Offtopic

Started by Lt. Simoan Blarke, 2006-10-23, 21:38:47

Previous topic - Next topic

Darkstar

Voltál szabin/beteg? Máshogy számolják a távolléti díjat.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

.Attila

Nem. Minden napom rendesen le van könyvelve 8 órára.

Dreamcleaver

Quote from: Darkstar on 2013-02-01, 12:00:04
És végre nincs szuperbruttó a fizukon. "Ingyen" 12k  :hopp:

Ez az egykulcsos adórendszer egy eszeveszett nagy baromság, de hát biztos jól tudják Orbánék, mint mindent...

"But there's no sense crying
over every mistake
You just keep on trying
till you run out of cake"
- GLaDOS

Darkstar

Engem nem zavar, hogy kevesebb adót fizetek, rám úgysem sok jut vissza belőle...
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

.Attila

És te mondod magad közgazdásznak? :_piszka:
Az a rakat új adó, többek között a tranzakciós adó, amit mindenki fizet, beleértve téged is, nagy mértékben az egykulcsos szja rendszer miatt lett bevezetve (a kiesést ugyanis pótolni kell).
Tehát ugyanannyit fizetünk, mint eddig, csak más felosztásban.
A nagy különbség a teherviselés arányában jelentkezik, ugyanis történt egy átcsoportosítás: az átlag felett keresők a korábbihoz képest kevesebbet fizetnek, az alatta lévők pedig többet.
Mindezt annak a reményében, hogy a pénz, ami a gazdagoknál maradt, majd befektetés (vállalkozás ~ munkahelyteremtés), ill. költekezés formájában visszakerül a gazdaságba.
A gazdagok meg beintettek és szépen megköszönve benyelték az összeget. (Ezen mondjuk nem csodálkozok, teljesen logikus lépés.)
Az eredmény az lett, hogy a gazdagok gazdagabbak lettek, de nem költekeznek többet (viszont kimentették külföldre a vagyonuk egy részét), a szegények szegényebbek lettek, emiatt pedig ők kevesebbet költenek (összességében tehát csökkent a fogyasztás, hurrá negatív GDP).
Szociálisan nem kicsit érzéketlen döntés. Más országban is kipróbálták (azt hiszem, szlovákoknál), gyorsan vissza is állították a kétkulcsos rendszert, csak nálunk folytatódik a tündérmese.

Darkstar

Közgazdasági szempontból persze, hogy nem jó, de ezeknek az extra adóknak a nagy része úgyis bejött volna, legalább az SZJA nem visz el meg többet. Szerencsére az átlagnál jóval többet keresek, így ez az átcsoportosítás jól érintett.
És azt meg továbbra is fenntartom, hogy egy beszívott idióta eszement vízióinak megvalósítását ne az én zsebemből fizessék.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

.Attila

Amit te nem fizetsz be az új rendszernek köszönhetően, azt befizetik azok, akik töredékét keresik annak, amit te keresel.
Ehhez mit szólsz? Szerinted ez jól van?

Damnatus

Egy csomó minden nincs jól, de ilyen a világ rendje, megváltoztatni nem tudod. Inkább arra törekedj, hogy a gazdagok közé kerülj be, ne a szegények közé.

Darkstar

Quote from: .Attila on 2013-02-01, 17:03:44
Amit te nem fizetsz be az új rendszernek köszönhetően, azt befizetik azok, akik töredékét keresik annak, amit te keresel.
Ehhez mit szólsz? Szerinted ez jól van?
Nem vagyok szociálisan túl érzékeny.
Egyébként meg rengeteg olyan dolgot fizetek, ami kötelező, viszont nem en kapok belőle, hanem más. Pl TB (nem is emlékszem mikor kaptam utoljára támogatott gyógyszert, talán általános iskolában, nyugdíjjárulék, amiből úgyse kapok semmit, mire odajutok (tudom, hogy miről szól a felosztó-kirívó rendszer, es azt is látom, hogy más országokban mennyivel jobban működik), etc.
Igen, drágalátos országunkban az embernek a kapitalizmus lehetőségei kellenek, de emellett elvárják a szocializmusra jellemző gondoskodást es juttatásokat. Ez így nem működik.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

.Attila

Hát akkor irány az USA és fizetheted magadnak az orvosi ellátást :)
A nyugdíjügy más téma, az tényleg nincs rendezve, a mostani kormány (oh, is that the shadow of banhammer I see there?) meg szépen visszalökte az egészet a régi rendszerbe.

Cloud

Én meg most attól parázok hogy ne csökkentsék a fizetésem. :(  Hétfőn kiderül.

Zsiga

Quote from: Darkstar on 2013-02-01, 17:13:36
Egyébként meg rengeteg olyan dolgot fizetek, ami kötelező, viszont nem en kapok belőle, hanem más. Pl TB (nem is emlékszem mikor kaptam utoljára támogatott gyógyszert, talán általános iskolában
A TB-ben a B a kulcsszó. Gondolom nem örülnél ha egyszer történne veled valami komoly baleset, aztán mire rendbejössz kapod a számlát és már el is vitt egy agyvérzés a végösszeg láttán... Szerinted mennyibe kerül egy nap egy intenzív osztályon? Nem tudom mióta dolgozol, és ezalatt mennyi TB-t fizettél, de így huszonévesen szerintem nem jönne ki belőle egy nap se.

És innentől jön a tl;dr.

De vegyünk egy konkrét példát, kb. reális összegekkel, hogy lásd milyen tételről van szó.
40 évesen kapsz egy infarktust és meghalsz. Kimegy érted dunakesziről a helyi mentő, ez kb. 30k. Elkezdik az újraélesztést, felrakják rád a félautomata defibrillátorukat (az egyszerhasználatos része ~20k, az amortizáció ~50k), meg még egyéb apróságokat (~10k). Elindul segíteni budaörsről a helikopter, 800k. Beadnak neked egy ampulla ilyen esetben használatos speciális gyógyszert, még 150k. Apróságokra még ők is eltapsolnak ~100k-t. Sikeresen visszahoznak az élők sorába, a kopter megindul veled a János Kórház leszállója felé. Oda kimegy eléd egy rohamkocsi (~60k), átvisznek a közeli Kardiológiai Klinikára, ahol is megcsinálják a sürgősségi koszorúér-tágítást, ~400k-ért. Sajnos a beavatkozás sikertelen, jöhet a bypass műtét, ~2,5M HUF. Ezután átkerülsz az intenzív osztályra, ahol lélegeztetőgépen tartanak egy hétig legalább, napi minimum ~1M-ért. Utána már csak egy relatíve egyszerű ICD-beültetés vár rád, alig egymillióért; majd még vagy két hét kardiológiai osztályos megfigyelés, kontroll, varratszedés, stb. Durván még 1M, de inkább több. És ha minden jól sikerült, megúsztad az egészet maradandó károsodás nélkül, pár hét múlva ismét 100%-osan munkaképes leszel, tovább tudod termelni az adóbevételeket állambácsinak, nem kell életed végéig rokkantnyugdíjat és támogatott gyógyszereket kapnod. Pláne nem egy új szívet, meg nem mondom hány millióért.
A végösszeg 13 millió Forint körül alakult. Számold ki mennyi TB-t fizetsz ki majd 40 éves korodig...

Darkstar

#52902
Még simán lehet, hogy többet, ha összejön az, ami tervbe van véve.  :D (Azért B+, nem akartam belegondolni, hogy 15 év múlva itt a 40...)

