Main Menu

Japán kultúra

Started by Moloko, 2004-01-18, 04:54:25

Previous topic - Next topic

Komplikato

Hehehe. Ramen tészta? Hmmm.  :jee:
(A filmből igazi trükkök is tanulhatóak Bantu?)
Nem volna igény egy főzőcske topicra? Hogy legyen hol tanácsot kérnem?  ;)
Jut eszembe, kaptam ajándékba két doboz Tokoroten-t (Marukin Torokoten Kuronitsu), de fogalmam sincs miből van és milyen íze lehet?
A dobozokban zavaros (fehéres), víznél picit sűrűbb folyadék van. Ehhez adnak egy kis zacsi barnás-vöröse port. Ezt a port a lébe öntve lesz belőle Tokoroten (zselé) avagy kocsonya, amit elvileg csíkokra vágott algával kéne fogyasztani.
A dobozon csak egy kupacnyi zselé van fotozva, de az internetten talált képek alapján ezt afféle csíkban kipasszírozva és feltekerve szokták szervírozni.
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide) 

Moloko

Quote from: KomplikatoHehehe. Ramen tészta? Hmmm.  :jee:
(A filmből igazi trükkök is tanulhatóak Bantu?)
Nem volna igény egy főzőcske topicra? Hogy legyen hol tanácsot kérnem?  ;)
Jut eszembe, kaptam ajándékba két doboz Tokoroten-t (Marukin Torokoten Kuronitsu), de fogalmam sincs miből van és milyen íze lehet?
A dobozokban zavaros (fehéres), víznél picit sűrűbb folyadék van. Ehhez adnak egy kis zacsi barnás-vöröse port. Ezt a port a lébe öntve lesz belőle Tokoroten (zselé) avagy kocsonya, amit elvileg csíkokra vágott algával kéne fogyasztani.
A dobozon csak egy kupacnyi zselé van fotozva, de az internetten talált képek alapján ezt afféle csíkban kipasszírozva és feltekerve szokták szervírozni.

na ebben most megelőztelek :D

íme itten van a főzőcske topic

Moloko

Japán filmhét az Örökmozgóban<Japán szépirodalmi művek>

2004.július 8-14 között a Japán Alapítvány a Magyar Nemzeti Filmarchívummal közösen japán filmhetet rendez az Örökmozgó Filmmúzeumban. A filmhét során az alábbi szépirodalmi művek alapján készült filmeket vetítjük:

08.   (Cs)Pirkadat előtt/Before the Dawn(Yoake mae) R.:YOSHIMURA Kozaburo (1953), 143p.

09.   (P) Nomugi hágó/Nomugi Pass (Nomugi Toge) R.:YAMAMOTO Satsuo (1979), 154p.

10.   (Sz) Azután/And Then (Sorekara) R.: MORITA Yoshimitsu (1985), 130p.

11.   (V) Őszirózsa/The Wild Daisy (Nogiku no haka) R.: SAWAI Shinichiro (1981), 90p.

12.   (H) Jiro története/The Story of Jiro (Jiro monogatari) R.: MORIKAWA Tokihisa (1987), 110p.

13.   (K) Tizenkét szempár/Children On the Island (Niju-shi no hitomi) R.:ASAMA Yoshitaka (1987), 129p.

14.   (Sz) Szentjánosbogarak/River of Firerflies (Hotarugawa) R.: SUGAWA Eizo (1987), 115p.

Bővebb felvilágosítást az Örökmözgó (Erzsébet krt. 39. Tel:342-2167), illetve a Japán Alapítvány (1027 Bp. Horvát u. 14-24, Tel: 214-0775) munkatársaitól kérhet.

A filmeket angol felirattal és magyar szinkrontolmácsolással vetítjük.

A japán nyelvű regények a Japán Alapítvány Budapesti Iroda könyvtárában megtalálhatók.

Helyszín:Örökmozgó Filmmúzeum, Budapest VII, Erzsébet krt. 39.
Időpont:2004. július 8-14
A vetítések kezdési időpontja:18:30

Rendezvényünkre mindenkit szeretettel várunk.

A belépés ingyenes, de jegyet igényelni kell az Örökmozgó jegypénztárában!

