Offtopic - Archive #1 - 2003-09 - 2006-03

Started by Shock12, 2003-09-25, 01:10:44

Previous topic - Next topic

Djinn

Quote from: MohaPedig én nem is vagyok hülye (annyira) :)
Mentségemre szóljon, hogy Story magazint nem olvasok és abszolút hidegen hagynak a sztárok ügyes-bajos dolgai. :)
:confused: Ezt most nem értem. Ki mondta, hogy hülye vagy?
Én általánosságban gondoltam, amit írtam, nem rád céloztam!
Nekem ez az olvasás téma a vesszõparopám. Egyszer olvastam, hogy Mo.-n az emberek 70%-a évente 1 db könyvet sem olvas ki.  :eek:
Szerintem ez rettenetes!!!!
"If you want the rainbow, you gotta put up with the rain"

Fazék

Quote from: DjinnNekem ez az olvasás téma a vesszõparopám. Egyszer olvastam, hogy Mo.-n az emberek 70%-a évente 1 db könyvet sem olvas ki.  :eek:
ezt azért nehezen hiszem el... 2-3 ilyen felmérés átlagából jön ki talán a tényleges szám...  de hogy 70%?! :wtf:  nagyon durva lenne, de tutira hülyeség sztem ez az adat

Djinn

Quote from: Blimpezt azért nehezen hiszem el... 2-3 ilyen felmérés átlagából jön ki talán a tényleges szám...  de hogy 70%?! :wtf:  nagyon durva lenne, de tutira hülyeség sztem ez az adat
OK. Túloztam. De elég xar a helyzet...
Itt egy idézet innen nem túl átlátható, ezért rakom be az idézetet.

Ki mennyit olvas?

Magyar olvasási mutatók egy konferencia tükrében

A magyarországi lakosság fele egyáltalán nem olvas könyveket, 12 százalékuk pedig újságokat sem vesz a kezébe. Ez derül ki egy 2000-ben készült felmérésbõl. Egy másik vizsgálat adatai szerint pedig Magyarországon 1985 és 2000 között 5 százalékról 12 százalékra nõtt azoknak a felnõtteknek a száma, akik semmit nem olvasnak, míg 50 százalékról 75-80 százalékra emelkedett azoké, akik rendszeresen néznek tévét.

A szakemberek szerint az arányok megváltozásában a kereskedelmi tévécsatornák megjelenésének van nagy szerepe. Minderrõl "A felnõttek olvasási szokásai és orientálása" címmel Budapesten megtartott konferencián esett szó, melyet a Magyar Pedagógiai Társaság (MPT) felnõttnevelési szakosztálya, a TIT Stúdió Egyesület, az Országos Közoktatási Intézet Felnõttoktatási és Kisebbségi Központja, valamint a Német Népfõiskolai Szövetség Budapesti Projektirodája rendezett az olvasás éve (2001-2002) alkalmából. A felnõtteknek csak alig több mint 10 százaléka rendszeres olvasó, azaz havonta legalább egy könyvet kézbe vesz – mutatott rá elõadásában Gereben Ferenc mûvelõdéskutató, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára.

Gereben kifejtette: az olvasás visszaszorulása az utóbbi másfél évtizedben drasztikus méreteket öltött, egy 1985-ös felmérés szerint ugyanis a felnõtt lakosságnak csak öt százaléka nem olvasott egyáltalán semmit és mintegy 35 százalékuk nem vett kezébe könyveket. Megjegyezte: napjainkban kevesebb ember ír és olvas leveleket is, mint az utóbbi évtizedekben, és általában elmondható, hogy a hagyományos írásbeliség minden téren visszaszorulóban van.

