Négyszögletes, vékony, fa eredetû lapokból készített dolgok sok fekete jellel

Started by Ramiz, 2004-07-01, 18:29:24

Previous topic - Next topic

Xzone

Quote from: Én on 2011-09-23, 20:25:36
Emlékeztek a régi szerepjátszós könyvekre? Lapozz a 231-re, dobj egy kockával, etc. Tegnap a Ferenc körúton 200 Ft-ért beszereztem ezt :D

LOL. Nagyon jó vétel volt, gratulálok. :D

Nakedape

Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

Próféta

Agatha Christie: The Mystery of the Blue Train (1928)

Ismét meg kell állapítanom, hogy a hölgy tud írni. A játékos nyelvezet, a pajkos - de fájóan találó - jellem-karikatúrák és persze a csavaros krimik mesterasszonyától most először olvastam Poirot-sztorit (korábban csak a filmváltozatokhoz volt szerencsém, mondjuk ez alapján ezt esetleg jobb lenne mellőznöm). Ami egy kicsit meglepett, hogy Poirot itt nem csak a jó megfigyelőképességére, éles eszére és a gondolatolvasással határos empátiaérzékére hagyatkozott, hanem komoly mindenféle ismeretségeinek segítségére is, elmozdulva némileg a Sherlock Holmes - Ötvös Csöpi tengelyen az utóbbi irányába.

A sztori különféle gazdagokról szól, akik a címben megnevezett nemzetközi expresszjárattal utaznak a brit télből a franciai riviéra kellemesebb világába. A gazdagoknak vagyontárgyaik is vannak, meg szerelmi problémáik. Az állomásokon utasok szállnak le, utasok szállnak fel. Valahol menet közben történik egy bűntény. A többi sejthető. Annyit azért elárulok, hogy Poirot a végén felgöngyölíti az ügyet.

EDIT: ja igen, ez majdnem pont így benne van:
Quote from: Fazék on 2011-09-25, 00:40:28
- Szeretsz?
- Igen!
- Akkor is szeretni fogsz,ha nem lesz pénzem?
- Igen,csak hiányozni fogsz!


Cloud

Ha valakit érdekel:


Ugye egy pár hete megjelent hivatalosan is magyarul a Halo:Reach bukása című könyv. Anno mivel a fan fordítást olvastam, annyira nem izgatott fel a hír, ennek ellenére meg fogom venni.

A lényeg. Beszéltem a kiadóval, úgy tűnik hogy az összes Halo könyv kiadásra kerül 2012-ben. A 2. rész már most jött volna karácsonykor, de az EA kicsit bekavart, így csak januári megjelenés lesz. Fordítás már kész van, ahogy a borító is.

Próféta

Dan Simmons: The Fall of Hyperion (1990)

A novellák + keretmese jellegű Hyperion folytatása/befejezése; ezúttal hagyományosabb, regényesebb felépítésben, de továbbra is egy John Keats mű nevét kölcsönvéve. Szépen eltüzelgetve az előzményben apránként elhintett csehovi muníciót, a zarándokok történetei, múltjuk és jelenük, a háttérben zajló hatalmi játszmák és az emberiség sorsa egyetlen elképesztően szövevényes, galaktikus méretű cselekménnyé gabalyodnak ebben a hosszú, hosszú könyvben.

Néhány vontatottabb száltól eltekintve alapvetően izgalmas olvasmány, jó néhány értékes gondolattal, ügyesen kivitelezett fordulatokkal, a ħ Planck-állandóval és megnyugtató befejezéssel. Talán két dolog nem tetszett benne: (a) a Void Which Binds "magyarázata", és (b) az egészségesnél messze több John Keats; de egyik se rontja el igazán a regényt. Azt viszont sajnos meg kell állapítanom, hogy azt a fajta vad, misztikus izgalmat, amit az első könyv olvasása okozott, a folytatás már nem tudta visszaadni / fenntartani.

Köszi Fazék a szükséges erőforrás biztosítását :) de a könyvedet nem látod még egy darabig, mert már kölcsön is adtam a helyi Hyperion-rajongói sejt egy másik tagjának. Ha jól emlékszem, megengedted :)

Quote from: kikuchiyo on 2011-08-21, 12:59:39
Quote from: Próféta on 2011-08-20, 23:59:43
Dan Simmons: Hyperion (1989)

Ez mennyire állja meg a helyét, mint önálló, önmagában is kerek történet? Mert ha csak egy hosszabb, máig befejezetlen történetfolyam első része, amiben semmi sem oldódik meg, akkor kisebb lelkesedéssel látok neki...
Most már tudok válaszolni: a második könyvvel együtt gyakorlatilag teljes a sztori. A főszereplők élete kielégítő nyugvópontra érkezett (amely - döbbenetes módon - nem is mindegyik esetben a halál). A legfontosabb rejtélyek mögé két lépéssel mélyebben belelátunk, pont ami a korábban felfoghatatlannak tűnő események valamennyivel ésszerűbb alapokra helyezéséhez kell. A szerző ugyan évekkel később még két könyvet szült az univerzumba (Endymionék), de a Fall of könyv már nem kiált úgy folytatás után, mint ahogy a Hyperion tette.

Fazék

off:
Quote from: Próféta on 2011-10-16, 02:32:13Köszi Fazék a szükséges erőforrás biztosítását :) de a könyvedet nem látod még egy darabig, mert már kölcsön is adtam a helyi Hyperion-rajongói sejt egy másik tagjának. Ha jól emlékszem, megengedted :)
egészségetekre :) még egy idő mire eljutok egyáltalán az első könyvig, illetve nagyon sok könyvet be tudok iktatni elé még, ha szükséges :)

Próféta

http://geekz.blog.hu/2011/10/21/vegjatek_nyeremenyjatek <-- lehet magyar Ender's Game-et nyerni!
Épp olvasgatom amúgy az Ender's Shadowt :)
P.S. nézegettem a csóka honlapján az "olvasónaplóját" (Uncle Orson Reviews Everything), döbbenet hogy mennyi mindennel értek egyet a filmes/könyves/animés írásaiból... miközben egy ártatlan szövegkörnyezetbe bújtatott, és így véletlenül elkapott politikai tiráda kiszólásaiból inkább mintha az jönne le, hogy mekkora egy sötét alak ez.  :confused:




Cory Doctorow: I, Robot (2005)
A novella nem csak a címét kölcsönzi Asimov robot-univerzumából, de bőségesen és nyíltan használja az 1984 elemeit éppúgy, mint a megszokott doctorowi paneleket. Utóbbi elég szembetűnő: ez a fószer már 1 regény + 1 novella terjedelemben képes ismételni magát. Mindez nem változtat azon, hogy egy akciódús, elgondolkodtató és izgalmas kis sztoriról van szó... csak az a vége van valahogy a bögyömben. Nem is azzal van baj, hogy érzelmileg nincs befejezés-szaga, hanem inkább ahogy a diadalmas-utópikus végeredmény gusztustalanul hasonlít egy bizonyos, itt a fórumon elég ismert disztópikus sci-fi [spoiler=cím, de ezzel _picit_ lelövöm a novella végét]Kaiba :)[/spoiler] kiindulási pontjára :3x3:
Minthogy Doctorow, ezért ingyenes; ezt is telefonon olvastam el.

motifator

Quote from: Próféta on 2011-10-24, 01:21:15
http://geekz.blog.hu/2011/10/21/vegjatek_nyeremenyjatek <-- lehet magyar Ender's Game-et nyerni!
Épp olvasgatom amúgy az Ender's Shadowt :)
P.S. nézegettem a csóka honlapján az "olvasónaplóját" (Uncle Orson Reviews Everything), döbbenet hogy mennyi mindennel értek egyet a filmes/könyves/animés írásaiból... miközben egy ártatlan szövegkörnyezetbe bújtatott, és így véletlenül elkapott politikai tiráda kiszólásaiból inkább mintha az jönne le, hogy mekkora egy sötét alak ez.  :confused:
Azt a mindenit, kiadják a sorozatot magyarul?
Na megvan, hogy az egyik barátomnak mit veszek karácsonyra. Nagy sci-fi fan, és már azóta áradoztam neki az Ender's Game-ről, amióta olvastam, csak a srác annyira nem vágja az angolt, hogy el tudja olvasni, a régi magyar kiadás meg antikváriumokból is elég beszerezhetetlen. Tud ő valamennyire angolul, de OSC-t még nekem is szótárazni kellett, úgy, hogy a Shadow sagát már itt Austinban fejeztem be, amikor busszal jártam dolgozni :)
Nagyon köszi a tippet  :merci:

Majd mesélj, hogy hogy tetszett az Ender's Shadow! Nekem nagyon bejött, meglepően izgalmas volt ugyanazt a sztorit újra átélni más szemszögből.
Az Ender-vonalat már végigolvastad? Én még nem, anno az Ender's Game után rögtön mentem a Shadow könyvekre, ma kezdtem pont újraolvasni az Ender's Game-et, hogy utána folytassam a Speakerrel. Amúgy pont Cowboys vs. Rams meccsre mentünk, és azt olvastam az úton Dallasba :D Nyertünk, de erről majd az offtopikban vagy valami :)
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

kikuchiyo

Quote from: Próféta on 2011-10-24, 01:21:15
Cory Doctorow: I, Robot (2005)

Nem bírtam megállni, és elolvastam.

Ugyanúgy, ahogy a szerző másik műve (Little Brother), ez is szintetikusnak hat: szinte sorról sorra lehet pipálni a kötelező utalásokat ("mindig is Óceániával álltunk háborúban", oké, ez is megvolt), néha pedig nem bír magával, és a szereplők szájából leplezetlenül előtör a Tanulság. Amikor elővezette néhány fixa ideáját (hogy a hekkerek majd az illegálisan hozzáférhető információkból kiépítik a maguk szabad infrastruktúráját), kénytelen voltam gúnyosan mosolyogni.

A mérleg másik serpenyőjében is van azért valami: vannak jópofa ötletei, a paranoid, de mégis béna, lepukkant rendőrállam hangulatfestése egész jó, legalábbis a novella elején, és tényleg
Quote from: Próféta on 2011-10-24, 01:21:15
egy akciódús, elgondolkodtató és izgalmas kis sztoriról van szó.

A végéről nekem inkább a [spoiler]Battlestar Galactica[/spoiler] jutott eszembe. A tisztesség kedvéért érdemes megemlíteni, hogy a novella időben megelőzi ezt, és azt is, amit te hoztál fel. Persze ez nem azt jelenti, hogy a végkifejlet alapötlete eredeti lenne, millióan elsütötték már előtte.
Failure is the default option

Próféta

Quote from: motifator on 2011-10-24, 08:55:43
Az Ender-vonalat már végigolvastad?
Nem. A First Meetings novelláskötetet olvastam, de az szvsz felejthető (persze legalább megmagyarázza, honnan van Ender sértődékeny fülbevalója). A Speaker for the Dead nem rossz könyv, csak jóformán nulla köze van az elsőhöz. Annyira meg nem volt jó, hogy rávegyen a folytatásra, egyelőre legalábbis.

Quote from: kikuchiyo on 2011-10-24, 13:26:18
A tisztesség kedvéért érdemes megemlíteni, hogy a novella időben megelőzi ezt, és azt is, amit te hoztál fel. Persze ez nem azt jelenti, hogy a végkifejlet alapötlete eredeti lenne, millióan elsütötték már előtte.
Ó, félreérthető voltam. Nem azon akadtam ki, hogy nem elég eredeti a konklúzió, hanem hogy sunshine boogie happiness diadalnak van eladva egy olyan helyzet, ami más szerző szerint rémes disztópia :)

kikuchiyo

Quote from: Próféta on 2011-10-25, 22:38:26
Quote from: kikuchiyo on 2011-10-24, 13:26:18
A tisztesség kedvéért érdemes megemlíteni, hogy a novella időben megelőzi ezt, és azt is, amit te hoztál fel. Persze ez nem azt jelenti, hogy a végkifejlet alapötlete eredeti lenne, millióan elsütötték már előtte.
Ó, félreérthető voltam. Nem azon akadtam ki, hogy nem elég eredeti a konklúzió, hanem hogy sunshine boogie happiness diadalnak van eladva egy olyan helyzet, ami más szerző szerint rémes disztópia :)

Én mintha némi iróniát véltem volna felfedezni abban a sunshine happy végkifejletben.
Failure is the default option

Próféta


Próféta

Quote from: motifator on 2011-10-24, 08:55:43
Majd mesélj, hogy hogy tetszett az Ender's Shadow!
Igen is meg nem is. (Mit kellene arra felelnem, hogy 'hogy tetszik'? Igen / nem sután hangzik. Valaki tanítson már meg magyarul!).

Izgalmas könyv volt, de jó pár részletet túllihegett - az író nyilván kívülről fújta már híressé lett könyvét, és mindent meg akart magyarázni. Ha az Ender's Game-ben egy bizonyos jelenetben feltámadt a szellő és ördögkóró bukdácsolt keresztül a vadnyugati város főutcáján, akkor az Ender's Shadow tartalmazni fog egy történetszálat, amely megmagyarázza, hogy miféle gondosan felépített terv és titokban végzett légkörmanipuláció révén támadt fel a szellő. Egyetlen olyan lyuk viszont tényleg volt, ami magyarázatra szorult volna az eredeti regényben: a deadline eredete, és még inkább a használati engedélyé; ezt végre megnyugtatóan sikerült tisztázni. Apropó tervek: főszereplő minden bizonnyal (Űrgolyhók-módra) olvasta az előző regényt, hogy ekkora magabiztossággal legyen képes a tettei következményeit felmérni és a környezetét a legmesszebbmenőkig kielemezni. 

A negatívumai ellenére viszont
Quote from: motifator on 2010-11-08, 13:06:22
nem gondoltam volna, hogy jórészt ugyanazokat az eseményeket más szemszögből elmesélve lehet jó könyvet írni. Azt hittem, hogy repetitív lesz és unalmas. De nem volt az, sőt.
+1


motifator

Quote from: Próféta on 2011-10-28, 00:33:07
Ha az Ender's Game-ben egy bizonyos jelenetben feltámadt a szellő és ördögkóró bukdácsolt keresztül a vadnyugati város főutcáján, akkor az Ender's Shadow tartalmazni fog egy történetszálat, amely megmagyarázza, hogy miféle gondosan felépített terv és titokban végzett légkörmanipuláció révén támadt fel a szellő.
Szerintem a legtöbb embernek bejön az ilyesmi, és OSC direkt csinálta, ahogy más szerzők is. Nekem is tetszett, még akkor is, ha félig csak parasztvakítás.
Az meg, hogy Bean milyen irreálisan okos és mindenre gondol, kb. ugyanaz a szindróma, amiben a Death Note is szenvedett. A DN-t is majdnem dobtam 2-3 rész után, hogy túlzás, hogy Light mindig mindenre előre gondol. Aztán rájöttem, hogy ha elfogadom, hogy márpedig a főszereplők valószerűtlenül, egészen mesébe illően okosak, már-már jövőbe látnak, és nem zavartatom magam tovább ezen, hanem simán csak megpróbálom élvezni a sztorit, akkor már nem is olyan nézhetetlen vagy olvashatatlan az egész.

A sok animézés megtanított arra, hogy ha a sztori vagy a karakterek tetszenek, akkor rengeteg egyéb hibát meg lehet bocsájtani :)
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Fazék

http://paidcontent.org/article/419-amazons-acquisition-of-the-book-depository-gets-official-ok/

szóval egyik kedvenc könyvrendelő helyem az amazon karmai közé került...
remélem van eszük és nem teszik tönkre, hanem inkább tanulnak az üzletpolitikájukból...

Ramiz

Quote from: Fazék on 2011-10-28, 20:39:13
http://paidcontent.org/article/419-amazons-acquisition-of-the-book-depository-gets-official-ok/

szóval egyik kedvenc könyvrendelő helyem az amazon karmai közé került...
remélem van eszük és nem teszik tönkre, hanem inkább tanulnak az üzletpolitikájukból...

Faking sit.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Darkstar

小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Zsiga

Papíralapú könyvet venni a 21. században szerintem hülyeség. Dekorációnak jó, de kényelmetlen, sok helyet foglal, sérülékeny, stb.
10 könyv árából lehet kapni egy Kindle-t.

Darkstar

Könyvet nem is veszek, csak mangát :p
Azt meg valahogy jobban szeretem papiron, még akkor is, ha a cuccok 99%át a paden olvasom. Jól néznek ki a polcon, jó időnként kézbe venni és néha jól esik a kádban dögölve olvasni, ahova semmi elektronikus cuccot nem vinnék be. :D
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Ramiz

Quote from: Zsiga on 2011-10-30, 13:35:06
Papíralapú könyvet venni a 21. században szerintem hülyeség. Dekorációnak jó, de kényelmetlen, sok helyet foglal, sérülékeny, stb.
10 könyv árából lehet kapni egy Kindle-t.
Hadd kérdezzek valamit: szeretsz olvasni? Sok könyvet olvastál? Nem támadásként kérdezem, csak érdekel. Mert biztos van, aki igazán szeret olvasni, mégis könnyű szívvel teszi félre a könyv médiumát, csak én még nem láttam ilyet. Én pedig, habár szívem szerint már lenne egy Kindle-m, de hamarosan így is veszek most már, mert kurva praktikus, imádom a könyvet, de nem csak az információ kihámozására gondolok, hanem a papír illatára, a borító nézegetésére, az oldalak megélezésére (na jó, ez amúgy rossz szokás, haveri körben én vagyok a "gyűrögető"), a könyvjelzőimre (mi mindenből csináltam már!), a lapozás érzésére, az Olvasók összekacsintásaira...

