Offtopic

Started by Lt. Simoan Blarke, 2006-10-23, 21:38:47

Previous topic - Next topic

Nakedape

Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

Én

kikuchiyo

Sajnálattal kell megállapítanom, hogy tényleg nem az. :(

I won't be in my bunk.
Failure is the default option

Nakedape

Quote from: kikuchiyo on 2011-05-31, 23:56:04
Sajnálattal kell megállapítanom, hogy tényleg nem az. :(

I won't be in my bunk.

cchhh..

.Attila

Quote from: Én on 2011-05-31, 23:22:43
Quote from: Nakedape on 2011-05-31, 23:08:30
küldeném Kikunak
Csak szerintem nem jó csaj? :S

Na legalább ennyivel több esélyem van.

[spoiler][/spoiler]

Nakedape

Kraivan

Quote from: Member on 2011-05-31, 20:10:18
Quote from: Cloud on 2011-05-31, 20:06:55
Az élettársának a halála után övé lett egy hatalmas családi ház...
Amit fenn kell tartani, és ez mellett enni is kellene. A gyerek pedig életkorával exponenciálisan drágul, kivéve a továbbiak, mert azok hordhatják az előző gönceit. Irányítsd őket Kraivan-hoz, ad majd életvezetési tanácsot. :D

Amúgy de idegesítő a kan kutya, amikor b@szhatnék tör rá és a szukának csak az illata van a levegőben.
http://healthy.blog.hu/2009/03/19/mennyibe_kerul_egy_gyerek
google első normális találat.

Amúgy ha itt vagyunk, ez lehet h csupán általam "generációs idegenedés"-nek nevezett probléma, de mondjuk, nekem, barátnőmnek, illetve elmondhatom h a mi generációnknak majdhogynem lövése sincs az efféle csúszó- hálapénz dolgoknak.

Mindig láttam h bármiféle orvosi esetben a nagynénikém és a rokonság összedobja a pénzt az orvosnak a jobb ellátásért.
Nekem pl lövésem nincs az efféle "fekete-protokollról", h mit és mennyit illik (akárhogy is nézzük) illegálisan adni.

Ugyanez a helyzet a segélyekkel is.
Bár életkörülmények miatt mondhatom elég otthonosan mozgok ügyintézésben és banki ügyletekben (semmiképp sem tanácsadó, de azokba hibákba amibe belekerültem nem kívánom senkinek) ellenben ha "koldulásról" segélyről van szó, szintén tehetetlen vagyok, miközben anyósjelölt, ismerősök szülei egész feltérképezett stratégiával állnak elő.

Mondjuk valahol azt mondom h belém a becsület is belém lett nevelve (vagy egyszerűen kifejlett bennem) így valamiért én nem érzem azt h "nekem márpedig mindenképpen jár a segély" amiért be kell látni, h a felső generációink igencsak megtettek pár manipulációt, miközben én belenyugszok pl abba, h segély akkor jár, ha 3 együttélőből 2 eltartott statisztikailag.

Hálapénzre visszatérve:
Bár végignéztem amit ősök tettek, én valamiért undorodtam mindigis az egésztől, és már kiskoromban a doki távollétében szóvá tettem, amiért meg is kaptam a magamét. (hogy lehetek ilyen?! mi kifizetjük ezt a pénzt h jó ellátást kapjon) Az én érvem meg az volt h a hálapénz akkor járjon ha jobban lett az illető, ezért hála. (született pesszimista vagyok nah... :D Ne kapjon már előre pénzt azért ha meghal anyám a műtőasztalon)

Meg mivel hálálkodjon az ember manapság?
A hálapénzről a dohányzási protokoll egy pontja jut az eszembe:
"illendő körbekínálni a társaságot cigarettával. Bár nagyon szép gesztus, az idő során ahogy a dohány ára drasztikusan emelkedett ez a szokás úgy szorult vissza..."

