőkhöz h milyen költségekkel jár egy vállalkozás.

Eljutunk a vendéglátás keserű, ördögi köréhez:
Van egy kis létszámú egységed. Ki kell termelned a rezsit, a bérletet és az alkalmazottakat.
Ahhoz h legálisan adj 85ezer ft-ot valakinek az bruttó 145ezerbe kerül.
Egy kisebb kávézó, szórakozóhely üzemeltetése havi 1.4 milliós nyereséget igényel, amiből majd 900ezer az alkalmazottad, ÚGY h azzal spróolsz h te is mint vezető aktívan részt veszel a munkában. Így havi 2.2milliós forgalmat kell produkálnod, ami napi szinten 80-90ezer ftos átlagforgalmakat igényel.

Jön szerencsétlen csóringer emberke. Dolgozik gyárban/közszférában akárhol/bárhol.
Kap 90ezer fizut. Fizet albiba 35ezer körül. Ennie is kell ami 30ezer.
Marad a fizetéséből 25ezer. Nem árt bérletet venni /biciklit javítani. van havi 15ezred arra h élj. De van hobbid, szeretnél koncertere menni, esetleg váratlan kiadások.
Nekiállsz spórolni a kiadásokon.

Épp azon szektoron spórol legjobban a magyar ember, ami elvileg örökké tart.
Vendéglátás: "amíg ember él, addig enni, inni biztos fog."
Najah. Szépek is azok az esték, amikor megengedik h a környék kistescoja éjjel-nappali legyen, mert hajnal 3kor minden bizonnyal pacalpörköltet szeretne főzni a tisztelt lakosság.
Siralmas amikor látod h 200 ember bulizik koncerten, és van 40ezer ft a kasszában. Abból mi nem élünk meg, h a tesco gazdaságos körömlakkot issza az ember. Bezzeg kapjuk a savat h "kapitalista g*cik, miazhogy 350 a sör, meg 500a jager, amikor kisboltban veszel egy duplapackos szénalevet?"
Ugyanakkor sírnak h miazhogy becsődöl a hely?

Az árakból nem lehet faragni. Így is minimálhaszonhoz van igazítva a kalkuláció, mert ugyebár igazodni kell a vendég tárcájához.

Ez se volt mindig így.
Amikor megnyitottunk 3 éve, még hétfő hajnali 4kor is volt 20-30 vendégünk és zártunk 50-60ezrekkel. Hétvégéken a 2-300eres forgalmakat produkáltunk.
tavaly már csak hétvégére nyitottunk ki, volt szombat amikor alig volt 8ezer ft bevétel.

A vállalkozók az alkalmazottakon spórolnak.
Orbitálisan magas a munkanélküli arány.
És ki is használják h egyetlen munkapozícióra 50 ember ugrik.
A munkafeltételek a következők:
4 órás minimálbérre jelentelek, de kézbe 450es bért kapsz...
(alig várom már h kirúgjanak és kaphassam a  csodás segéylt, mert statisztikailag beugrós munkás vagyko, a havi 35ezer ft-ból mégis egész jól fenntartoma  családi panelházamat...)

Egyszerű gazdasági gondolkodás:
minek fizess 800as órabért egy szakképzett, gyakorlott becsületes szakácsnak, ha van aki 350-ért is örömmel bevállalja?

A szolgáltatásszférában képeztem ki magam, úgy h az ember reálkeresete nem engedheti meg a szolgáltatások igénybevételét.

És igen!
Idegesít h van aki nemes egyszerűen jó helyre született, volt olyan vendég aki apcitól 150ezer ft-ot kapott esti bulipénzre.
És igen!
Vannak olyanok akik segélyre építenek.

