Main Menu

Japán kultúra

Started by Moloko, 2004-01-18, 04:54:25

Previous topic - Next topic

Feldin

6ra Kuroszava filmre?
Van belépő?
Én mennék!!!!
http://myanimelist.net/animelist/Feldin

topok:
anime film: Ghibli összes, Akira, Perfect Blue, Grave of the firefly
anime sorozat: Azumanga Daioh, School Rumble, Kare Kano, FLCL, Excel Saga, Kino no Tabi, Haibane
manga: I''s

Ramiz

Én 2005 szept.-ben tervezem elkezdeni a japántanulást. A BME-ben. :D De most megijesztettetek. A BME-s japán alacsony színvonalú? Vagy mi a baj?
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Xaga

Quote from: RamizÉn 2005 szept.-ben tervezem elkezdeni a japántanulást. A BME-ben. :D De most megijesztettetek. A BME-s japán alacsony színvonalú? Vagy mi a baj?

Miért pont a BME-n akarsz japánt tanúlni??? (csak kiváncsiság)

dizzy

Quote from: Feldin6ra Kuroszava filmre?
Van belépő?
Én mennék!!!!

Még Angel írta, most nem keresem vissza, inkább írom:
április 21, szerda, 18h, Műcsarnok vetítőterem (alagsor)
belépő: 450 Ft

Kurosawa Akira: A vihar kapujában (Rashomon, 1950)
Kurosawa világhírét megalapozó legendás mű. Az elso.
You can't hold onto the past because then you can never live in the present.

Moloko

Quote from: TotyaMilyen könyveket lehet itt kis hazánkban beszerezni még? Kanji szótárt már sikerűlt beszerezni.
már gondoltam többször hogy beírom ezt vhova de most meg is teszem :)
ez a Fókusz könyváruház kínálata: (ezen a helyen van a legtöbb minden együtt. található: Rákóczy úton az Asztória és a Blaha Lujza tér között)
kezdem azzal ami nekem is megvan és imádom :) (márcsak mert japán :D)
Kanji és Kana (4800 ft)
és akkor jöjjön a többi:
Kiss Sándorné Székely Ilona: Japán nyelvtani összefoglaló (2600 ft) (belenéztem, határozottan jónak tűnik.)
1000 Kanji szótára (6160 ft) (nem egy nagy szám, ha van Kanji és Kanád sztem tök felesleges amig csak laikusként nézegeti az ember amúgy is....)
"Kezdők japán nyelvkönyve" (1500 ft) (belenéztem... hát... hogy ha kezdő lennék tuti hogy egy kukkot nem tudnék belőle megtanulni :) csak ha vki tanítja. szal nem az önképuzés legjobb eszköze)
Oxford Japán-angol, angol-Japán zsebszótár (3298 ft) (érdemes rá beruházni, tekintve hogy mégiscsak egy szótár, ergó lehet benne keresni ha szükséges... bár mostmár van online szótár is bőven... és tekintve az átlagember anyagi lehetőségeit... -> ->)
Japán-magyar szótár (18480 ft) (nem nem írtam egyel több 0-t)
Japán-magyar kisszótár (11200 ft) (itt se)
Magyar-japán szótár (21813 ft)
Magyar-japán kisszótár (13067 ft) (T_T kicsit borsos árai vannak)

Xaga

A Kanji és Kana mit tartalmaz???
Japán nyelvtani összefoglaló hmm...biztos hasznos lehet :)

Moloko

élménybeszámoló következik:
jó film  :whoah:
élménybeszámoló vége :D
szóval: azért vihar kapujában mert az egész film egy nagyon nagy vihar alatt játszódik, és 3 fazon egy "pagoda" kapujában beszélget amíg eláll az eső.
több dolog építi fel a filmet:
1.) a pap, akinek megrendül a hite az emberekben de a film végére visszanyeri.
2.) a sztori amiről beszélgetnek
ez utóbbi igen érdekesen van előadva - 4 szempontból u.a: a rabló, a feleség, a férj és a favágó szempontjából. nekem a favágóé tetszett a legjobban :) abból is amit a feleségről mesélt :D az a nő........ :hehe: nagyon ottvolt :) legalábbis egy kicsit megnyilvánulhatott és az nagyon jó volt.
a párbajjeleneten meg szétröhögtük magunkat :D
btw mindenki nyugodtan nézze csak meg ha a közelébe jut :)

Totya

Quote from: Angelmár gondoltam többször hogy beírom ezt vhova de most meg is teszem :)
ez a Fókusz könyváruház kínálata: (ezen a helyen van a legtöbb minden együtt. található: Rákóczy úton az Asztória és a Blaha Lujza tér között)
kezdem azzal ami nekem is megvan és imádom :) (márcsak mert japán :D)
Kanji és Kana (4800 ft)
és akkor jöjjön a többi:
Kiss Sándorné Székely Ilona: Japán nyelvtani összefoglaló (2600 ft) (belenéztem, határozottan jónak tűnik.)
1000 Kanji szótára (6160 ft) (nem egy nagy szám, ha van Kanji és Kanád sztem tök felesleges amig csak laikusként nézegeti az ember amúgy is....)
"Kezdők japán nyelvkönyve" (1500 ft) (belenéztem... hát... hogy ha kezdő lennék tuti hogy egy kukkot nem tudnék belőle megtanulni :) csak ha vki tanítja. szal nem az önképuzés legjobb eszköze)
Oxford Japán-angol, angol-Japán zsebszótár (3298 ft) (érdemes rá beruházni, tekintve hogy mégiscsak egy szótár, ergó lehet benne keresni ha szükséges... bár mostmár van online szótár is bőven... és tekintve az átlagember anyagi lehetőségeit... -> ->)
Japán-magyar szótár (18480 ft) (nem nem írtam egyel több 0-t)
Japán-magyar kisszótár (11200 ft) (itt se)
Magyar-japán szótár (21813 ft)
Magyar-japán kisszótár (13067 ft) (T_T kicsit borsos árai vannak)

Jóóóóóóóóó drágán vetted a Kanji és kana-t én 4500-ért megkaptam  :rotflol: (alapmű)

Speciel amit írtam azt nem láttad esetleg Masanori Yamaji sorozatát, ha jól emlékszem 4 kötet. Nem mai kiadás. Az első megvan szkennelve, de hiányos.  :grrr:  

Köszi az összegyűjtött címeket és árakat  :merci:
Teacher Banzai!!!

Moloko

Quote from: XagaA Kanji és Kana mit tartalmaz???
Japán nyelvtani összefoglaló hmm...biztos hasznos lehet :)
jah :) most jól eszembe is jutott hogy be akarom szerezni :)
Kanji és kana gyakorlatilag egy kanjiszótár, csak nincsenek benne ábécébe rakva a dolgok, k*rva nehezen lehet benne keresni, stb :) ellenben egy csomó kanji benne van és ez tök jó :) maga a könyv elvileg kanji memorizálásra van kitalálva... van hozzá egy ilyen kis tanulósablon is ami könnyíti eme tevékenységünket...

Moloko

Quote from: TotyaJóóóóóóóóó drágán vetted a Kanji és kana-t én 4500-ért megkaptam  :rotflol: (alapmű )

Speciel amit írtam azt nem láttad esetleg Masanori Yamaji sorozatát, ha jól emlékszem 4 kötet. Nem mai kiadás. Az első megvan szkennelve, de hiányos.  :grrr:  

Köszi az összegyűjtött címeket és árakat  :merci:
300 ft ide vagy oda... ;)
az illető könyvről semmit se hallottam sehol.. talán japán alapítvány könyvtárában kéne megkérdezni... a fene se tudja...

Ramiz

Oda fogok járni... :D (Ha bejutok... :D)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Xaga

Quote from: RamizOda fogok járni... :D (Ha bejutok... :D)

Sok sikert hozzá, nem is tudtam hogy BMe-n tanítanak japánt.