Egyébként természetesen ha nem lenne kötelező biztosítás, fizetnék magamnak. Igazából csak a választás lehetőségét hiányolom.
Persze, tudom, van aki nem tudná megfizetni. A TB még inkább a kissebb bajaim közé tartozik (habár nekem is volt olyan rokonom - aki szerencsére már fűbeharapott, ronda egy hárpia volt - aki régebben zsákszámra horda haza a gyógyszert, hogy úgyis ingyen van, max kidobja... Szerencsére ez már valamelyest változott), a szinte mindenen lévő extra adó és 27% áfa sokkal jobban bassza a csőrömet.

Egyébként eddig is sejtettem, hogy nem olcsó az orvosi ellátás, de ez brutális.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Kuroi Tenshi

Nalam nem a tldr jot, hanem a  :he:

Cobra

Mondjuk ezek az árak azért emészthetőbbek lennének, ha nem az állam finanszírozná a kórházakat, mentőket, hanem a biztosítók. Mondjuk akkor helikopter valószínűleg nem menne, csak nagyon indokolt esetben.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Kvikveg

Quote from: Cobra on 2013-02-02, 08:56:26
Mondjuk ezek az árak azért emészthetőbbek lennének, ha nem az állam finanszírozná a kórházakat, mentőket, hanem a biztosítók. Mondjuk akkor helikopter valószínűleg nem menne, csak nagyon indokolt esetben.
Es gondolom ugyanazok a vicces dolgok lennenek mint altalaban biztositoknal. Amig fizetsz oke, amint fejreallsz nem ohajtanak fizetni.

Kivancsi lennek pl a nemetekhez kepest mennyit fizetunk aranyositva a fizetessel illetve abszolute osszegben egeszsegugyre.
Mert pl a legimentoknek az oktatas kulfoldon ugyanannyi mint a tobbi EU tagallamnak, amde a raszant osszeg nem hinnem hogy annyi, es ugyanez gondolom vonatkoztathato minden masra.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Kvikveg

Rohadjon meg az osszes rohadt tetves koszos kandurmacska, amelyik pont az en teraszajtomat jeloli le.
Es mindig, MINDIG este, hogy szetfagyjak mikozben az egesz ajtot ablakpucoloval takaritom. Es lehetoleg ne tudjam ellenorizni, hogy budos-e meg, mert befagy az orrom.
Es dogoljon meg az osszes idiota macskatarto aki egy rohadt kimiskarolasra nem birja elvinni a kandurmacskajat.
:b+: :b+: :b+:
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Flaser

Kedves Darkstar amit írsz arról, hogy "nem használod" úgy marhaság ahogy van. Te nem... de az ország többi része igen és ebből te is hasznot húzol.

Jobb egy olyan országban élni, ahol az emberek egészségesek, ahol a munkavállalók nincsenek teljesen a munkáltatóknak kiszolgáltatva, ahol megvalósulnak olyan, gyakran hosszútávú, infrastrukturális és egyéb beruházások, amik a tisztán profitalapú cégvezetés sose kivitelezne mert (jogosan) túl kockázatosnak tartanának, ahol törvényekkel szabályozzák a piaci szereplők viselt dolgait így azok nem alakíthatnak ki mono- vagy oligopoliumokat, monopszóniát, ahol a magántulajdonodat, testi és szellemi épségedet a karhatalom ereje garantálja.

Mindez pénzbe kerül, mely teher viselését valamely módon el kell ossza a társadalom. Az a nézet, hogy csak "forintosítva" azt nézed, hogy mennyit kapsz vissza, s mindössze a befizetés/juttatás így "forintosított" hányadát figyeled épp ezért balgaság... óhatatlanul túl sok mindent fogsz kihagyni az egyenletből, mert annyira magától értendőnek veszed az államiság vívmányait.

Nap nap után, percről-percre hasznot húzol a fenn felsorolt intézményekből, s nem csak azért mert élhetőbbé teszik az országot (hogy történetesen a miénk miért nem az, akkor gondolj arra, hogy a fenti célokat mennyire tudjuk megvalósítani), hanem azért is, mert saját hozzáadott értéked csak ennek a rendszernek a keretein belül létezik, a többi ember munkájának, keresletének, erőfeszítésének folyományaként.

Úgyhogy tedd le az Atlasz Shrugged-ot, a self-made man mítosza tényleg csak annyi: mítosz. Mese, amivel a gazdag ember elhitetheti magával, hogy sikerének tényleg csak ő volt a kovácsa és elaltathatja a lelkiismeretfudalását, hogy ne érezzen felelősséget, járandóságot a szegényebbek, kiszolgáltatottabbak felé akik sikerét ténylegesen lehetővé tették.
"Logically sound? How laughable. The only thing that people use logic for is to see what they want to see and disregard what they do not."

Darkstar

#52908
Quote from: Flaser on 2013-02-02, 23:46:18
Jobb egy olyan országban élni, ahol az emberek egészségesek, ahol a munkavállalók nincsenek teljesen a munkáltatóknak kiszolgáltatva, ahol megvalósulnak olyan, gyakran hosszútávú, infrastrukturális és egyéb beruházások, amik a tisztán profitalapú cégvezetés sose kivitelezne mert (jogosan) túl kockázatosnak tartanának, ahol törvényekkel szabályozzák a piaci szereplők viselt dolgait így azok nem alakíthatnak ki mono- vagy oligopoliumokat, monopszóniát, ahol a magántulajdonodat, testi és szellemi épségedet a karhatalom ereje garantálja.
Egyetértek, ezért nem akarok hosszú távon itt élni.  ;)

[spoiler=1st world problem]Az utolsó mondatra pl: épp ma loptak el késes fenyegetőzők két nagyértékű laptopot abból az xms-ből, ahova a jövő héten én is megyek egy nem kétfilléres gépért. Egy hónapon belül ez volt a NEGYEDIK eset. Nagyon remélem, hogy akkor épp nem lesznek ott hasonló elemek, de ezek után bennem van a tüske. És igen, kurvára nem tetszik, hogy ha az ember nagyobb értékű telefont/bármit használ, akkor azt bizonyos helyeken (és ezek között akad nagyobb forgalmú, központi hely, amit kerülni sem nagyon lehet), jobban teszi, ha rejtegeti.[/spoiler]
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

.Attila

Minél nagyobb a szegénység, annál több a lopás.
Az egykulcsos szja ezen még lendített is egyet.

Darkstar

#52910
Meg az elégtelen romaintegráció, a nem elég hatékony rendőrségi fellépés hasonló ügyekben, az általános pénzügyi kultúra hiánya az országban és még napokig sorolhatnánk.
De a lényeg: NEM én vagyok ezek egyikéért sem a felelős (a felelőst itt most olyan értelemben használva, hogy ez a munkája), az elvárás viszont adott. Valakinek ez lenne a feladata. Ha nem alkalmas rá, tegyenek mást a helyére. És ahogy már korábban elmondtam, nem zavarna, ha kicsivel többet kéne fizetni, de az autó nem hullana szét az arasznyi mély kátyúkban, nem lenne hazárdjáték az M3 vonalán utazni, jobb lenne a közbiztonság, stb. Ami a XXI. századi EU-ban elvárható lenne. Az meg, hogy örülök, hogy kevesebbet kell fizetni? Ki nem.
Igazából Zsiga az egyetlen, akiről tudom, hogy rendszeresen végez a köz érdekében munkát, szerintem rajta kívül itt ezt nem nagyon csinálja senki (én sem). Tehát ilyen szempontból könnyen lehet a gép elől sajnálni szegény, szerencsétlen sorsú embereket. De az önmagában elég üres.

Arról meg nem is beszélve, hogy egykulcsos adó mellett akinek kétszeres a fizetése, az kétszerannyival járul hozzá. Hogy így is több marad a zsebében? Welcome to capitalism, enjoy your stay.

Más:
http://www.figyelo.hu/cikkek/384104_hatezerert_kell_bejelenteni_a_konyhakertet__tiltakozik_a_mosz
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Flaser

Quote from: Darkstar on 2013-02-03, 00:40:31
Meg az elégtelen romaintegráció, a nem elég hatékony rendőrségi fellépés hasonló ügyekben, az általános pénzügyi kultúra hiánya az országban és még napokig sorolhatnánk.
De a lényeg: NEM én vagyok ezek egyikéért sem a felelős (a felelőst itt most olyan értelemben használva, hogy ez a munkája), az elvárás viszont adott. Valakinek ez lenne a feladata. Ha nem alkalmas rá, tegyenek mást a helyére. És ahogy már korábban elmondtam, nem zavarna, ha kicsivel többet kéne fizetni, de az autó nem hullana szét az arasznyi mély kátyúkban, nem lenne hazárdjáték az M3 vonalán utazni, jobb lenne a közbiztonság, stb. Ami a XXI. századi EU-ban elvárható lenne. Az meg, hogy örülök, hogy kevesebbet kell fizetni? Ki nem.
Igazából Zsiga az egyetlen, akiről tudom, hogy rendszeresen végez a köz érdekében munkát, szerintem rajta kívül itt ezt nem nagyon csinálja senki (én sem). Tehát ilyen szempontból könnyen lehet a gép elől sajnálni szegény, szerencsétlen sorsú embereket. De az önmagában elég üres.

Arról meg nem is beszélve, hogy egykulcsos adó mellett akinek kétszeres a fizetése, az kétszerannyival járul hozzá. Hogy így is több marad a zsebében? Welcome to capitalism, enjoy your stay.

Más:
http://www.figyelo.hu/cikkek/384104_hatezerert_kell_bejelenteni_a_konyhakertet__tiltakozik_a_mosz

Aki kétszer annyit keres, az gyakran nem kétszer, hanem sokszor annyira húz hasznot az állami vívmányokból, s ezért igazságos a progresszív adózás.

Ha tőkés vagy, az infrastruktúra, a képzett munkaerő többet ad neked, mert ezek teszik lehetővé, hogy a vállalkozásodnak (vagy a vállalkozásnak amiben részvényed van) akkora profitja legyen... hisz ez mind olyan erőforrás ami relatíve "ingyen" van, az állam nélkül mindez csak komoly kiadással lenne elérhető.

További óriási tévedés, ha azt hiszed, hogy valakinek a fizetése abszolút arányos lenne az általa megtermelt javakkal... ez neoklasszikus piaci fundamentalizmus amely semmibe veszi az elmúlt 50 év közgazdaságtani eredményeit. Ebben sajnos nem vagy egyedül, a döntéshozók jó része és az akadémia osztja a nézetedet, még ha erre semmilyen valós okuk se kéne legyen.

A keresleti-kínálati modell szép és jó, de már Ricardo is felhívta rá a figyelmet, hogy csak az: modell. A valóságban rengeteg minden befolyásolja az árakat és a modell számos alapfelvetéséről nyilvánvalóan tudjuk (racionális szereplők, információ korlátlan rendelkezésre állása, mindenkori haszonmaximalizálás, stb.), hogy hamisak vagy legalábbis csak nagyon korlátos körülmények közt állnak fenn.

Persze van összefüggés valakinek a fizetése és az általa termelt javak közt.. de nem lineáris vagy szükségszerűen szoros. Pl. magyarázd meg, hogy az elmúlt 20 év amerikai autóipari CEO-i mivel érdemelték mi az a sok ezerszeres többletfizetést (az egyszerű alkalmazottakhoz képest) a katasztrofális szereplésük mellett? Wall Street? Menedzsment úgy uszkve? (Dilbert effektus, stb.)

Nem azt mondom, hogy az orvos, a mérnök, a hivatalnok, a jogász vagy úgy uszkve a szellemi, alkotó munka ne lenne nyilvánvalóan értékesebb de a fizetés és az hozzáadott érték közé egyenlőséget tenni badarságnak tartom.

PS.: A GDP és a tényleges jólét kérdése meg külön megérne egy vitát... pl. az Exon Valdeznek hála jelentősen nőtt Alaszka GDP-je a katasztrófa idején.
"Logically sound? How laughable. The only thing that people use logic for is to see what they want to see and disregard what they do not."

Darkstar

QuoteAki kétszer annyit keres, az gyakran nem kétszer, hanem sokszor annyira húz hasznot az állami vívmányokból

Nem értem a logikát, de mindegy is.

Az egész ár/érték arányt baromira le lehet egyszerűsíteni. Minden (egy termék, egy munka, bármi) annyit ér, amennyit "törvényes" (és ha nagyon ide akarjuk erőltetni, erkölcsös) keretek közt adnak érte. Amúgy nem emlékszem, hogy egyenlőségjelet tettem volna a megtermelt érték és a fizetés közé. Jó kis strawman.

A CEO-k és általában a C-k fizetése gyakrabban valóban elég magas. Ezért cserébe gyakran 24/7 állnak rendelkezésre, ott és ahol kellenek (ezt konkrétan látom a cégnél). Továbbá a döntéseiken gyakran dollár/euromilliárdok (és levetítve akár munkahelyek százai) múlnak, ami nem kis felelősség, a legtöbb ember nem is alkalmas ilyen jellegű döntések meghozására. Magas a fizetésük? Igen. Sajnálom tőlük? Nem.
Ellenben viszont lehet megnézni, hogy például a drágalátos "honatyák" mennyit tesznek zsebre mindennel együtt, amiért jobb esetben párszor felszólalnak és vezényszóra szavaznak. És mindennek fényében különösen szomorú, hogy a tűzoltók/mentők/orvosok/tanárok mennyit keresnek.

Lényeg a lényeg: lehet dobálózni elvekkel és fogalmakkal, a dolgok jelenleg nem haladnak jó irányba, és erre nem az a magoldás, hogy mégjobban lehúzzuk az embereket / cégeket.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Dreamcleaver

#52913
Azért bevallom, kicsit felkacagtam a monitor előtt mikor azt olvastam, hogy a legnagyobb gondod az, hogy félsz kimenni az utcára, mert túl értékes a mobilod.  :haha:

Flaser: Megkérdezhetem mi a végzettséged? Úgy tudtam, hogy valami informatikus féle vagy, de időről időre elkápráztatsz minket a társadalom-politikailag öntudatos, átagnál jóval szélesebb betekintést sugalló monsta posztjaiddal.

"But there's no sense crying
over every mistake
You just keep on trying
till you run out of cake"
- GLaDOS

Darkstar

Egy szóval sem mondtam, hogy félek kimenni, csak azt, hogy azért a nyugati aluljáróban pl nem szeretem elővenni.  :D
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Fazék

rohadt bmw-ben ha nem kapcsolom be az üléslégkondit, akkor beleizzadok a bőrülésbe

Cobra

Ventillátor helyett használtak volna rendes bőrt :)
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Darkstar

Quote from: Fazék on 2013-02-03, 16:30:49
rohadt bmw-ben ha nem kapcsolom be az üléslégkondit, akkor beleizzadok a bőrülésbe
Olcsó húsnak...  :P
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Fazék

még így is megérte a krokodilbőr ülés. csak valamit még kezdenem kéne a gyémántfejes váltókarral, mert a bébifókabőrből készült kesztyűmet nagyon összekarcolja, naponta kell újat vennem :(

Darkstar

Nekem megoldódott a probléma, amikor kicsit más csiszolásúra cseréltem a gyémántot. Nem könnyű megtalálni az ideálisat, próbálkozz.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん