Main Menu

Japán kultúra

Started by Moloko, 2004-01-18, 04:54:25

Previous topic - Next topic

Moloko

Quote from: XagaKösz a felvilágosítást Angel, mint mondják ismétlés a tudás nemtommicsodájaelfelejtettem. Egyszer már átfutottam az írásrendszert de ezek szerint nem sok maradt meg bennem. Ami a lényeg ha nagyon le akarom írni a nevem japán írásjelekkel ako bizony nicket kell változtatnom (vagy bevezetni az X-et a rendszerbe :D)
miért, a "küszü" nem tetszik? :D:D:D:D :hehe:

Xaga

Quote from: Angelmiért, a "küszü" nem tetszik? :D:D:D:D :hehe:

Dehogyisnem "endzsirü" shockal jobb a hangzása :D  :hehe:

dizzy

Quote from: Angelés akkor persze csak Dizzynek nem válaszoltam :)
köszönjük a nevünket, tényleg katakanával van írva, de úgy tűnik az a kedves hölgyemény csiszolhatna egy kicsit a hallásán, mert "küszaga" (Xaga) helyett "künaga"-t írt :) igaz, lehet hogy csak lehagyott egy vonalkát :p :hehe:
az endzserü (Angel)-ből is kihagyott egy e-jelet :D így endzsirü.
Feldin nevében pedig nem értem hogy a di mellé miért írt oda még egy i-t :) ez teljesen értelmetlen cselekedet volt... hiszen kicsiben írta az i-t a bal alsó sarokba, pedig nem volt rá szükség, mert a "di" eleve i-re végződik, nem kellett a hangot megváltoztatni. ha a di után ír egy i-t az szintúgy értelmetlen, mert katakanában magánhangzóhosszabbításre egy vonalkát használnak ellentétben a hiraganával ahol magát a magánhangzót írják le megint (és o-t u-val hosszabbítanak így pl ohayou =ohájó röviden ejtett á-val :))

Biztos igazad van, azt is mondta, hogy már eléggé csak ki van fáradva, meg hát a hangzavar is elég nagy, úgyhogy le kellett volna írnom neki, akkor biztos jobb lett volna. Mindjárt felteszem azt amit nekem csinált, azt is megszakérted, ha megkérlek rá nagyon szépen? :)
You can't hold onto the past because then you can never live in the present.

.Attila

Köszi a linket :)
Nézem a yukata-kat, de még igazán tetszetőset nem láttam. Bár ahogy nézem, a kettes yukata egész jó :) És akkor már egy zori is hozzá, méghozzá az első (nem a női :rolleyes: ).
Najó, asszem kezdek besokallni: kell egy yukata, egy zori (ehhez egy tabi is persze), egy egara hanten (15-27), akkor már egy egara obi is, egy samue (320€ :eek: ), egy montsuki haori hakama. Ááá, nem vagyok álmodozó, csak 1040 € :) Vmire le kell redukálnom :(
Kimarad a samue és a montsuki haori hakama, ezek túl drágák. Az egara hanten meg az obi hozzá viszonylag elfogadható ár. Hmm... ezen még gondolkozom :)

dizzy

.Attila

Quote from: Angelegy hiragana és egy katakana táblázat :)
Hmm... hasznos, és még kellemes is :rolleyes: :D

Shadowolf

Quote from: TriviHmm... hasznos, és még kellemes is :rolleyes: :D

Naja, kicsit szimpibb mint amit én raktam fel anno a nyelv topicba. :D

Moloko

Quote from: dizzyBiztos igazad van, azt is mondta, hogy már eléggé csak ki van fáradva, meg hát a hangzavar is elég nagy, úgyhogy le kellett volna írnom neki, akkor biztos jobb lett volna. Mindjárt felteszem azt amit nekem csinált, azt is megszakérted, ha megkérlek rá nagyon szépen? :)
persze, szivesen.
Quote from: TriviKöszi a linket :)
Nézem a yukata-kat, de még igazán tetszetőset nem láttam. Bár ahogy nézem, a kettes yukata egész jó :) És akkor már egy zori is hozzá, méghozzá az első (nem a női :rolleyes: ).
Najó, asszem kezdek besokallni: kell egy yukata, egy zori (ehhez egy tabi is persze), egy egara hanten (15-27), akkor már egy egara obi is, egy samue (320€ :eek: ), egy montsuki haori hakama. Ááá, nem vagyok álmodozó, csak 1040 € :) Vmire le kell redukálnom :(
Kimarad a samue és a montsuki haori hakama, ezek túl drágák. Az egara hanten meg az obi hozzá viszonylag elfogadható ár. Hmm... ezen még gondolkozom :)
engem az anyagösszetétel riasztott vissza :hehe: 100% polyester :D meg hogy pont olyan dolgot nem találtam a kínálatukban ami kellett volna, egyébként még rendeltem is volna. lehet hogy 30-40ezret is szivesen rááldoznék ha lenne egy jó darab. de ennyiért viszont nagyon válogatós vagyok :p :D

