Main Menu

Japán kultúra

Started by Moloko, 2004-01-18, 04:54:25

Previous topic - Next topic

Moloko

Quote from: Angelbtw: én szombaton megyek a kendó EBre reggeltől ameddig tart...
(lehet hogy kikönyörgök egy videókamerát is kölcsönbe... de ha nem akkor marad a fotó.)
sajnos a videokameráról le kell mondanom mert egy éve elromlott és még nem jutott el a szervizbe. (időhiány rulez) akkor marad a fotó
én ott leszek kb reggel 9től ameddig tart, remélem más is kedvet kapott hozzá és eljön.

Xaga

Quote from: Trivi1) Ehhez 3 évvel túl fiatal vagyok.
2) Ehhez meg 44 nappal vagyok túl öreg. :rolleyes:
Na mind1, marad az, ami a BME-n van meghírdetve (2 hely a Todai-ra, 2 hely meg vhova máshova, már elfelejtettem...)

Nekem a 2. megfelelne be is adnám a pályázatot ha nem kéne "vizsgát/alkalmasságit" tenni kémiából. (aki végigolvasta tudja miről van szó)

Xaga

Quote from: Angelellenben ha én átrágtam magam rajta, szivesen odaadom a jegyzeteimet meg ilyesmit csak mondd meg hogy mi érdekelne konkrétan a japán építészetből, és akkor azt akkor is ki tudm írni, ha az a részlet engem véletlenül nem érdekelne, de erre nem látok esélyt.

Engem is érdekelne 1-2 dolog az építeszetről csak nem igazán tudom magam kifejezni ez ügyben. Leírnád hogy milyen témákat jegyeztél föl, akkor meg tudnám mondani mit kérnék el. (hmm..enyit a fogalmazáskészségről)

Moloko

summa summárum Zsozsóval sikerült valahogy elérnünk hogy a "Japántanulás 2004 szeptembertől" threadből az oda nem illő offtopic postok átkerültek ebbe a threadbe. elég szigorúan vettem az offtopicságot, szóval gyakorlatilag mindent ami nem a 2004 szeptemberétől kezdődő japántanfolyammal kapcsolatos itt keressetek mostantól. és persze oda kéretik több offot nem beírni.
köszönöm.

Xaga

Quote from: Angelsumma summárum Zsozsóval sikerült valahogy elérnünk hogy a "Japántanulás 2004 szeptembertől" threadből az oda nem illő offtopic postok átkerültek ebbe a threadbe. elég szigorúan vettem az offtopicságot, szóval gyakorlatilag mindent ami nem a 2004 szeptemberétől kezdődő japántanfolyammal kapcsolatos itt keressetek mostantól. és persze oda kéretik több offot nem beírni.
köszönöm.

Meglátszik hogy takarítottatok. Egyébbként van a nyelvvel foglalkozo thread talán abba kelett volna átrakni a postokat és nem ebbe. (Bár engem nagyon zavar hogy a nyelv thread neve kis n-nel van írva és nem nagyyan, de ez az én egyéni problémám) Amugy ez a thread is bövelkedik offtopicban de az kit érdekel :D Mert ezt a threadet nem külön kultúrára "használjuk" hanem csak úgy általánossan írunk ide mindent ami japán holott a thread neve Japán kultúra.

De mostmár értem miért nézte zsozso a "Japántanulás 2004 szeptembertől" threadet oly sokáig :D

Moloko

Quote from: XagaMeglátszik hogy takarítottatok. Egyébbként van a nyelvvel foglalkozo thread talán abba kelett volna átrakni a postokat és nem ebbe. (Bár engem nagyon zavar hogy a nyelv thread neve kis n-nel van írva és nem nagyyan, de ez az én egyéni problémám) Amugy ez a thread is bövelkedik offtopicban de az kit érdekel :D Mert ezt a threadet nem külön kultúrára "használjuk" hanem csak úgy általánossan írunk ide mindent ami japán holott a thread neve Japán kultúra.

De mostmár értem miért nézte zsozso a "Japántanulás 2004 szeptembertől" threadet oly sokáig :D
hát a japán nyelv threadet nem én csinálom, szal ide került át :)
btw, hiába van itt sok köztes szövegelés, valahogy sose mentünk át még offtopicba, és ennek nagyon örülök, mert itt minden post japánnal kapcsolatos, vagy a topiccal, vagy a topicolvasók japánnal kapcsolatos dolgaival... szal érted :)

Xaga

Quote from: Angelhát a japán nyelv threadet nem én csinálom, szal ide került át :)
btw, hiába van itt sok köztes szövegelés, valahogy sose mentünk át még offtopicba, és ennek nagyon örülök, mert itt minden post japánnal kapcsolatos, vagy a topiccal, vagy a topicolvasók japánnal kapcsolatos dolgaival... szal érted :)

Értem én, és én is örülök ennek.

