Számítógépes játékok hatása az egyén fejlõdésére

Started by Itachi, 2004-08-06, 12:44:52

Previous topic - Next topic

Xipe

Quote from: FelsmukÉn úgy bírom az agyturkjászokat. Mindig találnak valami bûnbakot. Régen ez a TV volt, most meg a játékok... Bár, lehet hogy igazuk van, volt néhány GTA-hoz köthetõ haláleset az USA-ban, de egy olyan országban, ahol a macskát a mikróban szárítják... Most már kezdenek errõl leszállni, mondogatják: A játékok nem is annyira károsak, a média, meg az aggódó anyukák fújtákj föl az egészet. Nem mintha õket, a szakértõket nem kérdezték volna. Persze ha a Postalt, meg a Manhuntot nézzük, akkor érthetõ az aggodalmuk. Csak hát vannak a lelkileg érett 8 évesek, akik nem akarnak benzinnel felgyújtani mendent Postal 2 után, meg vannak az "érzelmileg kiegyensújozatlan" 21 évesek, akik GTA után nekiállnak lövöldözni autókra...

Felsmuk, le lehet szallni amerikarol.
angliaban egy gyerek kinyirt egy masik gyereket azert mert neki megvolt a Manhunt es jatszott vele.
itt nem az orszagrol van szo hanem a kiaknazhato lehetosegrol(ertsd: kapzsisag).
nem a jatekfejleszto tehet arrol, hogy az az ember aki megveszi a jatekot nem teljesen komplett vagy eppen depresszios vagy verik a szulei vagy akarmi.
jo lenne vegre hogyha minden ilyen balf*sz elne a termeszetes kivalasztodas elmeletevel es megszuntetne letezeset es hagyna minket normalis jatekosokat tovabb elvezni a jatekainkat, mert lassan minden agyon lesz cenzurazva meg babazva.

en 7 eves korom ota jatszom szamitogepen lehettem vagy 8 amikor eloszor jatszottam a DOOM es Wolfenstein jatekokkal es meg soha nem mentem lancfuresszel az iskolaba.
nem ereztem soha kesztetest ra hogy fegyvert vegyek es bemenjek az iskolaba lovoldizni(legalabbis jatek miatt).
Sot, meg meg se fordult a fejemben az, hogy kinyirok valakit mert lattam egy jatekban.
a Szuloknek jobban oda kellene figyelniuk a kolkeikre, eleg szomoru azt nezni hogy egy anya nem mer lekeverni egy pofont a gyerekenek amikor nem viselkedik rendesen(speciel, kiskolyok labdazott a Matchban, a befotteket hasznalta falnak).

na, errol ennyit.
in principio creavit Deus caelum et metal
You know the first time you get laid and you turn around and say "daddy, are you sure this is alright?".
_(๏̯͡๏)_

Marox

Quote from: FelsmukNekem ez az egész játszásos dolog nem tetszik. Miért van az, hogy ha egy osztálytársammal elkezdünk beszélni a WoW-ról (neki megvan, nekem nincs), akkor mindenki "leszámítógépbuziz"?!?! Az olyan osztálytársaim is, akik a nyálukat verik a tunningra, a mobilra, az autókra... Akkor most õk autóbuzik?  Egyébként is, ez már a XXI század, a számítógépes játékokra egy szép nagy iparág épül (erre meg egy mégnagyobb). Persze aki a mobilján játszik azt nem buzizzák le, pedig a mobil késõbb kezdett el terjedni, mint a számítgép...

Hát sajnos ez van, bele kell törõdni. :(

Bár nekem semmi bajom ezzel, mert és szeretek játszani és mellette szeretem a tuningolt autókat is, na meg jó kis új kütyüket.  :rolleyes:

Dragon

Quote from: katzAz erkölcsök lazulása a jelenlegi társadalom összeomlásához fog vezetni. Közeleg az ítélet napja, hamarosan jó nagy balhé lesz...
Ezt folyton beígérik, aztán nem lesz belõle semmi....
Egy ilyen vírus, mint az emberiség mindig talál magának módszert a túlélésre, legfeljebb mutálódik egy picit.
"And there was war in heaven.
Michael and his angels fought against the Dragon, and the Dragon fought and his angels, and prevailed not.
Neither was their place found anymore in Heaven.
And the Great Dragon was cast out, that old serpent called the devil and Satan which deceiveth the whole world,
he was cast out into the Earth and his angels were cast out with him."
[Revelations 12:7-9]