Harangi László, az MPT felnõttnevelési szakosztályának elnöke arról számolt be, hogy az elmúlt 12 évben nagymértékben megváltozott a kultúra társadalmi, gazdasági környezete, s ez rányomta a bélyegét az olvasási szokásokra is. A gazdasági változások következtében nemcsak a könyv vált egyre drágább árucikké, hanem a lakosság mentalitása, értékrendje is a gyakorlatiasság, a hasznosság irányába mozdult el. Hozzátette: a Gutenberg-galaxist egyre inkább a digitális médiagalaxis váltja fel. Ez nemcsak a tévénézésre fordított idõ növekedésének veszélyét hordozza magával, hanem a kommercializálódott kultúra elõretörését is. Az olvasás visszaeséséhez vezet az is, hogy a társadalom egy része leszakadóban van, keresetük nem teszi lehetõvé, hogy könyveket vásároljanak.

Gereben Ferenc szerint az olvasási kedv látványos csökkenése a kereskedelmi tévécsatornák megjelenésével esett egybe. Napjainkban átlagosan 2,6 órát tévéznek az emberek naponta; a televíziózási kedv fõleg a férfiak körében emelkedett nagymértékben. A mûvelõdéskutató elmondta: a 90-es évek eleje óta az olvasási szokások vizsgálatát az egész Kárpát-medence magyar ajkú lakosságára kiterjesztették. A kutatások szerint a legtöbb olvasót Erdélyben és Kárpátalján találjuk, itt a magyar lakosság 65-70 százaléka olvas könyveket. Tanulságos az is, hogy a magyarországiak olvasottsága az utódállamok magyarjaiénak messze alulmarad. A magyarországi felnõttek nemcsak kevesebbet, de felületesebben is olvasnak, mint a "határon túliak".

Forrás: MTI 2002. április 16.

Fazék

Quote from: DjinnOK. Túloztam. De elég xar a helyzet...
Itt egy idézet...
igen, ez már sokkal hitelesebben hangzik, de az is tény, hogy ez így nagyon elszomorító...
mondjuk pl én is beletartozom az újságot nem olvasók közé, olyan alapon, hogy minek adjak ki rájuk pénzt, ha ugyanezeket a híreket a net-en is elolvashatom? tévét se szoktam nézni talán ha összesítésben kijön rám napi 10 perc (túlzás nélkül). ellenben korábbi énemhez képest viszonylag sokat olvasok. bár az is tény hogy tévézés helyett, sok filmet és anime-t nézek gépen és persze net-addikt is vagyok :)

Djinn

Quote from: Blimpigen, ez már sokkal hitelesebben hangzik, de az is tény, hogy ez így nagyon elszomorító...
mondjuk pl én is beletartozom az újságot nem olvasók közé, olyan alapon, hogy minek adjak ki rájuk pénzt, ha ugyanezeket a híreket a net-en is elolvashatom? tévét se szoktam nézni talán ha összesítésben kijön rám napi 10 perc (túlzás nélkül). ellenben korábbi énemhez képest viszonylag sokat olvasok. bár az is tény hogy tévézés helyett, sok filmet és anime-t nézek gépen és persze net-addikt is vagyok :)
Szerintem elszomorítónál rosszabb az 50% is!!!
Mondjuk én könyvmániás vagyok, nem hozzám kell hasonlítani a dolgokat :D
Szerintem ha mindeki csak annyit olvasna, mint amennyi 'show-t' (valóság-, Balázs-, Barbara-....) néz és pletykaujságot olvas, akkor mindenki baromi mûvelt lenne  :rolleyes:

.Attila

Nos én pl. a nem olvasók közé tartozom, szabad akaratomból gyakorlatilag egyetlen könyvet sem olvasok. Más kérdés, hogy olyan könyveket kiolvastam, mint pl. Székely Vladimir: Elektronika 1., mert az kellett a vizsgához :rolleyes:
Egyébként nem tudom, mi szörnyût láttok abban, ha vki nem olvas. Erre számtalan indok lehet, én azért nem olvasok, mert nem kötnek le a könyvek, kevés olyan van, ami megragad, amit nem tudok letenni. Egyszerûen untatnak a könyvek. Lehet, hogy ez azért is van, mert én vizuális típus vagyok (most itt legtöbben a fantáziával jönnek... van az is, de fantáziálni magamtól is tudok, nem kell hozzá könyv). Ugyanezért nem olvasok mangát, hiányzik belõle a mozgás, hiányzanak a szereplõk hangjai. Pl. Tenchi Muyo-ban Mihoshi-t hallgatni kész élvezet :rotflol:, ami a mangából biztos nem jönne vissza.
Hülye volnék, mert nem olvasok könyvet? Hát lehet, hogy hülye vagyok, de biztos nem ettõl. Az tény, hogy aki sok könyvet olvas, annak bõvül a szókincse, ismeretei is bõvülhetnek. Ezt nevezhetjük esetleg okosodásnak, bár szvsz ez inkább mûveltség, és mûveltség nem = ész. Csomó ember van, aki rendszeresen könyvet olvas, mégis hülye marad. És van csomó másik ember, akik nem olvasnak könyveket, mégis okosak, mert a tudásukat más módon szerezték.

Djinn

Quote from: TriviNos én pl. a nem olvasók közé tartozom, szabad akaratomból gyakorlatilag egyetlen könyvet sem olvasok. Más kérdés, hogy olyan könyveket kiolvastam, mint pl. Székely Vladimir: Elektronika 1., mert az kellett a vizsgához :rolleyes:
Egyébként nem tudom, mi szörnyût láttok abban, ha vki nem olvas. Erre számtalan indok lehet, én azért nem olvasok, mert nem kötnek le a könyvek, kevés olyan van, ami megragad, amit nem tudok letenni. Egyszerûen untatnak a könyvek. Lehet, hogy ez azért is van, mert én vizuális típus vagyok (most itt legtöbben a fantáziával jönnek... van az is, de fantáziálni magamtól is tudok, nem kell hozzá könyv). Ugyanezért nem olvasok mangát, hiányzik belõle a mozgás, hiányzanak a szereplõk hangjai. Pl. Tenchi Muyo-ban Mihoshi-t hallgatni kész élvezet :rotflol:, ami a mangából biztos nem jönne vissza.
Hülye volnék, mert nem olvasok könyvet? Hát lehet, hogy hülye vagyok, de biztos nem ettõl. Az tény, hogy aki sok könyvet olvas, annak bõvül a szókincse, ismeretei is bõvülhetnek. Ezt nevezhetjük esetleg okosodásnak, bár szvsz ez inkább mûveltség, és mûveltség nem = ész. Csomó ember van, aki rendszeresen könyvet olvas, mégis hülye marad. És van csomó másik ember, akik nem olvasnak könyveket, mégis okosak, mert a tudásukat más módon szerezték.
Elnézést, nem akartam általánosítan (szerintem nem is tettem).
QuoteSzerintem ha mindeki csak annyit olvasna, mint amennyi 'show-t' (valóság-, Balázs-, Barbara-....) néz és pletykaujságot olvas, akkor mindenki baromi mûvelt lenne  
"A szellemi szinvaonalat"  erre értettem. Észrõl nincs is szó.
Ha esetleg ezek a kedvenc elfoglaltságaid és jónak tartod õket, akkor magadra veheted amit mondtam   :hehe:  
A szörnyût arra értettem, hogy nagyon sokan csak az emlitett médiákból mûvelõdnek, semmi másból. (És akkor itt nincs szó könyvekrõl).
Azonkívül azt sem komálom ha valaki úgy ítéli el a dolgokat, hogy ki sem próbálta õket....
A "számtalam indok" meg leggyakrabban az, hogy "baromság, semmi értelem".  :grrr:
Bocs ha félreérthetõ voltam.

