Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

Fazék

Quote from: Cloud on 2012-01-24, 21:32:35
Vala nekünk ugye egy plasma tv-nk.

Van rajta ugye usb csati is, amin keresztül játszik le a tv HD tartalmat is. Sajna nagy pendrive-unk nincs így maradt a külső usb-s vinyó.
Na ez most kicsit drága a családnak, de lenne egy ötletem.  Van itthon elfekvőben egy 80gigás noti vinyó. Ha ahhoz veszek külső usb-s rack-et, akkor azzal tudom úgy használni hogy a filmeket akkor a vinyóról nézzük a tv-n? Kap elég áramot a tv-s usb csatiból a vinyó? Mert amiket eddig néztem rackek, azokat mind y kábellal dobálják, ezért feltételezem hogy a 2. usb vég a plusz áramfelvétel miatt kellhet.
ezeknek a külső rack-eknek a 90%-a sztem külön táppal rendelkezik, szóval szimplán plusz egy dugalj kell csak a tv mellé, és onnan veszi majd az áramot, ami kell neki.

Kuroi Tenshi

Quote from: Fazék on 2012-01-24, 21:36:04
ezeknek a noti-vinyós külső rack-eknek a 99%-a nem rendelkezik külön táppal, szóval vagy elég lesz a lemez felpörgetéséhez az 5V 0.5A, vagy nem.

fix'd
Ha rá van írva a lemezre a max. áramfelvétele, és az kisebb, mint 5V-on 0,5A, akkor talán.
Ha az adott lemez egytányéros, akkor is van rá esély.
Puding-evés. Nálam most épp van egy vacsiúj íbéjről szerzett üresen, kölcsön tudom adni.

Cloud

Quote from: Kuroi Tenshi on 2012-01-24, 21:40:19
Quote from: Fazék on 2012-01-24, 21:36:04
ezeknek a noti-vinyós külső rack-eknek a 99%-a nem rendelkezik külön táppal, szóval vagy elég lesz a lemez felpörgetéséhez az 5V 0.5A, vagy nem.

fix'd
Ha rá van írva a lemezre a max. áramfelvétele, és az kisebb, mint 5V-on 0,5A, akkor talán.
Ha az adott lemez egytányéros, akkor is van rá esély.
Puding-evés. Nálam most épp van egy

vacsiúj íbéjről szerzett üresen, kölcsön tudom adni.

Ment pm.

Fazék

Quote from: Kuroi Tenshi on 2012-01-24, 21:40:19
jogos. 3.5" alatti rack-kel még nem találkoztam, nem is néztem, csak ilyenekben vagy nagyobb rack-ben próbáltam eddig noti vinyót, így meg minek próbál tanácsot adni az ember :)

Cobra

Egyébként meg szokott lenni tápcsatlakozó a 2,5-es rackeken is. Nekem egy régi 40Gb-os van egy rackben, az vidáman megy 1 USB-ről, de pl WD Passportok alapból csak 1 USB-t igényelnek, semmi mást.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

kikuchiyo

A mai "kurva anyját ennek a szarnak, na meg annak is, aki megírta" rovatunkban: Matlab.

Adott egy bonyolult számítással előálló 2D tömb, ezt ábrázolom kontúrvonalas grafikonon, fekete-fehérben, mert folyóirat pénzt kér a színes nyomtatásért. Ez még megy, karaj. Címkéket is tud tenni a kontúrvonalakra, nagyszerű.

Na igen, de én szeretnék egy téglalapot rajzolni az ábra egy pontosan meghatározott helyére. Mint kiderült, ezt csak bonyolultan lehet megtenni, mert az összes annotation szar az ábra koordinátarendszerében működik, én meg az adatok rendszerében szeretném elhelyezni a téglalapot. Vagy kézzel kell átszámolni, vagy be kell tölteni egy vacak függvényt az examples könyvtárból, ami elvégzi az átszámítást.

A következő bonyolítás, hogy a téglalapot a grafikon alá szeretném tenni, hogy ne takarja el az ábra egy részét. Hosszú help-, fórum- és google-turkálás után sem találtam megoldást.

Végső elkeseredésemben megpróbáltam félig átlátszóvá tenni a téglalapot (FaceAlpha tulajdonság), erre ez a szar ÖSSZEOMLASZTJA az X session-ömet. Hát basszák meg.
Failure is the default option

Cobra

motifator

Szerintem is valami külső képszerkesztő program a legegyszerűbb megoldás.
Amúgy matlabot nem használtam soha, de ha szeretnél valami újat kipróbálni, mit szólnál pythonhoz? NumPy + SciPy (neked nem is biztos, hogy kell) + MatPlotLib, és már tudsz is vele mindenféle grafikonokat csinálni. Az egészet letöltheted egy csomagban: EPD

Én néhány hete kezdtem el pythont tanulni, most épp egy gamma spektrometria progit írok benne, a GUI-t wxPython adja, és viszonylag könnyen lehet integrálni matplotlibbel. Még nem jutottam túl sokáig benne, de a célom, hogy megjelenítsen gamma spektrumokat, lehessen mozgatni, zoom-olni, csúcsot megjelölni, ilyesmi. Később azt is szeretném, hogy a csúcsot magától megtalálja, és tudjon Gauss görbét is illeszteni rá, meg aztán integrálni, háttérzajt is figyelembe véve. De ettől még messze vagyok, egyenlőre van kb. egy ablakom meg egy "Add measurement..." varázslóm, ami nem is nagyon csinál még semmit :)
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

kikuchiyo

Grafikonrajzolásra van nekem bevált eszközöm (gnuplot). A matplotlibbel szemeztem, de eddig nem volt rá szükség. A matlabot azért használtam ebben a konkrét esetben, mert kapásból tudott 3D-ben interpolálni meg konvolválni, és akkor már célszerűnek látszott az ábrákat is abban csinálni.

Quote from: motifator on 2012-01-27, 22:00:37
most épp egy gamma spektrometria progit írok benne,

Egyszer csináltam egy hasonlót a főnökömnek, csak az nem spektrometria volt, hanem doppleres véráramlásos adatsorokban keresett lokális csúcsokat, lehetett őket mozgatni meg minden.

A tanulság az volt belőle, hogy grafikonrajzolásra érdemes bevált célkönyvtárat használni, mert ugyan tanulásnak jó a tengelyfeliratozást, zoomolást, kutyafülét újraimplementálni, de sokáig tart és haladatlan.
Ha python, akkor a matplotlibbel jól jársz szerintem.

Darkstar

Mitől lehet, hogy eddig a gépemnek semmi baja nem volt a japán karakterekkel, de most megkergült, és szinte mindenhol négyzeteket látok (chrome tabok nevei, mycomp-ban a mappák nevei, etc)? Nem emlékszem, hogy bármit is telepíthettem, ami hazavágta volna.

Ed.: magától megjavult. Ki érti ezt, már 2 napja ilyen volt...
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Fazék

adott egy 160GB-os vinyó.
xp-s lemezkezelő szerint ez a vinyó nem létezik, csak egy cd-meghajtó van a gépben.
erről a vinyóról boot-olt be az xp és jelenleg is megy.
kérdések kavarognak a fejemben

Selmo

Nincs véletlenül dinamikus balfaszságra konvertálva?

A tökéletesség unalmas.

Fazék

újabb probléma
320-as vinyó.
XP-nek ki lett adva, hogy ne baszogassa a file-rendszert, települjön föl a már rajta lévő adatok mellé.
telepítés elindult
nem figyeltünk rá, magában elvolt, aztán vmiért szólt, hogy most újraindul automatikusan
újraindulás után vinyó partícionálatlan egység lett
miafaszt lehet csinálni az adatok visszaállítására?
nem igazán merünk egyelőre semmit csinálni az egységgel, új írás rá nem történt

Cobra

Ez viszont nem az XP hibája szerintem. Vagy a lemez vezérlője döglődik, vagy az alaplap. A 160-asnál nem lett átállítva IDE-ről AHCI-ra Biosban a vezérlő?