Pár hete sörfeszten dolgoztam, ahol beszélgettem idősebb generációkkal, és igen tartalmas gazdasági beszélgetésekbe tudtam bocsátkozni. :) (valahol ők kezdték amikor elkezdtek panaszkodni h drágállnak minden árut, miközben mi 290-ért csapotunk fél liter sört) Elmondásaik alapján 25 éves korára az ember már kiépíti az exzisztenciáját. Vagy kiépíti a karrierjét, vagy már saját vállalkozását vezeti.
Az egyik úriember mesélte h ő annak idején 1 havi kocsmázással vette meg a házát.

Akkoriban ugyebár jópárezer ft-ot keresett vki miközben mondjuk 1-2 ft volt a kenyér.

Így visszakanyarodva a hálapénzes szabályhoz:
Ha van miből adnod akkor nem sajnálod adni.

teraflare

Quote from: Kraivan on 2011-06-01, 10:09:23
Mindig láttam h bármiféle orvosi esetben a nagynénikém és a rokonság összedobja a pénzt az orvosnak a jobb ellátásért.
Nekem pl lövésem nincs az efféle "fekete-protokollról", h mit és mennyit illik (akárhogy is nézzük) illegálisan adni.
Általában van ott mindig pár régebbi beteg őket szokás kérdezni, hogy ők mennyit adtak az orvosnak/nővérnek.

Kraivan

Na igen...

Ellenben az orvos azért van fizetve h gyógyítson.
De ismerem h az orvosi fizetésből elég sokmindent csinálnak csak nem rommákeresik magukat.
Elég demotiváló 8-10 évet tanulni azért h picivel keress többet mint egy segédraktáros. :(

De ugyebár minket se vet fel a pénz, akkor meg hova adjak?

Én épp emiatt a magánklinikákat támogatom.
Bemegyek, mondanak árat, fél órán belül ellátnak (vagy perceken belül kapok egy normálisabb időpontot).

Nincs hálapénz, de nem érzem magam zavarban, ő meg mond egy árat, ami a németes alkudozási stílusomnak pont ideális. :D
Ő megkeresi a pénzét rajtam, és nem sajnálom tőle, elvégre azért mentem magán-fizetős-orvoshoz.

A közkórházi orvosi alkalmazottakat meg sajnálom, és gyalázatos h most őrájuk mutogat ujjal a demagóg médiamanipulátor, de épp azért próbálom igénybe vennia tb kártyám mert nincs pénzem.

Mondjuk biztos az én értékrendemben van a hiba. ^^'

Moha

Elolvastam a cikket. Megmondom őszintén, a hálapénz összegeken néztem egy nagyot.
A mai helyzetben, aki bérből és fizetésből él, nem tudom, hogy bírja kicsengetni.

Azt tudom, hogy az orvosok eléggé alul vannak fizetve, de valahol a morállal is gond van, mert nekem pl. biztos nem volna pofám ennyit elfogadni. Oké, az orvostudományhoz nem értek, de spec. mikor egy ismerősnek megcsinálom a gépét, sokszor én érzem magam rosszul, ha ragaszkodik hozzá, hogy tegyek el érte pár ezret.

Node, amíg ebben az országban nem egyeznek bele abba, hogy a gyógyszergyárak plusz adót fizetnek, ha azt az egészségügyi dolgozóknak adják, addig nem fog semmi változni.

.Attila

Quote from: Moha on 2011-06-01, 12:57:21
Azt tudom, hogy az orvosok eléggé alul vannak fizetve, de valahol a morállal is gond van, mert nekem pl. biztos nem volna pofám ennyit elfogadni

Szerintem vannak jó páran, akiknek nincs pofájuk elfogadni a hálapénzt, viszont megélni ők is szeretnének.
Na ők azok, akik külföldre kényszerülnek. Nem véletlen, hogy a végző orvosok fele el sem kezdi a rezidensi gyakorlatát, hanem rögtön külföldre megy, vagy legalábbis szeretne menni.

White SeeD

Szerintem ha sokszorosára is emelik a fizetésüket a hálapénzt ugyanúgy el fogják tenni ::)

Kicsengetni meg úgy bírják hogy kölcsönkérnek / hitet vesznek fel.

Bár orvosa válogatja sajna sokszor ha nem ad a beteg hálapénzt annak meg is lesz az eredménye, mert a minimumot sem fogja megkapni a beteg. Épp elég vidám történetet lehet hallani ezekről az esetekről.

BTW én a rendszerrel nem értek egyet. Miért kapna az orvos 4szer annyit mint az a fizikai munkás, aki napi 8-12 órát gürcöl rosszabb körülmények között.
Jó, orvos tanult 10 évvel többet. Mindezt ingyen/olcsón annak az adójából aki alacsonyvégzettségű jómunkásember. Munka helyett a viszonylag kényelmes iskolapadban végezte a tanulmányait áttételesen a"munkáját".

Persze a több pénz javítana valamennyit a helyzeten, de szerintem a drasztikus fizetésemelések helyett több személyzet kevesebb munkaidőt kellene megcsinálni. A legdurvább amit tapasztaltam, az a hétvégi kórházi ellátás. Az a pár nővér aki a kórházba van gyak csak azzal foglalkozik aki kipengette a hálapénzt. Aki meg nem az várjon a rendes hétköznapi műszakig. Közben rohadjon rá az ágytál/pelenka.
Persze mindez ember és korházfüggő, csak sajna a legtöbb esetben a negatív felé billen a mérce.
Eredeti windóz 7 aktiválások száma: 6

Nakedape

áááhh!

na mondjuk ha a gyógyszergyárakat halálra adóztatnánk, akkor lehetne majd csak külföldi gyógyszert venni. szóval legalább valami még él ebből itthon.
emellett orvost meg kell fizetni. pont.
ha meg vannak fizetve és elfogadnak hálapénzt akkor azért könnyebb fellépni ellene.. (pl nincs társadalmi szemet hunyás, ha enélkül  is megél?)
miért keresne többet,mint egy fizikai munkás? gaz kapitalista válasz: mert kevesebben is tudják csinálni. másképp is: talán a felelőssége is nagyobb nem?
jahh és tegyük hozzá, hogy kevesebbet keresnek, mint sok fizikai munkás, sok évig. az ő körülményeik jobbak? amúgy nem a minimálbéresek adója tartja fent az orvosokat, de őket csak a tb-n  keresztül gyógyítjuk. szóval a szegény munkások se járnak rosszul jobban fizetett orvossal. kétszeres bér belefér? vagy az is franc a pofájukba?

persze elvárható lenne, hogy tegyék a dolgukat, de ha legál nem keres jól, ki fog ezért 10 éveket tanulni szívni? és ha sajnálod tőle ki fog meggyógyítani?

én nem szoktam hálapénzt adni, max 1-2 ezer volt már, borravalóként kezeltem, műtét után. elláttak

Member

(Érdekes a kettős mérce a politizálásról a fórumon, mert ez is az)
Nem véletlenül erősödött meg az otthonszülés iránti kereslet, néha már az otthoni fürdőszoba jobban fertőtlenített, mint az orvosi rendelő, illetve árban is sokkal jobban kijössz. A legnagyobb gát, hogy a bábát veszélyeztetésért lecsukják (lásd Geréb Ágnes), míg az orvos megússza egy műhibával, ha baja lesz a gyereknek vagy az anyának.
Végiggondolva, a segélyen élők is megszülnek valakinél, szóval gondolom vannak helyzetek, amikor nem sértődnek meg, ha nincsen hálapénz.

Alapvetően hálapénzellenes vagyok, mert ismerek olyat, aki csúnyán visszaél vele (illetve a családomban szokás azonnal borítékot tömködni minden szembejövő fehér köpenyesnek), viszont abban mind egyetérthetünk, hogy amíg a kezdő orvos rosszabbul keres, mint egy kalauz (akinél számoljuk hozzá, hogy ingyen utazhat!), és gyakorlatilag majd 10 év alatt dolgozza le azt az összeget, amit a képzésbe fektetett, eléggé nehéz elvárni, hogy fiatal és motivált orvosokkal fussunk össze a kórházakban.

Makos

Quote from: Member on 2011-06-01, 14:11:17
Végiggondolva, a segélyen élők is megszülnek valakinél, szóval gondolom vannak helyzetek, amikor nem sértődnek meg, ha nincsen hálapénz.
::)

Member

Quote from: Makos on 2011-06-01, 14:23:19
Quote from: Member on 2011-06-01, 14:11:17
::)
Nem, nem arra gondoltam, hogy utána önkényesen elkötnek!

.Attila

Quote from: White SeeD on 2011-06-01, 13:34:17
mert a minimumot sem fogja megkapni a beteg.

No igen, ez az, amit morálisan abszolút nem lehet elfogadni.

QuoteMiért kapna az orvos 4szer annyit mint az a fizikai munkás

Mert ezerszer bonyolultabb munkát végez és közvetlenül felel más emberek életéért.

QuoteMunka helyett a viszonylag kényelmes iskolapadban végezte a tanulmányait áttételesen a"munkáját".

Hát akkor neked sincs orvosira járó ismerősöd. Nekem kínos néha, amikor visszaemlékezek a vizsgaidőszakaimra és összehasonlítom az orvosokéval (vagy a jogászokéval akár), mert arányaiban nézve az enyéim sétagaloppok voltak, pedig azért nem voltak olyan könnyűek. Hidd el, eléggé megszenvednek és nem csak a vizsgaidőszakban, hanem a szorgalmi időszak kb. 5-6. hetében már elkezdődik a kálvária.

Member

Az orvosi és a biosz szak valóban emberpróbáló feladat, próbálja ki bárki. :) Ismertem egy bioszos srácot, aki az első két évben 1-2 órákat aludt vizsgaidőszakban.

.Attila

Quote from: Member on 2011-06-01, 14:52:44
Az orvosi és a biosz szak valóban emberpróbáló feladat, próbálja ki bárki. :) Ismertem egy bioszos srácot, aki az első két évben 1-2 órákat aludt vizsgaidőszakban.

Orvosoknál van ez a szólás:

Miért szeretik az orvoshallgatók a Mikulást?
Mert karácsonyig már csak egyet kell aludni.

Ez persze más változatokban is van, de az orvoshallgatók esetében ez még nem is annyira nagy túlzás.

Moha

Vannak munkák, amiket nem lehet összehasonlítani. A fizikai vagy irodai munkások feladata is fontos, természetesen. De egy orvosi munkakör egészen más. Ha egy titkárnő vagy egy útépítő munkás hibázik, azt többnyire ki lehet javítani és nincsenek végzetes következményei. De ha egy orvos hibázik, az akár a beteg életébe is kerülhet. Nem kis felelősség jár vele. Ez a másik ok a 10 év tanulás mellett, amiért az orvosok több pénzt érdemelnek, mint egy átlag munkás.
De ugyanúgy megérdemelnék a több pénzt a tűzoltók, mentősök (ugye, Zsiga? :) ), bűnügyi rendőrök és bárki más, akinek a munkáján emberek élete múlhat.
A kevesebb munkaidő is játszhat, mert ugye egy fáradt orvos könnyebben hibázik. Pont a minap hallottam rádióban, hogy nyugaton azért (is) keresik ennyire a magyar orvosokat, mert az EU szabályozás alapján heti 50 órát dolgozhat max. egy orvos és "ezt nyugaton betartják"... :P

teraflare

Quote from: Nakedape on 2011-06-01, 13:53:47
talán a felelőssége is nagyobb nem?
úgyis kiderítik hogy a nővér/portás/takarító volt a hibás és őket rúgják ki

Member

A nővér hibája, hogy elakadt a magzat a szülőcsatornában? :confused: Mert az anyára még nagyobb eséllyel lehet kenni.

Zsiga

Nem azért kell normális fizetést (akár tisztán, akár feketén, hálapénz formájában) adni az orvosoknak mert szegényeknek milyen sokat kellett tanulniuk az egyetemen, meg ha nem jattolunk előre majd a műtőasztalon biztos megöli a nemfizető beteget. Ennél sokkal egyszerűbb oka van az egésznek. Ugye mint tudjuk kevés az egészségügyi dolgozó, akár orvos akár ápoló. Viszont mivel a fizetésük is kevés, mindenki jár másod-harmadállásba, orvosok gyakran 24-36 órákat ügyelnek. Próbált már közületek valaki 24 órát ébren maradni, és az utolsó kettőben is ugyanolyan jól koncentrálni mint az első kettőben?
Nem az orvosnak lesz jó (persze neki is) ha meg van fizetve, hanem a betegnek, ezt kéne megérteni. Persze lehet álomvilágban élni, és elvárni az eü dolgozóktól hogy éljenek meg a 80-120ezres főállású fizetésükből, és legyenek mindig kipihentek. De még ha ezt valahogy meg is oldják, akkoris el kell menni valakinek azokba a másodállásokba, mert különben meg munkaerőhiány miatt omlik össze az egész rendszer. (Más most is nagyon közel áll.) Pl. háziorvosi sürgősségi ügyeletben 100%-ban másodállásúak dolgoznak.

Cloud

Mondjuk nekem az egészben csak az nem tetszik hogy előfordul olyan is, hogy aki fizet, az jobb ellátást kap. Tapasztalat sajnos... :(

Fazék

Quote from: Cloud on 2011-06-01, 16:47:25
Mondjuk nekem az egészben csak az nem tetszik hogy előfordul olyan is, hogy aki fizet, az jobb ellátást kap. Tapasztalat sajnos... :(
különben hogyan vennék rá az embereket, hogy hálapénzt adjanak? :)

szar az egész, ez tény. de azokat a szülészeti összegeket nem igazán bírom felfogni.
majd kíváncsiságból én is megkérdezek pár barátot, akik már túl vannak 1-2 gyereken...

Kraivan

Amúgy a t. kormány felfoghatná azt is h (többek közt) az orvosok nem azért mennek külföldre mert ott meg vannak fizetve, hanem épp az h itt nincs.

Most ha 4x-eznék az orvosok fizetését, akkor már egy picit már meghaladná a nyugati minimálbért, de az orvosi fizutól messze áll.  :_piszka:

Még van vmi olyan terv h aki külföldre megy dolgozni azzal visszafizettetnék az oktatást.

Még ha nekem is mondanák a technikusimra, képenröhögném az egész rendeletet. Odakint 400ezer ft-ból kicsit hamarabb kiköhögném az összeget mint itt 90ezerből.

Amúgy felelősségről:
Mindenkinek megvan a feladata.

Még az építészeti segédmunkásnak is, mert ha rosszul keveri ki a betont, akkor szétomlik az épület. Volt is egy műsor arról, h távolkeleten "bármi ok nélkül" összeomlott egy épület. Kiderült h egy tizedesvesszőt benézett a tervező, és 10x jobban volt leterhelve az épület mint amit bír.

Meg ugyebár sok területen még szándékosan építenek is rá, mert javítani, foltozgatni mindig jó kereset és pénz.

Egy orvosnál viszont már kisebb a hibafaktor, mert közvetlenül érezhető a hatása.

Ettől még sztem a hálapénz az olyasmi kéne legyen mint a borravaló.
Nem azért fogok jót főzni, látványos koktélt keverni, vagy illedelmesen kiszolgálni valakit mert borravalót ad, hanem azért kapom mert elégedett a munkámmal.

