Offtopic - Archive #1 - 2003-09 - 2006-03

Started by Shock12, 2003-09-25, 01:10:44

Previous topic - Next topic

Moha

Quote from: DjinnSzerintem ha mindeki csak annyit olvasna, mint amennyi 'show-t' (valóság-, Balázs-, Barbara-....) néz és pletykaujságot olvas, akkor mindenki baromi mûvelt lenne  :rolleyes:
Na most lehet, hogy csalódni fogsz bennem, de Trivi-hez hasonlóan én sem sokat olvasok. Tény, hogy net-addict vagyok, de meg kell hagyni, hogy szvsz internetrõl többet tanultam, mint könyvekbõl. :) (amúgy gyakorlati ember vagyok: használat során könnyebben megtanulok valamit, mint elméleti síkon)
Az is közrejátszik, hogy hétköznap ált. 6 után jövök haza a melóból és mire a fórumot átböngészem... :rolleyes:
Moziba évente ha 2x elmegyek, akkor sokat mondok. Ellenben a napi újságot mindig átfutom reggelente, TV-ben meg jórészt csak a Spektrum TV-t és a National Geographic-ot nézem.
Régebben rendszeresen olvastam, és volt olyan könyv, ami nagyon le tudott kötni. Mostanság viszont már nem tud úgy lekötni (meg idõm sincs annyi). Én se nagyon olvasok mangát se, bár pl. a Video Girl Ai nagyon jó volt, azt alig tudtam otthagyni. Aztán pl a novelle-game-ek (pl Chain, Kana Little Sister) is nagyon le tudnak kötni, ahol jórészt csak olvasgatni kell.
Nem tudom, talán nekem is csak a megfelelõ mûfajt kellene megtalálnom? Vagy talán kell az a kis plusz "vizuális élmény" ami egy sima könyvben nincs meg?

Djinn

Quote from: MohaNa most lehet, hogy csalódni fogsz bennem, de Trivi-hez hasonlóan én sem sokat olvasok. Tény, hogy net-addict vagyok, de meg kell hagyni, hogy szvsz internetrõl többet tanultam, mint könyvekbõl. :) (amúgy gyakorlati ember vagyok: használat során könnyebben megtanulok valamit, mint elméleti síkon)
Az is közrejátszik, hogy hétköznap ált. 6 után jövök haza a melóból és mire a fórumot átböngészem... :rolleyes:
Moziba évente ha 2x elmegyek, akkor sokat mondok. Ellenben a napi újságot mindig átfutom reggelente, TV-ben meg jórészt csak a Spektrum TV-t és a National Geographic-ot nézem.
Régebben rendszeresen olvastam, és volt olyan könyv, ami nagyon le tudott kötni. Mostanság viszont már nem tud úgy lekötni (meg idõm sincs annyi). Én se nagyon olvasok mangát se, bár pl. a Video Girl Ai nagyon jó volt, azt alig tudtam otthagyni. Aztán pl a novelle-game-ek (pl Chain, Kana Little Sister) is nagyon le tudnak kötni, ahol jórészt csak olvasgatni kell.
Nem tudom, talán nekem is csak a megfelelõ mûfajt kellene megtalálnom? Vagy talán kell az a kis plusz "vizuális élmény" ami egy sima könyvben nincs meg?
Igazság szerint moziba én is keveset járok. Kicsit kiábrándultam belõle...
De véleményem szerint a könyv pótolhatatlan. Nekem legalábis. A vizuális élmény meg az ember fejében van  :)
Csalódni nem csalódhatok bennetek. Miért feltételezném, hogy mindenki olyan könyv*uzi mint én?
Ez az egész dolog egy félreértés volt. Csak sok embert ismerek, aki az általam említett dolgokat csinálja, de nem olvas pl. És hát nem válik elõnyére  :rolleyes:
De ennél sokkal több kell ahhoz, hogy valakit elítéljek.
Mondjuk ha valaki otthagyja az anyját a halálos ágyán. Vagy szül egy gyereket, aztán, ha nem olyanra sikerül mint amit akart (értsd: fogyatékos) akkor közli, hogy rá sem bír nézni. Ilyen eseteket konkrétan ismerek. Na ezeket az embereket elítélem  :ejj:

De hogy lukadtam ide ki?  :wtf:  Namind1! Késõ van.
"If you want the rainbow, you gotta put up with the rain"