Marox

Ja és mellesleg én vagyok az élõ példa arra, hogy a számítógépes játékoknak semmi hatása nincs a gyermek fejlõdésére, mivel én már minden véres, brutális, kaszabolós, eszement játékkal játszottam ami létezik, mégsem robbantottam fel magam a fõtér közepén, mégsem kezdtem tömeggyilkolásba a suliban, mégsem ugrottam ki az ablakon azzal, hogy tudok repülni, mégsem képzeltem magam rambónak vagy terminátornak és ugrottam ki a kocsik elé azzal a tudattal, hogy meg tudom állítani, szóval az egész egy nagy hanta. (hát ez egy jó hosszú mondat lett :) ) Az egésznek az a lényege, hogy már nincs kire, mire fogni a bûncselekményeket és a "fura" eseményeket, ígyhát maradnak a játékok. :(

Moha

Hát ja. Egyfelõl lehet, hogy az arra hajlamosokat agresszívvá teszi egy játék, viszont - és itt a nagyobb baj - ezeknek az incidenseknek a kapcsán egy dolgot sosem vizsgálnak: hogy a francba szerzett fegyvert a gyerek.
Tényleg túl sokmindent akarnak a játékok számlájára írni. Szerintem inkább az a baj, hogy éles fegyvert tudnak szerezni, amivel aztán "live" videójátékot játszanak. Ahogy Damnatus is írta, az egész események, körülmények láncolatának eredménye és a játékok csak egy láncszemet képeznek.

Xipe

Moha, konnyebb fegyvert venni itthon mint munkat talalni.
You know the first time you get laid and you turn around and say "daddy, are you sure this is alright?".
_(๏̯͡๏)_

Djinn

Quote from: Xipea Szuloknek jobban oda kellene figyelniuk a kolkeikre, eleg szomoru azt nezni hogy egy anya nem mer lekeverni egy pofont a gyerekenek amikor nem viselkedik rendesen(speciel, kiskolyok labdazott a Matchban, a befotteket hasznalta falnak).
Na azért ezzel vitatkoznék. Nem a pofon a megoldás. A gyerek verése nem nevelés és nem is megoldás.  :ejj:
Egy gyerek sem dobálózik a boltban ha a szülõ normálisan nevelte!!! És ha negpofozzák, az nem lesz akadálya a következõ dobálózásnak.
Egyébként egyetértek. Csak nem a pofon hiányzik, hanem maga a "nevelés".

Moha: Egy konyhakéssel i lehet gyilkolni. Meg még sok más hétköznapi eszközzel is.
"If you want the rainbow, you gotta put up with the rain"

Xipe

Quote from: DjinnNa azért ezzel vitatkoznék. Nem a pofon a megoldás. A gyerek verése nem nevelés és nem is megoldás.  :ejj:
Egy gyerek sem dobálózik a boltban ha a szülõ normálisan nevelte!!! És ha negpofozzák, az nem lesz akadálya a következõ dobálózásnak.

Moha: Egy konyhakéssel i lehet gyilkolni. Meg még sok más hétköznapi eszközzel is.

nem ezt akartam kifejezni ezzel hogy a fenyites az a megfelelo nevelesi modszer, hanem azt, hogy kedves anyuka 20 percig mondta a gyereknek es idezem "ne csinald, hagyd abba, fejezd mar be, kerlek hagyd abba, stb."
a vegen egy ott dolgozo elvette a labdat es meg az anya volt felhaborodva.

Moha, egy ceruzaval is lehet olni.
_(๏̯͡๏)_

Marox

Hát igen. Én is gondolkodtam már azon, hogy honnan szerzik a fegyvert, de hát még mindig nem jöttem rá.

Amúgy szerintem minden a nevelésen múlik. Ha a szülõk megmutatják a gyereknek, hogy hol a határ a valóság és a játék között, akkor szerintem semmi probléma nem lenne, bár még ez is elhanyagolható, mivel nekem sem mondták a szüleim, hogy "Kisfiam, nem lehet lelõni azt a bácsit.", mégis tudom, hogy nem szabad, mivel egyértelmû. Ha a gyereket megtanítják gondolkodni, akkor a gyereknek rá kéne jönnie, hogy mi a rossz és mi a jó.

Marox

Quote from: DjinnNa azért ezzel vitatkoznék. Nem a pofon a megoldás. A gyerek verése nem nevelés és nem is megoldás.  :ejj:

Teljes mértékben egyetértek.

Xipe

Quote from: MaroxHát igen. Én is gondolkodtam már azon, hogy honnan szerzik a fegyvert, de hát még mindig nem jöttem rá.

Amúgy szerintem minden a nevelésen múlik. Ha a szülõk megmutatják a gyereknek, hogy hol a határ a valóság és a játék között, akkor szerintem semmi probléma nem lenne, bár még ez is elhanyagolható, mivel nekem sem mondták a szüleim, hogy "Kisfiam, nem lehet lelõni azt a bácsit.", mégis tudom, hogy nem szabad, mivel egyértelmû. Ha a gyereket megtanítják gondolkodni, akkor a gyereknek rá kéne jönnie, hogy mi a rossz és mi a jó.

ez szerintem nekunk egyertelmu volt, nem ertem mit kell ezen magyarazni.
_(๏̯͡๏)_

Djinn

Quote from: Xipenem ezt akartam kifejezni ezzel hogy a fenyites az a megfelelo nevelesi modszer, hanem azt, hogy kedves anyuka 20 percig mondta a gyereknek es idezem "ne csinald, hagyd abba, fejezd mar be, kerlek hagyd abba, stb."
a vegen egy ott dolgozo elvette a labdat es meg az anya volt felhaborodva.

Moha, egy ceruzaval is lehet olni.
Na azért!  ;)
Egyébként ilyen boltos esetet már én is láttam. Többnyire hisztiznek, hogy "DE NEKEM EZ AKKOR IS KELL". Hát ez engem is idegesít.  :mad:
Quote from: MaroxHa a gyereket megtanítják gondolkodni, akkor a gyereknek rá kéne jönnie, hogy mi a rossz és mi a jó.
Na ez az amit nem csinálnak. Megtanítani gondolkodni. Fõlleg önállóan gondolkodni.
Aztán meg jön a birka-szellem :ejj:

Marox

Hát tényleg igazat kell hogy adjak nektek. Tényleg lehet ölni késsel, cerúzával, sõt szerintem még egy egyszerû tûvel is, de azért kíváncsi lennék rá, hogy honnan szerzik a fegyvereket.
Na majd utánanézek, hogy honnan lehetne lõfegyvert szerezni. (persze nem szerzek, csak utánanézek)

Xipe

Quote from: MaroxHát tényleg igazat kell hogy adjak nektek. Tényleg lehet ölni késsel, cerúzával, sõt szerintem még egy egyszerû tûvel is, de azért kíváncsi lennék rá, hogy honnan szerzik a fegyvereket.
Na majd utánanézek, hogy honnan lehetne lõfegyvert szerezni. (persze nem szerzek, csak utánanézek)

akkor el se mondom.
 :)
_(๏̯͡๏)_

Marox

Quote from: Xipeez szerintem nekunk egyertelmu volt, nem ertem mit kell ezen magyarazni.

Gondoltam, csak leírtam az álláspontom.  :)

Marox

Quote from: DjinnNa azért!  ;)
Na ez az amit nem csinálnak. Megtanítani gondolkodni. Fõlleg önállóan gondolkodni.
Aztán meg jön a birka-szellem :ejj:

De miért? Ha megtanítod gondolkodni, JÓL gondolkodni, akkor semmi baj nem lehet, tudja majd mi a jó és mi a rossz, és azt is tudni fogja, hogy mi NEKI a jó és az rossz. Engem megtanítottak értelmesen gondolkodni, így higgadt és nyugodt vagyok, soha nem vagyok önfejû. (vagy csak nem tûnik fel :rolleyes: )

Djinn

Quote from: MaroxDe miért? Ha megtanítod gondolkodni, JÓL gondolkodni, akkor semmi baj nem lehet, tudja majd mi a jó és mi a rossz, és azt is tudni fogja, hogy mi NEKI a jó és az rossz. Engem megtanítottak értelmesen gondolkodni, így higgadt és nyugodt vagyok, soha nem vagyok önfejû. (vagy csak nem tûnik fel :rolleyes: )
:confused: Azt hiszem félreértesz. Én egyetértettem veled.
Szerintem manapság nem nagyon tanítják a gyerekeket gondolkodni, és önállónak lenni. És ttõl alakul ki a birkaszellem.
Ha ezt megtanítanák, akkor nem lenne annyi defektes ember. (legalábbis kevesebb lenne). És támogatom a gondolkodni tanulást!!
Így már érthetõ vagyok??? Vagy én értettem félre valamit?:confused:

Dragon

Quote from: XipeMoha, egy ceruzaval is lehet olni.
Látod? Bármivel lehet ölni.
De nem a fegyver öl, ha nem aki használja.
Ezért nem a fegyvereket kell beolvasztani.

mellékesen megjegyzem: pl. politikusok gombnyomással tudnak ölni, egy "igen" vagy egy "nem" szavazat milliók életét befolyásolja
Michael and his angels fought against the Dragon, and the Dragon fought and his angels, and prevailed not.
And the Great Dragon was cast out, that old serpent called the devil and Satan which deceiveth the whole world,

Marox

Ohh bocsánat, akkor én értettem félre valamit.  ;)  :rolleyes:

Xipe

Quote from: bpka000Látod? Bármivel lehet ölni.

mellékesen megjegyzem: pl. politikusok gombnyomással tudnak ölni, egy "igen" vagy egy "nem" szavazat milliók életét befolyásolja

en tudom hogy nem a fegyver hanem az aki kezeli a veszelyes.
_(๏̯͡๏)_

Marox

Quote from: bpka000Látod? Bármivel lehet ölni.

Hát igen, épp az imént gondolkodtam el azon, hogy hogyan lehetne ölni egy gombostûvel, és meglepõen sok módót találtam rá.

Most gondoltam bele abba, hogy maga az ember is egy fegyver, mivel a puszta kezével is meg tud ölni bárkit. :(

Moha

Quote from: DjinnEgyébként ilyen boltos esetet már én is láttam. Többnyire hisztiznek, hogy "DE NEKEM EZ AKKOR IS KELL". Hát ez engem is idegesít.  :mad:
Na ezt anyu anno úgy oldotta meg velem, hogy én ált. kinéztem magamnak 2 dolgot (apróságokat) és legtöbbször annyi volt, hogy "csak az egyiket" - és érdekes módon én nem hisztiztem ellene, pedig lehettem vagy 5 éves... szóval a nevelés a lényeg!

Btw, tényleg szinte minden tárgyat lehet fegyverként használni, de én konkrétan arra gondoltam, hogy egy-egy tv-ben is leadott eset után vajon megvizsgálják-e, hogy az illetõ mégis honnan szedte a pisztolyt...

Marox

off: Hát sajnos nekem mostmár mennem kell pihenni, mivel holnap sajnos suli, úgyhogy majd holnap (vissza)csatlakozom az eszmecseréhez. :)

Xipe

Quote from: MohaBtw, tényleg szinte minden tárgyat lehet fegyverként használni, de én konkrétan arra gondoltam, hogy egy-egy tv-ben is leadott eset után vajon megvizsgálják-e, hogy az illetõ mégis honnan szedte a pisztolyt...

egy feketepiacon vasarolt fegyvert majdnem lehetetlen lenyomozni.
vizsgalni vizsgaljak, de annyi alternativa van lofegyver vasarlasra itthon es barmely orszagban hogy elkepeszto.
sot, ha utazol 6 orat akkor meg konnyebb es olcsobb.
_(๏̯͡๏)_

Bruce

Quote from: DjinnSzerintem manapság nem nagyon tanítják a gyerekeket gondolkodni, és önállónak lenni. És ttõl alakul ki a birkaszellem.
Ha ezt megtanítanák, akkor nem lenne annyi defektes ember. (legalábbis kevesebb lenne). És támogatom a gondolkodni tanulást!!
Nem csak nem tanítják gondolkodni, a gond az, hogy mást se. Az, hogy a gyerek milyenné válhat  már egész kicsi korban eldõl, és ha nincs ott a szülõ hogy irányítsa a gyereket, akkor már el  van szúrva az egész. Gyerek leül, nézi a Rambo hármat, átkapcsol (mert már ahhoz is ért), és azt látja, hogy akit öt perce lelõttek, most vígan kaszabolja az ellent. A szülõ meg nincs ott, hogy elmagyarázza, hogy ez nem igaz... az meg már mellékes hogy miért nem (dolgoznia kell, vagy csak rájött hogy a gyerek így tök jól elvan és a Legot sem kell utána összepakolni) de nincs ott. Megtanítani gondolkodni? Hisz még TV elõl se képes elrángatni!
Ilyen alapon mondjuk könnyû a médiára fogni, csak azt felejtik el, hogy ki nem volt ott hogy kikapcsolja a TV-t...
Nekünk a szüleink elmagyaráztak mindent, és nem hagyták hogy azt csináljuk amit akarunk. Megtanítottak hogy nem lehet mindig mindent egyszerre... és igen, ha kellett kaptunk pofonokat is. Mert kell. Nem arról beszélek, hogy ütni-verni a gyereket minden kis apróságért, mert az tényleg káros, de egy jó idõben elcsattant kellõ méretû pofon igenis helyrehozza a gyereket. Pl. a dackorszakban csak azért is bele akar nyúlni a konektorba, amíg rá nem vágnak a kezére. Akkor az fog benne élni, hogy ha odanyúlok, fáj, és többé nem piszkálja. Késõbb meg már azt is megérti, hogy miért nem nyúlhat oda. Mi is megkaptuk a magunk pofonjait, és szvsz csak tanultunk belõlük. Szóval ha a gyereket a szülõk rendesen nevelik, és tényleg akkor engedik a korhatáros filmek elé, amikor már a karika szerint is nézhetik, akkor tisztábban látja a dolgokat, és nem fog késsel nekirontani az öccsének. A szülõknek ezt kell megtanítani a gyereknek: mi a jó, és mi a rossz. Mi valóság, mi nem. Gondolkodni - ezt megtanítani az iskola feladata (lenne).

And my soul from out that shadow that lies floating on the floor
Shall be lifted - nevermore!

Moha

Quote from: Xipeegy feketepiacon vasarolt fegyvert majdnem lehetetlen lenyomozni.
Hát ja. Csak eddig ilyen történeketben sosem szerepelt az, hogy "...és a fegyvert itt-és-itt vásárolta". De vajon maga veszi meg? Bár gondolom ilyen esetben a fegyverkereskedõt vajmi kevéssé érdekli, hogy a srác esetleg még csak 16...

Edit:
Quote from: BruceGondolkodni - ezt megtanítani az iskola feladata (lenne).
Csak sokszor az iskolában úgy vannak vele, hogy "a gyerek ne gondolkodjon, hanem tanuljon!" :ejj:

Djinn

Quote from: BrucePl. a dackorszakban csak azért is bele akar nyúlni a konektorba, amíg rá nem vágnak a kezére. Akkor az fog benne élni, hogy ha odanyúlok, fáj, és többé nem piszkálja. Késõbb meg már azt is megérti, hogy miért nem nyúlhat oda. Mi is megkaptuk a magunk pofonjait, és szvsz csak tanultunk belõlük. Szóval ha a gyereket a szülõk rendesen nevelik, és tényleg akkor engedik a korhatáros filmek elé, amikor már a karika szerint is nézhetik, akkor tisztábban látja a dolgokat, és nem fog késsel nekirontani az öccsének. A szülõknek ezt kell megtanítani a gyereknek: mi a jó, és mi a rossz. Mi valóság, mi nem. Gondolkodni - ezt megtanítani az iskola feladata (lenne).
Na igen, a hiszti az más. De csak végsõ esetben lehet ütni! Persze, hogy én is kaptam párat. :rolleyes:

Az iskoláról meg annyit, hogy amíg ilyen pedagógusok vannak (tisztelet  a kivételnek).... Nem is érdemes beszélni róla  :ejj:

Moha

Quote from: DjinnNa igen, a hiszti az más. De csak végsõ esetben lehet ütni! Persze, hogy én is kaptam párat. :rolleyes:
Normális családban ez így szokott lenni. Engem nagyon ritkán ütöttek meg, fõleg anyu (õ szinte soha), de akkor az tényleg jogos és szükségszerû volt (mai fejjel végig gondolva).
Nomeg anyu mindig azt mondta, hogy engem nem lehet ütni, mert olyan csontos vagyok, hogy megfájdul a keze... :p
Különben én meg a saját hülyeségeimre sokszor rá is fáztam, szóval nem kellett külön fenyítés. :rolleyes:

A fentiek kapcsán ajánlom figyelmetekbe Maksa Zoltán - Vidióta lettem c. albumát. Görbetükör a mai "TV elé tolom a gyereket és nincs vele több gond" szülõk elé és vannak benne igazságok.

Dragon

Azért nem olyan egyszerû a dolog, hogy "a régi nevelés jó volt, de mára már...." meg hogy "manapság ott a tévé..."
Ha a régi, tévé nélküli világban tökéletes lett volna a nevelés és a társadalom, akkor ma nem tartanánk itt, hogy ilyeneken kelljen gondolkodnunk, hanem természetes lenne, hogy ma is tökéletes, sõt, a tévé része lenne ennek a tökéletes nevelésnek, mert olyan dolgokat láthatnánk benne, ami mindenkit pozitívan befolyásol (kisebb vagy nagyobb mértékben) és ez lenne a helyzet a számítógépes játékokkal meg minden mással is.
A valóság az, hogy ez már az elejétõl fogva egy reménytelen vállalkozás, és régen sem volt jó (történelemkönyvet ti is olvastatok, ugye?), csupán mára épp ott tartunk, hogy erre kenjük, és épp ezek a problémáink.
Ez a "bezzeg amikor én fiatal voltam...." csak egy hülye klisé.

Tiaro

Ezzel az utóbbi kijelentéssel egyet értek:
Az ember alapvetõen aljas, kegyetlen, és agresszív. Sokan szidják a náci vezetõket pl. a II. vh-ban, de akik egymást feljelentették, akik haláltáborokban kínoztak milliókat, nõket erõszakoltak meg, és brutális kegyetlenségekre voltak képesek, egyszerû emberek voltak. És nemcsak a németek: az orosz "felszabadításra" gondolom sokan emlékeznek, sõt, az amcsik is csináltak érdekes dolgokat Japánban (nem is említve az atombombákat), sõt, a japánok táboraiban is gyakran végeztek élveboncolást a táborokban. A szerbeknél terhes nõkbõl vágták ki bajonettel a gyerekeket, a kínaiak ezer éve tökéletesítik a kínzási technikáikat, az iraki háborús bûnökrõl (mindkét oldalon) nem is kell mesélni.
Mind-mind egyszerû ember, akikbõl ezerszámra futkároznak körülöttünk: ki tudja, egy új háborúban mikre lenne képes az az emberke, aki udvariasan átadja éppen a helyét a buszon. Azt se tudom, ha az életemrõl lenne szó, ÉN mire lennék képes a túlélésért.
Az ember alapvetõen gonosz, csak az erkölcsi korlátok szorítanak keretek közé minket, amik gyakran érvényüket vesztik... Nem hiszek a szép, és jó emberi eszményben, soha nem érünk el semmilyen utópiát, az biztos. A jelek szerint a kegyetlenség a intelligencia velejárója. Ez van, ilyenek vagyunk.
Másrészt épp most beszéltek borosbocskorék arról, hogy redukálni kéne az oktatást, minek olyan hülyeség, mint biosz, kémia, meg fizika... Röhej. Ha ennyit se tanultam volna anno, el sem tudom képzelni, hogy szenvedtem volna át magam az eddigi három féléven.
Akárhány hírt olvasok, röhögnöm kell: melegek szólalnak fel a homokos pingvinek érdekében, elindult a Gyõzike-show, a magyar aktuálpolitika nevetséges demagóg parasztvakításáról nem is beszélve. Menekülni kéne innen, jóóóó messzire...  :eeek:
I walk a lonely road / The only one that I have ever known
Don't know were it goes / But it's home to me and I walk alone
I walk this empty street / On the boulevard of broken dreams
Where the city sleeps / And I'm the only one and I walk alone