DWz

Xaga

Quote from: DWzMi az a Kanji?

Jó kérdés. Ezen még én sem gondolkodtam el. Tudomásom szerint a Kanji a japán írásjel rendszerek közül a legbonyolultabb, több ezer jelből áll és anno még a kínaiaktól vették át. Egy jó régi japán "ábécé".

Ramiz

Valahogy úgy. (Miért mondod, hogy még nem gondolkodtál el rajta?)

Xaga

Quote from: RamizValahogy úgy. (Miért mondod, hogy még nem gondolkodtál el rajta?)

Igazábol elgondolkodtam hasonlón, Dunaújvárosi főiskolán láttam a japán nyelvet. Pestre nem nagyon tudnék bejutni ahova én jelentkeztem ott pedig nincs japán :(

DWz

Koszi, butuska en kozben rajott, mert vegigolvasta a Japán kultúra topicot. ;)

Feldin

Párbaj jelenet RULEZ!!!!! :lol:
Amúgy tényleg jó film volt!
Ja, amúgy a keddi filmklubbról:
Horrort néztünk. Nagyon jó volt! Kifejezetten kemény...
A címet most meg nem mondom. De nézzétek meg! :)
Szépen lassan indul aztán bumm...
Na ennyit a spoilerkedésből.
Ja, és gyertek majd a következőre!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

topok:
anime sorozat: Azumanga Daioh, School Rumble, Kare Kano, FLCL, Excel Saga, Kino no Tabi, Haibane

Moloko

Quote from: DWzKoszi, butuska en kozben rajott, mert vegigolvasta a Japán kultúra topicot. ;)
az hagyján, de közben jól :_off:-oltatok egy csomót...
főleg azért mert ez a thread kizárólag arról szól hogy ki jönne szept-től a jp alapítványhoz tanulni!!
minden másra ott a jp kult thread.

Moloko

Emberek, a Magyar Iprművészeti Egyetem könyvtára (publikus könyvtár, csak helyileg iskolai) egy aranybánya ha a Japán kultúra után kutatunk :) (kár hogy minden külföldiül van ami Japánról szól)
pl: találtam egy vaskos könyvet ami japán építészettel foglalkozik és tele van alaprajzokkal meg képekkel, stb... (nyelve: német és francia)
meg egy szintén nagyon vaskosat ami a művészettel (főleg festészet) foglalkozik (nyelve: angol)
olyat viszont nem találtam ami kimonókkal foglalkozott volna :( csak olyat ami japán textiliákkal.

Moloko

Meglátogattam a "Japán élelmiszerbolt"ot a Budagyöngye minusz szintjén (kár hogy 7kor már zárva volt :))
amit láttam az árakból az nem volt annyira ijesztő... magasak, de nem verik a csillagos eget...
viszont részletesen nem tudom most hogy mit lehet ott kapni... majd visszanézek:) ... valamikor :D

Moloko

A Magyar Ösztöndíj Bizottság Irodája felhívja a figyelmet a japán kormány két ösztöndíjára.

1) Research student - pályázhatnak 35 év alatti, diplomával rendelkező kutatók, vagy utolsó éves főiskolai/egyetemi hallgatók
2) Undergraduate student - pályázhatnak 17 - 21 év közötti érettségizett fiatalok, vagy akik 2005 márciusáig leérettségiznek
Jelentkezési határidő: 2004. június 30.
Bővebb információ és adatlapok a budapesti japán nagykövetségen igényelhetők (1125 Budapest, Zalai út 7., tel.: 398-3100).

Moloko

újabb japán film a Műcsarnok filmklubjában:
május 19.
Mizoguchi Kenji: Oharu élete (Saikaku ichidai onna, 1952)

A film a hazájában kultikus, pikareszk erotikus történetei miatt híres író,
Ihara Saikaku japán bestsellerébol készült. Mizoguchi adaptációjában
minden tragikusabb, sorsszerűbb, ártatlanabb, mint ebben a XVII.
századi szerelmes regényben. Oharu, az ötven éves utcai prostituált
apja adósságai miatt került bordélyházba. Az o visszaemlékezéseivel
tárul fel megaláztatásokkal terhes élete. Ez a film hozta meg az
európai áttörést az ötvennégy éves rendezonek, akinek mindössze
négy éve volt hátra. Műve Velencében megkapta az Arany Oroszlánt.
Oharu elso szerelmét Toshiro Mifune játssza.
Előadó: Forgách András

Belépőjegy: 450 Ft
A vetítések szerdánként 18 órakor kezdődnek a Műcsarnok Előadótermében.
Utánuk beszélgetés a meghívott előadókkal.
Sorozatszerkesztő: Vidákovich Márton
Információ: vidmar@freemail.hu, 06-30-393-7923 vagy 460-7000/106

DWz

Koszi az infot Angel, ott a helyem Majus 19en.

Xaga

Quote from: AngelA Magyar Ösztöndíj Bizottság Irodája felhívja a figyelmet a japán kormány két ösztöndíjára.

1) Research student - pályázhatnak 35 év alatti, diplomával rendelkező kutatók, vagy utolsó éves főiskolai/egyetemi hallgatók
2) Undergraduate student - pályázhatnak 17 - 21 év közötti érettségizett fiatalok, vagy akik 2005 márciusáig leérettségiznek
Jelentkezési határidő: 2004. június 30.
Bővebb információ és adatlapok a budapesti japán nagykövetségen igényelhetők (1125 Budapest, Zalai út 7., tel.: 398-3100).

Interesting...very very interesting...
Hol olvastad???

.Attila

Quote from: Angelpl: találtam egy vaskos könyvet ami japán építészettel foglalkozik és tele van alaprajzokkal meg képekkel, stb... (nyelve: német és francia)
Gondolom nem véletlenül emelted ezt ki :)
Röviddel a vizsga után máris hasznodra válik a német nyelvtudás ;)

.Attila

Quote from: XagaInteresting...very very interesting...
Hol olvastad???
Ott van: Magyar Ösztöndíj Bizottság (http://www.mob.om.hu/)

edit: itt van a lényeg, ezt érdemes nézni: MÖB aktuális

.Attila

Quote from: Angel1) Research student - pályázhatnak 35 év alatti, diplomával rendelkező kutatók, vagy utolsó éves főiskolai/egyetemi hallgatók
1) Ehhez 3 évvel túl fiatal vagyok.
2) Ehhez meg 44 nappal vagyok túl öreg. :rolleyes:
Na mind1, marad az, ami a BME-n van meghírdetve (2 hely a Todai-ra, 2 hely meg vhova máshova, már elfelejtettem...)

Feldin

Angel! Azt a könyvet ki is lehet venni??????
Mert engem érdekelne!!!!
Majd mutasd meg!!! Meg hogy hol van eme könyvtár!!!
Felvételi?

topok:

Moloko

Quote from: FeldinAngel! Azt a könyvet ki is lehet venni??????
Mert engem érdekelne!!!!
Majd mutasd meg!!! Meg hogy hol van eme könyvtár!!!
Történetesen azokat a könyveket amik engem érdekelnek, véletlenül egy könyvtár se kölcsönzi ki :) így jártam a receptkönyvvel is a Japán Alapítvány könyvtárában :):)
monddcsak tudsz németül vagy franciául? mert ha nem, akkor túl sok értelmét nem látom annak, hogy átrágd magad azon a könyvön, ugyanis nyelvtudás nélkül vajmi kevés érthető meg csak belőle. sajnos :beken:
ellenben ha én átrágtam magam rajta, szivesen odaadom a jegyzeteimet meg ilyesmit csak mondd meg hogy mi érdekelne konkrétan a japán építészetből, és akkor azt akkor is ki tudm írni, ha az a részlet engem véletlenül nem érdekelne, de erre nem látok esélyt.
az hogy hol van helyileg a dolog, az egyetem honlapján kiderül.