Ha nem kötnek le a könyvek, az talán azért van mert rossz mûfajjal próbálkoztál. Engem például halálra untatnak a politikai jellegû könyvek. Valaki meg azt imádja.  És ki nem álhatom Jókait. Valakinek õ az isten  :rolleyes:
Szerintem csak meg kéne keresni, hogy mi az a mûfaj ami leköt téged.  :)
És szerintem nem csak a szókincs miatt érdemes olvasni. De inkább nem megyek bele, mert megint félreérti valaki  :eeek:

.Attila

Eddig csak olyan könyvek tudtak lekötni, amelyekben vmi rejtély volt. Pl. Lõrinc L. László könyvek. De mindig van vmi, ami jobban izgat, mint egy könyv olvasása, ezért nem olvasok. Én, habár lusta típus vagyok, nem szeretek leülni és gyakorlatilag nem csinálni semmit. Márpedig nekem az olvasás ilyen, csak a szemem mozog, meg az agyam jár vmennyire, de ez nekem kevés. Ilyen okokból nem nézek hosszú anime-ket, csak sorozatokat nézek gyakorlatilag, ezért sem láttam még Ghibli anime-t (csak Chihiro-t), pedig nagyon kíváncsi vagyok rájuk, de 1,5-2 órát ülni egyfolytában, az nem jó. És nem szeretem leállítani a mûsort, ha megnézem, akkor már egyben nézem végig.

Djinn

Quote from: TriviEddig csak olyan könyvek tudtak lekötni, amelyekben vmi rejtély volt. Pl. Lõrinc L. László könyvek. De mindig van vmi, ami jobban izgat, mint egy könyv olvasása, ezért nem olvasok. Én, habár lusta típus vagyok, nem szeretek leülni és gyakorlatilag nem csinálni semmit. Márpedig nekem az olvasás ilyen, csak a szemem mozog, meg az agyam jár vmennyire, de ez nekem kevés. Ilyen okokból nem nézek hosszú anime-ket, csak sorozatokat nézek gyakorlatilag, ezért sem láttam még Ghibli anime-t (csak Chihiro-t), pedig nagyon kíváncsi vagyok rájuk, de 1,5-2 órát ülni egyfolytában, az nem jó. És nem szeretem leállítani a mûsort, ha megnézem, akkor már egyben nézem végig.
Moziba se jársz pl.?  :eeek: Így viszon rengeteg értékes dologról lemaradsz az életben!
És itt megint nem könyvekrõl van szó feltétlenül.
Én sem bírok 'semmit csinálni', de nekem az olvasás nem semmi. Vagy a 'fizikai 'semmi'-re gondolsz?
Sok dolog tart az életban 1-2 óránál tovább ami nem túl sok mozgással jár.   ;)
Nekem az egyik hobbim a puzzle. Abba biztos beleõrülnél  :rotflol:

Nem tejlesen ide kapcsolódik, de ismered Raymond M. Smullyan könyveit? (Mi a címe enek a könyvnek, A hölgy vagy a tigris...) Nekem 5  könyve van meg.
Nem regény, de ha rejtvényt akarsz, abból megkaphatod!
Szerintem nagyon jók! Imádom õket  :)

.Attila

Moziba néha elmegyek, amikor érdekes film van. De csak látványosakra megyek el, mert a technikai felszereltség miatt tényleg nagy lehet az élvezet. De olyan filmekre nem megyek el, ahol csupán a történetrõl van szó, mert azt itthon ugyanúgy megnézhetem. Erre jó példa a Van Helsing, ami eléggé látványos volt, a története meg mondjuk konvergál a nullához.

Kvikveg

Erdekes, en mostanaban ugy veszem eszre, hogy egyszeruen nincsen turelmem a konyvek tobbsegehez. Sokat olvastam regebben, Szolzsenyicintol Gardonyin keresztul mittudomenkiig. Mostanaban konyvtar fele nem megyek, ugyhogy az kiesett, a konyvek k dragak, es csak kiprobalasra nem veszek.
A tortenelmi temaju mittudomen merre csusztat/dogunalmas/depressziv, a tobbi mufajbol mar nagy ujdonsagot nem mondhatnak /a klasszikus meg komor/.
Most vettem egyet, mer batyam mondta, hogy jo. O, aki abszolute nem olvas, nem birta letenni. En szombaton fogom a kezembe venni. Da-Vinci kod.
A kozeljovoben max jegyzeteimet fogom seggelni, es a jovendo munkamhoz ezt-azt.