Fazék

Quote from: Cobra on 2012-02-02, 00:15:49
Ez viszont nem az XP hibája szerintem. Vagy a lemez vezérlője döglődik, vagy az alaplap. A 160-asnál nem lett átállítva IDE-ről AHCI-ra Biosban a vezérlő?
bios-ban semmi nem volt soha állítgatva
160-as ráadásul vmi általam érthetetlen okból 20-as vinyóként van partícionálva a maradék rész föl sincs használva

mindkettő SATA vinyó természetesen.

a 160-as rádaásul jó hangos is nagyon jól vup-vup-ol

TurboK

Szerintem az valami OEM partició volt. Láttam már ilyet, asszem egy ("insert brand here", talán Dell de nem emlékszem) előretelepitett fullextrás műanyag szupergépen. Valami egyéni bootloadert használt a rendszer és nem lehetett látni a particióit sehogy sem, XP telepitő se látta rendesen. Ráadásul a lemez egy része ki volt szabva mint recovery vagy mi a bú, rejtett partición (valamiért nem működött az se).

Az OEM telepitő lemezekről vissza lehetett pakolni az egész rendszert a gyári beállásba (cirka 10 CD és 3 óra mire felmegy - ha éppen nincs meghibásodva az utolsó lemez). De bármi más buherálást, javitó telepitést lehetetlen volt eszközölni. Livecd-t nem próbáltam rajta.

Jó lovag, velünk tartasz-e Camelotba a kerekasztal lovagjai közé?

http://www.saunalahti.fi/cse/foobar2000.php target=_blank>http://web.axelero.hu/fka2636/dwnld_fb2k.png>

kikuchiyo

Testvérem felrakta a Panda Internet Securitty 2012-t a céges gépre, merthogy az szerinte jó.

Megpróbáltam eltávolítani, de az uninstaller félúton elakadt. Kilőttem. Am I fucked?

Moha

A Panda is olyan, mint a Norton: csak win reinstallal tudod leszedni, annyira belemászik a rendszerbe.

Fazék

Quote from: TurboK on 2012-02-02, 01:41:50
pontosítok:

ez egy vacak DTK gép. eredetileg egyetemi gép volt, egyetemen telepítette föl rendszergazda az xp-t, beállításokat, stb, ha minden igaz.

fő vinyó egy 160GB-os volt/van benne, ezen van a rendszer

vmi particion magic szerű programmal megnéztem, azt állítja, hogy a 160GB-os vinyóból vmiért csak 20GB partícionált, a többi partícionálatlan terület

Windows lemezkezelőben nem is látszik a vinyó semmilyen formában.

a vinyó amúgy zavaróan hangosan működik, ezért is akartuk kivenni a használtak sorából és a 320-asra telepíteni egy friss rendszert és csak azt használni (eddig ez a vinyó csak adattárolásra volt használva)

jelenleg a 320GB-ost a Windows lemezkezelő látja és partícionálatlanként jelöli
a partícionáló program pedig azt mondja rá, hogy "invalid file system"

szóval csupa érdekes problémával állt elő a gép.

jelenleg ami folyik: helyfölszabadítás folyik egy külső vinyón és arra készítünk egy klónt a 320-as vinyóról, aztán megpróbáljuk helyreállítani a partíciós tábláját. korábban már volt hasonló bajom, akkor gond nélkül sikerült, remélem most is fölösleges az óvintézkedés, de persze szívesen fogadunk tanácsokat :)

Nakedape

rendszergazda? vagy  a kereskedőknél, vagy valaki a tanszékről, vagy te, legrosszab esteben én tettem rá XP-t   :angyali:
mondjuk arra nem emlékszem, hogy amíg meg nem vettem a másik vinyót mennyi volt az annyi..

külsőn hely 392 giga jelenleg. done
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

Cobra

Milyen chipsetes az alaplap? Ha nagyon régi darab (P3, esetleg korai P4), akkor elképzelhető, hogy nem ismeri fel megfelelően a merevlemezt.

Cloud

MIelőtt kiugrok az ablakon idegességemben, segítsetek pls. :(

Eset:

Gép hirtelen kikapcsol. Újraindítom, elindul, win töltés közben kikapcsol.   Utána már nem is indul el. :(

Gép most csak asztalon van egy dobozon, nincs házban a cucc.
Megnyomom bekapcs gombot, villan egy led a proci környékén, a ventik picit megmozdulnak aztán leállnak.

Kábeleket lehúzom lapról, vga ki, majd minden vissza. Megnyomom bekapcs gombot, semmi válasz.Újra szétszedem az egészet, tápot lehúzom az alaplapról, 24pines kábelen összekötöm a zöldet a feketével, majd bekapcsolom tápot. Táp venti elindul rendesen.

Újra összerakom az egészet, most átrakom másik slotba a vga-t, kapcsolnám be, meg se mozdul. 12v-os kábelnél először csak 4pines dugom rá, akkor sem indul gép. Utána a 8pines-t, akkor sem indul.
Na most mi lehet a baj????

Táp? Alaplap?Proci? Más?  :grrr: :bruhuhu: :falba:

Cobra

Min van az alaplap? Rakj alá egy falapot, ha szivacson vagy zacskón van.

Cloud

ALaplap dobozán, plusz az antistatikus zacsiján.

szerk:

Kivettem vga-t, lehúztam vinyót egy venti meg a proci hűtő maradt.

Eredmény: füst és égésszag.
A bekarikázott részről jött a füst, a borda alól.
http://img440.imageshack.us/img440/5286/ggtfifzfztftf.jpg

Ramokon nincs égésnyom, tápcsatikon nincs égésnyom, remélhetőleg azok életben maradtak.

Fazék

Azért az kurvaélet, hogy Domi javításra váró vinyója pontosan ugyanaz a típus, ami nekem a rendszervinyóm, így aztán kicsit sem vagyok frászban, amikor kiválasztom a partícionáló programnál a javításra kijelöltet... :)

Cobra

Az antisztatikus zacskó elvileg vezeti az áramot, szóval nem volt jó ötlet. Egyébként meg a bejelölt alkatrész a processzor feszültségszabályozója. Sajnos kicsi az esély, hogy garanciában cseréljék a lapot.

Cloud

Quote from: Cobra on 2012-02-04, 15:05:07
Az antisztatikus zacskó elvileg vezeti az áramot, szóval nem volt jó ötlet. Egyébként meg a bejelölt alkatrész a processzor feszültségszabályozója. Sajnos kicsi az esély, hogy garanciában cseréljék a lapot.

Már nem volt garis a lap. Napokban muszáj lesz új lap után néznem.(rem proci nem kell majd)

Fazék

mivel elegem van már az alaplapi hangkártya zörejeiből, ezért venni akarok egy külön hangkártyát.

több helyen is az Asus Xonar családot ajánlották

mivel eléggé árérzékeny vagyok, ezért jelenleg a legolcsóbbat az Asus Xonar DG-t néztem ki, és hiába olvasgatom nem igazán tudom eldönteni, hogy miért érne meg másfélszer ennyit a DS, vagy több mint 2x ennyit a D1 (a még drágább DX már csak azért is kiesik, mert nem igazán lenne neki PCI-E slot)

főleg egy Sennheiser HD201-es fülest használok a géphez, de néha rákötöm a Genius SW-HF 5005-ös hangrendszerre. komolyabb hangrendszer vételét később se tervezem, max a fülest fogom pár év múlva vmi komolyabbra lecserélni, ha feladja a szolgálatot

már ez a DG is bőven kielégítheti igényeimet (igénytelenségemet?), vagy érdemes inkább többet költeni a drágább kártyákra?

zsozso

Quote from: Fazék on 2012-02-05, 23:30:51
mivel elegem van már az alaplapi hangkártya zörejeiből, ezért venni akarok egy külön hangkártyát.

több helyen is az Asus Xonar családot ajánlották

mivel eléggé árérzékeny vagyok, ezért jelenleg a legolcsóbbat az Asus Xonar DG-t néztem ki, és hiába olvasgatom nem igazán tudom eldönteni, hogy miért érne meg másfélszer ennyit a DS, vagy több mint 2x ennyit a D1 (a még drágább DX már csak azért is kiesik, mert nem igazán lenne neki PCI-E slot)

főleg egy Sennheiser HD201-es fülest használok a géphez, de néha rákötöm a Genius SW-HF 5005-ös hangrendszerre. komolyabb hangrendszer vételét később se tervezem, max a fülest fogom pár év múlva vmi komolyabbra lecserélni, ha feladja a szolgálatot

már ez a DG is bőven kielégítheti igényeimet (igénytelenségemet?), vagy érdemes inkább többet költeni a drágább kártyákra?

Nekem is dg van a gepben.
Death is the only redemption

Cobra

Zsozsot követve én is Asus DG-t vettem. De ha olcsón kell, van egy Audigy4-em elfekvőben, ami elfogadhatóan működik W7 alatt is. Minőségben mindkettő nagy előrelépés a Realtek chiphez képest.