Moloko

Quote from: dizzydizzy
no, itt is van.
ez kivételesen stimmel :)
sőt! közben rájöttem Feldin nevénél is hogy mit nem értettem! mégiscsak én vagyok a hülye, bár inkább csak vak.
a neved tehát a köv. képpen van leírva:
DE.i.tsu.DZI ami kiejtve Diddzinek vagy Dizzinek hangzik. ugyanis a "te" és a "chi" között kb 2 mm-nyi különbség van, de a chi egy különlegesebb jelecske, azt nem lehet zöngésíteni, mert a csi zöngéspárja nem a di lesz hanem ha valami akkor valami más. így a te-t zöngésítjük, abból lesz de, a jobb alsó sarkába odaírunk egy "i"-t, így lesz belőle di. ezt szúrtam el Feldinnél is :) majd ki is javítom a postot...
a kicsi tsu vagy cü arra szogál, hogy az utána következő mássalhangzót megduplázza. a dzi pedig a shinek a zöngéspárja. ennyi.

dizzy

Quote from: Angelez kivételesen stimmel :)
sőt! közben rájöttem Feldin nevénél is hogy mit nem értettem! mégiscsak én vagyok a hülye, bár inkább csak vak.
a neved tehát a köv. képpen van leírva:
DE.i.tsu.DZI ami kiejtve Diddzinek vagy Dizzinek hangzik. ugyanis a "te" és a "chi" között kb 2 mm-nyi különbség van, de a chi egy különlegesebb jelecske, azt nem lehet zöngésíteni, mert a csi zöngéspárja nem a di lesz hanem ha valami akkor valami más. így a te-t zöngésítjük, abból lesz de, a jobb alsó sarkába odaírunk egy "i"-t, így lesz belőle di. ezt szúrtam el Feldinnél is :) majd ki is javítom a postot...
a kicsi tsu vagy cü arra szogál, hogy az utána következő mássalhangzót megduplázza. a dzi pedig a shinek a zöngéspárja. ennyi.

wow, nagyon köszönöm, te nem sokat tanultál volna az írásbemutatón :)

Moloko

Quote from: dizzywow, nagyon köszönöm, te nem sokat tanultál volna az írásbemutatón :)
épp ezért baromira nem is érdekelt :):) sokáig nem is esett le, hogy mit kéne azon az íráson bemutatni :D ebből is látszik hogy mennyire elszálltam saját világomba :rolleyes: még arról is megfeledkezem, hogy a hétköznapi ember 90%a azt se tudja hogy a japánok máshogy írnak mint mi :haha:
(hát ez picit off lett)

Feldin

Ahojjjj!!!

Elősször is köszi Dizzy!!!!
Köszönöm Angelnek is a megszakértést! :)
Meg a táblázatokat! Tök jók!
Ezt majd bevisszük szept. a japán alapítványhoz, hogy ilyen egy jó és hangulatos táblázat! :)
http://myanimelist.net/animelist/Feldin

topok:
anime film: Ghibli összes, Akira, Perfect Blue, Grave of the firefly
anime sorozat: Azumanga Daioh, School Rumble, Kare Kano, FLCL, Excel Saga, Kino no Tabi, Haibane
manga: I''s

Feldin

Angel! Te ezt mind honnan tudod?
Amúgy benne vagyok a teaszertartásban ha vasárnap lesz.
Kendo eb?
Jöttök?
Én vasárnap megyek.

topok:
anime sorozat: Azumanga Daioh, School Rumble, Kare Kano, FLCL, Excel Saga, Kino no Tabi, Haibane

Moloko

Quote from: FeldinMeg a táblázatokat! Tök jók!
Ezt majd bevisszük szept. a japán alapítványhoz, hogy ilyen egy jó és hangulatos táblázat! :)
azért bármikor össz lehetne dobni egy hangulatosabb táblázatot bármely anime képet felhasználva kinek kinek egyéni izlése szerint :) ráadásul mivel ez a tábla amit feltettem hibákat is tartalmaz nem biztos hogy jó 5let bevinni hozzájuk :)
Quote from: FeldinAngel! Te ezt mind honnan tudod?
Kendo eb?
Jöttök?
Én vasárnap megyek.
hm... nemtudom, mindenfelől informálódtam :D meg volt egy barátom aki 4 évig tanult japánul gimiben (Babits gimn.) anno a hiraganát ő tanította meg nekem. :hehe:
azért egy kendo eb biztos színvonalasabb lesz mint az a bemutató :) vajon mennyi lehet a beugró? btw nekem vasárnap nem jó 2-7ig tehát marad a szombat...

Feldin

:beken:
Nekem meg a szombat nem jó...
De tuti jó lesz!!!!
A beugró egy ezres.
Nem tod mikor lesz az a Japán színházi előadás?(és hol?) Asszem no lesz.
Gyere holnap filmklubba!!!
Dizzy! Te is!!!!

topok:

Moloko

asszem ez most elég aktuális lett így hirtelen.

Helyszín: Budapest Körcsarnok, XIV. kerület, Istvánmezei u. 3-5.
Idõpont: 2004.április 23-25. Péntek - Vasárnap
Jegyek: 1000.-Ft/fõ (14 év alatt ingyenes!)

Japán Kulturális Napok PROGRAM

2004. április 23. Péntek

13:00 Budo fotókiállítás megnyitó - Körcsarnok, Kulturális terem
13:20 KIYO-KITO TAIKO Japán dob társulat - Körcsarnok
17:15 KIYO-KITO TAIKO Japán dob társulat - Körcsarnok

Egész nap: Bonsai bemutató

2004. április 24. Szombat

08.45 KIYO-KITO TAIKO Japán dob társulat - Körcsarnok
11:00 KIYO-KITO TAIKO Japán dob társulat - Körcsarnoki sátorpódium

11:20 Kulturális Napok megnyitója - Körcsarnoki sátorpódium
11:30 Haiku - Japán vers
11:45 Kyogen színház (komédia I.) - Pinczés István rendezésével
14:00 KIYO-KITO TAIKO Japán dob társulat
14:30 Haiku - Japán vers
14:45 Kyogen színház (komédia II.) - Pinczés István rendezésével

Egész nap: Bonsai bemutató Ikebana - Körcsarnok, Kulturális terem Kaligráfia - Körcsarnok, Kulturális terem Budo fotókiállítás - Körcsarnok, Kulturális terem

XIX. Kendo Európa-bajnokság PROGRAM

2004. április 23. 13:30 Péntek
Junior/Nõi Egyéni Kendo Csapatverseny

13:30 Ünnepélyes megnyitó Köszöntõk: Gyurcsán Ferenc Miniszter úr Inagawa Teruyoshi a Japán Császárság rendkívüli és meghatalmazott Nagykövete
10:45 Junior és Nõi csapatverseny
17:00 Díjkiosztás, Záró Ünnepély

2004. április 24. Szombat
Férfi Kendo Csapatverseny

09:00 Ünnepélyes megnyitó
10:15 Férfi Csapatverseny
12:45 Bemutatók, ( KIYO-KITO TAIKO Japán dob társulat, Jodo, Kendo gata)
15:45 Díjkiosztás, Záró Ünnepély

2004. április 25. Vasárnap
Férfi és Nõi Egyéni Kendo verseny

08:00 Ünnepélyes megnyitó
08:15 Férfi és Nõi Egyéni Kendo verseny
17:00 Díjkiosztás, Záró Ünnepély

JEGYFOGLALÁS EMAIL-EN office@kendo.hu

Moloko

alkottam még 2 kanatáblát :p
bár attól tartok, hogy a kép elvonja a figyelmet a jelek memorizálásáról :D
hiragana
katakana
ezeken most a magyar nyelv szerinti kiejtés van feltüntetve :)
Edit: ja a kis számocskák a jeleknél a vonások irányát és sorrendjét határozzák meg :p

Xaga

Quote from: Angelalkottam még 2 kanatáblát :p
hiragana
katakana

köszi Angel nagyon jók lettek, föleg a katakana táblázat háttere tetszik :D

Shadowolf

Quote from: Angelalkottam még 2 kanatáblát :p
hiragana
katakana

A hiragana tábla Trivi figyelmét biztos elvonja. :D

Xaga

Quote from: ShadowolfA hiragana tábla Trivi figyelmét biztos elvonja. :D

A japán írásjeleket sokáig kell tanulmányozni :D
Angel azt rontotta el hogy a hangsúlyt a képre tette és nem a jelekre. (túl kicsik a jelek az egész képhez képest)

Moloko

Quote from: XagaA japán írásjeleket sokáig kell tanulmányozni :D
Angel azt rontotta el hogy a hangsúlyt a képre tette és nem a jelekre. (túl kicsik a jelek az egész képhez képest)
jólvanna, csak rögtönöztem :) de ha van rá igény csinálhatok majd másikakat... csak ahoz szét kéne néznem képek után a gépemen, arra meg most nincs időm. ez a 2 kép amit elsőre találtam :)

.Attila

Quote from: ShadowolfA hiragana tábla Trivi figyelmét biztos elvonja. :D
hehe...:rolleyes: no igen, de azért nem Chloe :)

dizzy

Quote from: Feldin:beken:
Nekem meg a szombat nem jó...
De tuti jó lesz!!!!
A beugró egy ezres.
Nem tod mikor lesz az a Japán színházi előadás?(és hol?) Asszem no lesz.
Gyere holnap filmklubba!!!
Dizzy! Te is!!!!