BTW: Saori az oldaladra (Japán Online) mikor rakod föl a könyveket mert érdekelne 1-2 (na jó az összes) belöle??? (huh, remélem olvasni szokta ezt a threadet)

Shadowolf

Quote from: XagaÉrtem én, és én is örülök ennek.

BTW: Saori az oldaladra (Japán Online) mikor rakod föl a könyveket mert érdekelne 1-2 (na jó az összes) belöle??? (huh, remélem olvasni szokta ezt a threadet)

Szerintem egyszerübb, ha írsz neki egy pm-t...;)

Moloko

TEASZERTARTÁS holnap (vasárnap) 10-13h-ig kb. + 14-17h-ig de ez nem bizti hogy meg lesz tartva.
* alkalomhoz illő öltözet = ne gyere tök slamposan (-> tréning gatya, elhordott melegítőfölső stb.) viszont olyan ruhát vegyél fel ami nem fogja akadályozni hogy szeizan(?)ban (térdelőülés) ülj egy csomó ideig... (szűk farmer kilőve ;))
Palotás Gábor azt mondta, hogy amikor ő tanult japánban teaszertartást és még nem volt kimonója, akkor öltönyben nyakkendőben, élérevasalt elegáns nadrágban ültek ott és tanultak teaszertartást, de ennyire komolyan nem kell ezt most venni. szerény véleményem szerint elég ha az ember nem teljesen hétköznapian öltözik fel -> icipicit elegánsabbra veszi (mondjuk nem havaii inget vesz fel hanem egy egyszínűt ami mondjuk nem rikítópiros :))

* fehér zokni!!
* P. G. mondott anno egy hasraütésszerű összeget (1500 ft) de ez is majd annak függvényében alakul ki hogy hányan leszünk holnap meg hogy lesz.
én megyek. ki jön még?

Xaga

Én mennék szivesen csak nem érek rá holnap a másik meg nemsokára itt az írásbeli és nagyon le vagyok maradva (meg megtiltották hogy elmenyek - már ma mentem volna - bárhova írásbeli elött me tanulni kell.) Írásbeli után tuti fogok menni remélem lesz még tanfolyam. (addigra beszerzek fehér zoknit :D)

Moloko

olyan 11 felé értem ki, belevetettem magam kendónézésbe... az elején még egy kicsit fura volt, de aztán egyre érdekesebb lett és a végére még kolyan el is kezdett érdekelni a kendó :haha: (képek: 1, 2, 3)
voltak bonszájok kirakva (képek: 1, 2); a belépőjegyből ilyen manust lehetett hajtogatni (itt az útmutató, hogy hogyan); volt a WebShopJapannak egy kis standja; volt kalligráfiás néni, (ezúttal japán sensei, nem magyar) (képek: 1, 2) leirattam vele nevemet is jóóóól :) (mármint a rendes nevemet).
az első színházi előadásról lemaradtam.... ellenben a másodikon ottvoltam. fura volt. 3 fazon japán jelmezekben egy kis vicces darabocskát adott elő. nagyon rájátszottak az ismétlésre; nagyon színpadias volt, és mivel eredeti műfaja (Kyogen) japán, fura is volt kicsit :) (képek 1, 2, 3)
és persze volt Kiyo Kito Taiko előadás rengeteg...

Xaga

Akko megérte elmenni. Bárcsak el tudtam volna menni én is  :rolleyes:

noriko

Quote from: Angelleirattam vele nevemet is jóóóól :) (mármint a rendes nevemet).
Ebből melyik az ágnes? Érdekelne!!
Amúgy biztos érdekes lehetett! Ennyi program!:)  Ez sajna most kimaradt..:(
Köszi a beszámolót és a képeket!!
"I wish I could, but I don't want to."

Moloko

Quote from: norikoEbből melyik az ágnes? Érdekelne!!
Amúgy biztos érdekes lehetett! Ennyi program!:)  Ez sajna most kimaradt..:(
Köszi a beszámolót és a képeket!!
az, amelyiken 4 kanji van. úgy vannak sorrendben hogy jobb felső, jobb alsó, bal felső bal alsó a 4 szótag.

Moloko

tök jó volt :) gyertek legközelebb többen :)
valósz köv hétvégén is lesz.

Xaga

Quote from: Angeltök jó volt :) gyertek legközelebb többen :)
valósz köv hétvégén is lesz.

Hányan voltatok?

dizzy

Köszi szépen a képes beszámolót, biztos nagyon jó volt.
Az összehajtogatható krapek is aranyos :D
You can't hold onto the past because then you can never live in the present.