Fazék

még egy érdekes, elgondolkodtató cikk a szerzõi jogokról és ezek megsértésérõl. vagyis lopás vs. letöltés... jó, mI? :ejj:

olvasás témához:
én speciel tv-n és számítógépen nõttem fel, kisebb koromban még hajlandó voltam olvasni, de 8-osztályos gimi alatt ez a kedv már elmúlt, vagyis szinte csak a kötelezõket olvastam anno, és azokkal elérték nálam, hogy az olvasás ne legyen valami túl nagy élmény... majd kifogtam utolsó 2 évre egy normális irodalom tanárt és õ egész jó megérzéssel adott könyveket olvasásra, továbbá a legjobb haverom valami eszméletlen mennyiségû könyvet olvas, vagyis idõvel én is kedvet kaptam a dologhoz és ugyan eléggé össze-vissza módon, de van hogy 2-naponta olvasok egy-egy könyvet egy hónapig, majd szinte teljesen leállok az olvasással egy idõre, és idõvel újból rámtör az olvasási láz :) - és hogy ezt se felejtsük el, szóval a fantáziám hagy némi kívánnivalót maga után, sok könyvet kellett elolvasnom, hogy kifejlõdjön valamilyen szinten végre. sztem olyan közepes tempóban olvasok, ellenben képtelen vagyok részleteiben megjegyezni egy mûvet... néhány darabka, név, esemény, ill. a fõ vonal és mondanivaló általában megmarad bennem, de hogy idézni tudjak belõlük, vagy emlékezni egy hónap múlva a karakterek nevére, hát az képtelenség.. akkor meg miért olvasok? hát az élményért, amit nyújtanak, nagyon nem mellékes a látókör-szélesítés szempontjából se, ill. toleranciára is neveltek, és tényleg nem hülyeség a szókincs-bõvülés se. :) szóval én ezek miatt olvasok és biztosan nem is fogom abbahagyni egyhamar :) páran kedvenc íróim közül a teljesség igénye nélkül: Neil Gaiman, Terry Pratchett, J. Goldenlane, R. Merle, Douglas Adams, Kurt Vonnegut, Frank Herbert, ill H.P.Lovecraft összes mûvének kb fele (de azok nagyon), ill. 1 könyv ami nagyon bejött, mást nem ismerek az írótól: William Glendown: Boszorkányszombat...  nekem ezek a stílusok jönnek be. tény, hogy nem mindegyik számít igazán nagy olvasmánynak, de én ezeket szeretem. természetesen idõnként teszek egy-egy próbát más stílusú könyvekkel is, próbálva szélesíteni a skálát :) - jelenleg pl egy biológus barátom által ajánlott Jared Diamond - A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása c. könyvet olvasom, mely szerencsére laikusoknak is érthetõ nyelven van írva nagyjából (de még így is rendesen ráncolom a homlomkom rajta alkalmanként :D) - de tény hogy érdekel a téma, az ember. És ha lassan is, de ki fogom olvasni a könyvet :D

Dragon

Én szinte egyáltalán nem olvasok.
Volt pár könyv, amit kifejezetten jónak találtam, pl. a legtöbb Vampire-regény, de az a nagy problémám az olvasással, hogy nem tudok kényelmes pozíciót felvenni hozzá, egyszerûen szétmegy a nyakam, vagy a derekam, vagy tartani kell a könyvet, amibe meg a kezem fájdul bele, ilyen kínok árán pedig inkább kihagyom.
Másrészt Boncihoz hasonlóan én is inkább az (inter)aktív tevékenységet szeretem.
Úgy értem, hogy én döntsem el, hogy mi történjen, ne pedig elémrakják.
(Úgyis csak idegesít, hogy miket csinálnak, sokszor érezni, hogy sokkal jobb megoldás is lenne, ráadásul teljesen kézenfekvõ, triviális megoldás.)
Tévét is csak akkor nézek, ha már teljesen el vagyok punnyadva.
És épp emiatt haladok lassan animekben is, mert inkább leülök "csinálni" valamit, aktív szórakozásként. Nekem napi fél/egy óra anime már elegendõ kábé, kivéve, amikor rámjön, hogy megint meg kéne nézni az NGE-t, akkor egyszerre, 5-6 részt, vagy még többet, amennyi idõmbõl telik.
"And there was war in heaven.
Michael and his angels fought against the Dragon, and the Dragon fought and his angels, and prevailed not.
Neither was their place found anymore in Heaven.
And the Great Dragon was cast out, that old serpent called the devil and Satan which deceiveth the whole world,
he was cast out into the Earth and his angels were cast out with him."
[Revelations 12:7-9]

Fazék

Quote from: bpka000Blimp: elolvastam én, csakhát szerintem egyértelmû kellett volna, hogy legyen már akkor, amikor elkezdték a gyûjtést "a nemes célra", hogy csak maguknak akarnak némi zsét.
Ez olyan, mint a neten terjedõ "40 éve halálosan rákos 12 éves kisfiú, naponta háromszor operálják, és most új agyra gyûjtünk neki, amire donor már van, csak egymillió dollár a mûtét...." levelek.
nagyon nem olyan sztem!! az utóbbi egyértelmûen baromság, ugyanis komoly technikai akadályokba ütközik a dolog követése és gyûlölöm az ilyen leveleket, szerencsére annyira lehordtam a nekem ilyeneket küldõket, hogy az utóbbi 1 évben max 1-et kaptam  :)
de az hogy valaki gyûjt arra, hogy az oldal meg legyen mentve, teljesen az ember személyiségétõl függ, hogy igaz-e vagy sem sztem. pl ha a pirate-bay most nekiállna gyûjtést szervezni, nekik újra elhinném, hogy jó szándékkal cselekszenek. ennek a lokitorrent-nek nem néztem utána, és mielõtt olyan nagylelkû lettem volna, hogy pénzt küldjek esetlegesen, tutira jobban utánajártam volna, és az elolvasott cikkek alapján nem küldtem volna. de alapvetõen én szeretem a jót feltételezni az emberekrõl és nem hiszem, hogy sokkal jobb lenne ha ellenkezõleg viselkednék... bár tény hogy talán életképesebb lennék... :ejj:

.Attila

Quote from: Blimpszinte csak a kötelezõket olvastam anno, és azokkal elérték nálam, hogy az olvasás ne legyen valami túl nagy élmény...
Na ez nálam is így volt, leszámítva, hogy nálam ezt már az általános iskolában elérték (én csak 5 éves gimibe jártam), és hogy nálam nem volt utána semmilyen jó tanár, ami pozitív példát mutatott volna, sõt... ugye Itachi? ;)
A gimiben a kötelezõk közül (nem is olvastam el mind) 1 érdekes volt számomra, ráadásul az késõbb szóba sem került az órán.

Djinn

Quote from: BonciNa ez nálam is így volt, leszámítva, hogy nálam ezt már az általános iskolában elérték (én csak 5 éves gimibe jártam), és hogy nálam nem volt utána semmilyen jó tanár, ami pozitív példát mutatott volna, sõt... ugye Itachi? ;)
A gimiben a kötelezõk közül (nem is olvastam el mind) 1 érdekes volt számomra, ráadásul az késõbb szóba sem került az órán.
Hát jó irodalotanárom nekem sem volt. (ill. egyszer 2 hónapig  :rolleyes: )
Általában mindegyik utált mert megmondtam nekik a véleményem vagy vitatkozni mertem bizonyos kérdésekben.  :wtf:
És ez a jegyeimen is meglátszott  :o
"If you want the rainbow, you gotta put up with the rain"

Marfy

Quote from: DjinnHát jó irodalotanárom nekem sem volt. (ill. egyszer 2 hónapig  :rolleyes: )
Általában mindegyik utált mert megmondtam nekik a véleményem vagy vitatkozni mertem bizonyos kérdésekben.  :wtf:
És ez a jegyeimen is meglátszott  :o
Az én tanárom nagyon nagy alkesz volt és pofára osztályzott én valamiért nem teccettem neki úgyhogy az én jegyeim is gyérek :(.
Amúgy a kötelezõ olvasmányokon kívül még csak a Diabló könyveket olvatsam ki, de az nagyon teccett.

Meske

Quote from: Blimpképtelen vagyok részleteiben megjegyezni egy mûvet... néhány darabka, név, esemény, ill. a fõ vonal és mondanivaló általában megmarad bennem, de hogy idézni tudjak belõlük, vagy emlékezni egy hónap múlva a karakterek nevére, hát az képtelenség..
Nos igen, ezzel én is így vagyok az esetek nagy többségében, de fõleg a kötelezõ olvasmányokkal kapcsolatban. Mire oda jutunk magyar órán, hogy azt az olvasmányt vesszük, addigra általában már csak arra szoktam emlékezni belõlük, hogy nekem nagyon tetszett, de hogy mi volt benne? Nem jut eszembe semmi. Persze, amikor elkezdjük részletesen venni, akkor be be villannak dolgok, hogy "Ja, tényleg igen, erre emlékszem!", de érdekes módon ez inkább csak a kötelezõkkel van így, persze azokkal sem minddel, de ha elég hamar vennénk a könyv elolvasása után, akkor legalább tudnám, hogy mi volt benne, de akkor sem részletekbe menõleg. Idézni meg nem tudok semmibõl sem. És éppen ez a baj a magyar tanárokkal is, mert ha már nem tudja az ember a legapróbb részletekig a könyv történetét, az akkor azt jelenti, hogy el sem olvasta. Holott ez nem igaz!
Amúgy engem sem bír a magyar tanárom, mivel õ is pofára osztályoz, s az én képemet valahogy nem bírja... :(

The secret to concentration is the acceptance of endless distractions.