Darkstar

BTW én a rendszerrel nem értek egyet. Miért kapna az orvos 4szer annyit mint az a fizikai munkás, aki napi 8-12 órát gürcöl rosszabb körülmények között.
Jó, orvos tanult 10 évvel többet. Mindezt ingyen/olcsón annak az adójából aki alacsonyvégzettségű jómunkásember. Munka helyett a viszonylag kényelmes iskolapadban végezte a tanulmányait áttételesen a"munkáját".
:zomg: :comp: :falba: :falba:
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Member

Quote from: Kraivan on 2011-06-01, 17:35:57
Most ha 4x-eznék az orvosok fizetését, akkor már egy picit már meghaladná a nyugati minimálbért, de az orvosi fizutól messze áll.  :_piszka:
Ilyen mézesmadzagot éppen ők húztak el anno a pedagógusok orra előtt, abból sem lett semmi.

QuoteMég van vmi olyan terv h aki külföldre megy dolgozni azzal visszafizettetnék az oktatást.
Még ha nekem is mondanák a technikusimra, képenröhögném az egész rendeletet. Odakint 400ezer ft-ból kicsit hamarabb kiköhögném az összeget mint itt 90ezerből.
Egy orvosi diploma 10 milla, szóval a külföldi bérekből talán ki tudod perkálni, ha engedik részletekben.

QuoteEttől még sztem a hálapénz az olyasmi kéne legyen mint a borravaló.
Nem azért fogok jót főzni, látványos koktélt keverni, vagy illedelmesen kiszolgálni valakit mert borravalót ad, hanem azért kapom mert elégedett a munkámmal.
De akkor végülis visszaértünk az elejére, azért végzek jó munkát, mert azt ő értékelni fogja, nem?

Quote from: Darkstar on 2011-06-01, 17:48:21
:zomg: :comp: :falba: :falba:
Van igazság W_S szavaiban is, a munkásember kockáztatja a testi épségét, egészségét, amit gyakran egy minimálbérrel honorálnak (vagy ott vannak a totális monotóniával kecsegtető futószalagos munkák, amik megölik a lelket). Persze ezt nem éppen az orvosok fizetéséhez kellene hasonlítania, hanem mondjuk a diszpécserekéhez, bolti eladókéhoz, akiknél a sérülés esélye jóval alacsonyabb.

Kraivan

QuoteEttől még sztem a hálapénz az olyasmi kéne legyen mint a borravaló.
De akkor végülis visszaértünk az elejére, azért végzek jó munkát, mert azt ő értékelni fogja, nem?
Ha leragadunk arra a szintre, hogy hálálkodni csak pénzben lehet.

Válallkozói szemléletben ugyebár minden szolgáltatás és munkáért megfelelő díjat, pénzt fizetsz/fizetnek.
Amit affölé kapsz az nem a fizetésed része, hanem már csak a plussz. (az más téma h az apeh szívesen beszélgetne az efféle vagyonszerzésről XD)

De míg ha nyitok egy üzletet az árakat én szabom meg, amiből kikalkulálom mi jár a dolgozómnak.
Ezért támogatom a magánklinikát, mert ott egy vezető orvos nem véletlenül számolta ki h egy vizsgálat mi pénz.

A közkórházakban lévő orvosoknál meg megkapják a csodás kis 100-120ezer ft-ot mondjuk, amiért mondjuk elgondolkozik az ember h a jóbüdösfrancért tanultam ezért 8-10évet és még le akarják nyomni a torkukon a Hipokratesi esküt. Azért egy hivatás és önkéntes rabszolgamunka között is legyen különbség.

QuoteEgy orvosi diploma 10 milla, szóval a külföldi bérekből talán ki tudod perkálni, ha engedik részletekben.
Egy kinti orvosi fizu valszeg nem is 400ezer ft. Ha igazak a gugli fórumtalálatok akkor egy kezdőorvos évi 70ezer fontot keres, szakosodottak meg akár a 90ezret.  havi 4-6ezer fontból csak nem akkor gond az a 10millás tandíj. :D

Moha

Szögezzük le: mindenkire ráférne a jelenleginél több bér, amiből nem spórolni kéne, hanem kényelmesen meg lehetne élni.