És akkor a legbűvösebb helyekről, az antikváriumokról még nem is beszéltünk...

Szóval mi, szegény, nosztalgiával fertőzött olvasók, hadd élvezzük ki a könyveket, amíg egyáltalán ki lehet. Hogy pontosabban mesélhessünk majd róla az unokáknak. :D
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fazék


Ramiz

Quote from: Fazék on 2011-11-11, 12:40:27

kivárós lustaságom most is bevált, szóval +1
:lazza:

Amúgy ugyanezt érzem a CD-kkel kapcsolatban is. Oké, hogy nyomjuk le a nagy kiadókat, akik élősködnek a zenészeken, meg szerzői kiadás, meg iTunes, meg minden. De azért egy CD-re várni, és kibontani, és megnézegetni, az mégis valami. A legutóbbi The Roots CD-re Fazival együtt jópár hónapot vártunk, és direkt nem torrenteltem le addig, és megérte! És meg fogom várni az új Tom Waits meg a most várható új The Roots CD-t is megint. (Persze még nagyobb öröm közvetlenül a zenészektől vagy nem keményen sápoló oldalról- pl cdbaby - rendelni, az igaz.)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fazék

Quote from: Ramiz on 2011-11-11, 13:37:53CD-k
ismét +1 :D

bár mostanában már kevesebb cd-t rendelek, mert nagyon meg kellett húzni a nadrágszíjat, de azért ami igazán kedvenc, azt továbbra is megvárom cd-n vmi elérhető áron :)

Ramiz

Quote from: Fazék on 2011-11-11, 14:07:40bár mostanában már kevesebb cd-t rendelek, mert nagyon meg kellett húzni a nadrágszíjat

+ azelőtt minden cd-t és játékot megrendeltél, amit láttál, mint valami rossz virtuális shopaholic... :muhahah:


Na de ne offoljunk!

ZENÉSZ KÖNYVEK

Olvassa valaki a Cartaphilus zenész életrajz sorozatát? Én Slash-t és Tom Waits-et olvastam, mindkettő kiváló. Állítólag az Ozzy-s nagyon vicces, csak nem bírom a fickót. Olvastatok belőle még? Dylan-t, James Brown-t jó volna pótolnom...
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Kvikveg

WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Zsiga

Quote from: Ramiz on 2011-11-11, 12:33:00
Hadd kérdezzek valamit: szeretsz olvasni? Sok könyvet olvastál? Nem támadásként kérdezem, csak érdekel. Mert biztos van, aki igazán szeret olvasni, mégis könnyű szívvel teszi félre a könyv médiumát, csak én még nem láttam ilyet. Én pedig, habár szívem szerint már lenne egy Kindle-m, de hamarosan így is veszek most már, mert kurva praktikus, imádom a könyvet, de nem csak az információ kihámozására gondolok, hanem a papír illatára, a borító nézegetésére, az oldalak megélezésére (na jó, ez amúgy rossz szokás, haveri körben én vagyok a "gyűrögető"), a könyvjelzőimre (mi mindenből csináltam már!), a lapozás érzésére, az Olvasók összekacsintásaira...

És akkor a legbűvösebb helyekről, az antikváriumokról még nem is beszéltünk...

Szóval mi, szegény, nosztalgiával fertőzött olvasók, hadd élvezzük ki a könyveket, amíg egyáltalán ki lehet. Hogy pontosabban mesélhessünk majd róla az unokáknak. :D
Igen, szeretek olvasni, nyilván nem dísznek vettem a Kindle-t se. Olvastam is jó sok könyvet. Nem annyit mint itt páran, de nagyságrendekkel többet a hazai átlagnál.
Nekem nem igazán hiányzik a papír mint adathordozó, mert kényelmetlen, nagy, nehéz, sok helyet foglal utazásnál, meg nem is vihetem magammal az összeset, és mi van ha pont egy olyanhoz támad kedvem ami épp nincs nálam? Vagy csak nem beszerezhető, még antikváriumban sem?
És akkor még nem is említettem az olyan "hiányosságokat" amikre az átlag papír-felhasználó nem is gondolna. Pl. papír könyvben nincs kereső. Meg beépített szótár. Meg nem tudod változtatni a betűméretet. Meg a betűtípust. Meg nem tudsz egyszerűen jegyzetet hozzáfűzni. (Lehet hogy ez csak az én egyéni betegségem, de szerintem aki könyvbe kézzel beleír az abban a bizonyos special hell-ben fog rohadni az idők végezetéig.) Stb...
Ebben mondjuk benne van az is hogy előbb volt PC-m mint hogy tudtam volna olvasni.

kikuchiyo

Quote from: Zsiga on 2011-11-11, 23:12:25
Ebben mondjuk benne van az is hogy előbb volt PC-m mint hogy tudtam volna olvasni.

Kids these days.
Failure is the default option

kada

Quote from: kikuchiyo on 2011-11-11, 23:26:11
Quote from: Zsiga on 2011-11-11, 23:12:25
Ebben mondjuk benne van az is hogy előbb volt PC-m mint hogy tudtam volna olvasni.

Kids these days.
Úgy két évvel fiatalabb nálad?  ::)
Emlékszem ahogy számtech órán először ültem Gép elé (C64), meg amikor először volt valamelyik havernak "gépe" (szülő gépén volt valami játék), aztán mintha lakcímet is válthattam volna szinte, nem egyszer kaptak a szülei telefonhívást hogy rugdossanak most már haza mert késő van. :angyali:

Próféta

Quote from: Ramiz on 2011-11-11, 13:37:53CD-k
-1 Jézusom...

Quote from: kada on 2011-11-11, 23:34:58
amikor először volt valamelyik havernak "gépe" (szülő gépén volt valami játék), aztán mintha lakcímet is válthattam volna szinte, nem egyszer kaptak a szülei telefonhívást hogy rugdossanak most már haza mert késő van. :angyali:
Ez de ismerős :)

kada

Quote from: Zsiga on 2011-11-11, 23:12:25
Quote from: Ramiz on 2011-11-11, 12:33:00
Hadd kérdezzek valamit: szeretsz olvasni? Sok könyvet olvastál? Nem támadásként kérdezem, csak érdekel. Mert biztos van, aki igazán szeret olvasni, mégis könnyű szívvel teszi félre a könyv médiumát, csak én még nem láttam ilyet. Én pedig, habár szívem szerint már lenne egy Kindle-m, de hamarosan így is veszek most már, mert kurva praktikus, imádom a könyvet, de nem csak az információ kihámozására gondolok, hanem a papír illatára, a borító nézegetésére, az oldalak megélezésére (na jó, ez amúgy rossz szokás, haveri körben én vagyok a "gyűrögető"), a könyvjelzőimre (mi mindenből csináltam már!), a lapozás érzésére, az Olvasók összekacsintásaira...
És akkor a legbűvösebb helyekről, az antikváriumokról még nem is beszéltünk...
Szóval mi, szegény, nosztalgiával fertőzött olvasók, hadd élvezzük ki a könyveket, amíg egyáltalán ki lehet. Hogy pontosabban mesélhessünk majd róla az unokáknak. :D
Igen, szeretek olvasni, nyilván nem dísznek vettem a Kindle-t se. Olvastam is jó sok könyvet. Nem annyit mint itt páran, de nagyságrendekkel többet a hazai átlagnál.
Nekem nem igazán hiányzik a papír mint adathordozó, mert kényelmetlen, nagy, nehéz, sok helyet foglal utazásnál, meg nem is vihetem magammal az összeset, és mi van ha pont egy olyanhoz támad kedvem ami épp nincs nálam? Vagy csak nem beszerezhető, még antikváriumban sem?
És akkor még nem is említettem az olyan "hiányosságokat" amikre az átlag papír-felhasználó nem is gondolna. Pl. papír könyvben nincs kereső. Meg beépített szótár. Meg nem tudod változtatni a betűméretet. Meg a betűtípust. Meg nem tudsz egyszerűen jegyzetet hozzáfűzni. (Lehet hogy ez csak az én egyéni betegségem, de szerintem aki könyvbe kézzel beleír az abban a bizonyos special hell-ben fog rohadni az idők végezetéig.) Stb...
Ebben mondjuk benne van az is hogy előbb volt PC-m mint hogy tudtam volna olvasni.
Kissé másképp nézek most erre a témára per pill mint eddig...
Felújításkor átpakoltunk a szomszédhoz, és a könyveket csak most hoztuk vissza (már ami nem az enyém, nekem már rég megvoltak az új bútorok és fel is töltöttem őket), eredmény: az utolsó pakolásban volt olyan jó 27 combközépig érő stóc könyv, per pill a nagyszobát teszik járhatatlanná, de jó hogy nincs arra dolgom ::)