Az nem zavar ha valaki munkát talál végzettség nélkül.
Az picit idegesít ha el kéne mennem raktárba pakolni, mert nem azért képesztem ki magam, h elvegyek egy munkalehetőséget az elől, aki 4 általánossal ennyire lenne max képes.
Az viszont irritál, h szakképzetlen embereket tesznek akár az ÉN munkapozíciómra, mert olcsóbb elkönyvelni egy diákot segédszakácsként, miközben ugyanúgy dolgozik, mintha szakember lenne.

olvasom a híreket, és szeméyles sértésnek veszem h "mindenki annyit ér amennyit dolgozik. Mert munkát bárhol talál az ember" politikai megjegyzséeket olvasok, miközben olvasom a híreket, h
jövőre csökken a reálkereslet
emelkednek az árak (a liszt 105-ről 145-re emelkedett, a cukor 220-ról 360ra ugrott)
év végére további emelések

A devizahitellel együtt havi 180ezer a lakásomat fenntartani.
közben kapjuk a savat h nyugati színvonal, a csodás nyugaton ez működik, a fasza nyugaton bevált ez a rendszer. itt is fog.

Mikor lesz hazánkban amikor valamely politikus felszólal h "a nyugati rendszer megvan, már csak nyugati fizetést kéne adni a népnek"
London belvárosában olcsóbban elélsz mint idehaza, csak ott a minimálbér havi 270ezer ft-nak felel meg.

Az utóbbi egy hónapban állásinterjúk így kezdődnek:
Végignézik az önéletrajzom:
- Miért nem megy ki külföldre?
:zomg: (Adjon 3 hónapra munkát és garantáltan elhúzok innen!)

Álláskeresési technikákra:
déliapró, munkaügy, workania, és személyes kapcsolatok (ettől többet hova)

Member

#47800
Én úgy látom, hogy ezek a "segélyből" élők is a túlélésért küzdenek, a közmunka szabadságot is azért veszi ki, hogy körülnézzen a környéken vashulladékért, vagy elmenjen napszámba, mert egyszerűen a tárcájában van 200 forint másnapra. Olyat is ismertem, aki heti egy-két sört iszik meg, azt is úgy, hogy a közmunka során talált 20 forint értékű feles üvegeket összegyűjti és beváltja. A szemére lehetne vetni, hogy miért nem gyűjti inkább össze a pénzt, de most végiggondolva, heti +500 forint nem igazán húzza ki a csávából.
Amit írsz, rendkívüli keserűséggel van tele, amit meg is tudok érteni, hiszen az ismereteid már lassan egy komplett területet lefednek (tulajdonképpen már csak az agrármérnök kellene és megvolna az alapanyag előállítása is) és mégis a legmegalázóbb munkákhoz jutsz hozzá, ha egyáltalán adnak. De sajnos most nem sok reményt látok arra, hogy egyáltalán a szakterületünkön elhelyezkedjünk, kezdjük elérni az évtizedes munkanélküli határt, a múlt hónapban 10 000 embert dobtak ki, a beígért 1 000 000 munkahely konkrétan -120 000 főnél tart.
A "jó helyre született" résszel pedig maximálisan egyetértek, sajnos az igazságtalanság csak növekedni fog az elmúlt húsz évben kitermelt politikai elitnek és családjuknak, valamint cégeiknek, intézményeiknek hála. Kb. ott tartunk, hogy Marx gondolatai ismét pontossá kezdenek válni.

Én Careerjet-en szoktam nézelődni, hátha akad valami munka a megyémben, vagy Fejér megyében, mert az még megközelíthető a Dunaújvárosi oldalon, meg a megyei közgyűlésből néha jön 1-1 elesett infó, de eddig semmi remény, úgyhogy marad a közmunkaszervezés, amiben az most a pláne, hogy a képviselők 7, 4 órás munkaidőben dolgozótól elvárnák, hogy olyan rendet tartsanak fenn, mint a 20 8 órás.

NLZ

Quote from: Member on 2011-05-01, 10:38:47
Tehát egy kényszerített rendvédelmivé nevelést képzelnél el az önkéntes helyett? Ez miféle eredményre vezetne szerinted? :)
Miért, mivel csalogatnád őket, hogy önkéntesek legyenek? Katonaként fizetett naplopás békeidőben? Háború esetén szabad fosztogatás az ellenséges területen? Rendőrként segítségnyújtás a Kánálás Bélának kábellopáshoz?

Ezeket max úgy lehetne rendbe tenni, ha a gyerekeket még kiskorukban elszakítanánk a közegükből és normális körülmények között lennének felnevelve. Mert amíg azt látja, hogy az apja részegen megveri őt és jobb esetben csak a hugát erőszakolja meg, hogy a születendő fogyi gyerek reményében több legyen a segély, addig ne várjunk itt változást.
[reserved]

Member

Amit leírtál, komolyan gondoltad, vagy csak az influenzaoltással neked is manipulálógépezet került a fejedbe?

Fazék

Quote from: Member on 2011-05-01, 13:10:53az OKJ-k megszerzésével, amiknek az értékét a kormány éppen most tervezi lenullázni
ööö erről még nem hallottam. kifejtenéd? csak mert gondolkodtam ilyesmik beszerzésén, de ha nullázzák...

Kraivan

#47804
Én már csak irigykedve nézem nyugatot.

Pár emberke aki külföldön dolgozik, és nem azért h hazajöjjön h elbulizza a pénzt, azok beszámoló alapján az életük kb így néz ki:
heti 250-300 font-ért dolgozik. Van munka bőven, kihasználják őket, de sokkal boldogabb, mert hetente kap fizetést, igazából a magyar körülményekhez képest azt se tudják hirtelen mit kezdjen a sok pénzzel.

Egyszerűen nem bírom ép ésszel felfogni miért nem csinálják hazánkban a bevált kapitalizmust?
Felvinni a fizetést 200ezer ft-ra.

A vállalkozások közel 3-4 hónapra megtorpannának valószínűleg, mert ugyebár ki is kéne fizetni az embereket.
Ellenben egy halom ember azon kapná magát h 3x annyi pénze van. Szép h elkezdene költekezni.
Egy gazdaságot az árumozgásból eredő tőkeáramlás tart fenn.
ha megugrana a reál kereslet, fllendülne a gazdaság, abból eredően egy halom üzlet ami éhhalálon takaréklángon pislákol, valószínűleg gyors munkaerőgyarapodással lenne képes csak ellátni a hirtelen megugró igényt.

Mi a probléma ezzel a gondolattal?
Az h utópisztikus. Honnan kerülne elő az a pénz ami az első pár hónapot átsegítené a vállalkozásoknál?
A tőke ugyanis begyűlt a felső tízezerhez, és nem hiszem h szívesen szétosztanák.
Államadósság van, de azért megszavazták az új adórendszert ahol igazságosan aki havi 1.4 millát keresett, az most 2-t visz haza.

Az így kieső adót meg ráhárítják a csőcselékre.
Mindezek után még van pofájuk kiadni olyan cikket médiában h a magyar átlagkereset 204ezer ft.
Felteszem a kérdést:
Ki érzi magát statisztikailag reprezentatívnak?
Még nettósítva se bővült az ismerőseim száma, pedig volt kocsmárosként pár embert megitattam.

Azért írom h ezer sebből vérzik a rendszer, mert nem lehet szektorokkal megváltani a hazánkat. Az orvosi ellátástól a hulladékhasznosításig, a segélytől a szerencsejátékig szinte minden létező dolgot át kellene alakítani már ebben az országban.
Egyszerre!

Most is játszanak az adókulccsal.
Kiszmolták h a 25%os áfát leviszik 20-ra és megnő a reálkereset.
Eredmény:
A vállalkozások megtartották az áraikat, és megköszönték a 5% bevételgyarapodást.
A vendég passzív emelkedést tapasztal, de nem veszi észre mert az árak maradtak.

Az államadósság nem csökken. Áfa vissza 25-re jövedéi adó +6%, stb.
Hát emberek, ezt ráhárítjuk a vevőkre.
A vendég 15%os áremelést tapasztal.

Forradalmi hangulatban vagyok, de meg vagyok keseredve.
Mert amikor ilyet kijelentek a következő tipikus magyar válaszokat kapom:
"ki kell bírni, lassan jobb lesz"
Ezt hallja a magyar ember már 40 éve.

"Nem olyan vészes az élet. Ki lehet bírni."
Ezt olyanok mondják akik 100ezer ft-ért dolgoznak havi 280 órát.

"Nincs értelme tüntetni. El leszünk nyomva, úgyse történik semmi"
mert láttunk ugyebár már pár hőzöngést. A szervezetlen rongálások és azok könnyűszerű eltiprása ugyebár az értelmes tüntetéseknek vet véget.

Sajnos a magyar ember hátán kikapcsolt láncfűrésszel lehet fát hasogatni.

Quote from: Fazék on 2011-05-01, 15:21:36
Quote from: Member on 2011-05-01, 13:10:53az OKJ-k megszerzésével, amiknek az értékét a kormány éppen most tervezi lenullázni
ööö erről még nem hallottam. kifejtenéd? csak mert gondolkodtam ilyesmik beszerzésén, de ha nullázzák...
Én a gyakorlati értékéről tudok mesélni.

Létezik egy munkatörvényi mítosz, ahol minél szakképzettebb vagy, annál magasabb a neked adható minimális összeg.
Az én papírjaimmal, 100% hivatalosan 0 gyakorlattal elméleti szinten nettó 120ezernél kevesebbért szóba se kellene állnom a munkáltatóval.
A kiskapuja:
- túlképzett vagy
- nem vallod be, és elkönyvelnek segédmunkára
A jelenlegi jogszabályok alapján ugyanis egy üzemben elég egyetlen szakembernek lennie. Ő a kiválsztott aki megkapja a rendes bejelentést. Az összes többi alkalmazott ugyanazt a munkát csinálja, csak mint segédmunkás van bejelentve.
A törvény szerint segédmunkás is teheti a dolgát, de szakemberi felügyelet nélkül nem tartózkodhat a munkahelyen/nem végezheti a tevékenységet.

Ha van valami más, keserűen elolvasom member kifejtését, hátha sikerül puccsot szervezni végre a haragtól.

A magyar vállakozások 95%át simán be lehetne perelni, mert rettentő sok ember 4 órára jelentenek be (én legalábbis vendéglátásban ezt tapasztalom). De hol hibáztassam a vállalkozókat? A becsületese így se bírja (így vesztettem el a munkámat), csak ugyebár van olyan aki megszedi magát ezzel.

Itt szegeden nem egy munkáltatóval találkoztam aki 4órás bejelent, közben napi 16 óra munka, és 3-4. üzletét nyitja.

Member

#47805
Quote from: Fazék on 2011-05-01, 15:21:36
Quote from: Member on 2011-05-01, 13:10:53az OKJ-k megszerzésével, amiknek az értékét a kormány éppen most tervezi lenullázni
ööö erről még nem hallottam. kifejtenéd? csak mert gondolkodtam ilyesmik beszerzésén, de ha nullázzák...
http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/04/26/fajni_fog_a_munkavallaloknak_az_uj_csomag/

"Bizonyos munkakörökben a jelenlegi szakképzett dolgozókat szakképzetlenek váltanák fel, több területen ugyanis megszűnnének a kormány által ,,feleslegesnek" minősített, többek között OKJ-s képesítési követelmények. A cél e módosítással az, hogy az egyszerűbb, betanítható munkáknál a vállalkozások a garantált bérminimumnál kevesebbet fizethessenek a dolgozóknak."

Quote from: Kraivan on 2011-05-01, 15:34:42
Ha van valami más, keserűen elolvasom member kifejtését, hátha sikerül puccsot szervezni végre a haragtól.
Egyre inkább időszerű válik, hogy a nép lecserélje a minisztériumok "tanácsadói" pozíciókba elhelyezett emberkéit, akiket tavaly óta pályáztatni sem kell. Már lassan mindenből "családi vállalkozás" lesz.

Moha

Quote from: Member on 2011-05-01, 15:55:17
A cél e módosítással az, hogy az egyszerűbb, betanítható munkáknál a vállalkozások a garantált bérminimumnál kevesebbet fizethessenek a dolgozóknak."
Ez már annyira szánalmas, hogy kommentelni se lehet. Még kevesebb? Jelenlegi árak mellett szerintem havi nettó 100e lenne az a minimálbér, amire már rá lehet fogni, hogy beosztható egy hónapra.
Tényleg arra megy itt ki a játék, hogy kiírtsák az népesség nagy hányadát...

White SeeD

Nope, arra megy ki a játék hogy papíron csökkenjen a munkanélküliség és tudják majd verni a mellüket hogy megcsináltuk.
Persze papíron jól fog mutatni, mint pl a magyar átlagfizetés ami most állítólag kb bruttó 210K forintot.
Ami szépnek szép, csak éppen erősen átlagolt (szerintem buherált adat, vagy tényleg van nagyonkevés ember aki nagyon de nagyon jól keres).
Majd kevés lesz a munkanélküli, csak éppen 40-50K-kért dolgoznak napi 8-10 órát.
A poén az hogy fognak, mert különben éhen halnának a nagy és kényelmes magyar szociális hálóban. És még természetesnek is veszik hogy ennyit keresnek, így a vállalatok nyugodtan csinálhatják amit csinálnak.
Eredeti windóz 7 aktiválások száma: 6

Fazék

#47808
szerk: vállalatok.. eh nem érdekel, inkább gépet javítok, mint erről a faszságról nekiálljak vitatkozni

Kraivan

Quote from: Member on 2011-05-01, 15:55:17
Quote from: Fazék on 2011-05-01, 15:21:36
Quote from: Member on 2011-05-01, 13:10:53az OKJ-k megszerzésével, amiknek az értékét a kormány éppen most tervezi lenullázni
ööö erről még nem hallottam. kifejtenéd? csak mert gondolkodtam ilyesmik beszerzésén, de ha nullázzák...
http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/04/26/fajni_fog_a_munkavallaloknak_az_uj_csomag/

"Bizonyos munkakörökben a jelenlegi szakképzett dolgozókat szakképzetlenek váltanák fel, több területen ugyanis megszűnnének a kormány által ,,feleslegesnek" minősített, többek között OKJ-s képesítési követelmények. A cél e módosítással az, hogy az egyszerűbb, betanítható munkáknál a vállalkozások a garantált bérminimumnál kevesebbet fizethessenek a dolgozóknak."

Quote from: Kraivan on 2011-05-01, 15:34:42
Ha van valami más, keserűen elolvasom member kifejtését, hátha sikerül puccsot szervezni végre a haragtól.
Egyre inkább időszerű válik, hogy a nép lecserélje a minisztériumok "tanácsadói" pozíciókba elhelyezett emberkéit, akiket tavaly óta pályáztatni sem kell. Már lassan mindenből "családi vállalkozás" lesz.
Eredendően van pár szakma aminek nincs értelme.
Azért lássuk be a Cipőfelsőrész-készítőnek nincs különösebb értelme.

Ellenben a Balneológiiát bukni fogjuk?

Amúgy ha rajtam múlna akkor a magyar vezetőséget szektorokra bontanám, és mindegyik szektor vezetőjére a MTA által kijelölt x személy közül lehetne megszavazni. Az illetők ugyebár az adott szektor elismert szakemberei lennének. Aminek feltétele: szakirányú felsőfokú végzettség, eltöltött kiemelkedő gyakorlat a szakterületen.

Fazék

kiszögelhetsz akármilyen végzettségi követelményt a vezetéshez, elmélkedhetsz megoldásokról, ettől még a tisztességet nem lehet lemérni, az hogy intelligens/tanult valaki, véletlenül sem jelenti azt, hogy olyan vezető lenne belőle, aki törődik az állampolgárokkal. de egy olyan EU mellett, ahol a képviselők halál nyugodtan megszavaznak maguknak fizetésemelést a válság közepén nem is tudom mit vártok. faszkivan

Member

Quote from: White SeeD on 2011-05-01, 16:33:19
Majd kevés lesz a munkanélküli, csak éppen 40-50K-kért dolgoznak napi 8-10 órát.
A poén az hogy fognak, mert különben éhen halnának a nagy és kényelmes magyar szociális hálóban. És még természetesnek is veszik hogy ennyit keresnek, így a vállalatok nyugodtan csinálhatják amit csinálnak.
Ez csak akkor igaz, ha megszűnnek a különféle segélyezési formák. Jelenleg 28.5k-t kapsz, ha megvan az évben a 30 nap, ki volt olyan hülye, hogy napi 8 órázzon, ha pár napszámmal és feketemunkával többet kereshet ennél? A feketemunka aránya fog ugrani, de nagyot.

Igaza van Fazéknak, sokszor ez a fórum is élő bizonyítéka, hogy a tanultság nem feltétlen jár együtt a szolidaritással. :__devil: Nameg ott kellene kezdeni, hogy a döntéshozók meghallgassák a szakértőket és ne két oktatófilm megtekintése után higgyék azt, hogy okosabbak azoknál, akik 30 éve művelik ugyanazt,
A jelenlegi választások egyértelműen a hatalomkiépítésről szóltak, most nézd meg pl. a nagyobb városok önkormányzatait, számított, hogy kire szavaztak, vagy csak a pártállásuk? Ennyi. Itt kis településen még legalább azokat választották meg képviselni, akiket ismernek, még ha közben ki is derül, hogy kevesebb dologhoz ért, mint amit képzel magáról.

Kraivan

Quote from: Fazék on 2011-05-01, 17:53:29
kiszögelhetsz akármilyen végzettségi követelményt a vezetéshez, elmélkedhetsz megoldásokról, ettől még a tisztességet nem lehet lemérni, az hogy intelligens/tanult valaki, véletlenül sem jelenti azt, hogy olyan vezető lenne belőle, aki törődik az állampolgárokkal.
Épp ezért tettem oda h Magyar Tudományos Akadémia által elismert.
Tény h ehhez talán az kellene h híres személynek minősüljön az orvoskamarai tanszék vezető főorvosa, és ne celebválasztásról szóljon a politika.




Quotede egy olyan EU mellett, ahol a képviselők halál nyugodtan megszavaznak maguknak fizetésemelést a válság közepén nem is tudom mit vártok
Ez  az abszolút demotiváló.
Tisztelt vezetőink is megszorításról és spórolásról beszélnek, miközben próbálják elhitetni h havi 5-600ezres nettóból képesek együttérezni velünk.
Volt is egy interjú ahol tisztelt képviselő úr magyarázza h a havi 360ezre 4 gyerek mellett el tud fogyni.

Member

Quote from: Kraivan on 2011-05-01, 18:18:33
Volt is egy interjú ahol tisztelt képviselő úr magyarázza h a havi 360ezre 4 gyerek mellett el tud fogyni.
Szerintem ez mellé minimum, hogy kapja a családi pótlékot, meg felveszi a tiszteletdíj mellett a pótlékokat is. :) Nehogy már éhen haljanak havi 60k/fő-ből.

Kraivan

#47814
http://www.rtlklub.hu/musorok/hazonkivul/videok/117893

Ezt a videót találtam.
Azt nem vitatom h az egykulcsos adórendszer "igazságos", hiszen valóban miért fizessen valaki 10x annyi adót ha 3x annyit keres?

A probléma a video végén rejlik.
A csodás nyugaton.

Németországban egy vezető 2.7x annyi pénzt keres mint a beosztott. Hazánkban majndem 7xesét keresi a vezető.

Nem baj...
Jön a muratórium vége. Az 1.2 millió családból 160ezer hajléktalan lesz, aztán a multivezető a havi 3millás nettó fizetéséből beállhat a gépsor mellé mert kihal a munkásréteg.

mert hazánkban a minimálbér éhenhalálozáshoz picivel több, jóléthez vérszegény.

ha nem lenne a hitel és egyéb törlesztők, akkoris a lakás fenntartása havi 130ezer ft-ot igényelne.
És ez éhhaldoklás köv hónapig.

pedig már 3 éve vágyok egy új ZXT cintányérra (ami kb 20ezer ft). És munkám mellett se engedhettem meg.
El lehet éldegélni, bár az 54 kilommal lehet vitatkoznának páran h élet-e az h 2naponta eszek normálisat annak ellenére h tisztában vagyok a gasztroenterológiai dolgokkal.
Ha nem tudnék főzni, már rég eláshattuk volna magunkat.

Jelenleg csak a hőszolgáltató verheti a nyálát h nem fizetek. De inkább ő mint a villany, vagy a behajtó a hitel miatt. Fotoszintetizálni nem tudok.

És a jövőképben van a gond.
Ha asszonnyal gyereket vállalnák akkor miből?


Húdejó. Jönne 8ezer ft családi pótlék?
Csak hova tegyem a gyereket albérlő mellé?
Azt meg se említeném h bnőm munkája lenne veszélyeztetve míg terhes. Tuti hamarabb kirúgnák mintsem gyest fizessenek utána.

Moha

Kicsit sötéten látod a helyzetet, de nem hibáztatlak.
Az én baráti körömben is elég pesszimista a hangulat. Tényleg nem is azzal van baj, hogy most rossz a helyzet, hanem azzal, hogy még a fény sem látszik az alagút végén, sőt, egyre csak rosszabb lesz. Utóbbi egy évben eddig bármi változás volt, mindből azt tudtam leszűrni, hogy az egyszerű ember rosszabbul járt, míg az, akinek amúgy is volt mit a tejbe aprítani, még többet kap.
Nekem ugyan nem lett kevesebb a fizum, de mivel elég jelentősen be kell szállnom a családi költségvetésbe, meg a kocsi hitelt is nyögöm, esélyem sincs, hogy félre is tegyek, pedig lassan ideje lesz saját családot alapítani.
De amúgy előbb-utóbb visszafelé fog elsülni ez a dolog: a tehetséges, nyelveket tudó fiatalok kimennek külföldre, vissza se jönnek, az ország meg itt marad egy rakat nyugdíjassal meg egy csomó ingyenélővel...

Mi is gondolkozunk b.nőmmel a külföldi munkán, mert jelenleg ő 2 nyelvszakos diplomával nem talál csak megbízásos munkát, nekem meg hiába van viszonylag jó fizum, előre haladni, félretenni nem tudok, csak egy helyben toporgok.

Darkstar

小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Member

Mi ez, gátlástalan postalobbi?! Nem is olyan régen egy kókusz szigetekre bejegyzett céggel mostak pénzt a postánál, most meg ezzel nyalnak??

Moha

Quote from: Darkstar on 2011-05-01, 23:06:34
Nagyon gazdagok vagyunk úgy látszik  :Kiraly:
http://index.hu/belfold/2011/05/01/szocialis_konzultaciot_kezdemenyezett_a_kormanyfo/
Quote"csak azokat a képzéseket támogatnák államilag, amikkel el is lehet helyezkedni".
Khm... ez erősen szubjektív dolog szerintem...

Darkstar

#47819
Szerinted érdekli őket? Erre úgyis mindenki igent fog írni, és így tudnak rá hivatkozni, amikor lazán lefelezik az államisok létszámát.

Különben meg ott is baromság, hogy min. 5 évre elölre (de az utemezés és a ktsgvetés miatt még messzebbre) hogy akarják megmondani, hogy mely szakmára milyen igény fog mutatkozni? Meg még olyan 10 helyen sántít a dolog.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん