Négyszögletes, vékony, fa eredetû lapokból készített dolgok sok fekete jellel

Started by Ramiz, 2004-07-01, 18:29:24

Previous topic - Next topic

kikuchiyo

Kösz a részletes választ!

[spoiler]Lehet, hogy tényleg csak Bean rettenetesen hidegre, embertelenre beállított karaktere miatt tudtam nehezen belehelyezkedni a regény nézőpontjába - végül is rajta keresztül látjuk az eseményeket, és mások motivációit is az ő következtetéseiből ismerjük meg.

Az nem újdonság, hogy a gyerekek egymással nagyon kegyetlenek tudnak lenni, sokan sokféleképp megírták már (a Legyek Ura a legklasszikusabb példa - bár az épp arra van kihegyezve, hogy a civilizációs máz hogy kopik le és hogy veszi át a helyét fokozatosan a nyers kegyetlenség. Épp ezért könnyű felvenni a nézőpontját, és épp ezért annyira hatásos a nézőpontváltás a legvégén.)

De igazából bárki, akit csúfoltak az iskolában, az tudja, miről van szó.  [/spoiler]
Failure is the default option

Kvikveg

Szilágyi Gyula
Megbukott az iskola?

QuoteÉn már csak hintaszékbõl – meg a szaklapokat olvasva – figyelem a hazai
iskolaügyet, de így távolról azt látom, hogy iskolarendszerünkben valamiféle
gettósodás kezdõdött el. No nem a rossz családi környezetbõl érkezõ, hátrá-
nyos szociokulturális hinterlanddal küszködõ srácokat különítik el – azt nem
lehet, az csípné az emberek szemét, abból világbotrány lehetne. Fordítva tör-
ténik: a »jobbak«, az anyagilag tehetõsek, a pallérozott intellektuelek, a kö-
zéposztályból az elit felé kapaszkodó családok húztak kerítést saját világuk
köré – gazdasági bástyák kiépítésével óvják gyermeküket az illetéktelen be-
hatolóktól, s õrködnek azon, hogy csemetéjüket az iskola mindig elméjük
maximális használatára késztesse, hiszen õk tudják: teher alatt nõ a pálma.
Nehogy félreérts: ezek az iskolák is állami intézmények, csak itt a szülõknek
van lehetõségük arra, hogy a költségvetésbõl kapott összegeket kiegészítsék –
gyermekük optimális fejlõdését biztosítandó. A plebejusok ivadékait meg óvjuk
a túlterheléstõl, csökkentjük a tananyagot, hétvégére nem kapnak házi fel-
adatot, nem fogjuk õket osztályozni, s nem fogjuk õket évismétlésre buktatni
– nekik nem kell sikeresnek lenniük –, és így fenntartható a köznyugalom.
Lehet, hogy valahol már véglegesen leírták ezeket a gyerekeket?" (70 éves
nyugalmazott középiskolai igazgató)
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

kikuchiyo

Még mindig Ender's Shadow:

[spoiler]
QuoteSaddam Hussein knew it -- you have to
be willing to kill with your own hand. You can't stand back and let others do it for you all the time. And
Stalin understood it, too -- you can never be loyal to anybody, because that only weakens you. Lenin
was good to Stalin, gave him his chance, raised him out of nothing to be the keeper of the gate to power.
But that didn't stop Stalin from imprisoning Lenin and then killing him.

:confused:
[/spoiler]




Elolvastam.

Rövid vélemény: gondolati konstrukciónak érdekes, de regényként szétesik.
[spoiler]Majdnem. Szerencsére a végére azért összekötötte a szálakat és értelmet nyertek a dolgok, de azt kell mondjam, hogy a regényként nem igazán működik, és ez az író hibája. Minden jelenetben láttam és értettem, hogy mit akar elérni, de a szereplők jellemének és a helyzetek hangulatának kellően gördülékeny megalapozása hiányzott, és ezért nem tudtam átvenni a nézőpontjait úgy, ahogy a regény ill. az író erőltette, vagy egyszerűbben szólva, úgy voltam vele, mint a székely bácsi a Csillagok Háborúja bemutatója után: "Márpedig én ezt nem hiszem el!"

Leginkább persze a főszereplő jellemének elfogadásával volt bajom - ami azért gond, mert ezen múlik az egész könyv. Először erősködik, hogy Bean egy négyéves kisfiúba oltott, érzelmek nélküli elemzőgép, és mikor épp kezdtem volna ezt elfogadni, akkor meg egy yaoi-mangába illő érzelmekkel ruházza fel Ender iránt. Az is zavart, hogy amikor egy fejezet erejéig átvált Achilles nézőpontjába (amit szintén egy támadó rinocérosz kifinomultságával mutatott be), azzal megtöri a regény következetességét, hogy minden történést Bean elemzésén keresztül látunk.

Szóval érdekes volt - elsősorban arra lennék kíváncsi, hogy mindebből mennyi volt meg az Ender's Game írásakor -, de igazán hatni nem tudott rám.

Továbbá fene az xkcd-be: ezzel örökre tönkretette mind ennek a könyvnek, mind az eredetinek az élvezetét. Minden alkalommal, amikor Démoszthenész vagy Locke került szóba, ez jutott eszembe.[/spoiler]




Még valami, ill. még két valami:
[spoiler]Az egyik a jelszavak kérdése.
QuoteQuickly he turned on his own desk and typed in his name and a password. Bean. Achilles. Then he
pulled out the other desk and turned it on. Name? Poke. Password? Carlotta.
8 karakteres, még csak számokat sem tartalmazó jelszavak a huszonikszedik században, a csillagközi utazás és az antigravitációs edzőtermek korában? Ráadásul olyan jelszavak, amelyek fontos információkat árulnak el a tulajdonosukról? És pont egy olyasvalakitől, aki elvileg a generációja legzseniálisabb embere és kínosan ügyel arra, hogy ne áruljon el semmit magáról? Egyáltalán miért használnak jelszavakat még mindig? Ja, hogy ha a tanárok pl. biometrikus azonosítókat használtak volna, akkor Bean nem tudta volna lelesni a jelszavukat, pedig ezen múlott a történet?

A másik pedig az ansible, azaz a fénysebességnél gyorsabb - "azonnali" - kommunikáció egy olyan világban, ahol egyébként érvényes a relativitáselmélet és nem lehet a fénynél gyorsabban utazni. Ez engem nagyon zavar, már az eredeti könyvben is zavart, mert ez így egyszerűen értelmetlen. Eleve annak, hogy "azonnali", az egyidejűség relativitása miatt nincs értelme: ha két, térszerűen szeparált esemény között a fénynél gyorsabban viszünk át információt, akkor van olyan koordináta-rendszer, amelyből nézve az információ visszafelé megy az időben.

Jó, lehet jönni a quantum entanglementtel meg a Bell-egyenlőtlenségekkel, de egyrészt az ezeken alapuló csillagközi kommunikációs eszközök a legjobb esetben is spekulációk, másrészt be lehet látni, hogy effektíve ezekkel sem lehet fénynél gyorsabban kommunikálni, mert pl. először létre kell hozni az összefonódott állapotú részecskéket, majd el kell az egyiket vinni a kívánt helyre, ez pedig csak fénysebességnél kisebb sebességgel lehetséges.
[/spoiler]
Failure is the default option

motifator

Hmm, értem amit írsz, és sokmindenben egyet is értek, de valahogy nálam elnyomta a fanboyság a hozzád hasonló kritikus hozzáállást. Minden, amit írok, egyéni vélemény és szubjektív, elfogult, mert most még nagyon bele vagyok zúgva az egész Ender sagába, szal úgy tessék olvasni a postomat :)

A Szaddam és Sztálin dologra nem nagyon tudok mit mondani, most a Shadow of the Hegemon felénél járok, és azok a történelmi párhuzamok, amkkel OSC a szereplői jellemét magyarázza már engem is kezd fárasztani. Főleg azért, mert ugyanazt az 5-6 híres történelmi személyt emlegeti folyamatosan.

Bean karaktere az elején hihetetlen volt, idővel kezdett konzisztenssé válni, később meg tényleg elkezdett szétesni. De szerintem nem akkor esett szét, amikor
[spoiler]Ender-fanboy lesz. Szerintem akkor volt a karakterfejlődése csúcspontján. Amikor először kezdett emberi érzelmeket találni saját magában, akkor volt Bean karaktere a legerősebb. Akkor szerettem Beant a legjobban, és szerintem azért, mert Endernek is örültem, hogy ott van neki Bean, hogy amikor a Battle School már elviselhetetlenül kegyetlenné vált, ott van neki egy barát, még ha nem is igazán tud róla.
Biztos azért, mert nagyon beszívott a könyv, de nekem csak akkor esett le, hogy Bean karakterével valami nincs rendben, amikor hazament Görögországba, mint Julian Delphiki. És azóta egyre jobban esik szét, legalábbis ahogy olvasom a Shadow of the Hegemont. Amiket most csinál, abból nem tudom kitalálni, hogy szimplán elment az esze, vagy csak a pubertás bassza az agyát (pedig saját elmondása szerint még nincs serdülőkorban), vagy szerelmes (valahol azt hiszem, hogy ez lesz, de azért meglepődnék), vagy nem tudom. Persze sokkal valószínűbb, hogy csak OSC nincs formában :)

A jelszó dolog tényleg baromság, de lehet, hogy egy rakás dolgot már 85-ben kitalált, akkor meg még nem tűnt akkora hülyeségnek. Sőt, a csávó konkrétan megjósolta a teljes internetet 85-ben, sőt, egyenesen a web 2.0-át látta meg. Az azért a közösségi tartalomszolgáltatás csúcsa, hogy 2 blogger meg tudja változtatni a világ politikai helyzetét :) Na mindegy, ez a jelszó dolog nem volt akkora jelentőségű, hogy fennakadjak rajta.

Az ansible meg tényleg több sebből vérzik, de el kell hinni, hogy van, és kész. Nem ő találta ki a dolgot először, az ansible szó is valami más író regényéből származik (és ezt még a könyvben is mondja Graff, hogy valami régi könyvből vette valaki a nevet). Persze nekem is forgott a fejemben, hogy ha van azonnali kommunikáció, akkor miért nem tud mondjuk Ender és Valentine kommunikálni a Földdel miközben relativisztikus sebességgel haladnak, csak annyi kéne, hogy a Földről jövő üzeneteket töredék sebességen kell lejátszani, és vice versa. Na meg érdemes minél hamarabb válaszolni, mert ki tudja mennyi idő telik el a Földön, amíg Valentine a válaszát fogalmazza. Nem áll össze a dolog sehogy se, na.
[/spoiler]

Összességében értem, hogy mit írsz, de szerintem teljesen szubjektív dolog, hogy ki mennyire akad fenn ezeken. Én is hitetlenkedtem sokmindenben az elején, de elég hamar sikerült elfogadni, hogy Gregor Samsa féreggé változott egyik reggel, és ahelyett, hogy azon agyalnék, hogy az ember márpedig nem változik csak úgy át, sikerült élveznem a történetet úgy, ahogy az OSC kitalálta.
És ami miatt leginkább tetszett az Ender's Shadow, az az, hogy nem gondoltam volna, hogy jórészt ugyanazokat az eseményeket más szemszögből elmesélve lehet jó könyvet írni. Azt hittem, hogy repetitív lesz és unalmas. De nem volt az, sőt. Más kicsit, mint az Ender's Game, de nekem nagyon tetszett, és ezzel nem vagyok egyedül. Fórumokon, reddit threadekben mindenhol azt írják, hogy ha tetszett az Ender's Game, akkor az Ender's Shadow is tetszeni fog, muszáj elolvasni. És ezzel én is egyetértek. Persze írják még a Speaker for the Deadet is mint must read, de azt még nem olvastam el, és tudom, hogy teljesen más jellegű lesz, mint az Ender's Game vagy az Ender's Shadow volt.