Moloko

Quote from: XagaHányan voltatok?
Palotás Gábor, a francia japán Sensei :), egy csaj (az akiről dizzy csinált fotót Campónában vasárnap és kimonóban ül P. G.-vel szemben), még két csaj, Baldy és én.

Feldin

És bővebben milyen volt???
Mesélj!!!!!!!!!!
És mennyi volt?
http://myanimelist.net/animelist/Feldin

topok:
anime film: Ghibli összes, Akira, Perfect Blue, Grave of the firefly
anime sorozat: Azumanga Daioh, School Rumble, Kare Kano, FLCL, Excel Saga, Kino no Tabi, Haibane
manga: I''s

Moloko

Quote from: FeldinÉs bővebben milyen volt???
Mesélj!!!!!!!!!!
És mennyi volt?
hiába nyaggattam P. G.-t hogy mondjon árat azt mondta legközelebbre kitalálja, mert nem szeret ezzel foglalkozni. btw meg kéne kérdezni Baldyt hogy mi volt ott délután, mert én csak délelőtt voltam.
hogy mi volt délelőtt? :) a japán néni tanított minket mindenfélére. csak az volt a baj, hogy angolul beszélt végig, ezért gyakran egy szót se értettem abból amit mondott, mert az én angol szókincsemben azok a szavak amik teaszertartással kapcs, nincsenek meg :( :ejj: :mad:
lényeg: megtanultuk hogy hogyan kell leülni és felkelni; hogy hova kell ülni a tatamin, hogy milyen üdvözlési formák vannak (3 féle) ezek fajtái ülve és állva; valamint végigcsinált P. G. 5 személyre teaszertartást így megtanultuk többé kevésbbé, hogy mit kell csinálni.
nagy varázsa van ám a dolognak. a néni azt mondta, hogy teaszertartáson vendégnek lenni olyan mint ha az ember zenét hallgatna, de szerintem teaszertartást csinálni ezerszer nagyobb élvezet. olyan az egész mint egy taiko előadás (bizonyos szempontból) megvan a koreográfiája, ritmikája a dolognak, előkelő és fennséges :)
megtanultunk olyan alapdolgokat, hogy 1 tatamira 3 ember ülhet, hogy a tatamin keresztbe ülünk le és nem hosszába, hogy a szélétől magunk előtt a térdünkig 16 sornak kell lennie (ez egy arasz kb), hogy a fogyasztásra kerülő étel és ital a tatami szélét szegő fekete (vagy más szinű) szalagon belülre - hozzánk közelebb tesszük le, amit nem fogyasztunk el, azt azon kívülre rakjuk.

Moloko

folytatom :)
már tudjuk azt is, hogy a teáscsészének arca van, és mivel nem iszunk bele az edény pofájába mert tiszteljük, ezért forgatgatjuk mielőtt iszunk és miután iszunk (ezt így most nem érthetitek. de nem fogom jobban elmagyarázni :))
meg hogy kezünk mely részére támaszkodunk ha kimegyünk a teáért, milyen távolságot szabad már járva megtenni (1 tatami hossza) és azelőtt igy csuszkálni kell.
és megtanultuk azt is, hogy az egész teaszertartáson a hangsúly az ember lábán van, mert ha nem tud szeizan(?)ban ülni sokáig, akkor gáz van szal mindenki, tessék gyakorolni. volt aki pl 10percig se bírta és az oktatás nagyobb részét állva töltötte.
megtanultuk azt is, hogy ha előbb iszunk mint a többi vendég akkor hogyan kell ezért szimbolikusan elnézést kérnünk, hogy formaságból a tea elfogyasztása után megvizsgáljuk a csészénket, hogy amikor kiittuk a teát 1 szürcsöléssel igyuk ki a habot is.
és ez még csak a vendégeskedés része volt :)
a teakészítés részénél meg megtanultuk hogy hogyan kell azt a kendőt hajtogatni, amivel a szerszámokat tisztítja meg szimbolikusan a teamester.
önnyi :) a kendőhajtogatás bonyi nagyon szal azt nem tudom leírni.
btw. a japán sensei azt mondta, hogy amikor az ember teaszertartás módját tanulja, akkor nem jegyzetel, nem ír, a fülével, szemével szívével, lelkével jegyzi meg az ott történteket.
szal én most csak elmeséltem valamit :hehe: ez nem egy jegyzet, nem is rendeztem gondolatokba csak ömlesztve mondtam.:)

Xaga

Köszönjük a részletes élmény beszámolot, ezek után gondolom mindenki azt kívánja bár elment volna, de ami késik nem múlik :D Említetted hogy P.G. nem mondot árat ezek szerint ingyenes volt ez az alkalom?????

noriko

Quote from: Angelaz, amelyiken 4 kanji van. úgy vannak sorrendben hogy jobb felső, jobb alsó, bal felső bal alsó a 4 szótag.
Arigato!!:)
Tea szertartás tényleg jól hangzik! Jó bonyolult ám! de hát ettől szertartás... Legalább finom is az a tea? :p  (egyszer ittam valami különleges japán teát, aminek teljesen hal íze volt! :o )
"I wish I could, but I don't want to."

Moloko

Quote from: XagaKöszönjük a részletes élmény beszámolot, ezek után gondolom mindenki azt kívánja bár elment volna, de ami késik nem múlik :D Említetted hogy P.G. nem mondot árat ezek szerint ingyenes volt ez az alkalom?????
passz :) lehet hogy legközelebb majd visszamenőleg is kifizetem :)
elvégre mégiscsak bejött minket tanítani a szabadidejét áldozva erre. szal én szivesen fizetek tandíjat ha nem a csillagos égben határozza meg.
szal lehet hogy "a szent cél érdekében mindent" de azért valamiből élni is kell :)

Moloko

Quote from: norikoArigato!!:)
Tea szertartás tényleg jól hangzik! Jó bonyolult ám! de hát ettől szertartás... Legalább finom is az a tea? :p  (egyszer ittam valami különleges japán teát, aminek teljesen hal íze volt! :o )
nekem elsőre spenótízűnek tűnt :) pedig sima zöldtea.
de aztán megszerettem. illetve amikor 2.ra ittam akkor már ízlett :)

Baldy

Angel: szerintem többet ne irj a témáról, inkább jöjjenek el, és éljék meg maguk :) Higgyétek el: megéri. Bár tudni kell, mielőtt csőstül berontanánk oda, mint az oroszok: Max. kb. 5 emberrel tud egyszerre foglalkozni. A teák szerintem nagyon jók ott, volt szerencsém egy-két teához :) Jah és az élménybeszámoló a délutáni oktatásról :) Ott már haladó szintű oktatás volt, ugyhogy csak figyeltünk csöndben. Néztük, hogyan fogjuk majd a jövőben mi is ezt csinálni, igyekeztünk a trükköket ellesni már jó előre is :)
Ja és Angel: nem volt ingyenes az alkalom... Azért nem várhatod el szegény Gábortól, hogy ennyi időt ingyér szánjon rád :):):) Majd elmondom személyesen, hogy mennyi az összeg :) Vagyis valami hasonlót, de kb. ugyanennyire tanácstalan leszel utána is :D
Az emberek ritkán hiszik el az igazságot, amikor látják, és még kevésbé, amikor nem akarják látni

Öngyilkosság: fõnév: amikor azt mondod Istennek, hogy nem rúghat ki, mert felmondasz.

Moloko

A Kyoto-i Városi Filharmonikus Zenekar tart előadást Budapesten és Győrben.
---Budapest---
Helyszín: Zeneakadémia (Budapest, VI. Liszt F. tér 8.)
Időpont: 2004 május 2. 20:00
-----Győr-----
Helyszín: Richter János Terem (Győr, Aradi u.16.)
Időpont: 2004 május 3. 19:30

Vezényel: Izaki Masahiro
Közreműködik: Hegedűs Endre zongoraművész

Műsor:
-Erkel F.: Ünnepi nyitány
-R. Schumann: a-moll zongoraverseny
-J. Brahms:1., c-moll szimfónia op.68

Rendezte: Masart Agency

A hangverseny a Magyar-Japán Baráti Társaság támogatásával jött létre.
A belépés díjtalan, jegyek igényelhetők a Zeneakadémia és a Richter János terem pénztárában.  
--------------
vajon van még jegy?

Baldy

Minek jegy, ha a belépés dijtalan? :)
Amugy én már voltam egy hasonló előadáson, amit szintén a Magyar-Japán Baráti Társaság szervezett, és csak annyit mondhatok, hogy nagyon jó volt. Bár akkor adtak elő még Japán darabokat is, amik nagyon a csúcson voltak... Jó lenne, ha az is lenne most is...
Az emberek ritkán hiszik el az igazságot, amikor látják, és még kevésbé, amikor nem akarják látni

Öngyilkosság: fõnév: amikor azt mondod Istennek, hogy nem rúghat ki, mert felmondasz.

Shadowolf

Quote from: BaldyMinek jegy, ha a belépés dijtalan? :)

Ülöhely? :D

Baldy

Quote from: ShadowolfÜlöhely? :D

Csak viccből kérdeztem, de azért köszi a választ :)