Most vagy tul sokat olvastam el, vagy en valtoztam meg, vagy mindketto, de nem nagyon talalok olyat, ami elbuvolne az ujdonsagaval. Vagy valami szamomra felhasznalhato dolog lenne benne. /Hogyan keressunk gyorsan, stresszmentesen megfelelo munkat a mai Magyarorszagon?  :rotflol: /

Mondjuk most elolvastam az Alapitvany&kaosz, stb vaskos kotetet... De nem mondhatnam, hogy elbuvolt, mint annakidejen a Robottortenetek.

Nehez olyat talani, ami lekot. Ennyi. Kar, mert amugy szeretek olvasni.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

katz

Meglett a nyelvvizsgám! :hopp:
Quote from: ShiroiOk, megvan az elsõ lektorom a Berserk-hez. Még valaki?
Beszálok én is. Az ftp-n lévõ elég bugos, de vannak benne nagyon jó részek. "Krvanyad" "B+ ez fájt" és hasonlók, ami szvsz nagyon megy az anime hangulatához. :rolleyes:
Quote from: BaldyÉn meg a nagy? Mert azt elismerem, hogy amennyit én játszom CS Source-l, szerintem a leggyérebb játékosok közé tartozom :)
Tanusíthatom:D
Ha alapítanánk klánt, akkor soha nem kellen páncélt venni. Baldy lenne a golyófogó :D
Quote from: Baldykatz még fel se fog érni, máris halott lesz :)
ugyhogy neki csak azt tudom ajánlani, hogy ne vegyen magának fegyvert, mert csak pénzkidobás lenne :D
Álmodik a nyomor. Ok, nem veszek semmit. Majd késsel legyakom az egész béna bagázst  :hehe:
Quote from: Djinnki nem álhatom Jókait. Valakinek õ az isten  :rolleyes:
Ha nem is az Isten, de közel áll hozzá. :rolleyes:
Én pl azért szeretek jobban könyvet olvasni, mert így sokkal inkább el tudom képzelni az adott történetet és mivel elég jó a fantáziám ezért én sokkal látványosabb dolgot tudok kihozni a sztoribõl, mint egy filmrendezõ. Ugyan az az alaptörténet, de mindenki másképp látja, máskép képzeli el a szereplõket és tetszõlegesen hozzá tud adni egyéb mellékszálakat. Asszem ezért is nem tetszett még egy SK könyvbõl készített film sem. Amit SK kitalál azt nem lehet filmre vinni, legalábbis úgy nem, hogy mindenkinek jó legyen.

Meske

Én egyszerûen imádok olvasni!! :)
Csak mostanában nem sok idõ jut rá a suli miatt, de persze más dolgok is közbe jönnek, de mégis az idõm nagy részét a suli veszi el... :(
A fórumra is nagyrészt a miatt nem tudok feljönni... :beken:

The secret to concentration is the acceptance of endless distractions.

Meske

Quote from: katzMeglett a nyelvvizsgám! :hopp:
Ügyes vagy!! :)

Milyen nyelvizsga? És hány százalékod lett?

katz

Quote from: MeskeÜgyes vagy!! :)
Milyen nyelvizsga?
:merci:
Német középfok C
Quote from: MeskeÉs hány százalékod lett?
Ööö... Maradjunk annyiban, hogy meglett. :D

Xipe

Quote from: katz:merci:
Német középfok C

Ööö... Maradjunk annyiban, hogy meglett. :D

Grat Katz.
vendegem vagy egy sorre/alkoholmentes italra.
in principio creavit Deus caelum et metal
You know the first time you get laid and you turn around and say "daddy, are you sure this is alright?".
_(๏̯͡๏)_

katz

Quote from: Xipevendegem vagy egy sorre/alkoholmentes italra.
alkoholmentes italra??? Minek nézel te engem, Trivinek?
Maradjunk vmi olyannál ami gyógyít is :D

Xipe

Quote from: katzalkoholmentes italra??? Minek nézel te engem, Trivinek?
Maradjunk vmi olyannál ami gyógyít is :D

unicumot nem veszek csak Jager-t
You know the first time you get laid and you turn around and say "daddy, are you sure this is alright?".
_(๏̯͡๏)_

katz

Quote from: Xipeunicumot nem veszek csak Jager-t
Én éppenséggel Becherovkára gondoltam. :rolleyes:

Xipe

Quote from: katzÉn éppenséggel Becherovkára gondoltam. :rolleyes:

na jo.
ezt akkor megbeszeltuk.
es ha makod van holnap latlak is.
_(๏̯͡๏)_

katz

Quote from: Xipees ha makod van holnap latlak is.
és ha mákod van holnap nem felejtem el visszaadni a CD-d

Xipe

Quote from: katzés ha mákod van holnap nem felejtem el visszaadni a CD-d

nem kell.
azert irtam nem ujrairhatora es picire.
add tovabb ha kell valakinek.
_(๏̯͡๏)_

Mattanja

Hadd ne kelljen törölnünk, srácok. Innen pm-ben folytassátok.
Quote from: katzMeglett a nyelvvizsgám! :hopp:

Beszálok én is.
Ok!
בטחו בו בכל עת עם שפכו לפניו לבבכם אלהים מחסה לנו סלה׃
8]]=((

Djinn

Quote from: MeskeKöszi! Akkor majd megírom a gonosz kiselefánt történetét is! :hehe:
:eeek: Méghogy gonosz kiselefánt. Nem jutok szóhoz! Te vagy a gonosz ha képes vagy egy ártatlan kiselefántról rosszat írni!  :hehe:
Kivéve ha arról fog szólni, hogy a gonosz kiselefánttal mi történt, amitõl olyan aranyos lett, mint amilyen valójában. :rolleyes: És attól kezdve csak aranyos elefántok születtek...

Meske

Quote from: Djinn:eeek: Méghogy gonosz kiselefánt. Nem jutok szóhoz! Te vagy a gonosz ha képes vagy egy ártatlan kiselefántról rosszat írni!  :hehe:
Kivéve ha arról fog szólni, hogy a gonosz kiselefánttal mi történt, amitõl olyan aranyos lett, mint amilyen valójában. :rolleyes: És attól kezdve csak aranyos elefántok születtek...
Eredetileg csak azért írtam be, hogy egy kicsit cukkoljalak :p, de most hogy így mondod, nem is olyan rossz ötlet. Meg is fogom írni! És nem fogsz rajta megsértõdni, mert a végén annyira aranyos lesz, hogy még te magad sem fogod elhinni. :)
Hozzá is kezdek. ;)

Djinn

Quote from: MeskeEredetileg csak azért írtam be, hogy egy kicsit cukkoljalak :p, de most hogy így mondod, nem is olyan rossz ötlet. Meg is fogom írni! És nem fogsz rajta megsértõdni, mert a végén annyira aranyos lesz, hogy még te magad sem fogod elhinni. :)
Hozzá is kezdek. ;)
Nagyon helyes! Már alig várom!  :)
Megsértõdni biztos nem fogok. Azt nem sokan tudják elérni nálam.  :rolleyes:

Moha

Quote from: DjinnSzerintem ha mindeki csak annyit olvasna, mint amennyi 'show-t' (valóság-, Balázs-, Barbara-....) néz és pletykaujságot olvas, akkor mindenki baromi mûvelt lenne  :rolleyes:
Na most lehet, hogy csalódni fogsz bennem, de Trivi-hez hasonlóan én sem sokat olvasok. Tény, hogy net-addict vagyok, de meg kell hagyni, hogy szvsz internetrõl többet tanultam, mint könyvekbõl. :) (amúgy gyakorlati ember vagyok: használat során könnyebben megtanulok valamit, mint elméleti síkon)
Az is közrejátszik, hogy hétköznap ált. 6 után jövök haza a melóból és mire a fórumot átböngészem... :rolleyes:
Moziba évente ha 2x elmegyek, akkor sokat mondok. Ellenben a napi újságot mindig átfutom reggelente, TV-ben meg jórészt csak a Spektrum TV-t és a National Geographic-ot nézem.
Régebben rendszeresen olvastam, és volt olyan könyv, ami nagyon le tudott kötni. Mostanság viszont már nem tud úgy lekötni (meg idõm sincs annyi). Én se nagyon olvasok mangát se, bár pl. a Video Girl Ai nagyon jó volt, azt alig tudtam otthagyni. Aztán pl a novelle-game-ek (pl Chain, Kana Little Sister) is nagyon le tudnak kötni, ahol jórészt csak olvasgatni kell.
Nem tudom, talán nekem is csak a megfelelõ mûfajt kellene megtalálnom? Vagy talán kell az a kis plusz "vizuális élmény" ami egy sima könyvben nincs meg?

Djinn

Quote from: MohaNa most lehet, hogy csalódni fogsz bennem, de Trivi-hez hasonlóan én sem sokat olvasok. Tény, hogy net-addict vagyok, de meg kell hagyni, hogy szvsz internetrõl többet tanultam, mint könyvekbõl. :) (amúgy gyakorlati ember vagyok: használat során könnyebben megtanulok valamit, mint elméleti síkon)
Az is közrejátszik, hogy hétköznap ált. 6 után jövök haza a melóból és mire a fórumot átböngészem... :rolleyes:
Moziba évente ha 2x elmegyek, akkor sokat mondok. Ellenben a napi újságot mindig átfutom reggelente, TV-ben meg jórészt csak a Spektrum TV-t és a National Geographic-ot nézem.
Régebben rendszeresen olvastam, és volt olyan könyv, ami nagyon le tudott kötni. Mostanság viszont már nem tud úgy lekötni (meg idõm sincs annyi). Én se nagyon olvasok mangát se, bár pl. a Video Girl Ai nagyon jó volt, azt alig tudtam otthagyni. Aztán pl a novelle-game-ek (pl Chain, Kana Little Sister) is nagyon le tudnak kötni, ahol jórészt csak olvasgatni kell.
Nem tudom, talán nekem is csak a megfelelõ mûfajt kellene megtalálnom? Vagy talán kell az a kis plusz "vizuális élmény" ami egy sima könyvben nincs meg?
Igazság szerint moziba én is keveset járok. Kicsit kiábrándultam belõle...
De véleményem szerint a könyv pótolhatatlan. Nekem legalábis. A vizuális élmény meg az ember fejében van  :)
Csalódni nem csalódhatok bennetek. Miért feltételezném, hogy mindenki olyan könyv*uzi mint én?
Ez az egész dolog egy félreértés volt. Csak sok embert ismerek, aki az általam említett dolgokat csinálja, de nem olvas pl. És hát nem válik elõnyére  :rolleyes:
De ennél sokkal több kell ahhoz, hogy valakit elítéljek.
Mondjuk ha valaki otthagyja az anyját a halálos ágyán. Vagy szül egy gyereket, aztán, ha nem olyanra sikerül mint amit akart (értsd: fogyatékos) akkor közli, hogy rá sem bír nézni. Ilyen eseteket konkrétan ismerek. Na ezeket az embereket elítélem  :ejj:

De hogy lukadtam ide ki?  :wtf:  Namind1! Késõ van.

Fazék

még egy érdekes, elgondolkodtató cikk a szerzõi jogokról és ezek megsértésérõl. vagyis lopás vs. letöltés... jó, mI? :ejj:

olvasás témához:
én speciel tv-n és számítógépen nõttem fel, kisebb koromban még hajlandó voltam olvasni, de 8-osztályos gimi alatt ez a kedv már elmúlt, vagyis szinte csak a kötelezõket olvastam anno, és azokkal elérték nálam, hogy az olvasás ne legyen valami túl nagy élmény... majd kifogtam utolsó 2 évre egy normális irodalom tanárt és õ egész jó megérzéssel adott könyveket olvasásra, továbbá a legjobb haverom valami eszméletlen mennyiségû könyvet olvas, vagyis idõvel én is kedvet kaptam a dologhoz és ugyan eléggé össze-vissza módon, de van hogy 2-naponta olvasok egy-egy könyvet egy hónapig, majd szinte teljesen leállok az olvasással egy idõre, és idõvel újból rámtör az olvasási láz :) - és hogy ezt se felejtsük el, szóval a fantáziám hagy némi kívánnivalót maga után, sok könyvet kellett elolvasnom, hogy kifejlõdjön valamilyen szinten végre. sztem olyan közepes tempóban olvasok, ellenben képtelen vagyok részleteiben megjegyezni egy mûvet... néhány darabka, név, esemény, ill. a fõ vonal és mondanivaló általában megmarad bennem, de hogy idézni tudjak belõlük, vagy emlékezni egy hónap múlva a karakterek nevére, hát az képtelenség.. akkor meg miért olvasok? hát az élményért, amit nyújtanak, nagyon nem mellékes a látókör-szélesítés szempontjából se, ill. toleranciára is neveltek, és tényleg nem hülyeség a szókincs-bõvülés se. :) szóval én ezek miatt olvasok és biztosan nem is fogom abbahagyni egyhamar :) páran kedvenc íróim közül a teljesség igénye nélkül: Neil Gaiman, Terry Pratchett, J. Goldenlane, R. Merle, Douglas Adams, Kurt Vonnegut, Frank Herbert, ill H.P.Lovecraft összes mûvének kb fele (de azok nagyon), ill. 1 könyv ami nagyon bejött, mást nem ismerek az írótól: William Glendown: Boszorkányszombat...  nekem ezek a stílusok jönnek be. tény, hogy nem mindegyik számít igazán nagy olvasmánynak, de én ezeket szeretem. természetesen idõnként teszek egy-egy próbát más stílusú könyvekkel is, próbálva szélesíteni a skálát :) - jelenleg pl egy biológus barátom által ajánlott Jared Diamond - A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása c. könyvet olvasom, mely szerencsére laikusoknak is érthetõ nyelven van írva nagyjából (de még így is rendesen ráncolom a homlomkom rajta alkalmanként :D) - de tény hogy érdekel a téma, az ember. És ha lassan is, de ki fogom olvasni a könyvet :D

Dragon

Én szinte egyáltalán nem olvasok.
Volt pár könyv, amit kifejezetten jónak találtam, pl. a legtöbb Vampire-regény, de az a nagy problémám az olvasással, hogy nem tudok kényelmes pozíciót felvenni hozzá, egyszerûen szétmegy a nyakam, vagy a derekam, vagy tartani kell a könyvet, amibe meg a kezem fájdul bele, ilyen kínok árán pedig inkább kihagyom.
Másrészt Boncihoz hasonlóan én is inkább az (inter)aktív tevékenységet szeretem.
Úgy értem, hogy én döntsem el, hogy mi történjen, ne pedig elémrakják.
(Úgyis csak idegesít, hogy miket csinálnak, sokszor érezni, hogy sokkal jobb megoldás is lenne, ráadásul teljesen kézenfekvõ, triviális megoldás.)
Tévét is csak akkor nézek, ha már teljesen el vagyok punnyadva.
És épp emiatt haladok lassan animekben is, mert inkább leülök "csinálni" valamit, aktív szórakozásként. Nekem napi fél/egy óra anime már elegendõ kábé, kivéve, amikor rámjön, hogy megint meg kéne nézni az NGE-t, akkor egyszerre, 5-6 részt, vagy még többet, amennyi idõmbõl telik.
"And there was war in heaven.
Michael and his angels fought against the Dragon, and the Dragon fought and his angels, and prevailed not.
Neither was their place found anymore in Heaven.
And the Great Dragon was cast out, that old serpent called the devil and Satan which deceiveth the whole world,
he was cast out into the Earth and his angels were cast out with him."
[Revelations 12:7-9]