Moloko

Előadás a japán kultúráról

A Japán Alapítvány Budapesti Iroda meghívására KAI Mutsuro, a Japán Nyelvtudományi Kutatóintézet igazgatója előadást tart az alábbiak szerint. Szeretettel várunk mindenkit, aki a japán nyelv, illetve a japán kultúra iránt érdeklődik.
Az előadás japán nyelvű, de konszekutív magyar tolmácsolást biztosítunk. Az előadás után fogadást tartunk.

Időpont:  2004. július 28 (Sz) 17:00-18:30
           (18:30 – fogadás)
Helyszín:   Japán Alapítvány Budapesti Iroda      
(Horvát u. 14-24,  1027 Budapest)
Előadó:    KAI Mutsuro (A Japán Nyelvtudományi Kutatóintézet igazgatója)
Téma:     A társadalmi változások a japán nyelv tükrében
◎   A személynevekben használható írásjelek
◎   Az anyanyelvi oktatás új aspektusai
◎   Jövevényszavak

★   Az előadó rövid életrajza ★

1939-ben született Taiwanon. A Hiroshimai Egyetem pedagógiai karának japán szakán diplomázott, majd a Kobe Egyetemen irodalom tanszékén végezte posztgraduális tanulmányait. Középiskolai tanárként, majd az Aichi Tanárképző Egyetem oktatójaként dolgozott, 1990-től pedig a Japán Nyelvtudományi Kutatóintézet munkatársaként tevékenykedett. A fenti kutatóintézet nyelvoktatási kutatórészlegének vezetője, később pedig a Japánnyelv-oktatási Központ irányítója, 1998 áprilisától a kutatóintézet igazgatója.

A közelmúltban megjelent fontosabb művei:

Új általános iskolai értelmező szótár (Mitsumura Kyoiku Shoten, 2002)
Az általános- és középiskolai tanmenet fejlesztése. Japán nyelv. Átdolgozott kiadás (Társszerző, Meiji Tosho Shuppan, 1999)
Wakamurasaki – A Genji regényének forrásai nyomában (Meiji Shoin, 1998)
Az irodalom tananyag értelmezése és gyakorlati használata (Meiji Tosho Shuppan, 1996)

Jelentkezés és további felvilágosítás:

Japán Alapítvány, Budapesti Iroda
Tel: 214-0775/0776 Fax: 214-0778
(Programfelelős: Saito Masumi, Somodi Júlia)

.Attila

Vki tud vmit mondani a filmekről, hogy pl. miről szólnak, melyiket érdemes megnézni?

Damnatus

Hali!

Érdekl?d?k, közös filmnézés?

Moloko

Quote from: Damnatus->ötlet<-

Hát akkor emberek!

Legyen az, hogy 1,5 napon belül kiderítjük, hogy kik akarnak jönni, én meg foglalok jegyet.

ergo:
1. Angel
2. ? ;)

Hogy mit érdemes megnézni? valószínűleg ha 2 évben 1szer végre van japán filmhét nem fognak szar filmeket leadni.

.Attila

És ki mondta, hogy szarokat adnak? :wtf:
De nem fogom az összeset megnézni, és nem ecc_pecc_kimehecc módszerrel szeretném eldönteni, melyiket is válasszam.

Damnatus

Hali!

Én szeretnék menni, de nem egyedül.

belldandy

Quote from: XagaNem hinném hogy Mo. belehet szerezni ilyen dolgokat lakáshoz, de lehet hogy vannak olyan aztalosok meg mittudomén mit akik válalják hogy elkészítik az ilyeneket. Magyarul nem hinném hogy bemész a boltba és máris kapsz cuccost.

Terebess Ázsia Bolt

Náluk van elég sok dolog és be tudnak sok mindent szerezni, csak soksok zsé kell hozzá.

Asztalos tényleg kell. Képzeljétek, Osakában nyílt 1 IKEA!! 1 csomó bútorukat át kellett tervezni a helyi sajátosságokhoz, hogy egyáltalán bevételük legyen  :lol:

Kaja ügyben Takebayashi Étterem
Ano... Sono... Atashi wa...
Suki desu.
...
Dame?

Moloko

Quote from: belldandyTerebess Ázsia Bolt

Náluk van elég sok dolog és be tudnak sok mindent szerezni, csak soksok zsé kell hozzá.

Asztalos tényleg kell. Képzeljétek, Osakában nyílt 1 IKEA!! 1 csomó bútorukat át kellett tervezni a helyi sajátosságokhoz, hogy egyáltalán bevételük legyen  :lol:

Kaja ügyben Takebayashi Étterem
Húúú, ez komoly??? Angel fejestugrik a szgépbe és nekiáll Osakai IKEA honlapot keresgélni!!!!!!
Edit: megvaaaaan :D:D:D
milyen érdekes //www.ikea.jp a címe;)
Edit2: mehetnek a csudába, ugyanis MÉG nem működik az online-katalógus....
Edit3: most nézem... csak 2005 szeptemberében nyit a bolt.
Edit4: hát én tök hülye vagyok, ugyanis japánul bogarásztam a honlapot holott van az angolul is :beken:

belldandy

Quote from: AngelHúúú, ez komoly??? Angel fejestugrik a szgépbe és nekiáll Osakai IKEA honlapot keresgélni!!!!!!
Edit: megvaaaaan :D:D:D
milyen érdekes //www.ikea.jp a címe;)
Edit2: mehetnek a csudába, ugyanis MÉG nem működik az online-katalógus....
Edit3: most nézem... csak 2005 szeptemberében nyit a bolt.
Edit4: hát én tök hülye vagyok, ugyanis japánul bogarásztam a honlapot holott van az angolul is :beken:

Gomennasai. Azt hittem, ha van honlap, van bolt is. Ezek szerint tévedtem.
Ore no kago desu.

Viszont a Takebayashi étterem tuti. A legfinomabb miso a városban.

::SPOILER magánéletemből::

(Régebben 1x bevásároltam a Nagycsarnok ázsai boltjában, és az őrületbe kergettem a feleségemet. Reggeli Ai Yori Aoshi módra: Miso shiru, füstölt hal, rízs, gari, daikon. Azóta már válok, de nem emiatt).

::SPOILER vége::
Ano... Sono... Atashi wa...
Suki desu.
...
Dame?

Xaga

Quote from: belldandyViszont a Takebayashi étterem tuti. A legfinomabb miso a városban.

Így az étlapját elnézegetve van választék.

Ösze is állíottam magamnak mivel kezdenék:
a Sushisetsből a legelsőt/legolcsobatt
Sushi izelítő+Mizo leves+California sushi tekercs(lazac,lepényhal,tonhal): 1600.-
Sake rízsbor 0.1l: 1400.-
Valami tea: 400.-
deszertnek Japán gesztenyepuding: 450.-
Összesen: 3850.- be kerülne és arra lenne elég hogy megjöjjön az étvágyam
de ha kérnek egy egyszerü ebédet (12-15h között) megusznám max 1200.- + az innivaló.

Szóval, Mikó megyünk :D

.Attila

Quote from: XagaSake rízsbor 0.1l: 1400.-
:eek::eek::eek: Egy deci 1400 Ft!!! :eek::eek::eek:

Xaga

Quote from: Trivi:eek::eek::eek: Egy deci 1400 Ft!!! :eek::eek::eek:

Először én is padlót fogtam az áraktól de aztán belegondoltam Vilmoskörte pálinka (ami a legolcsóbb) 4cl 550.- vagyis 0.1l Vilmoskörte pálinka 1375.-. Azonkívül mivel japá nagyon valószínű hogy drága ahogy sok más minden is az étlapon.

Moloko

Elöljáróban egy priv vélemény: rettenetesen jól hangzik a program, kár h 17én nem leszek budapesten... nem akarja vki felvenni magnószalagra vagy videóra?

"DOB-BAN  A  SZIV  2."

JULIUS 17. szombat, 18.30-tol 23.00-ig

PETOFI CSARNOK

Hazigazda:

A KIYO-KITO Taiko japandob-csoport

Tovabbi fellepok:

- FLAMENCO spanyol zene es tanc: Lippai Andrea es a LATIDOS Egyuttes
- Laar Andras: TUZFORRAS
- ART KALAHARI: vilagzene
- TECHNO INDUSTRIAL drums
- TURUNGA: didgeridoo-kor
- Saman- es afrikai dobosok: KOZOS IMPRO

2004. julius 17-en szombaton este a PECSAban ujra a ritmuse a foszerep. A KIYO-KITO Taiko tavalyi nagysikeru koncertje utan ujabb meglepetesek ele nezunk. A fesztivalon fellepokent termeszetesen mas egyuttesek is szerepelnek. A koncertet stilszeruen a hazigazda japandobos csapat nyitja, majd a TURUNGA Didgeridoo-kor es a samandobosok kozos transz-zeneje koveti. Laar Andras TUZFORRAS Egyuttese ez alkalommal ujra szinpadra lep, regi es uj szamokat jatszva taiko- es taltos-dobosokkal is kozosen. Lippai Andrea flamenco tancmuvesz es a LATIDOS Egyuttes a spanyol virtus tuzes ritmusait eleveniti fel sodros produkciojaban. Ezutan a KIYO-KITO Taiko japandob-egyuttes elementaris ereju fomusora kovetkezik, amelyben egy-egy szamban egyszerre 17 dobos is szerepel. Az ART KALAHARI Egyuttes vilagzeneje az est szellemenek megfeleloen szinten a dobokra epul mas ritmushangszerekkel is kiegeszulve. A TECHNO INDUSTRIAL Drums egy uj hangzassal mutatkozik be, az est meglepetesekent eloszor fedve!
 fel igazi valojat. A musor unnepi, kozos lezarasat a taikodobosok vezetik fel, majd egyedulallo modon egyutt hallhatok es lathatok a fesztival egyutteseinek legjobb dobosai, egyetlen szamban osszefogva a japan, az ir, a samani es az afrikai ritmusvilag egybecsengo elemeit.

Helyszin:
PETOFI CSARNOK, Bp. XIV., Zichy M. ut 14.
363-37-30,  //www.petoficsarnok.hu

Az est szervezoje:
A SZINTEZIS Szabadegyetem
//www.szintezis.info.hu
\"Ha tobben dobban, egyutt jobban DOB-ban...\"
-varunk Teged, ismerõseid es barataid!

Jegyek egysegesen 2.850 Ft-os aron a PECSAban es
az ismert jegyirodakban kaphatok.

Barati udvozlettel:

Paulinyi Tamas
                             szakmai igazgato

dizzy

Quote from: AngelElöljáróban egy priv vélemény: rettenetesen jól hangzik a program, kár h 17én nem leszek budapesten... nem akarja vki felvenni magnószalagra vagy videóra?

- TECHNO INDUSTRIAL drums
- TURUNGA: didgeridoo-kor

Igen, igen, valaki ha tudja vegye fel, ez a kettő engem is nagyon érdekelne, de én sem leszek Bp közelében (bicajtúra :D)
Amúgy a többi is igen ígéretesen hangzik.
You can't hold onto the past because then you can never live in the present.

.Attila

Én itthon leszek, és érdekel is persze, de a jegyár... :eek:
Ettől függetlenül valszeg kimegyek, van egy igen nagy gond azonban: az előadás 4 és fél órás, kamera van, de egy kazettára 90 perc fél lp-ben, tehát abból is legalább 3 kellene, de ez még semmi. Az akku meddig fogja bírni, mert már elég régi, és kétlem, hogy 1,5-2 óránál többet bírna. A lényeg: az egészet felvenni a mi kameránkkal lehetetlen. És minőségileg sem túl jó (nézhető, de elég régi modell ugyebár...). Ha vkinek van jobb, akkor talán jobban megoldható a dolog. Csak ki az, akinek jobb kamerája van, és rám is bízza? :)

Moloko

Quote from: TriviÉn itthon leszek, és érdekel is persze, de a jegyár... :eek:
Ettõl függetlenül valszeg kimegyek, van egy igen nagy gond azonban: az elõadás 4 és fél órás, kamera van, de egy kazettára 90 perc fél lp-ben, tehát abból is legalább 3 kellene, de ez még semmi. Az akku meddig fogja bírni, mert már elég régi, és kétlem, hogy 1,5-2 óránál többet bírna. A lényeg: az egészet felvenni a mi kameránkkal lehetetlen. És minõségileg sem túl jó (nézhetõ, de elég régi modell ugyebár...). Ha vkinek van jobb, akkor talán jobban megoldható a dolog. Csak ki az, akinek jobb kamerája van, és rám is bízza? :)
megtámogatlak a fél jegyárral ha felveszed valami videó vagy hangzóanyagon!

.Attila

Quote from: Angelmegtámogatlak a fél jegyárral ha felveszed valami videó vagy hangzóanyagon!
Ez rendkívül kedves, de 4 és fél órányi anyagot nem fogok tudni felvenni akkor sem... szerintem max. másfél órányit.

.Attila

Jönne még valaki szombaton?

.Attila

Na, emberek, egyedül nem olyan jó! Jöjjön már valaki!

.Attila

Változott a dolog:
Ha valaki nem ad vmit, amire rögzíteni tudnék, akkor nem lesz semmi, ugyanis a mi kameránk akkumulátora olyan régi, hogy max. 20 percig bírja. Így nincs értelme elvinni. Tehát ha nem adtok semmit, vagy jön valaki, akinek van rögzítésre alkalmas készüléke, akkor nem lesz semmi.

Moloko

Quote from: TriviNa, emberek, egyedül nem olyan jó! Jöjjön már valaki!
jelentem, nem leszel egyedül, Baldy meg én is ott fogunk szomorítani a társaságunkkal :D:D:D:D:D

.Attila

Quote from: Angeljelentem, nem leszel egyedül, Baldy meg én is ott fogunk szomorítani a társaságunkkal :D:D:D:D:D
:confused: Változott a program? Azt mondtad leutaztok...
Na, akkor mégsem leszek egyedül :)

.Attila

Röviden: nagyon jó volt :jee: :hopp: :cool: :kiraly:

Bõvebben: féltem, hogy a fõmûsoron (Kiyo-Kito Taiko) kívül a többi esetleg lagymatag lesz. Szerencsémre félelmem alaptalan volt :).
Elsõként a Taiko-sok jöttek egy számmal, a Kaleidoskope-pal, ami 4 számuk részletei egyben. Ez volt a bemelegítés (de milyen jó volt :jee: ).
Majd jött a Turunga Didgeridoo-kör. Nehéz leírni a zenéjüket, de megpróbálom: hosszú, vastag, üreges fából (ill. azt hiszem csontból is) készült hangszerbe fújnak, ami mély rezgõ hangot ad (pl. mint amilyet Lisa fújt a Simpsonsban, amikor Ausztráliában voltak). Nagyon kellemes zene, háttérben sámándobosok kísérték õket, bár én semmit nem hallottam belõlük.
Harmadikként jött Lippai Andrea és a Latidos együttes spanyol zenével és flamenco-val. Nem kell elmesélni milyen, tényleg vérpezsdítõ volt :jee:.
4. Laár András Tûzforrás együttese: zene jó volt, kellemes, csak Laár András énekét én nem komálom igazán.
5. A fõmûsor: Kiyo-Kito Taiko több mint egy órán keresztül, 9 számot adtak le. Nem kell asszem részleteznem, hogy nagyon jó volt. Csak annyit fûznék hozzá, hogy a szabadtéri színpadon, fából készült, és a deszkázat alatt üres tér volt, még jobban hangzott az egész.
6. Art Kalahari: világzene, nem lehet leírni, mert stílusában nem különleges, de egyébként nagyon jó zene volt. 3 szám volt, a 2. egy hosszú, szomorkás, de nagyon szép szám.
7. Techno Industrial Drums: nem más, mint a Kiyo-Kito Taiko industrial zenéje ;), azaz fémhordókon, autófelniken stb. doboltak. Az ötlet jó volt, aranyos, de nem az igazi...
8. Mindenki egyszerre (kivéve Latidos a flamenco-val). Taiko kezdett 5 dobossal, majd csatlakozott a Tûzforrás basszgitárosa, a Turunga stb. Jó volt, de Laár András a gitárjával lehetett volna halkabb (de legalább nem énekelt :)).

u.i.: érdekes volt, hogy néha akaratlanul repültek az ütõk :D

Feldin

Yosh!!!!!!!!! Vagy hogy kell írni.
Hopika valamit elnéztem
http://myanimelist.net/animelist/Feldin

topok:
anime film: Ghibli összes, Akira, Perfect Blue, Grave of the firefly
anime sorozat: Azumanga Daioh, School Rumble, Kare Kano, FLCL, Excel Saga, Kino no Tabi, Haibane
manga: I''s

.Attila

Akik kimennek a Szigetre, azoknak szólnék mégegyszer, hogy 5-én kint lesznek a Taiko-sok.

Komplikato

Brett Shaw kolléga hozzászólása a HWSW Anime topicjából:
QuoteFilmmúzeum - Aug. 15.-én vasárnap:

14:05    Manga (japán dokumentumfilm) 29'
A képregény szerepe a mai japán életben    

14:35    Manga 2000
Interjú Vágvölgyi B. Andrással a japán képregény-kultúráról
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide) 

Damnatus

Hali!

Na, ki fogja felvenni, bedigitalizálni?