Én most nem tudok menni, a kedd esti vetítésre sem, meg a hétvégi banzájra sem sajnos, pedig a kedd esti vetítés be volt tervezve. Azt tudod, hogy elvileg 19kor kezdődik, ugye?

Moloko

A hétvégén (04.24-25.) Párizsból érkezik hozzánk egy japán teaoktató hölgy akinek az óráira mindenkit szeretettel várunk.

Az órák szombaton és vasárnap is lesznek. Előreláthatólag mindkét nap 10.00-17.00-ig. Ebédszünet mindkét nap 13.00-14.00-ig.

Részvételi díj: 1napra 1500 Ft

Helyszín: Antimateria teaház, 1066 Budapest, Jókai u. 36.

Mi az, amire szükséged lesz:
    Kényelmes, de az alkalomnak megfelelő öltözet
    Fehér zokni
    Öv

A részletekről, még a hétvégéig tájékoztatlak, de jelen pillanatban még egyeztetések folynak!

Kérlek jelezz vissza, hogy részt szertnél-e venni a gyakorlásolon!

Feldin

Hát Angel, megelőztél :) Én is be akartam rakni a kendo eb-t.
Sebaj. Ki jön vasárnap?
Dizzy: 7-től???????
Akkor sietnem kell!!!
Csak találjak megint oda!!!!!!!

Angel, megvan hogy mikor van edzés:
Budapest Magyar-Japán Kendo Klub    
ABE Tetsushi, elnök Kapy u. 3. H-1025 BUDAPEST Tel/Fax: 06-1-200-2366 Érdeklődni: Győry Tamás, 06-20-965 5350    
ABE Tetsushi kendo 7.dan renshi
SIPOS Aranka kendo 4. dan
MIHALIK Hunor iaido 5. dan kendo 4. dan
HÁBERMAJER Gábor iaido 4. dan    
Kendo edzések: Dohány Utcai Gyakorló Ált. Iskola Dohány u. 32. VII. ker. H-1077 BUDAPEST
Iaido edzések: Németh László Ált. Iskola Németh u. 14. VIII. ker. 1084 Budapest    
Kendo: K :19:00-21:00 CS:19:00-21:00    
Iaido: H:19:00-21:00 P:19:00-21:00    
Kendo/Iaido együtt:felnőtt 3000 Ft; diák 2000 Ft

Mikor menjünk el megnézni???

Teaszertartásra sajna most hétvégén tuti ntm tudok menni mert:
szombat edzés
vasárnap kendo eb
+ milyen az az alkalomhoz illő ruha???

topok:

.Attila

Alkalomhoz illő öltözet? Öv? Ajjaj, ezeknek én hiányában vagyok.

Kendo-val és Iaido-val kapcsolatban forduljatok Lorenor-hoz, neki már vannak konkrét Kendo-s tapsztalatai, és Iaido-ról is tud sokmindent. :_piszka:

dizzy

Quote from: FeldinDizzy: 7-től???????
Akkor sietnem kell!!!
Csak találjak megint oda!!!!!!!

Szerintem most már simán odatalálsz, de elvileg 7től van, igen.

Xaga

Quote from: TriviAlkalomhoz illő öltözet? Öv? Ajjaj, ezeknek én hiányában vagyok.

Egyáltalán mit ért alkalomhoz illő öltözeten???? Amúgy ki megy??? Én nem mert nincsenek meg azok a piszkos anyagiak.

Moloko

Quote from: TriviAlkalomhoz illő öltözet? Öv? Ajjaj, ezeknek én hiányában vagyok.
szerintem jelezd neki hogy mész és kérdezd meg hogy mit értett ez alatt.
öv -> csak annyira kell hogy öv legyen, hogy a tisztogatókendőt bele tudd tűrni...

btw: én szombaton megyek a kendó EBre reggeltől ameddig tart...
(lehet hogy kikönyörgök egy videókamerát is kölcsönbe... de ha nem akkor marad a fotó.)
és most szerdán megyek a műcsarnokba 6ra a Kuroszava filmre. remélem jön még vki :)

.Attila

Én is megyek eb-re, de szombaton csak délután tudok menni.
Vasárnap meg sehova sem mehetek :(, mert megint összesűrűsödött minden a zh-k miatt, meg esszét kell írnom, amit azt hittem, csak jóval később kell. Röviden: most nem érek rá.