Szal jó könyv szerintem, ahogy a Shadow of the Hegemon se tűnik egyelőre rossznak, élvezem, és haladok vele, de messze nem annyira letehetetlen, mint mondjuk az Ender's Game volt.
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

kikuchiyo

Kösz a választ!

Nem kell magyarázkodnod, teljesen érthető, hogy a tetszés hevében jobbra értékeled a könyvet, mint én, akiből hiányzott az említett hév :) Valószínűleg az én beleérző képességemmel van inkább baj.

[spoiler=Bean]
Quotede nekem csak akkor esett le, hogy Bean karakterével valami nincs rendben, amikor hazament Görögországba, mint Julian Delphiki.

Most hogy mondod, ez a momentum elég hirtelennek és megalapozatlannak hatott. Pár oldallal előtte még odavolt, hogy igazából a Buggerek elleni háború nem is érdekli, hanem majd a világpolitika meg a nemzetek közti háború utána, aztán minden átmenet nélkül elmegy papás-mamást játszani.
[/spoiler]

[spoiler=Sztálin és Szaddam]Igazából a pillanat hevében nem értettem a dolgot, mert nem tudok róla, hogy Szaddam a puszta kézzel gyilkolás rajongója lett volna, és Lenin halálát is máshogy tudtam (bár az is igaz, hogy meglepetéssel ért, amikor a wikipédián olvastam, hogy már 1922-ben szélütés érte, amitől részben lebénult és sosem épült fel többet).

Ezt a szakaszt még pont ki lehet magyarázni azzal, hogy Achilles a hatalom iránti eszelős vágyában annyira elszállt, hogy még a történelmre is a saját szája íze szerint emlékezik :)[/spoiler]

[spoiler=Locke és Démoszthenész]Az valóban figyelemre méltó, hogy 85-ben megjósolta az internetet, és annak fontosságát. Akkoriban tényleg nem volt ez triviális, még azoknak sem, akik amúgy hivatásszerűen a jövő elképzelésével foglalkoztak (bár a Neuromancer már kint volt akkor).

Az hat mai ésszel megmosolyogtatónak, hogy mennyire túlbecsülte az internet fontosságát. :)
A valóságban mennyi esélye van, hogy egy blogger csupán az írásai miatt a világ elnöke legyen? Ezt fejezi ki csattanósabban az az xkcd képregény.[/spoiler]
Failure is the default option

Leara

Terry Pratchett: Sofőrök
Már jó ideje szerettem volna olvasni valamit a szerzőtől, mert nagyon sok ismerősöm imádja. Nem csodálom, nagyon szórakoztató volt ez a könyv is :). Már alig várom a csütörtököt, mert végre kölcsönkapom a folytatást is  :hopp:.
MAL

Fazék

Quote from: Leara on 2010-11-09, 21:44:59
Terry Pratchett: Sofőrök
Már jó ideje szerettem volna olvasni valamit a szerzőtől, mert nagyon sok ismerősöm imádja. Nem csodálom, nagyon szórakoztató volt ez a könyv is :). Már alig várom a csütörtököt, mert végre kölcsönkapom a folytatást is  :hopp:.
a folytatások ha jól rémlik már nem olyan jók, inkább vágj bele a Korongvilág regényekbe :)

kikuchiyo

Ha már előkerült: én egy olyan megvetésre méltó személy vagyok, aki még soha, semmit nem olvasott Terry Pratchett-től.

Érdemes még az én búvalbaszott vén fejemmel belevágni?
Ha igen, melyik az az egy könyve, amit leginkább érdemes kezdőként elolvasni?
Failure is the default option

Kvikveg

Quote from: kikuchiyo on 2010-11-09, 22:15:13
Ha már előkerült: én egy olyan megvetésre méltó személy vagyok, aki még soha, semmit nem olvasott Terry Pratchett-től.

Érdemes még az én búvalbaszott vén fejemmel belevágni?
Ha igen, melyik az az egy könyve, amit leginkább érdemes kezdőként elolvasni?
+1
Csak egy filmig jutottam...
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Ramiz

Quote from: kikuchiyo on 2010-11-09, 22:15:13
Érdemes még az én búvalbaszott vén fejemmel belevágni?
Ha igen, melyik az az egy könyve, amit leginkább érdemes kezdőként elolvasni?

Mindenképpen érdemes, ne viccelj.

Az én kedvenceim a Piramisok, a Kisistenek és a Mágia színe (talán ebben a sorrendben).
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fazék

Quote from: kikuchiyo on 2010-11-09, 22:15:13
Ha már előkerült: én egy olyan megvetésre méltó személy vagyok, aki még soha, semmit nem olvasott Terry Pratchett-től.

Érdemes még az én búvalbaszott vén fejemmel belevágni?
Ha igen, melyik az az egy könyve, amit leginkább érdemes kezdőként elolvasni?
a felelősséget áthárítanám Domonkosra.

engem már a 'Mágia színe' magával ragadott, és utána zabáltam a TP könyveket, de tény hogy sokat változott, fejlődött(?) azóta, és voltak olyan könyvei is, amiken inkább csak végigrohantam, mert nem igazán tudtak lekötni, de szerencsére kevés ilyen volt.
mondjuk ha belevágtok, akkor lehet, hogy angolul tenném ezt a helyetekben, mert a magyar változat egy idő után ugyebár kiadót és ezáltal fordítót váltott, aminek következtében jogvédői viták után új nevet kapott az összes szereplő és a fordítás minőségével is akadnak gondok sztem.
angolul az igazi :)

Ramiz

Quote from: Fazék on 2010-11-09, 22:21:44
engem már a 'Mágia színe' magával ragadott, és utána zabáltam a TP könyveket, de tény hogy sokat változott, fejlődött(?) azóta.

Szerintem csak megfáradt.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fazék

Quote from: Ramiz on 2010-11-09, 22:22:21
Quote from: Fazék on 2010-11-09, 22:21:44
engem már a 'Mágia színe' magával ragadott, és utána zabáltam a TP könyveket, de tény hogy sokat változott, fejlődött(?) azóta.

Szerintem csak megfáradt.
no igen, vszleg nem véletlen a Nation c. könyve is, melyben alig véltem fölfedezni bármit is a Korongvilág könyvek stílusából. tán ha nincs ráírva óriási betűkkel a neve a borítóra, akkor rá sem ismertem volna :)

a sztem meglepően gyengére sikeredett Unseen Academicals után pl kifejezetten kellemes olvasmánynak bizonyult :)

Próféta

Quote from: Fazék on 2010-11-09, 21:59:14
a folytatások ha jól rémlik már nem olyan jók, inkább vágj bele a Korongvilág regényekbe :)
+1

Quote from: Kvikveg on 2010-11-09, 22:16:29
Quote from: kikuchiyo on 2010-11-09, 22:15:13
Ha már előkerült: én egy olyan megvetésre méltó személy vagyok, aki még soha, semmit nem olvasott Terry Pratchett-től.

Érdemes még az én búvalbaszott vén fejemmel belevágni?
Ha igen, melyik az az egy könyve, amit leginkább érdemes kezdőként elolvasni?
+1
Csak egy filmig jutottam...
Például az említett Sofőrök; ugyan gyerekkönyv, de EPIC  :)

Korongvilágból nekem is fájdalmasan hiányos a műveltségem, szóval inkább Fazékékra hallgass. Egyébként szerintem a Guards! Guards! vagy a már említett Kisistenek (Small Gods) egész jó kezdőkönyvnek. A leghátborzongatóbban jók azok, ahol Halál az egyik főszereplő, de szerintem nem ezekkel érdemes kezdeni. A "hivatalos" gráf itt van, de általában érthetők az előzmények nélkül is.

Ramiz

Quote from: Próféta on 2010-11-09, 22:31:47
A leghátborzongatóbban jók azok, ahol Halál az egyik főszereplő, de szerintem nem ezekkel érdemes kezdeni.

Tényleg, silly me! A Mort is nagyon-nagyon jó. (A Kaszás valamiért kevésbé.)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fazék

Quote from: Próféta on 2010-11-09, 22:31:47
Korongvilágból nekem is fájdalmasan hiányos a műveltségem, szóval inkább Fazékékra hallgass. Egyébként szerintem a Guards! Guards! vagy a már említett Kisistenek (Small Gods) egész jó kezdőkönyvnek. A leghátborzongatóbban jók azok, ahol Halál az egyik főszereplő, de szerintem nem ezekkel érdemes kezdeni. A "hivatalos" gráf itt van, de általában érthetők az előzmények nélkül is.
jó ez a gráf, de én leginkább egy újraolvasásnál használnám csak :)

lehet hogy ez csak az én hülyeségem, de elég sok finom utalás van a könyveiben, sok visszatérő mellékszereplő, ami pluszpoénokról le tud maradni az ember, ha nem megjelenési sorrendben olvassa a könyveket :) de persze ez egyéni ízlés kérdése :)

Bruce

Quote from: Fazék on 2010-11-09, 22:38:53
Quote from: Próféta on 2010-11-09, 22:31:47
Korongvilágból nekem is fájdalmasan hiányos a műveltségem, szóval inkább Fazékékra hallgass. Egyébként szerintem a Guards! Guards! vagy a már említett Kisistenek (Small Gods) egész jó kezdőkönyvnek. A leghátborzongatóbban jók azok, ahol Halál az egyik főszereplő, de szerintem nem ezekkel érdemes kezdeni. A "hivatalos" gráf itt van, de általában érthetők az előzmények nélkül is.
jó ez a gráf, de én leginkább egy újraolvasásnál használnám csak :)

lehet hogy ez csak az én hülyeségem, de elég sok finom utalás van a könyveiben, sok visszatérő mellékszereplő, ami pluszpoénokról le tud maradni az ember, ha nem megjelenési sorrendben olvassa a könyveket :) de persze ez egyéni ízlés kérdése :)

Nem csak a te hülyeséged, a Korongvilág regényekkel kapcsolatban ezt a két szabályt érdemes betartani: angolul, és megjelenési sorrendben. Bár én magyarul kezdtem, és kábé random sorrendben, de azért helyrerázódtam, és inkább tartom magam ezekhez :D

Ja, és természetesen érdemes, bárkinek, bármikor (kivéve buszon/vonaton/metrón/satöbbi, mert furcsán nézhetnek az emberre... persze van akit ez nem zavar :D)

And my soul from out that shadow that lies floating on the floor
Shall be lifted - nevermore!

Leara

Quote from: Fazék on 2010-11-09, 21:59:14
a folytatások ha jól rémlik már nem olyan jók, inkább vágj bele a Korongvilág regényekbe :)

Az a következő "áldozatom"  ;).
MAL

Próféta

Quote from: Bruce on 2010-11-09, 23:33:46
Nem csak a te hülyeséged, a Korongvilág regényekkel kapcsolatban ezt a két szabályt érdemes betartani: angolul, és megjelenési sorrendben.
Most mondjam azt, hogy én meg a Discworld II című számítógépes játékkal kezdtem? Hogy össze-vissza olvastam magyarul és angolul, random sorrendben, még a kvázi összefüggő regényeknél is? Semmi bajom nem lett belőle. A megjelenési sorrendben legelső a meg a Mágia színe / fénye lenne, de az speciel - a film alapján ítélve - szvsz amúgy se akkora nagy eresztés.

Fazék

Quote from: Próféta on 2010-11-10, 23:17:20
Quote from: Bruce on 2010-11-09, 23:33:46
Nem csak a te hülyeséged, a Korongvilág regényekkel kapcsolatban ezt a két szabályt érdemes betartani: angolul, és megjelenési sorrendben.
Most mondjam azt, hogy én meg a Discworld II című számítógépes játékkal kezdtem? Hogy össze-vissza olvastam magyarul és angolul, random sorrendben, még a kvázi összefüggő regényeknél is? Semmi bajom nem lett belőle. A megjelenési sorrendben legelső a meg a Mágia színe / fénye lenne, de az speciel - a film alapján ítélve - szvsz amúgy se akkora nagy eresztés.
???
1. nem azt mondtuk, hogy ha nem így teszel, akkor képtelenség, hogy élvezd a könyveket, hanem azt, hogy úgy az igazi, mert különben lemaradhatsz pár utalásról. ennyi.
2.a az első könyveknél még tényleg más egy kicsit a könyvek tempója/stílusa.
2.b nekem spec a megfilmesítés nem igazán jött be. míg a könyveket szerettem sokadjára is, addig a filmet nagyjából végiguntam.

noriko

Have you read more than 6 of these books? The BBC believes most people will have read only 6 of the 100 books listed here.

Bold those books you've read in their entirety.

[spoiler=a lista]1 Pride and Prejudice - Jane Austen

2 The Lord of the Rings - JRR Tolkien

3 Jane Eyre - Charlotte Bronte

4 Harry Potter series - JK Rowling

5 To Kill a Mockingbird - Harper Lee

6 The Bible

7 Wuthering Heights - Emily Bronte

8 Nineteen Eighty Four - George Orwell

9 His Dark Materials - Philip Pullman

10 Great Expectations - Charles Dickens

11 Little Women - Louisa M Alcott

12 Tess of the D'Urbervilles - Thomas Hardy

13 Catch 22 - Joseph Heller

14 Complete Works of Shakespeare

15 Rebecca - Daphne Du Maurier

16 The Hobbit - JRR Tolkien

17 Birdsong - Sebastian Faulk

18 Catcher in the Rye - JD Salinger

19 The Time Traveller's Wife - Audrey Niffenegger

20 Middlemarch - George Eliot

21 Gone With The Wind - Margaret Mitchell

22 The Great Gatsby - F Scott Fitzgerald

23 Bleak House - Charles Dickens       

24 War and Peace - Leo Tolstoy

25 The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy - Douglas Adams 

26 Brideshead Revisited - Evelyn Waugh

27 Crime and Punishment - Fyodor Dostoyevsky

28 Grapes of Wrath - John Steinbeck

29 Alice in Wonderland - Lewis Carroll

30 The Wind in the Willows - Kenneth Grahame

31 Anna Karenina - Leo Tolstoy

32 David Copperfield - Charles Dickens

33 Chronicles of Narnia - CS Lewis

34 Emma - Jane Austen

35 Persuasion - Jane Austen

36 The Lion, The Witch and The Wardrobe - CS Lewis

37 The Kite Runner - Khaled Hosseini

38 Captain Corelli's Mandolin - Louis De Bernieres

39 Memoirs of a Geisha - Arthur Golden

40 Winnie the Pooh - AA Milne

41 Animal Farm - George Orwell

42 The Da Vinci Code - Dan Brown

43 One Hundred Years of Solitude - Gabriel Garcia Marquez

44 A Prayer for Owen Meaney - John Irving

45 The Woman in White - Wilkie Collins

46 Anne of Green Gables - LM Montgomery

47 Far From The Madding Crowd - Thomas Hardy

48 The Handmaid's Tale - Margaret Atwood

49 Lord of the Flies - William Golding

50 Atonement - Ian McEwan

51 Life of Pi - Yann Martel

52 Dune - Frank Herbert

53 Cold Comfort Farm - Stella Gibbons

54 Sense and Sensibility - Jane Austen

55 A Suitable Boy - Vikram Seth

56 The Shadow of the Wind - Carlos Ruiz Zafon

57 A Tale Of Two Cities - Charles Dickens

58 Brave New World - Aldous Huxley

59 The Curious Incident of the Dog in the Night-time - Mark Haddon

60 Love In The Time Of Cholera - Gabriel Garcia Marquez

61 Of Mice and Men - John Steinbeck

62 Lolita - Vladimir Nabokov

63 The Secret History - Donna Tartt

64 The Lovely Bones - Alice Sebold

65 Count of Monte Cristo - Alexandre Dumas

66 On The Road - Jack Kerouac

67 Jude the Obscure - Thomas Hardy

68 Bridget Jones's Diary - Helen Fielding

69 Midnight's Children - Salman Rushdie

70 Moby Dick - Herman Melville

71 Oliver Twist - Charles Dickens

72 Dracula - Bram Stoker

73 The Secret Garden - Frances Hodgson Burnett

74 Notes From A Small Island - Bill Bryson

75 Ulysses - James Joyce

76 The Bell Jar - Sylvia Plath

77 Swallows and Amazons - Arthur Ransome

78 Germinal - Emile Zola

79 Vanity Fair - William Makepeace Thackeray

80 Possession - AS Byatt

81 A Christmas Carol - Charles Dickens

82 Cloud Atlas - David Mitchell

83 The Color Purple - Alice Walker

84 The Remains of the Day - Kazuo Ishiguro

85 Madame Bovary - Gustave Flaubert

86 A Fine Balance - Rohinton Mistry

87 Charlotte's Web - EB White

88 The Five People You Meet In Heaven - Mitch Albom

89 Adventures of Sherlock Holmes - Sir Arthur Conan Doyle

90 The Faraway Tree Collection - Enid Blyton

91 Heart of Darkness - Joseph Conrad

92 The Little Prince - Antoine De Saint-Exupery

93 The Wasp Factory - Iain Banks

94 Watership Down - Richard Adams

95 A Confederacy of Dunces - John Kennedy Toole

96 A Town Like Alice - Nevil Shute

97 The Three Musketeers - Alexandre Dumas

98 Hamlet - William Shakespeare

99 Charlie and the Chocolate Factory - Roald Dahl

100 Les Miserables - Victor Hugo[/spoiler]
20/100
"I wish I could, but I don't want to."

LiaLia

Quote from: noriko on 2010-11-25, 13:20:32
Have you read more than 6 of these books? The BBC believes most people will have read only 6 of the 100 books listed here.

Bold those books you've read in their entirety.

a listám :smile:
[spoiler=]
1 Pride and Prejudice - Jane Austen

2 The Lord of the Rings - JRR Tolkien - filmen láttam, nem kezdtem el olvasni a hatalmas, vastag, kisbetűs könyvet :smile:

3 Jane Eyre - Charlotte Bronte

4 Harry Potter series - JK Rowling + filmek

5 To Kill a Mockingbird - Harper Lee

6 The Bible

7 Wuthering Heights - Emily Bronte

8 Nineteen Eighty Four - George Orwell

9 His Dark Materials - Philip Pullman

10 Great Expectations - Charles Dickens

11 Little Women - Louisa M Alcott

12 Tess of the D'Urbervilles - Thomas Hardy

13 Catch 22 - Joseph Heller

14 Complete Works of Shakespeare

15 Rebecca - Daphne Du Maurier

16 The Hobbit - JRR Tolkien

17 Birdsong - Sebastian Faulk

18 Catcher in the Rye - JD Salinger

19 The Time Traveller's Wife - Audrey Niffenegger - filmen láttam

20 Middlemarch - George Eliot

21 Gone With The Wind - Margaret Mitchell filmen láttam

22 The Great Gatsby - F Scott Fitzgerald

23 Bleak House - Charles Dickens       

24 War and Peace - Leo Tolstoy

25 The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy - Douglas Adams 

26 Brideshead Revisited - Evelyn Waugh

27 Crime and Punishment - Fyodor Dostoyevsky

28 Grapes of Wrath - John Steinbeck

29 Alice in Wonderland - Lewis Carroll

30 The Wind in the Willows - Kenneth Grahame

31 Anna Karenina - Leo Tolstoy

32 David Copperfield - Charles Dickens

33 Chronicles of Narnia - CS Lewis
- filmen láttam

34 Emma - Jane Austen

35 Persuasion - Jane Austen

36 The Lion, The Witch and The Wardrobe - CS Lewis - filmen láttam

37 The Kite Runner - Khaled Hosseini

38 Captain Corelli's Mandolin - Louis De Bernieres

39 Memoirs of a Geisha - Arthur Golden- most kezdtem el olvasni, a filmet láttam

40 Winnie the Pooh - AA Milne

41 Animal Farm - George Orwell- klasszikus rajzfilmen láttam

42 The Da Vinci Code - Dan Brown - filmen láttam

43 One Hundred Years of Solitude - Gabriel Garcia Marquez

44 A Prayer for Owen Meaney - John Irving

45 The Woman in White - Wilkie Collins

46 Anne of Green Gables - LM Montgomery

47 Far From The Madding Crowd - Thomas Hardy

48 The Handmaid's Tale - Margaret Atwood

49 Lord of the Flies - William Golding

50 Atonement - Ian McEwan

51 Life of Pi - Yann Martel

52 Dune - Frank Herbert

53 Cold Comfort Farm - Stella Gibbons

54 Sense and Sensibility - Jane Austen

55 A Suitable Boy - Vikram Seth

56 The Shadow of the Wind - Carlos Ruiz Zafon

57 A Tale Of Two Cities - Charles Dickens

58 Brave New World - Aldous Huxley

59 The Curious Incident of the Dog in the Night-time - Mark Haddon

60 Love In The Time Of Cholera - Gabriel Garcia Marquez

61 Of Mice and Men - John Steinbeck

62 Lolita - Vladimir Nabokov

63 The Secret History - Donna Tartt

64 The Lovely Bones - Alice Sebold

65 Count of Monte Cristo - Alexandre Dumas

66 On The Road - Jack Kerouac

67 Jude the Obscure - Thomas Hardy

68 Bridget Jones's Diary - Helen Fielding + filmen is láttam

69 Midnight's Children - Salman Rushdie

70 Moby Dick - Herman Melville

71 Oliver Twist - Charles Dickens

72 Dracula - Bram Stoker

73 The Secret Garden - Frances Hodgson Burnett

74 Notes From A Small Island - Bill Bryson

75 Ulysses - James Joyce

76 The Bell Jar - Sylvia Plath

77 Swallows and Amazons - Arthur Ransome

78 Germinal - Emile Zola

79 Vanity Fair - William Makepeace Thackeray

80 Possession - AS Byatt

81 A Christmas Carol - Charles Dickens

82 Cloud Atlas - David Mitchell

83 The Color Purple - Alice Walker

84 The Remains of the Day - Kazuo Ishiguro

85 Madame Bovary - Gustave Flaubert

86 A Fine Balance - Rohinton Mistry

87 Charlotte's Web - EB White

88 The Five People You Meet In Heaven - Mitch Albom

89 Adventures of Sherlock Holmes - Sir Arthur Conan Doyle


90 The Faraway Tree Collection - Enid Blyton

91 Heart of Darkness - Joseph Conrad

92 The Little Prince - Antoine De Saint-Exupery


93 The Wasp Factory - Iain Banks

94 Watership Down - Richard Adams

95 A Confederacy of Dunces - John Kennedy Toole

96 A Town Like Alice - Nevil Shute

97 The Three Musketeers - Alexandre Dumas

98 Hamlet - William Shakespeare

99 Charlie and the Chocolate Factory - Roald Dahl

100 Les Miserables - Victor Hugo[/spoiler]

22/100, és kb 21 amit filmen láttam, a klasszikusoknak sokféle filmfeldolgozása van.
Az lista olvasásakor jöttem rá, hogy a nagyon úgymond kötelező klasszikus könyveket kikerültem, legalábbis sokat közülük pl. A Bronté nővérek, Jane Austen, Emile Zola, Dosztojevszkij, Marquez, Orwell, Steinbecket se olvastam, pedig mind megvan a családi könyvespolcon. Majd alkalomadtán belelapozok, hátha nem is olyan szörnyű kötelezőek, vagy legalábbis nem mind az :smile:




Christopher Paolini: Elsőszülött

Ez a vaskos, súlyos könyv jó folytatása az Eragonnak. Hősünk érdekes kalandokon keresztül hagyja el a törpék birodalmát, hogy aztán a tündék között legyenek érdekes tapasztalatai. Továbbra is olvasmányos, fordulatos történet. Bár már az első részben is fokozatosan kezd komolyodni, megfontoltabb, felelősségteljesebb emberré válni, inkább ebben a kötetben éreztem, hogy többször kerül olyan döntési helyzetbe Eragon, amiben ott a lehetőség hogy ne népekért, közösségekért kelljen tennie, élhetné a maga kis életét, és választania kell milyen utat jár, követ-e egy Sorsot, eleve elrendelődést, vagy megmarad a maga személyes érdekei között. Emellett a szerelem is megérinti, így van min vívódnia és magával is küzdenie. Érdekes még benne, ahogy vele együtt a sárkánya is hogy fejlődik, mennyire kiegészítik egymást, és miként lesz a zsenge sárkányból is ifjú sárkányhölgy :smile:

A középkori és fantasy történeteknél időnként felmerül bennem olyan triviális kérdés, hogy pl. mit esznek a nagy vándorlásban, vagy hogy mosdanak, milyen szaguk lehet, ha csak félévente kerül rájuk új ruha. Az Eragon ifjú írója ilyen részletekre is figyelt. :smile: A cselekmények közepette elég reális képeket fest le a mindennapi tevékenységekről, szokásokról. Pl. Eragon[spoiler] csak időnként szokta megmosni az arcát és kezét, és meglepődik, mikor a tündéknél megkérik, hogy akkor fürödjön le teljesen és tegye ezt meg minden nap. Az első borotválkozás szörnyűségein is jót lehetett szórakozni.[/spoiler]

Harmadik kötet is íródott, Brisingr néven, arra is kíváncsi leszek.

Kvikveg

Na azert ez igy
Complete Works of Shakespeare
es hasonlok - nem fair.

[spoiler=a lista]1 Pride and Prejudice - Jane Austen

2 The Lord of the Rings - JRR Tolkien

3 Jane Eyre - Charlotte Bronte

4 Harry Potter series - JK Rowling

5 To Kill a Mockingbird - Harper Lee - film van belole Gregory Peck-kel, meg kene mar neznem...

6 The Bible ha a gyerek kepes biblia szamit.

7 Wuthering Heights - Emily Bronte

8 Nineteen Eighty Four - George Orwell

9 His Dark Materials - Philip Pullman - jo de ez is tobb kotet. Ok en olvastam szerintem az osszeset.

10 Great Expectations - Charles Dickens

11 Little Women - Louisa M Alcott - a film jo belole :)

12 Tess of the D'Urbervilles - Thomas Hardy - ahh megneztm a wikin ebbol valami feldolgozast lattam

13 Catch 22 - Joseph Heller - pff elkezdtem, de nem tudott erdekelni. Az alapotletet felfogtam, onnantol kezdve mazohizmusnak ereztem volna a vegigolvasasat. :/

14 Complete Works of Shakespeare - na a jo edes.

15 Rebecca - Daphne Du Maurier angolul, es talan

16 The Hobbit - JRR Tolkien

17 Birdsong - Sebastian Faulk

18 Catcher in the Rye - JD Salinger

19 The Time Traveller's Wife - Audrey Niffenegger

20 Middlemarch - George Eliot

21 Gone With The Wind - Margaret Mitchell - film. Talan konyv de valoszinutlen.. de nem kizart, de akkor filmes boritoja volt...

22 The Great Gatsby - F Scott Fitzgerald Jezusom de untam.

23 Bleak House - Charles Dickens       

24 War and Peace - Leo Tolstoy - film. Talan konyv.

25 The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy - Douglas Adams 

26 Brideshead Revisited - Evelyn Waugh

27 Crime and Punishment - Fyodor Dostoyevsky

28 Grapes of Wrath - John Steinbeck

29 Alice in Wonderland - Lewis Carroll

30 The Wind in the Willows - Kenneth Grahame - ez valami mese, nem?

31 Anna Karenina - Leo Tolstoy - film. Nem birt erdekelni...

32 David Copperfield - Charles Dickens

33 Chronicles of Narnia - CS Lewis

34 Emma - Jane Austen - talan. Filmen biztos lattam.

35 Persuasion - Jane Austen

36 The Lion, The Witch and The Wardrobe - CS Lewis

37 The Kite Runner - Khaled Hosseini

38 Captain Corelli's Mandolin - Louis De Bernieres - filmreszletek, de nem sok

39 Memoirs of a Geisha - Arthur Golden

40 Winnie the Pooh - AA Milne

41 Animal Farm - George Orwell

42 The Da Vinci Code - Dan Brown

43 One Hundred Years of Solitude - Gabriel Garcia Marquez

44 A Prayer for Owen Meaney - John Irving

45 The Woman in White - Wilkie Collins

46 Anne of Green Gables - LM Montgomery - ez a Varatlan utazas elo-sorozata ha jol tevedek.

47 Far From The Madding Crowd - Thomas Hardy

48 The Handmaid's Tale - Margaret Atwood

49 Lord of the Flies - William Golding

50 Atonement - Ian McEwan

51 Life of Pi - Yann Martel

52 Dune - Frank Herbert

53 Cold Comfort Farm - Stella Gibbons

54 Sense and Sensibility - Jane Austen Maradnek a filmnel, koszonom. Austen konyvben dogunalom.

55 A Suitable Boy - Vikram Seth

56 The Shadow of the Wind - Carlos Ruiz Zafon

57 A Tale Of Two Cities - Charles Dickens

58 Brave New World - Aldous Huxley

59 The Curious Incident of the Dog in the Night-time - Mark Haddon

60 Love In The Time Of Cholera - Gabriel Garcia Marquez

61 Of Mice and Men - John Steinbeck

62 Lolita - Vladimir Nabokov - film

63 The Secret History - Donna Tartt

64 The Lovely Bones - Alice Sebold

65 Count of Monte Cristo - Alexandre Dumas

66 On The Road - Jack Kerouac - elkezdtem de nem erdekelt

67 Jude the Obscure - Thomas Hardy

68 Bridget Jones's Diary - Helen Fielding - film. Talan konyv.

69 Midnight's Children - Salman Rushdie

70 Moby Dick - Herman Melville

71 Oliver Twist - Charles Dickens

72 Dracula - Bram Stoker

73 The Secret Garden - Frances Hodgson Burnett - film, es az jo volt. :)

74 Notes From A Small Island - Bill Bryson

75 Ulysses - James Joyce - ott allt a polcon, de valahogy nem...

76 The Bell Jar - Sylvia Plath

77 Swallows and Amazons - Arthur Ransome

78 Germinal - Emile Zola

79 Vanity Fair - William Makepeace Thackeray

80 Possession - AS Byatt

81 A Christmas Carol - Charles Dickens - film. :)

82 Cloud Atlas - David Mitchell

83 The Color Purple - Alice Walker

84 The Remains of the Day - Kazuo Ishiguro

85 Madame Bovary - Gustave Flaubert Uhh talan gimi alatt...

86 A Fine Balance - Rohinton Mistry

87 Charlotte's Web - EB White

88 The Five People You Meet In Heaven - Mitch Albom

89 Adventures of Sherlock Holmes - Sir Arthur Conan Doyle

90 The Faraway Tree Collection - Enid Blyton

91 Heart of Darkness - Joseph Conrad - film.

92 The Little Prince - Antoine De Saint-Exupery

93 The Wasp Factory - Iain Banks

94 Watership Down - Richard Adams

95 A Confederacy of Dunces - John Kennedy Toole

96 A Town Like Alice - Nevil Shute

97 The Three Musketeers - Alexandre Dumas

98 Hamlet - William Shakespeare

99 Charlie and the Chocolate Factory - Roald Dahl

100 Les Miserables - Victor Hugo[/spoiler]
34/100 + filmek...
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Zsiga

A listát olvasgatva rá kellett jönnöm hogy műveletlen tahóparaszt vagyok. :redface:
Azért a 6 bőven megvan, még filmek nélkül is. Tényleg, azért jár pluszpont hogy a Gyűrűk ura meg a Dűne 10+ alkalommal volt meg? :muhahah:

Ramiz

Csak átfutottam, nekem talán a 20 sincs meg (a 30 egész biztosan nem), de totálisan leszarom, nem érzem magam emiatt műveletlen tahóparasztnak, egyébként is az elolvasottak feléért legszívesebben visszakérném a kidobott időt. Az ilyesféle toplisták mindig önkényesek (például csak az angolszász kultúrára koncentrál - jó, ez egy ilyen lista, de utálom, hogy az angolok lenéznek mindent, ami nem angol, az amerikaiak meg mindent, ami nem angol VAGY amerikai), de még az önkényesen belül is különösen idegesítő a sznobság (vacak, FELESLEGES, de híressé vált könyvek tucatjain rágja át magát száz- meg százezer ember az iskolai oktatás keretein belül minden évben, mikor megismerkedhetne számára sokkal érdekesebb könyvekkel is - és talán megszerethetné az irodalmat...), és a "beszélnek róla, ezért illik elolvasni" hozzáállás szintúgy (mi a szart keres egy ilyen listán Dan Brown?). És akkor még a "Shakespeare összes"-ről (vagy éppen a HP összesről...) ne is beszéljünk.

A Bibliát valaki is VÉGIGolvasta valaha? Én még a meghasonló, vallásosan küszködő korszakomban nekiálltam, de akkor is csak az Újszövetséggel bírtam el (azt, ha jól emlékszem, be is fejeztem, de nem biztos).

Ha nekem ilyen listát kellene írnom, max a tizedét tartanám meg a fentinek (minden poros arisztrokata szenvedős brit könyvet kapásból kiszórnék róla), és helyette tennék bele Mrozeket, Haseket, Lemet, Asimovot, Kafkát, Poe-t etc etc etc....



edit: jót rantoltam, aztán visszaolvastam, és Google-zni nincs kedvem, de amit noriko beírt, az alapján senki nem állította, hogy ez egy bármilyen szempontból arányos alapműveltség-válogatás vagy -transzformáció, úgyhogy talán igazságtalan voltam, de akkor is utálom az irodalmi örökbecsűek "bebetonozottságát". Az irodalom élő művészet, sokkal élőbb, mint mondjuk a képzőművészetek, és sokkal gyakrabban kellene "frissíteni".
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Zsiga

Egyetértek kb. az egésszel (főleg azzal hogy a "nagy klasszikusok" fele hulladék), és én pl. végigolvastam a bibliát. Egyházi suli mellékhatása. :)

Flaser

Apropó Biblia, megvan ebből esetleg valakinek valami? Nekem csak a 2. és 3. kötet, de a többibe is nagyon szívesen belenéznék.

Ez sztem. neked is baromira tetszene Ramiz, a Biblia képregényként feldolgozva, profi olasz rajzolók tolmácsolásában. (Igen, többek között az a Paolo Eleuteri Serpieri is dolgozott rajta, aki később az igencsak pogány Morbus Gravis rajzolta).
"Logically sound? How laughable. The only thing that people use logic for is to see what they want to see and disregard what they do not."

Nakedape

Quote from: Flaser on 2010-11-26, 07:41:06
Apropó Biblia, megvan ebből esetleg valakinek valami? Nekem csak a 2. és 3. kötet, de a többibe is nagyon szívesen belenéznék.

Ez sztem. neked is baromira tetszene Ramiz, a Biblia képregényként feldolgozva, profi olasz rajzolók tolmácsolásában. (Igen, többek között az a Paolo Eleuteri Serpieri is dolgozott rajta, aki később az igencsak pogány Morbus Gravis rajzolta).
nekem elvileg meg kéne legyen a teljes sorozat
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

Kvikveg

Quote from: Ramiz on 2010-11-26, 03:28:48
...
+1 En is gondoltam rantra.
Azert nem 100% angolszasz. De tenyleg volt par olyan aminel neztem egyet, hogy az meg mit keres itt?!
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

noriko

Quote from: Ramiz on 2010-11-26, 03:28:48
edit: jót rantoltam, aztán visszaolvastam, és Google-zni nincs kedvem, de amit noriko beírt, az alapján senki nem állította, hogy ez egy bármilyen szempontból arányos alapműveltség-válogatás vagy -transzformáció
this. :)

Mondjuk én sem gugliztam rá, de eleve úgy álltam hozzá, hogy NEM toplistáról van szó, hanem egy összehasonlító játékról :)

Oké, közben rágugliztam: BBC 100 books meme
"I wish I could, but I don't want to."