Offtopic

Started by Lt. Simoan Blarke, 2006-10-23, 21:38:47

Previous topic - Next topic

.Attila

Jó, olyan van is, tény. Prioritások ugyebár.
Mondjuk ha többségében ilyen melód van, akkor le lehet vonni a következtetést: szarul vannak megszervezve ott a dolgok, különben nem lenne ennyi "most azonnal" melód. De ez jellemző egyébként. Mondjuk nem tudom, külföldön hogyan megy, de itthon borzasztóan szar a menedzsment réteg, inkompetens, önimádó, kiskirály kis- és középvezetőkkel vagyunk tele.

Selmo

Igen a folyamatábra jó dolog volt 50 évvel ezelőtt a lyukkártyák idején, amikor még átláthatóak voltak a programok. Viszont minden fontosabb dolgot szépen oda kell biggyeszteni megjegyzésben, hogy később is érteni lehessen vagy más is lássa, hogy mi miért. Legyen szó programozásról vagy weblapról.

A tökéletesség unalmas.

Nakedape

Quote from: Ramiz on 2011-05-25, 13:36:23
Quote from: Nakedape on 2011-05-25, 13:10:01
nem az elmélet sok hanem gyakorlat kevés tippre inkább csak nem?

Nem tudom, az olyan elméleti és elég speciális tárgyak, amire nem épül gyakorlat, és csak akkor kéne igazán használnunk, ha villamosmérnöki diplomával mégis inkább programozó matematikusnak vagy atomfizikusnak mennénk el, igazán kikerülhetnének a mi kötelezően teljesítendő tárgyaink közül.

Quote from: Nakedape on 2011-05-25, 13:26:17
amúgy igen hasznos lehet, én simán nem használtam így a programjaimat evolúciós algoritmussal szoktam alakítani beleírok valamit (mutálok), azt nézem mi jön ki. a szelekció tudatos

Wat? Ez hogy megy, tudsz róla még írni? És please használj több vesszőt meg pontot! :D
jahh, van aki rendesen is csinálja így, meg iparban is, pl repülőgépszárny forma tesztelések, ha túl nehéz lehetetlen kiszámolni, változtatnak, mérnek, jobbat megtartják, azt random változtatják.
én esetemben ez csak az, hogy néha azt se tudom pontosan mit változtatok  és reménykedek...
csak neked: ...,,..,,
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

Moha

Darkstar

Én is pont ezért hagytam ott az IK-t. Túl sok volt az érdektelen elméleti rész, főleg matek fronton. Mintha mindenkből kriptográfust vagy isten tudja, mit akartak volna nevelni. Amíg valamennyire kapcsolódott a programozáshoz (a már itt emlegetett tervezési, folyamatmodellezési rész) addig birtam, de analízis 3-nál azt mondtam, hogy kapják be. És gondolom nem véletlen, hogy itt a fórumon is van nem egy ember, aki otthagyta a picsába. :D

A Corvinuson hálistennek valamennyire egyensúlyban van az elmélet a gyakorlattal (habár az skm miatt kicsit több az elmélet, mint alapon). Mondjuk optimumra nem jártam be, mert a szemeszter második felében az utolsó órát leszámítva nem volt más csak tétel/állítás és bizonyítás...
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

motifator

Quote from: Selmo on 2011-05-25, 13:49:18
Igen a folyamatábra jó dolog volt 50 évvel ezelőtt a lyukkártyák idején, amikor még átláthatóak voltak a programok. Viszont minden fontosabb dolgot szépen oda kell biggyeszteni megjegyzésben, hogy később is érteni lehessen vagy más is lássa, hogy mi miért. Legyen szó programozásról vagy weblapról.
A folyamatábra talán, de a feladatok itt UML modellezésről szólnak, ami viszont 90-es évek óta van csak. Én magam nem igazán értek az UML-hez, Rendszerfejlesztés Technológiája órán elvileg tanultuk, gyakorlatilag előadásra nem jártam, laboron meg többnyire webcomicokat olvastam.
Amúgy most már kicsit bánom, hogy akkor nem figyeltem oda. Persze leülhetnék most is megtanulni, de felnőttként már olyan nehezen veszi rá magát az ember az ilyesmire. Főleg azért, mert az UML nem elsősorban arról szól, hogy akkor most rajzolgatunk. Az UML csak egy egységes eszköz, egy szabványosított forma, csak egy közös nyelv, amit elvileg mindenki ért, aki megtanulta. A lényeg itt az objektum-orientált tervezés, ami egy brutális témakör.
Kb. 7 éve keresem a kenyerem programozással, kb. 4 éve szinte csak objektum-orientált technológiákkal foglalkozom, manapság már csak JavaEE. Most az új pozíciómban, amit január óta csinálok, az a feladatom, hogy egy elég nagy API-t tartsak karban és fejlesszek. Idén két fő verziót is tervezünk kiadni, az első főleg kisebb javításokról szól majd, meg kis refaktorálás, de igyekszünk figyelni a kompatibilitásra. A második fő verziónál viszont nagy újratervezések lesznek, és ott törni fog a visszafelé kompatibilitás is keményen. Még nem kezdtem el dolgozni rajta, de a tervezgetés már megy, és igen hamar rá kellett jönnöm, hogy az objektum-orientált tervezés, és főleg az API tervezés nagyon kemény tudomány, és abszolút nem vagyok magabiztos a témában. Már találtam 1-2 könyvet, amit minél hamarabb el kéne olvasni, de félek, hogy ezt nem igazán lehet könyvből megtanulni. Amúgy szerintem egyetemen se, ezt csak és kizárólag úgy lehet jól megtanulni, ha van lehetőséged gyakorlatban használni egy olyan csapatban dolgozva, ahol van 1-2 nagyon okos ember, akiktől tanulhatsz, tanácsot kérhetsz, akik kijavítanak, ha hibázol. És még így is kell hozzá néhány év.

Szal vannak olyan munkák, ahol ez a sok elméleti baromság igenis nagyon kell. Ha csak a szomszéd festékboltnak kell honlapot csinálni, akkor nem biztos, de egy Fortune 500 vállalatnál már jól jöhet. Amúgy nem mondom, hogy egy nagy multinál mindenki akkora nagy szakember, hajaj, tudnék mesélni! A multik sokkal inkább a mennyiségre mennek, mint a minőségre. De lebecsülni se akarom a festékboltnak honlapot csinálókat, évekig csináltam én is, jó munka az is a maga módján.

De komplex problémáknál, nagy programoknál nagyon fontos a tervezés. És ha több ember tervez egy rendszert, akkor nekik valahogy kommunikálniuk kell egymással, szükség van egy egyszerű, tömör és félreérthetetlen nyelvre, és ez az UML. Hogy van-e értelme egyetemen tanítani? Szerintem BSc-n nem igazán, bár nekünk tanították. BSc-n gyakorlati, praktikus dolgokat kéne tanítani, iparos programozást. Modern adatszerkezeteket, egyszerű design patterneket, normális HTTP alapokat, meg olyan hasznos dolgokat, mint mondjuk hogy hogyan kell hatékonyan debugolni. MSc-n rendszertervezés jellegű szakirányon mindenképp jöhet az UML, csak más kérdés, hogy IT-n a kutya se csinál MSc-t, mert rohadt nagy a kereslet az iparos programozóra a munkaerőpiacon, most többet ér az önéletrajzban 2 év szakmai tapasztalat egy viszonylag normális helyen, mint a 2 év mesterképzés.

Az, hogy a matek infószakon utálatos, szar dolog, na azzal mélységesen egyetértek! :)
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

kikuchiyo

Failure is the default option

Member

A programozást nem lehet megtiltani a fórumon, mint témát? ^^"

Zsiga

Quote from: Member on 2011-05-25, 17:24:04
Programozásból sose voltak akkora flamewarok mint a többi tiltott témából. Majd ha lesz, lehet betiltjuk, addig nem valószínű.
Ja és persze az obligatory kép majdnem lemaradt:

Nakedape

de, ha be lesz tiltva a politika, meg a programok, akkor - szor - az + lévén politikai programokat már lehet terjeszteni?

Xzone

Quote from: motifator on 2011-05-25, 16:21:40
[spoiler]
Quote from: Selmo on 2011-05-25, 13:49:18
A folyamatábra talán, de a feladatok itt UML modellezésről szólnak, ami viszont 90-es évek óta van csak. Én magam nem igazán értek az UML-hez, Rendszerfejlesztés Technológiája órán elvileg tanultuk, gyakorlatilag előadásra nem jártam, laboron meg többnyire webcomicokat olvastam.
Amúgy most már kicsit bánom, hogy akkor nem figyeltem oda. Persze leülhetnék most is megtanulni, de felnőttként már olyan nehezen veszi rá magát az ember az ilyesmire. Főleg azért, mert az UML nem elsősorban arról szól, hogy akkor most rajzolgatunk. Az UML csak egy egységes eszköz, egy szabványosított forma, csak egy közös nyelv, amit elvileg mindenki ért, aki megtanulta. A lényeg itt az objektum-orientált tervezés, ami egy brutális témakör.
Kb. 7 éve keresem a kenyerem programozással, kb. 4 éve szinte csak objektum-orientált technológiákkal foglalkozom, manapság már csak JavaEE. Most az új pozíciómban, amit január óta csinálok, az a feladatom, hogy egy elég nagy API-t tartsak karban és fejlesszek. Idén két fő verziót is tervezünk kiadni, az első főleg kisebb javításokról szól majd, meg kis refaktorálás, de igyekszünk figyelni a kompatibilitásra. A második fő verziónál viszont nagy újratervezések lesznek, és ott törni fog a visszafelé kompatibilitás is keményen. Még nem kezdtem el dolgozni rajta, de a tervezgetés már megy, és igen hamar rá kellett jönnöm, hogy az objektum-orientált tervezés, és főleg az API tervezés nagyon kemény tudomány, és abszolút nem vagyok magabiztos a témában. Már találtam 1-2 könyvet, amit minél hamarabb el kéne olvasni, de félek, hogy ezt nem igazán lehet könyvből megtanulni. Amúgy szerintem egyetemen se, ezt csak és kizárólag úgy lehet jól megtanulni, ha van lehetőséged gyakorlatban használni egy olyan csapatban dolgozva, ahol van 1-2 nagyon okos ember, akiktől tanulhatsz, tanácsot kérhetsz, akik kijavítanak, ha hibázol. És még így is kell hozzá néhány év.

Szal vannak olyan munkák, ahol ez a sok elméleti baromság igenis nagyon kell. Ha csak a szomszéd festékboltnak kell honlapot csinálni, akkor nem biztos, de egy Fortune 500 vállalatnál már jól jöhet. Amúgy nem mondom, hogy egy nagy multinál mindenki akkora nagy szakember, hajaj, tudnék mesélni! A multik sokkal inkább a mennyiségre mennek, mint a minőségre. De lebecsülni se akarom a festékboltnak honlapot csinálókat, évekig csináltam én is, jó munka az is a maga módján.

De komplex problémáknál, nagy programoknál nagyon fontos a tervezés. És ha több ember tervez egy rendszert, akkor nekik valahogy kommunikálniuk kell egymással, szükség van egy egyszerű, tömör és félreérthetetlen nyelvre, és ez az UML. Hogy van-e értelme egyetemen tanítani? Szerintem BSc-n nem igazán, bár nekünk tanították. BSc-n gyakorlati, praktikus dolgokat kéne tanítani, iparos programozást. Modern adatszerkezeteket, egyszerű design patterneket, normális HTTP alapokat, meg olyan hasznos dolgokat, mint mondjuk hogy hogyan kell hatékonyan debugolni. MSc-n rendszertervezés jellegű szakirányon mindenképp jöhet az UML, csak más kérdés, hogy IT-n a kutya se csinál MSc-t, mert rohadt nagy a kereslet az iparos programozóra a munkaerőpiacon, most többet ér az önéletrajzban 2 év szakmai tapasztalat egy viszonylag normális helyen, mint a 2 év mesterképzés.

Az, hogy a matek infószakon utálatos, szar dolog, na azzal mélységesen egyetértek! :)[/spoiler]

:hai:

Member

Quote from: Zsiga on 2011-05-25, 17:48:41
Programozásból sose voltak akkora flamewarok mint a többi tiltott témából. Majd ha lesz, lehet betiltjuk, addig nem valószínű.

Rétegtéma és nem is szükséges velejárója a fórumprofilnak, ellenben zavaróan hathat a hús-vér világ konzervatív híveire. ::)

EDIT: Mellesleg van 1 saját topicja és két hardware/software topic, mit offoltok? :_off: ;)

Nakedape

Quote from: Member on 2011-05-25, 17:56:41
Quote from: Zsiga on 2011-05-25, 17:48:41
(pic)
Rétegtéma és nem is szükséges velejárója a fórumprofilnak, ellenben zavaróan hathat a hús-vér világ konzervatív híveire. ::)

EDIT: Mellesleg van 1 saját topicja és két hardware/software topic, mit offoltok? :_off: ;)

sorry, but not good enough

Darkstar

Ki lepődött meg? :D
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Kvikveg

Quote from: .Attila on 2011-05-25, 13:00:25
A folyamatábráknak az lenne a lényege, hogy átlásd, mit is akarsz csinálni majd.
Bár kevés tapasztalatom van a dologról, de amikor egyből írják a kódot, akkor könnyen lehet katyvaszt gyártani, az meg minden lesz, csak nem optimális.
...
+1 En a kutyas honlapon tapasztaltam. :)
Most kene atirnom egy jobb formaba uj laphoz, de hanyok tole.
Egy kutyahoz annyi adat van, hogy mar kiutesem van tole. meg forditanivalo szoveg is, brrr.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Én

Váó, még sosem éreztem ennyire tisztán vizsga előtt, hogy csúfos égés lesz... egészen újszerű érzés. Az sem segít, hogy az eddig vizsgázott arcok mind azt mondták, h nézi a csóka volt e az ember előadáson, velem pedig max akkor találkozhatott az öreg amikor egyszer másnaposan köszönés helyett jó alaposan képenbámultam :P

Makos

Ha már itt tartunk....tegnap este untam magam....és nem tudtam elaludni....szerdai Java vizsga után meg aktuális:
import java.util.Random;
public class Felkelni {
public static void main( String[] args) {
Random nekemnyolc = new Random();
int getup=nekemnyolc.nextInt(6)+8;
System.out.println("felkelek: "+getup+" orakor" );
}
}

Kvikveg

Napi rant: meg mindig gyulolok cv-t irni.
Talaltam egy tokjo ceget monsteren, erre hol vannak? Vancouverben. De komolyan gondolkodom a koltozesen... ezert megerne.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Darkstar

Hányszor írsz CV-t?
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Ramiz

Quote from: Darkstar on 2011-05-27, 19:28:36
Hányszor írsz CV-t?
Mármint naponta hányszor?
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Próféta

Hányszor írsz CV-t?
Tényleg kicsit sokat, de van abban igazság, hogy különböző cégek kedvéért egy kicsit mást érdemes beszorítani abba az egy oldalba.

Darkstar

Kurva madarak, megint korán kezdenek zajongni, pedig messze még a reggel.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Kvikveg

Quote from: Próféta on 2011-05-27, 22:01:44
Hányszor írsz CV-t?
Tényleg kicsit sokat, de van abban igazság, hogy különböző cégek kedvéért egy kicsit mást érdemes beszorítani abba az egy oldalba.
Hat... inkabb az eddigire kommenteztek a munkaugyisek, de egyszeruen keptelen vagyok a nyaladzos stilusra atirni a cvmet meg a cover lettereket. En informacioatadasra hasznalom az angol nyelvet, nem nyaladzasra.

Ramiz

Amúgy nekem egy all-inclusive CV-m van, amiből másfél perc törölgetéssel bármelyik cégnek elő tudom állítani a szerintem optimálisat. Aztán meg úgysem olvassák el. :D
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

SaiyaGin

Quote from: Darkstar on 2011-05-28, 04:37:07
Kurva madarak, megint korán kezdenek zajongni, pedig messze még a reggel.

:tezsvir:

kikuchiyo

Ha egyszer lesz szobrom, tuti az lesz a talpazatára írva, hogy
"EZEN A HÉTVÉGÉN SEM CSINÁLTAM SEMMI ÉRTELMESET  :zomg:"
Failure is the default option

Fazék

én levágtam a körmeimet.
és befejeztem a Modern Family első évadát is.
továbbá egy rakás 720p+ HD filmnél átalakítottam a dts hangsávot ac3-má, hogy a tv-m le tudja játszani.
ezek ugye számítanak?

Cloud

Quote from: Fazék on 2011-05-29, 22:56:19
én levágtam a körmeimet.

Wow, micsoda infó... :D