Moha

Quote from: bpka000És épp emiatt haladok lassan animekben is, mert inkább leülök "csinálni" valamit, aktív szórakozásként.
Na ezzel én is így vagyok mostanában. Nálam általában hozzájön még, hogy hétvégenként kis maszek melót is vállalok ( pl. most is itt van mellettem egy notebook, és éppen a rendszert pakolom újra). Meg legtöbbször inkább nekiállok kreálni valamit (programozok, képeket szerkesztek, vagy hasonló)
Középsuliban nekünk sem volt jó irodalomtanárunk. A fickót csak "két lábon járó diktafonnak" hívtuk, mert õ csak beszélt, mi meg írtunk. És ha a 4 év alatt 2x láttuk mosolyogni, akkor sokat mondok... :(

Dragon

Nekem viszont hihetetlenül jó magyartanárom volt.
Én is utáltam az irodalmat azelõtt, a nyelvtan meg totál unalom volt, mert úgyis 5ös voltam belõle.
Aztán jött ez a tanár, és elkezdett házidolgozatokat iratni. És elfogadta a véleményemet az elolvasott mûvekrõl. És onnantól kezdve irodalomból is csupa 5ös voltam. Érettségin is.
Olyannyira jó tanár volt, hogy technikus létünkre,- annak ellenére, hogy nem volt az órarendünkben- külön filozófiaórákat kértünk tõle, és õ hajlandó volt a saját szabadidejében, délután csak nekünk megtartani.
Michael and his angels fought against the Dragon, and the Dragon fought and his angels, and prevailed not.
And the Great Dragon was cast out, that old serpent called the devil and Satan which deceiveth the whole world,

Itachi

Quote from: bpka000Nekem viszont hihetetlenül jó magyartanárom volt.
Én is utáltam az irodalmat azelõtt, a nyelvtan meg totál unalom volt, mert úgyis 5ös voltam belõle.
Aztán jött ez a tanár, és elkezdett házidolgozatokat iratni. És elfogadta a véleményemet az elolvasott mûvekrõl. És onnantól kezdve irodalomból is csupa 5ös voltam. Érettségin is.
Olyannyira jó tanár volt, hogy technikus létünkre,- annak ellenére, hogy nem volt az órarendünkben- külön filozófiaórákat kértünk tõle, és õ hajlandó volt a saját szabadidejében, délután csak nekünk megtartani.
Heh..Jó neked, nekem anno akkora egy tetû irodalom tanárom volt...Voltak kedvencei akikkel kivételezett, mindenki mással meg egy gennygóc volt, hiába tudott az illetõ.Én mindig xar jegyet kaptam verselemzásbõl, mert az a fax nem tolerálta a szubjektivitást.Errõl Trivi is tudna mesélni, mivel egy osztályban voltunk.
And then the Mighty Dragon said: "lol noob"

Moha

Én azt utáltam még nagyon, hogy a mi irodalomtanárunk sosem adott jegyet versmondásra. Csak karót lehetett rá kapni, ha valaki nem tudta.
Pedig versmondásból kaphattam volna pár 5-öst!

Dragon

Quote from: MohaÉn azt utáltam még nagyon, hogy a mi irodalomtanárunk sosem adott jegyet versmondásra. Csak karót lehetett rá kapni, ha valaki nem tudta.
Pedig versmondásból kaphattam volna pár 5-öst!
Na látod, versmondás alig volt nálunk. Elemzés volt (amihez értelemszerûen tudni kellet hogy épp melyik részrõl beszél az ember :))

Assassin

Quote from: ItachiHeh..Jó neked, nekem anno akkora egy tetû irodalom tanárom volt...Voltak kedvencei akikkel kivételezett, mindenki mással meg egy gennygóc volt, hiába tudott az illetõ.Én mindig xar jegyet kaptam verselemzásbõl, mert az a fax nem tolerálta a szubjektivitást.Errõl Trivi is tudna mesélni, mivel egy osztályban voltunk.

A mienk meg 6 diplomás 50 év körüli "tanárúr" volt, ( "A vén kecske is megnyalja a sót"-tartja a mondás), aki 45 percen keresztül ugyanannak a lánynak a szemébe nézett (mivel elég kihívóan öltözött) , és csak kb 2mpre járatta körbe a szemeit az osztály többi tagján (hogy azé' ne éreztesse annyira velünk, hogy csak neki tartotta az órát :lol: ). Észre sem vette, hogy többször is elkezdtünk ezen nevetni. Oszttársunk ki is használta "elõnyös helyzetét" , és a vizsgákon igen szépen kiöltözött , hogy minél jobb jegyet kapjon (nah az ilyenekre érvényes a buszmegállókban látott érettségi elõkészítõs reklám). Többször kölcsönadta a füzetét, inkább nem mondok semmit a "hejesírásról", és a hogy mennyire nem volt tisztában a fogalmak jelentésével. Mindig jó voltam humán tárgyakból, õ volt az elsõ  :uzi: tanárom, akitõl rossz jegyet kaptam, de persze az okot nem akarta részletesen kifejteni. A többiek is rendesen bosszankodtak emiatt....Utálom a pofára menõ tanárokat :grrr:
" There is no sin to know their sins."

Kvikveg

Quote from: bpka000Nekem viszont hihetetlenül jó magyartanárom volt.
A mazlista! Nalunk valahol a kozeputon mozogtak. Semmi kulonos. Egyikuk sem tudott belelkesiteni. Vettuk a verseket, vettuk a konyvet. Kesz. Gondolkodni azt hiszem egyikuk sem tanitott meg minket. Gimiben egymassal neha vitaztunk, de ertelmes tezis-antitezis->szintezis... Aaa minek.
A filozofia nekem kulonosen csalodast okozott, mert azt hittem vegre tanulhatok valamit hivatalos keretek kozott is a gondolkodasrol, alapveto gondolatokrol. Igy visszanezve gozom nincs mit csinaltunk akkor.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Assassin

Quote from: NokiAz én tanárom nagyon nagy alkesz volt és pofára osztályzott én valamiért nem teccettem neki úgyhogy az én jegyeim is gyérek :(.
Amúgy a kötelezõ olvasmányokon kívül még csak a Diabló könyveket olvatsam ki, de az nagyon teccett.

Én nem olvastam el az összes kötelezõ olvasmányt (voltak amelyek nagyon elviselhetetlenek voltak pl.:Voltaire: Candide, (már elnézést, ha megsértem ezzel valakinek az érzéseit). Vegyesen olvastam regényeket Gerald Durrelltõl. Stephen Kingtõl..stb, fantasy-t, II. Világháborús regényeket,(stb.)...a baj mostanság nem nagyon olvasok, de lenne rengeteg könyv, amit elolvasnék szívesen, bepótlom azt is :hehe: ( néha elõfordul az emberrel, hogy csak hagyja magát sodortatni az árral)
" There is no sin to know their sins."

.Attila

Quote from: ItachiHeh..Jó neked, nekem anno akkora egy tetû irodalom tanárom volt...Voltak kedvencei akikkel kivételezett, mindenki mással meg egy gennygóc volt, hiába tudott az illetõ.Én mindig xar jegyet kaptam verselemzásbõl, mert az a fax nem tolerálta a szubjektivitást.Errõl Trivi is tudna mesélni, mivel egy osztályban voltunk.
A lányok úgy általában kivételt képeztek. Pl. volt egy lány, aki érettségin 4-est kapott úgy, hogy eredetileg 3-ast írt rá, majd átjavította 4-esre. Ez mind a lány elmondása alapján, én nem láttam a papírt, és maga a lány szerint csak azért kapott egy jeggyel jobbat, mert lány. Nekem írásbelira a 7 oldalas irományom tartalmára 3-ast adott, hogy ne lehessek ötös, a helyesírásomba ugyanis nem tudott belekötni, szóbelin meg mások is beleszólhatnak az értékelésbe.
Filozófia: az meg mi, kérdezhetném, ugyanis nálunk hivatalosan volt, gyakorlatilag meg történelemóra volt helyette, jegyet meg úgy kaptunk, hogy egy óra alatt a közel 30 embernek egyenként feltett 2-2 kérdést, és úgy osztályozott. A kérdések évszámokból és a hozzátartozó eseményekbõl álltak, esetleg egy icike-picike, egy mondatos magyarázattal. Féléves jegy akár 10 másodperc alatt, de max. 2 perc.

Dragon

Nekünk inkább ilyen "filozófiai vita" volt, eszmét cseréltünk világnézet témában, kicsit kiegészítve avval, hogy nagy gondolkodók hogyan vélekedtek.
Jó volt.

Fazék

Quote from: MeskeSzerintem is nagyon :lol: És én még foglalkoznék is ilyesmivel.
:p Ugyanis nekem a kedvenc tantárgyam a matek. :hehe:
TRAGEDY ON
nekem is az volt... egészen az egyetemig... ott sikerült kiírtaniuk belõlem a tantárgy irán érzett szeretetet :ejj:  ma a matekot gyûlölöm a lehetõ legjobban. bebizonyosodott sajnos, hogy hiába voltál gimiben emelt szintû matek-fakt órán végig szinte 0 tanulással 5-ös megérdemelten, attól még egyetemen nem úszod meg a kínkeserves tanulást belõle, ott már nincs idõ, hogy órán megértsed az anyagot, annak otthon kéne megtörténnie, de én teljesen elszoktam az ilyentõl, és hiába járok immár 5 éve egyetemekre, matekból soha nem sikerült az elsõ féléven túljutnom (érdekes, hogy minden másból pedig igen...). vszleg különtanár kéne, de ilyenre meg nincs pénzem, másnak a szabadidejét meg nincs pofám rabolni, vagyis szép lassan csak megértem magamtól vagy az életbe nem lesz egyetemi végzettségem a matek tárgyak miatt... egyszerûen megáll az agyam a gimis szint után :ejj: még ma sem tudom túltenni magam ezen az önmagamban csalódásomon... gondolom a szüleim se...
TRAGEDY OFF

sorry ezért, de most kikívánkozott hogy elsírjam nektek bánatom :)
és mivel két perc gondolkodás után se jut semmi más esetlegesen vidámabb beírandó az eszembe, hát maradt a 'submit reply'

Animal

Quote from: BlimpTRAGEDY ON
nekem is az volt... egészen az egyetemig... ott sikerült kiírtaniuk belõlem a tantárgy irán érzett szeretetet :ejj:  ma a matekot gyûlölöm a lehetõ legjobban. bebizonyosodott sajnos, hogy hiába voltál gimiben emelt szintû matek-fakt órán végig szinte 0 tanulással 5-ös megérdemelten, attól még egyetemen nem úszod meg a kínkeserves tanulást belõle, ott már nincs idõ, hogy órán megértsed az anyagot, annak otthon kéne megtörténnie, de én teljesen elszoktam az ilyentõl, és hiába járok immár 5 éve egyetemekre, matekból soha nem sikerült az elsõ féléven túljutnom (érdekes, hogy minden másból pedig igen...). vszleg különtanár kéne, de ilyenre meg nincs pénzem, másnak a szabadidejét meg nincs pofám rabolni, vagyis szép lassan csak megértem magamtól vagy az életbe nem lesz egyetemi végzettségem a matek tárgyak miatt... egyszerûen megáll az agyam a gimis szint után :ejj: még ma sem tudom túltenni magam ezen az önmagamban csalódásomon... gondolom a szüleim se...
TRAGEDY OFF

sorry ezért, de most kikívánkozott hogy elsírjam nektek bánatom :)
és mivel két perc gondolkodás után se jut semmi más esetlegesen vidámabb beírandó az eszembe, hát maradt a 'submit reply'

Don't worry Blimp! Nekem az egyetemen csak hetedik (!) nekifutásra ment a matekszigorlat, pedig a gimiben ugyanazt csináltam, mint Te - a leírtak alapján. Amúgy tényleg érdemes a különtanáron elgondolkozni, mert lehet, hogy megéri. Én az elsõ 6 próbálkozásra egyedül készülgettem, a hetedikre tanárral...(és csak egy nyaram ment rá). :hehe:

Edit: Djinn szerint nem biztos, hogy ezzel megnyugtattalak...

Fazék

Quote from: AnimalDon't worry Blimp! Nekem az egyetemen csak hetedik (!) nekifutásra ment a matekszigorlat, pedig a gimiben ugyanazt csináltam, mint Te - a leírtak alapján. Amúgy tényleg érdemes a különtanáron elgondolkozni, mert lehet, hogy megéri. Én az elsõ 6 próbálkozásra egyedül készülgettem, a hetedikre tanárral...(és csak egy nyaram ment rá). :hehe:

Edit: Djinn szerint nem biztos, hogy ezzel megnyugtattalak...
:merci:  Djinn és Animal ! de valamennyire sikerült, látok egy halvány reményt pislákolni az alagút végén :)
lesz majd különtanár, csak elõtte kell egy kis pluszpénzt keresnem... de lesz :) a lepényhal meg utoljára!

Meske

Én viszont nem csak úgy járok matek órára, és megértem az órán az anyagot, mert megértem, hanem, amint hazaérek ált. az az elsõ, hogy megcsinálom a matek házit, mert az mindig feldob. Na meg, a tanár megvetette velünk a KöMaL-t is, ami havonta jön, s különbözõ feladatok vannak benne. Azokat is mindig át szoktam nézni, s amit meg tudok csinálni meg is csinálom. Az igaz, hogyha nem tanulnék rá semmit pluszba, azaz nem csinálnám meg a házikat, úgy is lazán 5-ös lennék, de én egyszerûen élvezem, ha jó kis matek példákat oldhatok meg. Persze, amikor nem tudok valamit megoldani, akkor pedig teljesen fel vagyok dúlva... Na mind1.

.Attila

Melyik egyetemen is csinálod? Ha BME esetleg, akkor milyen szak?
Nah, ha nem megy a differenciálszámítás meg az integrál, akkor tudom ajánlani Bárczy Barnabás könyveit (Differenciálszámítás, Integrálszámítás), ill. úgy általában a Bolyai könyvsorozat könyveit, mert elég könnyen meg lehet érteni. A differenciálszámítást én a Bárczy féle könyvbõl tanultam, és úgy megértettem, hogy az integrálszámításhoz már nem is kellett a 2. könyv, csak annyit kellett felfogni, hogy az integrálás a differenciálás inverze, ill. pár trükköt kellett megjegyezni a gyakorlatokról, és már ment is. Ez volt B1. B2 mátrix számítás szvsz röhejesen könnyû, nálunk mindenki abban reménykedett, hogy abból megszerzi a pontokat a 2-eshez. A többismeretlenes egyenletek tényleg nem voltak könnyûek, bár a függvényanalízis menetét mechanikusan meg lehet tanulni. Többváltozós függvények integrálása pedig csak addig nehéz, amíg meg nem érted, hogy a tartományokat hogyan kell átalakítani. Elsõre ez nehéznek tûnik, de ha vki jól elmagyarázza, vagy az ember rájön, akkor onnantól az is megoldható.
Nem olyan nehezek ezek, csak elvontabbak, mint a gimis matek. Nehezebb rájönni a trükkökre, de ha egyszer rájössz, onnantól nincs gond.

Fazék

Quote from: MeskeÉn viszont nem csak úgy járok matek órára, és megértem az órán az anyagot, mert megértem, hanem, amint hazaérek ált. az az elsõ, hogy megcsinálom a matek házit, mert az mindig feldob. Na meg, a tanár megvetette velünk a KöMaL-t is, ami havonta jön, s különbözõ feladatok vannak benne. Azokat is mindig át szoktam nézni, s amit meg tudok csinálni meg is csinálom. Az igaz, hogyha nem tanulnék rá semmit pluszba, azaz nem csinálnám meg a házikat, úgy is lazán 5-ös lennék, de én egyszerûen élvezem, ha jó kis matek példákat oldhatok meg. Persze, amikor nem tudok valamit megoldani, akkor pedig teljesen fel vagyok dúlva... Na mind1.
nem akarlak fölöslegesen tovább ijesztgetni, de én is pont ilyen voltam, ugyanis én se éreztem tanulásnak, hogy szépen végigoldottam a 'zöld könyvet' :) egyszerûen kikapcsolódás, szórakozás volt végigmenni a matek feladatgyûjteményeken :D  de, ha tudsz rendesen tanulni akkor vszleg nem fog gondot okozni az egyetem, csak föl kell készülni rá, hogy ott csak ledarálják neked az anyagot pár példával szemléltetve és minden más rádmarad otthon, vagy tanulókörben... nekem az utóbbi részek miatt megy ilyen "nehézkesen"... :)

Quote from: BonciMelyik egyetemen is csinálod? Ha BME esetleg, akkor milyen szak?
ELTE progmaton voltam másfél évet, ott is csak a matekkal volt gond, majd kisebb kitérõ után átmentem infó-matek tanárra szintén az ELTE-n. a könyvbõl matek tanulás nekem egyszerûen nem megy. nekem mindenképpen hallanom kell az anyagot és a magyarázatot is, szinte csak úgy képes rögzülni a témakör...

Meske

Quote from: Blimpnem akarlak fölöslegesen tovább ijesztgetni, de én is pont ilyen voltam, ugyanis én se éreztem tanulásnak, hogy szépen végigoldottam a 'zöld könyvet' :) egyszerûen kikapcsolódás, szórakozás volt végigmenni a matek feladatgyûjteményeken :D  de, ha tudsz rendesen tanulni akkor vszleg nem fog gondot okozni az egyetem, csak föl kell készülni rá, hogy ott csak ledarálják neked az anyagot pár példával szemléltetve és minden más rádmarad otthon, vagy tanulókörben... nekem az utóbbi részek miatt megy ilyen "nehézkesen"... :)

ELTE progmaton voltam másfél évet, ott is csak a matekkal volt gond, majd kisebb kitérõ után átmentem infó-matek tanárra szintén az ELTE-n. a könyvbõl matek tanulás nekem egyszerûen nem megy. nekem mindenképpen hallanom kell az anyagot és a magyarázatot is, szinte csak úgy képes rögzülni a témakör...
A matek tanárunk viszont iszonyat jó, és már iratott dogát a KöMaL-ból, ahol nem néztük meg a feladatokat, mert a következõ havi számban úgyis benne vannak a megoldások. És ezt is azért tette, hogy gyakorlojuk a könyvbõl tanulást. Természetesen 5-ös is lett nekem ez a dolgozat. Szóval szerintem nekem nem lesz gonodm a könyvbõl tanulással, máskor is tanultam már könyvbõl, szóval részemrõl ez a probléma is megoldva.:)

Moha

Quote from: Blimpaz életbe nem lesz egyetemi végzettségem a matek tárgyak miatt... egyszerûen megáll az agyam a gimis szint után :ejj: még ma sem tudom túltenni magam ezen az önmagamban csalódásomon... gondolom a szüleim se...
[...]
a könyvbõl matek tanulás nekem egyszerûen nem megy. nekem mindenképpen hallanom kell az anyagot és a magyarázatot is, szinte csak úgy képes rögzülni a témakör...
Nyugi, nem csak te vagy így ezzel. Én már 4. éve nyomatom a 3 éves progmat szakot. Szintén a matek miatt. Egyszerûen képtelen vagyok felfogni ezt a sok hülyeséget. És egyszerûen már az egésztõl elvették a kedvem. Én most inkább a melót hajszolom, és "papíron" még egyetemista vagyok. De, hogy progmat szakon nem fogok végezni, az hótzicher.
Szüleim engem is hajszolnak, hogy meg kell csinálni, de... :ejj:
Már a legelején elvesztem a fonalat, és utána nem lehet behozni. Könyvbõl sosem tudtam igazán tanulni. Ha valaki rendesen megmutatta az alapokat, és nekiálltam gyakorolni, akkor elég gyorsan megértettem valamit, de így... Az a baj, hogy fél év alatt adnak le egy hatalmas anyagrészt és nincs ideje megérteni az embernek. Én meg még segítséget se nagyon tudok kérni, mert az egész egyetemen össz-vissz ismerek vagy 5 embert...
És ugye ahhoz, hogy az ember tudjon tovább haladni, mindenképpen kell a matek, viszont már teljesen elment a kedvem a többi tantárgytól is.
Én valszleg majd átmegyek valami "lightos" szakra, vagy levelezõre. Ezt a félévet még kihúzom itt, de õsszel én nem akarok 45ezret perkálni a tandíjra...

Kvikveg

Quote from: BlimpTRAGEDY ON
nekem is az volt... egészen az egyetemig... ott sikerült kiírtaniuk belõlem a tantárgy irán érzett szeretetet :ejj:  ma a matekot gyûlölöm a lehetõ legjobban.
...
TRAGEDY OFF
...
Detto. Matekszak. De mar csak egy diplomavizsga es dobhatom el mindet a padlas melyere.
Meg kezdhetek gondolkozni, hogy utana mi lesz.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Kalibur

Quote from: MeskeÉn viszont nem csak úgy járok matek órára, és megértem az órán az anyagot, mert megértem, hanem, amint hazaérek ált. az az elsõ, hogy megcsinálom a matek házit, mert az mindig feldob. Na meg, a tanár megvetette velünk a KöMaL-t is, ami havonta jön, s különbözõ feladatok vannak benne. Azokat is mindig át szoktam nézni, s amit meg tudok csinálni meg is csinálom. Az igaz, hogyha nem tanulnék rá semmit pluszba, azaz nem csinálnám meg a házikat, úgy is lazán 5-ös lennék, de én egyszerûen élvezem, ha jó kis matek példákat oldhatok meg. Persze, amikor nem tudok valamit megoldani, akkor pedig teljesen fel vagyok dúlva... Na mind1.
Tehát valóban léteznek ilyen emberek is... Sokkoló...
Én anno matek alatt sem voltam max csak a testem üzemmódban (rejtvényt fejtettünk a leghátsó sorban meg agyatlan tréfákkal bosszantottuk azt a szerencsétlen libát, akit egyébként matektanárnak neveztek...), ha pedig hazaértem olyan mélyre ástam el a matekcuccomat, hogy az csak na! Micsoda szorgalmas mókus vatte!
"What doesn't kill you merely postpones the inevitable."

Moha

Quote from: KaliburMicsoda szorgalmas mókus vatte!
Én is mondom mindig neki, hogy minek tanul annyit. :p Na persze azért olyan se legyen, mint én voltam (pl. fizikából és töreszbõl kettesekkel vittem végig a 4 évet) - Na jó, töreszbõl kaptam néha jó jegyet is, mert tudtam, hogy én felelek és jól megtanultam azt az 1 anyagrészt. :hehe:
De, ha valamibõl megvolt a kettesem, utána magas ívbõl... Meske viszont bír hajtani. :) Sokszor még a 4-es is kevés neki... :rolleyes: