Offtopic

Started by Lt. Simoan Blarke, 2006-10-23, 21:38:47

Previous topic - Next topic

Draconire

being Politics is suffering...

[spoiler=also][/spoiler]

Member

http://www.youtube.com/watch?v=OWFBKqrVo30

Életem te vagy, Politika! Tégy magadévá, Politika! Légy szíves szeress, Politika! Cirógass, kényeztess, Politika! Fontossá teszel Politika! Gazdaggá teszel, Politika! Híressé teszel, Politika! Rock and Roll ez a Politika!

NLZ

Quote from: Zsiga on 2011-11-08, 15:22:10

Héló, a művészi alkotásomat is volt képed törölni?
[reserved]

Zsiga

Holnap este hétig zárva.

Darkstar

Azért tényleg agyfasz, hogy a félévente kétszeri moderálást is folytotos, viccesnek hitt trollkodás követi. Túl hozzá vagytok szokva a jóhoz.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Zsiga

Darkstar

Szerintem pont egyszerre nyomtunk rá, most tuti nyitva van?  :Kiraly:
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Selmo

Zárva volt... :lul:

A tökéletesség unalmas.

kikuchiyo

MODS = competent members of the community.
Failure is the default option

Kvikveg

Jippiii, hetvegen is Nemetben leszek, ergo vegre varosnezni is tudok. \o/
Szombaton meg elvileg korizas. :D
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Lythis

Great fire of London, hoooo.....

Próféta

Quote from: Lythis on 2011-11-09, 22:54:47
Nekem is ez jutott először eszembe, meg ugye Draconirének is.
Valaki elárulná, hogy ez az esemény miért van ennyire benne a kollektív emlékezetünkben? Csak azért, mert ilyen szép az évszám? :)

Quote from: Kvikveg on 2011-11-09, 20:46:46
Jippiii, hetvegen is Nemetben leszek, ergo vegre varosnezni is tudok. \o/
:jee:
Hol is?

Cloud

Kicsit gusztustalan. Lárvás tej a tesco-ban.  CSAK AKKOR NÉZD MEG HA NEM ZAVAR A GUSZTUSTALANSÁG

http://homar.blog.hu/2011/11/07/larvas_tejet_a_tesco_bol#more3360470

WTF???

szpeter

Az szééép  :eek: Ma nem lesz éjjeli hűtőkifosztás úgy érzem... *hányinger* És nem ez az első tesco dolog amitől hányhatnékom van...szó szerint.

SaiyaGin

Quote from: szpeter on 2011-11-09, 23:30:57
Az szééép  :eek: Ma nem lesz éjjeli hűtőkifosztás úgy érzem... *hányinger* És nem ez az első tesco dolog amitől hányhatnékom van...szó szerint.

A Tesco segít a fogyókúrázásban is!! ZOMG!

kikuchiyo

Quote from: Próféta on 2011-11-09, 23:25:26
Quote from: Lythis on 2011-11-09, 22:54:47
Nekem is ez jutott először eszembe, meg ugye Draconirének is.
Valaki elárulná, hogy ez az esemény miért van ennyire benne a kollektív emlékezetünkben? Csak azért, mert ilyen szép az évszám? :)

Én az általános iskolás, tehát még imprinting-képes angoloktatást hibáztatom. Arra már nem emlékszem, hogy mi volt a tankönyv címe (Headway??), de arra igen, hogy "Sir Christopher Wren rebuilt St. Paul's Cathedral after the Great Fire of London of 1666".
Failure is the default option

Moha

Nekem az évszám rögtön beugrott a "Great Fire of London"-ról, de nem értettem, hogy jött fel, aztán néztem az oldalszámot. :D

Moha

Quote from: .Attila on 2011-11-10, 01:01:39
Quote from: Moha on 2011-11-10, 00:52:48
Quote from: Próféta on 2011-11-09, 23:22:44
Nálunk az Anal még csak bemelegítőnek számított, nem ott akadt meg a sok ember :)
Én de... ::)
Nekem ez már túl sok volt és fel nem fogtam, a programozáshoz mi szükség erre...

Programozó vagy informatikus szak volt? Esetleg progmat?
Progmat. Többek közt az ilyen matek tárgyak miatt hagytam ott.

.Attila

Hát, pedig szerintem kellhet ez a progmatekosoknak.

chilip

hát én numanalnál fuccsoltam be, anal 1-et még vittem. amúgy kellenek majd ilyenek jah :)

Fazék

Quote from: .Attila on 2011-11-10, 01:21:21
Hát, pedig szerintem kellhet ez a progmatekosoknak.
nem kicsit

én is pont analízis miatt hagytam ott a progmat-ot, miután harmadjára sem sikerült még a nyamvadt Anal I. se, szóval ennek ellenére mondom.
az a 80-90% buktatás analon meg teljesen jogos, kell ott szűrni a népet, egyértelmű túljelentkezés van.
ha jól rémlik, akkor azon barátok, akik elvégezték a progmatot, azt mondták, hogy többnyire rühellték a matek részét, de azért bőven látják hasznát a programozásban

Darkstar

Én nem buktam belőle (talán 1*?), de egy életre meggyűlöltették velem a programozást/matekot, azért is hagytam ott a picsába. Komolyan volt olyan félév, amikor 1(!!) olyan óra volt, ahol programozni is lehetett (c++...), a többi matek és egyéb bullshit.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

motifator

Attól függ. Ha üzleti információs rendszerekkel fogsz foglalkozni, mint a programozók túlnyomó része, akkor nem sokat fogsz határértéket számolni meg deriválni.
Ha viszont azon kevesek közé tartozol, aki valamilyen matekos területen akar informatikával foglalkozni, akkor nem árthat. De hány olyan informatikus van, aki valami kemény tudományos vagy mérnöki területre megy, vagy mondjuk kriptográfiázik, jelfeldolgoz, esetleg grafikus vagy fizikai motorokat ír játékokhoz? Nem sok, de akit ez érdekel, az specializálódjon kifejezetten erre MsC-n vagy PhD-n.
Szerintem a BsC-n iparos programozókat kéne képezni, csak alapozó matekkal, és inkább programozási technológiákra kéne ráfeküdni, webet tanítani meg üzleti információs rendszereket. A numerikus matek meg analízis meg linalg és társaik meg maradhatnának opcionálisok.
Amúgy a Debreceni Egyetemen a PTI BsC az próbál valami ilyesmi irányba menni, de az átmenet sose egyszerű. Na meg persze azok, akik annakidején végigszopták a sok matekot, azok osztják az észt, hogy túlságosan leegyszerűsödik az IT képzés. Pedig be kell látni, hogy az IT szakemberek nagyon nagy százaléka buta iparosmelót csinál. Kijön egyetemről, nem ért úgyse semmihez, nagyjából megtanul kódolni valami multinál, és elvan élete végéig.
Aztán vannak olyanok, akiket ennél magasabb szinten érdekel az IT, vagy épp tehetségesebbek, azok mehetnének mondjuk MsC-re. Csak ehhez az kéne, hogy MsC-n tényleg értelmeseket tanuljon az ember, ne csak időpocsékolás legyen. Amíg ott tartunk, hogy BsC + 2 év szakmai tapasztalat többet ér, mint BsC + 2 év MsC, addig nincs értelme az egésznek. És a 2 év tapasztalat nem csak a multik szemében ér többet, mint az MsC. Én is úgy gondolom, hogy munkával sokkal hasznosabb dolgokat tanulsz meg, mint az MsC-n, és van is néhány MsC-t végzett barátom, akik utólag totális időpocsékolásnak érzik azt a 2 évet.

Amúgy ne értsen félre senki, nem azt mondom, hogy ne legyenek nehéz tárgyak. A logika is nehéz, a prog 1 is nehéz volt, ahogy a hálózatok vagy a FoNYA is nehéz tárgyak. De úgy érzem, hogy azok vagy tanítottak valami konkrét dolgot, amit nap mint nap használok üzleti információs rendszerekkel dolgozva is. OK, mondjuk formális nyelvek elméletére nem sok szükségem van a mindennapi munkám során, de úgy érzem, hogy a FoNYA is szemkinyitó tárgy volt, segíti a jó programozó gondolkodásmód elsajátítását.
Ha már szűrni kell a népet - és márpedig szűrni kell, ezzel egyetértek - akkor inkább programozásból meg logikából meg adatbázisokból vágják ki az évfolyam 80%-át, ne numerikus matekból vagy analízisből.
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Kraivan

Tudom h csak demotiválok, de azért aki netalántántalán új ingatlant vesz, (főleg a jövőre újraformált szocpollal) az figyeljen a vállalkozó cégekre:
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/200_milliot_kovetel_a_bank_a_tarsashaztol/2249054/#hozzaszolok

Irigylem Fazék kitartását, mert ahogy kivettem az efféle férgek potenciális vásárlók lehetnek.

Mondjuk amit megtanultam ingatlanvásárlások során:
- a földhivatalni papírokon széljegyzetekkel lehet látni ha valami tartozás van az ingatlanon.
- lakást nézni télen és viharban célszerű. :D

Voltunk olyan jó házibulin, h télen a konyhában 10-12 fok volt. A wc-n még bő mennyiségű cefrével is azt hittem h belémsz*r a fagy. Azóta örülök h a saját ingatlannal ilyen jó szerencsénk volt. :D
Másik amit pár munkahelyen tapasztaltam:
Viharos idő az ideális vizsgálódási idő. :D Hamar kiderül h milyen a tetőszerkezet illetve a szigetelés. :D

Moha

Quote from: Fazék on 2011-11-10, 01:33:43
azon barátok, akik elvégezték a progmatot, azt mondták, hogy többnyire rühellték a matek részét, de azért bőven látják hasznát a programozásban
Pl. hol? Érdekelne.

Nálam az volt a baj, hogy az alap sem volt erős az analízishez, mert középsuliban eléggé hadilábon álltam a szögfüggvényekkel, az megy ugye kell hozzá.

Quote from: Darkstar on 2011-11-10, 01:36:16
Én nem buktam belőle (talán 1*?), de egy életre meggyűlöltették velem a programozást/matekot, azért is hagytam ott a picsába. Komolyan volt olyan félév, amikor 1(!!) olyan óra volt, ahol programozni is lehetett (c++...), a többi matek és egyéb bullshit.
Welcome to the club!  :tezsvir:
Pont ugyanígy voltam vele. Azért mentem anno középsuliban is programozó szakra, hogy fejlődhessek. Csalódtam. Azért jelentkeztem egyetemen progmatra, hogy na majd ott tudok programozást tanulni. Csalódtam. Matek ezerrel, olyan, aminél csak néztem ki a fejemből, hogy "hemihogy?", programozásból meg kb. harmadévre értük volna el a szintet, ahol tartottam.
Persze rengeteg olyan emberke jeletkezett erre a szakra, akinek fingja nem volt a számítógéphez, de matekból jó volt. Majdnem sírógörcsöt kaptam, mikor hardver tárgyból a záró zh-n az volt a kérdés, hogy "Mi a billentyűzet és mire való?"
Lehet, hogy felsőbb években már bőven tanultam volna programozásból is újat, de a sok száraz matekkal teljesen elvették a kedvem. Ehhez hozzájött még, hogy alig ismertem valakit az egyetemen, nem mentem zülleni a társasággal és eléggé kívülállónak éreztem magam.

Összességében úgy érzem, a munkahelyeimen ezerszer többet fejlődtem szakmailag, mint amit az egyetem valaha is nyújtani tudott volna. Itt legalább gyakorlati és életszerű problémákra kell gyakorlati megoldást taláni. Pontosan ezt szeretem. Az elmélet sose ment, ha gyakorlatban tudok tesztelgetve használni valamit, sokkal gyorsabban megtanulom, mintha 100 elméleti könyvet olvasnék róla.
A magyar oktatási rendszer végletekig elméleti. Én pedig gyakorlati ember vagyok. A kettő üti egymást. ::)

Nakedape

mondjuk azért azt vegyük figyelembe hogy progmatnak hívják azaz programozó matematikus. azaz progamozást végző matematikus azaz  lehet sejteni, hogy sok a matek és nem csak a programozásról szól csak  :angyali:
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

Moha

Quote from: Nakedape on 2011-11-10, 11:25:50
mondjuk azért azt vegyük figyelembe hogy progmatnak hívják azaz programozó matematikus. azaz progamozást végző matematikus azaz  lehet sejteni, hogy sok a matek és nem csak a programozásról szól csak  :angyali:
Igen, csak én, mikor jelentkeztem, azt hittem, hogy programozómatematikus szak lesz, közben pedig programozómatematikus szak. :P

Próféta

Quote from: Kraivan on 2011-11-10, 08:54:55
Tudom h csak demotiválok, de azért aki netalántántalán új ingatlant vesz, (főleg a jövőre újraformált szocpollal) az figyeljen a vállalkozó cégekre:
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/200_milliot_kovetel_a_bank_a_tarsashaztol/2249054/#hozzaszolok
Ez a család mondjuk egyértelműen balek, de ismerős csaj is megszívta 3-4 éve, pedig ő aztán megtett mindent. Újonnan épült ház egyik lakását vették meg. A vétel napján kikérték a földhivatali papírt, minden OK, nincs jelzálog a lakáson. Nos, mire kb. négy órával később aláírták a szerződést, addigra lett. Az építtető az utolsó pillanatban felvette a maximál mennyiségű hitelt az összes lakásra, majd szélsebesen elköltötte a teljes summát valami szamárságra (nyilván a tulaj másik cége volt a beszállító), végül pénz híján csődbe ment és jogutód nélkül megszűnt. Szegény ismerőséknek meg azóta is ott van a sokmilliós jelzálog a lakásukon, és azóta is perelik az építtetőt.

Pár gonosz, elitista gondolat a nagy flémhez:

Ahogy villanyszerelő != villamosmérnök, könyvelő != közgazdász, úgy programozó != software engineer. Sőt, engem amúgy mérnök-informatikusnak képeztek, az meg pláne máshogy hangzik, és mást kell tudnia (pl. infrastruktúrát méretezni?). Szóval motifatornak abban igaza van, hogy nem lenne mindenkinek a teljes tananyagra szüksége, de olyan emberekre is van kereslet, akik nem csak kódolni tudnak :) De a legeslegalapabb dolgoknak, mint pl. sorozatok határértéke, ordó stb., még a programozók számára is napi szintű haszna lehet - akiknek ez hiányzik, azok szoktak pl. lineáris helyett négyzetes idejű programokat írni, mert nem érzik a különbséget.

Amúgy az ELTE tényleg vicces; az egyik baklövés, hogy programozó szaknak hívják (ld. fenn). A másik, hogy ott valahogy a matek oldalági gyereke volt a progmat, ezért csillió félév analízist kellett tanulni, jórészt fölöslegesen. Nálunk a BME-n szerencsére két félévbe be volt zanzásítva a lényeg; cserébe a villamosmérnöki hagyományok miatt más hülyeségeket tanítottak, pl. erősítő-tervezést, meg fémoxid-félvezető alapú térkapcsolású tranzisztort, meg ilyesmi :)

De szóval ha ettől a 6 féléves progmatos ámokfutástól eltekintünk, akkor nem értem, mi az emberek baja az analízissel - kábé a legkönnyebb matek anyagrész, amit az egyetemen tanul az ember. Emlékezzünk arra, hogy szüleim idején még kötelező érettségi tétel volt a határátmenet és az alap differenciálszámítás (mármint nem csak matek tagozatosoknak, apám pl. humán gimibe járt) - szóval fölösleges úgy tenni, mintha valami OMG nehéz elmélet lenne. 

Quote from: Moha on 2011-11-10, 10:32:45
Pl. hol? Érdekelne.
Aki mondjuk robotokat programozik gyártósorokhoz, az mindent 4x4-es rotációs mátrixfüggvényeken keresztül lát :) De ha csak fel szeretnéd fogni, mit csinál egy tömörítőprogram, vagy épp mi az a képfeldolgozás / zajszűrés / átlapolódásgátlás(anti-aliasing) / mintavételezés stb., vagy akár mit művel a gépi tanulás, akkor is jól jönnek a matekos alapkészségek. Amelyek, mint mondottam volt, valaha részben még középiskolás anyagnak számítottak. És szvsz az is igaz, hogy aki mérnöknek nevezi magát, annak legalább valami halvány elképzelése legyen arról, mi az a differenciálegyenlet és miért foglalkozik ilyen furcsa dolgokkal az emberiség.

Quote from: Moha on 2011-11-10, 10:32:45
Itt legalább gyakorlati és életszerű problémákra kell gyakorlati megoldást taláni. Pontosan ezt szeretem.
Akkor csináld ezt  :tezsvir:

Quote from: motifator on 2011-11-10, 01:46:15
Ha viszont azon kevesek közé tartozol, aki valamilyen matekos területen akar informatikával foglalkozni, akkor nem árthat. De hány olyan informatikus van, aki valami kemény tudományos vagy mérnöki területre megy, vagy mondjuk kriptográfiázik, jelfeldolgoz, esetleg grafikus vagy fizikai motorokat ír játékokhoz? Nem sok, de akit ez érdekel, az specializálódjon kifejezetten erre MsC-n vagy PhD-n.
Szerintem a BsC-n iparos programozókat kéne képezni, csak alapozó matekkal, és inkább programozási technológiákra kéne ráfeküdni, webet tanítani meg üzleti információs rendszereket. A numerikus matek meg analízis meg linalg és társaik meg maradhatnának opcionálisok.
ad1. analízis meg linalg az pont hogy belefér alapozó matekba, szerintem (ld. fenn). Lehet persze BSc-n kivonatolni (hogy a régi érettségi szint legyen meg) és MSc-n mélyíteni.
ad2. alapvetően matekot viszont 20 éves koráig tud tanulni az ember; amit utána szed fel, az szerintem már aligha lesz készség szintű. Szóval az nem megoldás, hogy a középsuli után 3-4 év szünet, majd MSc-n lát először matekot a nebuló. Inkább két teljesen külön képzésről beszélünk nem? Persze az se megy, amit a BME-n megléptek, hogy kis túlzással BSc-n vannak az alapozó tárgyak (persze lebutított matekkal), majd MSc-n a rá épülő mindenféle  :facepalm:

Quote from: Darkstar on 2011-11-10, 01:36:16
volt olyan félév, amikor 1(!!) olyan óra volt, ahol programozni is lehetett (c++...)
Aki programozónak megy, az élete hátralévő részében programozni fog, igazán nem az a pár félév fog hiányozni :)

.Attila

Quote from: Próféta on 2011-11-10, 11:43:02
Quote from: Kraivan on 2011-11-10, 08:54:55
Ez a család mondjuk egyértelműen balek, de ismerős csaj is megszívta 3-4 éve, pedig ő aztán megtett mindent. Újonnan épült ház egyik lakását vették meg. A vétel napján kikérték a földhivatali papírt, minden OK, nincs jelzálog a lakáson. Nos, mire kb. négy órával később aláírták a szerződést, addigra lett. Az építtető az utolsó pillanatban felvette a maximál mennyiségű hitelt az összes lakásra, majd szélsebesen elköltötte a teljes summát valami szamárságra (nyilván a tulaj másik cége volt a beszállító), végül pénz híján csődbe ment és jogutód nélkül megszűnt. Szegény ismerőséknek meg azóta is ott van a sokmilliós jelzálog a lakásukon, és azóta is perelik az építtetőt.

Valami olyasmi kéne, hogy alapos indokkal a földhivatalnál lehessen kérvényezni, hogy adott ingatlanra egy meghatározott ideig, pl. 3 napig, ne lehessen hitelt, jelzálogot felvenni. Mindezt persze a kérelmező adatainak rögzítésével, hogy esetleges visszaélés esetén felelősségre vonható legyen.

Moha

Quote from: Próféta on 2011-11-10, 11:43:02
Aki mondjuk robotokat programozik gyártósorokhoz, az mindent 4x4-es rotációs mátrixfüggvényeken keresztül lát :) De ha csak fel szeretnéd fogni, mit csinál egy tömörítőprogram, vagy épp mi az a képfeldolgozás / zajszűrés / átlapolódásgátlás(anti-aliasing) / mintavételezés stb., vagy akár mit művel a gépi tanulás, akkor is jól jönnek a matekos alapkészségek.
Robotot programozni biztos nem fogok. :) Alapszinten érdekel a robotok működése, de a programozásukat meghagyom azoknak, akik erre szakosodtak. Tömörítéssel csak RLE és Huffman kódolásig foglalkoztam, azt is csak felületesen és rájöttem, hogy tőlem sokkal okosabb emberek már rég kitaláltak ezzel kapcsolatban mindent, amit érdemes.
Mondjuk képfeldolgozásban a nagyítás/kicsinyítés (bilinear, bicubic, lanczos) technikája érdekelne, de nyilván a matek miatt kissé magas nekem. Ez van.