Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Topics - Selmo

#1
http://howsecureismypassword.net/

About 98 quintillion years :)

Offban meg egyéb helyeken úgyis off, meg elvesznek, így meg legalább visszanézhetők lesznek.
#2
Games / Fazék® akciós ajánlatai
2011-08-05, 03:10:56
Ide jöhetnek majd az épp aktuális, akciós játékajánlatok. Lehetőleg linkeljetek is vagy írjátok ide az akció időtartamát. Remélhetőleg így több emberhez jutnak el és nem vesznek el a többi topicban se.
#3
Hírek,információk / Támogatás info
2009-06-20, 15:47:29
Mint azt a fórumozók többsége jól tudja a szerver anyagi gondokkal küzd, már hosszú ideje. Most azonban eljutott oda, hogy egyszerűen nincs elég pénz a további fenntartásához, ezért is került ki a txt az FTP gyökerébe. Bővebben kifejve itt. A szerver támogatására jelenleg egyetlen módszer él, mégpedig vásárolni lehet tárhelyet. Mi ennek a menete? Kitöltöd a megrendelőlapot az oldalon. :) Ezek után postázzák neked a szerződést, amit te aláírva visszaküldesz és befizeted/átutalod az összeget. A számlák az előfizetésed gyakorisága szerint érkeznek, amíg le nem mondod a szolgáltatást. Igen, tudjuk, hogy zsebpénzes diák nehezen ad ki 3 havonta majd 3K-t. Azonban összeállhattok többen is 1 csomagra, ha 3-an vagytok, akkor pl. havonta 320 Ft. Ezt meg mindenki meg tudja fizetni. A tárhelyet meg használhatjátok közösen is, de nem is kell használnotok, nem extra.hu, hogy ha nem töltesz fel 3 nap alatt tartalmat, akkor törölve vagy.

A támogatás topicban lehet ötletelni, ha valaki tud valami jobb megoldást, akkor ki vele. Ötletek, amik felmerültek már:


  • Emeltdíjas SMS-t küldök. Nem, mert.
  • Átutalok/pénzt fizetek be a számlára. Cégnek nem utalhatsz szolgáltatás nélkül pénzt, mert az APEH csúnyán... Amit meg zsonak utalsz azt max hardverfejlesztésre tudja fordítani, jelenleg pedig nem ez a probléma.
  • Támogatok Paypalen/adó 1%/stb. keresztül. Csak alapítványt lehet támogatni.
  • Váljunk alapítvánnyá! Nem, mert az FTP így is erősen szürkezónában van, úgy pedig feketülne, nem is beszélve arról, hogy mennyire komolyan utánanéznek az alapítványoknak.
  • Előfizetek, utalok, nem akarok szerződéssel szenvedni. Sajnos a magyar jogrend nem tart ott, hogy elfogadja a digitális aláírást.
  • Legyen zárt tracker. Nem lenne kisebb a fenntartási költség, sőt. Nem is beszélve az aránytartás problémájáról.
  • Legyen fizetős az FTP. Amint pénzt kérünk érte, máris szerzői jogot sért. Jelenlegi formájában pedig megtűrt kategória, mégha ezen erősen vitatkoznak is.

Az idő vészesen fogy, ha nem gyűlik össze elég pénz, akkor a hónap végén az FTP lehúzza a rolót. Igen, bezár és mindenki onnan tölt, ahonnan és amit tud.
#4
Games / Hamachi hálózatok
2009-04-18, 15:05:48
Hogy ne vesszenek el a rengetegben, azért csináltam ezt a gyűjtőtopicot. Aki játékostársakat keres a fórumról csatolja ide az adott hálózatot. És azért csatoljátok, mert azt vendégek nem látják. Mivel postonként csak 4 csatolás áll rendelkezésre, itt elfogadott a többszörös post.
Alább találhatók a Diablo, Starcraft, Warcraft és Warhammer 40K - Dawn of War hálózatok.

Hamachi problémákat ne itt, hanem a másik topicban tárgyaljunk.
#5
Offtopic / Tőzsdesarok
2009-03-27, 23:13:24
Tessék, itt lehet kitárgyalni a témát részletesen.
#6
Ide várjuk a javaslatokat és ötleteket, hogy ki milyen témában szeretne segédletet kapni, miről lenne érdemes leírást készíteni; netán ki az, aki tudna írni valami hasznos dolgot. A többi topichoz kapcsolódó kérdéseket kint a megfelelő topicban tegyétek fel, vagy írjatok PM-et a szerzőnek. Ne ide szemeteljünk vele. :)
#7
Az alábbiakban leírom, hogyan lehet viszonylag megőrizni a Windows telepítéskori gyorsaságát. Gondolom mindenki találkozott már vele, hogy a kezdetben villámgyors rendszer szépen lassan cammogni kezd, majd lajhárt megszégyenítően "működik". Először is egy kis alapozás, hogy ez miért is van így:


  • Az első ok a sok feltelepített program. Minél több programunk van és ezekből minél több tesz ki kis ikonokat az óra mellé, annál több minden töltődik be induláskor, ezért is lesz lassabb a bejelentkezés utáni rendszerfelállás. A másik, hogy ezek a programok nagyrészt már önműködően frissítik magukat, tehát amint van net, rögtön mindegyik ellenőrzi, hogy van-e már belőle új verzió. Namost okos programozó ezt úgy csinálja meg, hogy programindításkor az adott alkalmazás utánanéz, hogy van-e frissebb, a lusta meg úgy, hogy bejelentkezéskor rögtön megnézi a dolgokat. Ez ugye a mi kényelmünket szolgálná, azonban ha indításkor 10+ program keresi a frissebb verzióját, akkor ebből a menjünk kávézni effektus lesz.
  • A második ok a logikai szemetelés. A Windows a registryben - magyarul rendszerleíró-adatbázis - tárolja az információk nagy részét. A legtöbb program ide írja a beállításait. Ezzel ugye nincs is baj, egy univerzális felület, könnyen lehet kezelni. A probléma az, hogy az uninstallok nagy része nem takarít ki maga után, vagy lustaságból, vagy pedig ha feltelepíted újra, akkor meglegyenek a beállításaid elvből. Utána lehet számolni, hogy mekkora adathalmot is jelent ez többszáz program esetén. Minél nagyobb a registry, annál lassabb a feldolgozása, ráadásul minél szétszórtabban helyezkednek el benne az adatok, annál tovább tart az elérésük, mert ugye nincsenek szépen sorbarendezve. Arról már nem is beszélek, ha valaki csak simán törli a programot, nem uninstallálja, akkor minden bejegyzés megmarad.
  • A harmadik ok a fizikai töredezettség. A registryhez hasonlóan a lemezre írt adatok is össze-vissza helyezkednek el, ahogy éppen szabad hely volt az írásuknál. Márpedig nagyon sokat számít, hogy az olvasófejnek ide-oda kell rángatóznia, hogy betöltsön egy programot, vagy pedig szépen beolvassa egyben egymenetben.
  • A negyedik ok a sok-sok átmeneti szemét. Miről is van szó? A legtöbb program átmeneti adatokkal dolgozik. Elsősorban telepítésnél illetve a böngészőknél van ilyen. Ekkor létrejön pár átmeneti fájl, ami aztán telepítőtől függően vagy törlésre kerül, vagy nem. Párszáz program után a vagynem igen jelentős mennyiséget képes elfoglalni. Ezek a fájlok a TEMP könyvtárban vannak. A törlésükkel visszanyerjük a szabad helyet, melyet feleslegesen foglalnak.
  • Az ötödik ok a memóriakezelés. Minél több memória áll rendelkezésünkre, annál több használható fel gyorsítótárra és annál kevesebbet kell a Windowsnak a lapozófájlhoz nyúlnia, tehát annál gyorsabb. Kevés memória és sok program esetén kifut a fizikai RAMból és ilyenkor jön a lapozófájl. Ez tulajdonképpen egy virtuális memóriafájl, ahová az éppen nem használt programok adatai kerülnek kiírásra. Ha ismét használni kell őket, akkor innen kerülnek beolvasásra. Mivel a RAM elérési ideje nagyságrendekkel kisebb, mint a merevlemezé, ezért ilyenkor jön a sokak által ismert seek effektus, vagyis a gép jelentősen lelassul a winyó meg folyamatosan világítva kerreg. Ez a lapozófájl ugyanúgy töredezhet mint bámilyen más fájl, főleg ha az oprendszer dinamikusan kezeli a méretét. És nincs is annál rosszabb, mikor az amúgy is lassú lemezen még ide-oda ugorva kell olvasni.

Most nézzük a megoldásokat ezekre a problémákra. Elsőnek csupán a Windows saját programjait ismertetem, majd később pár hasznos segédprogramról is ejtek pár szót. (Mivel az XP még mindig elterjedtebb, továbbá én is azt használom - és fogom is amíg a Win7 ki nem jön - előfordulhat, hogy a dolgok Vista alatt máshogy néznek ki, máshol vannak.)


  • Az induláskori lassulás tehát a sok-sok induló programra vezethető vissza. Bár a Windows a prefetch szolgáltatással igyekszik ezeket minél gyorsabban futtani, azért mégis érezhető a lassulás egy bizonyos mennyiség felett. (Akik bővebben szeretnének a prefetchről olvasni, azoknak ajánlom a megfelelő cikket.) Tehát mindenki szépen nézze meg az óra melletti ikonjait, hogy ugyan mennyit is használ azokból. Mert ugyan szép dolog a videókártyát állítgatni közvetlenül, de aki ezt szinte sosem teszi, annak az az ikon ott teljesen feleslegesen foglalja a helyet, eszi a memóriát és a processzoridőt. Egyszóval kukába a nem használt dolgokkal! A legtöbb programban - még ha eldugva is - be lehet állítani, hogy kitegye-e magát az óra mellé. Amit nem használunk, az ne legyen ott feleslegesen. Mindenki megnézheti mennyi minden indul el nála, csak start menü->futtatásba írja be az msconfig parancsot. A felbukkanó program Automatikus indítás fülére kattintva feltárul a lista.



    Ha valami nem kell, de programon belül nem tudjuk letiltani, akkor itt megtehetjük, csak vegyük ki a pipát előle és újraindításkor már nem töltődik be. Ha kiderül, hogy mégis kell, akkor pedig visszajelölve máris visszakapjuk egy restart után. Érdemes indítani egy feladatkezelőt. (Jobb gomb a tálcára és feladatkező.)



    Itt a folyamatok fülön meg lehet nézni, hogy mik futnak és az alsó sorban az is látszik, hogy hány folyamat, mennyi processzoridőt és memóriát használ. Ezt megnézve, majd az újrainduláskori kevesebb programmal összehasonlítva látható, mennyi memóriát nyertünk a felesleges programok letiltásával.
    A hozzáértőbbek az induló szolgáltatásokból is kilőhetik azokat, amikre nincs szükségük. Felügyeleti eszközök->szolgáltatások alatt lehet megtalálni.



    Itt a felesleges szolgáltatások indulását kézire lehet tenni, vagyis csak akkor töltődnek be ha meghívják őket és nem mindig induláskor. Aztán vannak olyan szolgáltatások, amiket az ember sosem használ - esetemben pl. a telnet - és ezeket nyugodtan le lehet tiltani.
  • Mivel a Windowsban nincs registry karbantartó, ezért ezt itt átugrom.
  • A lemez karbantartására az úgynevezett töredezettség mentesítő hivatott. Ez a program szépen összeteszi a fájldarabkákat egymás mellé, hogy gyorsabb legyen az olvasásuk és a fejnek ne kelljen ide-oda ugrálnia. A sajátgépet megnyitva a kívánt meghajtóra egy jobb gomb tulajdonságokra előkerül a megfelelő ablak, itt az eszközök fülön található meg.



    Elindítva kiválaszthatjuk a megfelelő lemezt, majd egy elemzés után a program megmondja, hogy érdemes-e futtatni.



    Ha igen, akkor készüljünk fel egy hosszú ideig tartó folyamatra, szóval érdemes ezt olyankor elindítani, amikor nem vagyunk jó darabig gépközelben. Mivel mindenféle lemezhasználat hátráltatja a program működését ilyenkor állítsunk le minden le és feltöltést legyen az torrent/FTP/DC/stb.
  • A fölösleges fájlokat a lemezkarbantartó elintézi.



    Ha már itt járunk az indexelést nyugodtan kapcsolja ki az, aki sosem használja a Windows keresés menüjét. A lemezkarbantartót elindítva egy kis számolgatás után megjelenik, hogy mennyi felesleges dolgot tud törölni.



    A tömörítést nem érdemes használni, mert lassítja a futást, de a többi az nyugodtan törölhető. Én mondjuk így nem szoktam a Lomtárat törölni, azt mindig manuálisan teszem.
  • A memóriakérdéssel annyit lehet tenni, - már a további RAM vásárlás kivételével - hogy az ember beállítja a lapozófájl méretét fixre és a saját memóriamennyiségének megfelelő erőforrásigényű programokat futtat. A már előbb említett feladatkezelőben mindig lehet látni, hogy mennyi erőforrást használ a gép. Kevés memóriával nem túl praktikus egyszerre sok programot megnyitni, mert annak sok lemezhasználat lesz a vége, ami egyrészt igénybe veszi a winyót, másrészt lassítja a futást.
    A lapozófájl beállítása nem éppen egyszerűen elérhető: vezérlőpult->rendszer->speciális fül->teljesítmény beállítás gomb->speciális fül->módosítás gomb. :) Itt az egyéni méretnél kell megadni a minimum és maximum összegnek is ugyanazt, hogy fix legyen a mérete.



    Az érvényesítéshez rá kell nyomnunk a beállítás gombra is, meg általában újraindulást is igényel.
    Hogy ez az összeg pontosan mekkora, az gépenként eltérő. Kiderítéséhez indítsuk el a felügyeleti eszközök->teljesítmény programját. Itt lesz középtájt egy + ikon, a hozzáadás, arra nyomjunk rá, a felbukkanó ablakban keressük ki a lapozófájlt.



    Adjuk hozzá, zárjuk be az ablakot, majd a jobb áttekinthetőség kedvéért váltsunk át jelentés nézetbe.



    A létező legtöbb egyszerre használt programot vagy legerőforrásigényesebb alkalmazást elindítva máris megkapjuk a maximális kihasználtságot. Ebből az értékből mindenki számolja ki, hogy pontosan mennyi is az ami kell neki, némi ráhagyás nem árt. Ha esetleg kifutnánk a beállított értékből, a Windows úgyis szól, ekkor emeljük meg. Sokan mondják, hogy megfelelő mennyiségű RAM esetében teljesen le lehet tiltani a lapozófájlt én azonban ezt nem javaslom, mert okozhat gondokat és a mai lemezek méretét ismerve senkinek sem hiányzik egy minimális, 32MB körüli lapozófájl.

Összegzésül: ha beállítottuk a lapozófájlt jó méretre és megszabadultunk a fölöslegesen induló programoktól, már el is végeztük a munka nagy részét, a többi már csak karbantartás. Amit lehet még állítani, az a Lomtár és a Rendszervisszaállító által foglalt hely. Szerintem nem érdemes 4-5GB-nál többet adni egyiknek sem. A hozzáértőbbek a Windows Update uninstalljait is törölhetik manuálisan. Ezek a windows könyvtárban található rejtett $NtUninstallKBxxxxxx$ könyvtárban találhatóak. Ha az updatek sikeresen feltelepültek és nincs probléma a géppel, akkor lehet törölni őket. Ezek törlésével nincs lehetőség az adott javítófoltot uninstallálni, szóval csak akkor töröljük őket, ha a Windows stabilan működik. Törlés után futtasunk egy registry tisztítást, hogy a programeltávolításból is eltűnjenek a helytelen bejegyzések. A szintén a windows alatt lévő rejtett $hf_mig$ könyvtárban találhatjuk az összes javítás KBxxxxxx  könyvtárát. Ezek verziómegtartás céljából vannak itt, törölhetők.

A karbantartás menete: Én elsőnek mindig lefuttatok egy lemezellenőrzést, ez a töredezettségmentesítő felett található.



Sorban az összes lemezt ellenőrzöm a rendszermeghajtót hagyva utoljára, mert az csak offline módban megy, tehát újraindítást kér. Alapvető hibajavítást mindig érdemes beállítani.



Ezt érdemes lefuttatni amúgy kékhalál, hirtelen újraindulás vagy áramszünet esetén is, ha a Windows nem végzi el automatikusan. Ennek a lefutása után már elég kevés az esélye, hogy a töredezettség mentesítés - vagy bármilyen más lemezművelet - hibát okozzon.
Ezek után töröljük a felesleges fájlokat, futtassuk a lemezkarbantartót, ürítsük a lomtárat is miután meggyőződtünk róla, hogy nincs benne semmi olyan, ami kellhet még. Állítsunk le minden lemezhasználó programot - igazából ilyenkor érdemes minden mást is leállítani a gyorsaság miatt - majd indítsuk el a töredezettségmentesítőt. Elmehetünk aludni, miután a monitort is kikapcsoltuk. :D
#8
leírások/FAQ/GYIK / Letöltésvezérlők
2009-01-13, 03:11:28
Gondoltam jól jön egy ilyen topic, mert nem mindenki van tisztában a letöltésvezérlőkkel és azok lehetőségeivel. Aki veszi a fáradtságot és ír másról is, - Flashget, FDM, stb. - az szóljon egy modnak, aki majd leveszi a lockot addig. Én most csak a Total Commander lehetőségeivel foglalkozom. Letölthető a www.ghisler.com vagy a www.totalcommander.hu oldalról. Első dolog legyen az FTP kapcsolatok beállítása, mivel itt elég szigorúan veszik a hammerolást. Beállítások->Általános beállítások menü.



Ezek után felvesszük a kapcsolatok közé az FTP-t. Hálózat->FTP kapcsolódás vagy CTRL+F és Új kapcsolat... gomb. A kiszolgáló nevét és a felhasználónevet/jelszót 2× is nézzük át, mert az elgépelés az egyik elsőszámú hibaforrás a csatlakozási problémáknál. A felhasználói név/jelszó párosnak a főoldalon regisztrálttal kell egyeznie, nem a fórumossal! Ezek azonban tetszés szerint elhagyhatók, ekkor a csatlakozásnál kell begépelni őket, ez elsősorban nem otthoni/megosztott gépnél hasznos. Ha valaki csak 1 fajta dolgot tölt általában, akkor azt beállíthatja a távoli könyvtárnál és így nem kell állandóan belépnie abba a könyvtárba. Ha azt szeretnénk, hogy minden letöltésünk erről a szerverről egy könyvtárba kerüljön, azt a helyi könyvtárnál tudjuk megadni.



Végezve a kitöltéssel rögtön ki is lehet próbálni a Kapcsolódás gombra kattintva, hogy minden helyes-e. Siker esetén nincs más dolog, mint megkeresni a megfelelő könyvtárban a megfelelő fájlokat. Ezeket kijelölve egy F5 nyomásra vagy egérrel áthúzás után megjelenik a másolás ablak.



Itt mindig érdemes bejelölni a legalsó opciót, hogy tegye listába őket, mert így megmaradnak a letöltések akkor is, ha netán áramszünet lenne, ki kell kapcsolni a gépet vagy akármi közbejönne, és nem kell újból végigjárni a keresést és kijelölést. Továbbá ezzel a módszerrel lehetőség van több dolgot is leszedni egyszerre, nem kell megvárni, amíg végez az első másolásával. Az OK megnyomása után megkérdezi, hogy mentsük-e a célt.



Ezt nem bejelölve majd a letöltés indításánál az épp aktuális könyvtárba fog menteni, ami nem mindig szerencsés. Ha végeztünk a hozzáadásokkal, akkor menjünk a szétkapcsolásra felül, hiszen már nincs szükségünk erre a kapcsolatra és az FTP kapcsolatok száma 2-re van korlátozva, szóval nehogy véletlenül kizárjuk magunkat ezzel. :) Ezek után bármikor elkezdhetjük a letöltést a Hálózat->FTP letöltés lista alapján... menüre kattintva.
Ha letöltés közben bármikor hozzá akarunk adni újabb fájlokat, akkor a már leírt módszerrel bármikor bővíthetjük a listát, hiszen letöltés közben böngészhetjük a szerver tartalmát, mert ez belefér a 2 szálas korlátba. (Amennyiben ilyenkor hibaüzenetet kapnánk, akkor előfordulhat, hogy "beragadt" egy szál, ilyenkor állítsuk le a letöltést majd zárjuk be és indítsuk újra a TC-t.)  Ennek az az egyetlen hátránya, hogy nem azonnali a hatása, tehát ha leszedett mindent, akkor újból el kell indítani a letöltést, hogy a frissített listát használja. Ahhoz, hogy közvetlenül a listába adjuk hozzá a letöltendő dolgokat azokat ki kell jelölni, majd a különálló letöltésablakban rá kell nyomni a + gombra.



Itt rányomunk a hozzáadás gombra és utána csak a célt kell megadnunk. Ezzel az új fájlok máris bekerültek a listába. Azonban arra figyeljünk, hogy az ezzel a módszerrel hozzáadott fájlok nem mentődnek el, tehát ha megszakad a letöltés, akkor elvesznek, lévén nem lettek elmentve a listába. Lehetőség van a letöltés sebességét csökkenteni is a Sebességhatár előtti pipát bejelölve és a korlátot beírva. Ez elsősorban akkor jön jól, ha közben le akarunk tölteni mást, mondjuk webes felületről gyorsan. Mivel a technika ördöge sosem alszik, ha végzett a letöltésekkel, ellenőrzésképpen ismét indítsuk el a listás letöltést, mert előfordul, hogy 1-1 fájl át lesz ugorva és hiányos lesz a letöltés. Ha ilyenkor hibaüzenetet kapunk, akkor minden rendben lejött. :) A hozzáértőbbek a TC alatt található ftplist.txt fájlba belekukkantva is tájékozódhatnak. Ha a letöltés meg lett szakítva és folytatjuk később, akkor a párbeszédpanelen minden esteben az Összeset folytat opciót válasszuk, hogy minden fájlt kérdés nélkül leszedjen/folytasson. Ha hosszabb időre magára hagyjuk a gépet - pl. éjszakai letöltés - akkor direkt érdemes megszakítani a letöltést, majd újraindítani, hogy egy esetleges szakadásnál automatikusan folytassa a letöltést.



A leszedett fájlokat ellenőrizni sem árt. Régebben egy ellenőrzőt, ún. SFV fájlt mellékeltek a sorozatok mellé, ma már inkább a fájlnévben szerepel ez. Az előbbi verziónál nem kell túl sokat tenni, a TC egy duplakattra ellenőrzi a fájlokat. A második verziónál létre kellene hozni az SFV-t, majd az ebben szereplő összegeket összevetni a fájlok végén szereplő összegekkel. Igazából ez sem olyan nagy dolog, hiszen a TC képes létrehozni SFV-ket. De szerencsére voltak akik megspórolták nekünk ezt az egész játékot.
A megoldás neve crc32 tag. Nincs más feladatunk, mint letölteni innen, majd a letöltött zip fájlt nyissuk meg TC-vel - gyak duplakatt rá - és azonnal fel is telepíti magát, csak nyomkodjuk az OK-ot egymás után. A zip ezután törölhető. Most ha megnézzük a Nézet->Egyedi oszlopbeállítás menüt, akkor ott már látjuk is az új szerzeményt. Azonban még nem működik, tehát rögtön kattintsunk is rá az alatta lévő beállításra. Alternatívaként a Beállítások ablakot is előhívhatjuk, a végeredmény ugyanaz lesz.



Itt kattintsunk a szerkesztés gombra, majd az új ablakban állítsuk be a beépülőnket. Adjunk hozzá 2 új oszlopot, majd ezeknek adjuk meg a képen látható értékeket. A sor végén lévő + adja be a menüt, csak végig kell követni az értékeket. De akár be is lehet gépelni. Figyelem, akinek nincs legalább 1600-as felbontása, az vegye vissza a név mező 330-as szélességét, mert nem fog elférni a képernyőn! :P De mindenki beállíthatja magának, hogy tetszik. A vállalkozó szelleműek további oszlopokat is hozzáadhatnak vagy módosíthatják őket, de az átlagfelhasználónak ennyi bőven elég.



Ha végeztünk ezzel, okézzuk le végig, majd keressünk egy könyvtárat amin tesztelni lehet. Ha minden jól ment, akkor most kiválasztva az egyedi oszlopoknál, megkezdi az ellenőrzést. Ez a fájlok számától és méretétől függően eltart egy darabig. Ha végzett, máris láthatjuk a végeredményt. Ha valamelyik fájlnak rossz a CRC értéke, akkor azt szedhetjük le újból.



Megjegyzések:

  • Ez a beépülő az SFV/MD5 fájlokból is ellenőriz, valamint a fájlokban lévő összegekből is, de csak [] közöttiekből, () közöttiekből nem.
  • Amíg ellenőriz ne vátsunk át a másik panelra, mert az megszakítja az épp aktuális fájl ellenőrzését. Ablakot váltani lehet.
  • Nem tud ellenőrizni olyan fájlt, ami épp használatban van - nézzük vagy töltjük le.
  • Végezetül ne felejtsük el visszaállítani a nézetet az eredetire, vagy jelentősen lelassítjuk a gépünket az állandó CRC számolással.
#9
Games / Hamachi avagy a virtuális LAN
2008-04-18, 20:03:04
Gondoltam írok egy ilyet, mert állandóan előkerül a használata. Ez tehát egy VPN. Vagyis egy virtuális hálózat, ami LAN-t emulál. A működése egyszerű, központi szerverhez csatlakozik mindenki egyéni IP címmel. A címet mindenki megkapja első indulásnál. Hálózatokat lehet létrehozni és csatlakozni hozzájuk. Az ingyenes (nem kereskedelmi) verziónál 256 hálózat tagja lehet valaki és egy hálózatban maximum 16 ember lehet.
Letöltjük innen, elindítjuk és első belépéskor kapunk egy IP címet, ami 5-tel kezdődik. Innentől a dolog egyszerű, az ember létrehoz egy hálózatot és meghívja a haverokat, vagy csatlakozik egy meglévőhőz és máris mehet minden, ami LAN-on keresztül elérhető, beleértve a fájlmásolást is. Persze ez nem éppen a netsebességre lett kitalálva, de pár mega nem vészes. Nincs túl sok beállítási lehetőség, nézze át mindenki magának és konfigurálja tetszés szerint. A 67-68, 12975 és 32976 portokat használja. Néhány játék nem szereti az új verziót, jórészt mi is a régebbi 1.0.1.5-ös verziót használjuk.
A másik dolog, hogy ugye az ember több gépet is használhat és ha mindegyikről szeretne hamachizni, akkor ugye lesz 2-3-4 címe, vagy mindenhol ugyanazt a címet használja. Ez utóbbi ugye előnyösebb abból a szempontból, hogy nem kell többször is belépni hálózatokba és egy ember nem foglal több helyet, a hátránya az, hogy egyszerre csak az egyik géppel lehet aktív. És felejtse el az automatikus hamachi indítást ezért.
A meglévő kliensünket és az összes hálózatát érdemes eltárolni, ezt megtehetjük egyrészt a Documents and Settings\[user]\Application Data\Hamachi\ archíválásával. (Elég csak a fájlokat.) Így újratelepítésnél nem vesznek el a dolgaink illetve egy sima másolással több gépről is használhatjuk ugyanazt a címet. Másrészt feliratkozhatunk a http://my.hamachi.cc/login.php oldalra, ahol kezelni tudjuk kicsit jobban a saját hálózatainkat és címeinket. Mivel lehetőség van kilépni aktív kliensből ezért megoldható a véletlen elinduló hamachi problémája is. Továbbá mást is megjelölhetünk tulajdonosnak így átadhatunk egy hálózatot, le lehet zárni egy hálózatot, stb.

Hibák, megoldások és egyebek jöhetnek ide.
#10
Anime / Olvass el!
2007-06-24, 19:02:38
Csak konkrét anime topic legyen nyitva, minden más menjen a társalgó boardra. A nem megfelelő új topicok át lesznek mozgatva.
A topicok értelemszerűen spoilereket tartalmaznak, még ha nem is tartalmazza mindegyiküknek a neve, azért mindenki legyen tisztában vele. :)
#11
Offtopic / Szavazzunk!
2007-05-14, 02:08:59
Arra gondoltam, hogy létrehozok egy ilyen topicot, ahol lehet közvéleménykutatást végezni, vagy "ügydöntő népszavazást" tartani. Itt meg lehet kérdezni minden olyat, amiért nem nyitnátok új topicot, hamar elveszti az aktualitását, netán az offban körkérdés lenne belőle. Akinek van témája, az szól PM-ben a global modoknak és aki éppen ráér, az hozzáadja a szavazást a kérdező szájíze szerint. Lehetőleg csak olyan dolgot kérdezzetek, ami 1-2 hét alatt lecseng. :)

Első témánk ArchElf felvetésére, hogy a szabályzatba bekerüljön-e hogy lehetőleg ne reklámozza senki az FTP-t? Előzmények és további reagálásokat ide: http://usteam.hu/forum/index.php?topic=1028.0
#12
Megjegyzés: Az alábbi leírások mind Windows platformra érvényesek.

MPLAYER


  • Letöltési hely: http://oss.netfarm.it/mplayer-win32.php itt ki kell választani a megfelelő verziót, aki nem tudja pontosan, az használja a sima rtm MPlayert. A formázott feliratokhoz szükség van a http://ffdshow.faireal.net/mirror/pthreadGC2.dll.7z fájlra is. A hozzá tartozó codecek: http://www1.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/codecs/windows-all-20071007.zip
  • Telepítés: Kitömörítés egy tetszőleges helyre, majd a dll fájlt is kitömöríteni az mplayer.exe mellé. A codeceket a codecs könyvtárba kell kitömöríteni.
  • Beállítás: Hát igen, itt jön a bonyolult rész, mivel az MPlayer tonnányi kapcsolóval bír. Aki eléggé ráér, az nyugodtan nézze végig: http://www.mplayerhq.hu/DOCS/man/hu/mplayer.1.html Aki nem szeretne vele szöszmötölni, az kap egy általam használtat, ebbe nyugodtan bele lehet nyúlni később. A beállításokat az mplayer alkönyvtár config fájljába kell beírni. Azok a sorok, amik #-el kezdődnek, figyelmen kívül vannak hagyva, ideális megjegyzések hozzáadásához vagy opciók ideiglenes letiltásához. Csatoltam a konfigfájlt, csak be kell másolni. :)

    priority=abovenormal
    # Megnöveli a process prioritását, így nem akad meg a lejátszás, ha a háttérben elindul egy program. Pl. keresnek MSN-en.
    autosync=30
    # A hangelcsúszást korrigálja.
    framedrop=yes
    # Engedélyezi a képkockadobást.
    idx=yes
    # Indexek újraépítése, így lehetővé válik a hibás fájlokban is a tekerés.
    vo=directx
    # A DirectX videókimenet használata.
    double=yes
    # A dupla bufferelés engedélyezése.
    vf=pp=ac:a/al:f,ass,screenshot
    # Videószűrők alkalmazása, a pp az utófeldolgozásé; az ass engedélyezi a felirat megjelenítését a kimentett képeken; a screenshot képek készítését engedélyezi.
    autoq=6
    # Az utófeldogozás dinamikus használata. (Kell hozzá a vf=pp.)
    fs=yes
    # Teljes képernyőn indul a lejátszás.
    ao=dsound
    # A DirectX audiókimenet használata.
    softvol=yes
    # Szoftveres hangerőmixer használata.
    channels=2
    # Beállítja a hangkimenetet sztereóra, ha több csatorna lenne, azok el lesznek hagyva.
    alang=hun,jpn,eng
    # A hangsáv prioritás beállítása MKV fájloknál.
    slang=hun,eng
    # A feliratsáv prioritás beállítása MKV fájloknál.
    osdlevel=1
    # Az OSD részletességének beállítása.
    font=c:\windows\fonts\arialbd.ttf
    # A betűtípus megadása.
    subfont-text-scale=3
    # A felirat szövegének a mérete.
    embeddedfonts=yes
    # A fájlokban lévő feliratfontok használata.
    correct-pts=true
    # A formázott feliratok megjelenítését segítő szűrő.
    utf8=true
    # A unicode kódolású felirat megjelenítése.

  • Használat: Parancssoros lejátszó révén, mindent be kell gépelni. Pl. mplayer.exe "M:\Filmek\Anime\Anime\Kimi Ga Nozomu Eien\Kimi Ga Nozomu Eien #03.mkv" Itt megjegyzendő, hogy a fenti beállítások mind parancssori kapcsolók is egyben, tehát pl. mplayer.exe -utf8 ugyanaz, mint a konfigurációs fájlba beírt utf8=true. A leggyakoribb kapcsoló, amit használunk az -ass ami a formázott feliratokhoz kell. Pl. mplayer.exe -ass "M:\Filmek\Anime\Anime\Kimi Ga Nozomu Eien\Kimi Ga Nozomu Eien #03.mkv"
    Ha a lejátszás akadozna, akkor érdemes kipróbálni a -lavdopts fast:skiploopfilter=all kapcsolót, amivel nyerhető még némi sebesség.
    Az MPlayernek nincs kezelőfelülete, minden gombokkal történik, egy gyors felsorolás a gyakoribbakból: (A teljes lista itt.)

    0-9: A hangerő, fényerő, színmélység, stb. állítása
    q: a lejátszó bezárása
    space: lejátszás szüneteltetése/újraindítása
    f: teljesképernyős mód váltás
    j: feliratok léptetése
    #: hangsávok léptetése.
    s: képernyő-mentés készítése
    <- és ->: gyorstekerés előre/hátra

    Hogy ezek fényében miért éri meg használni? Mert optimalizált motor hajtja és ami WMP alatt képregény jelleget ölt, az MPlayer alatt vígan megy. Továbbá nem kellenek hozzá codec pakkok, minden bele van fordítva. Hogy nem a legegyszerűbb a használata? Így van, de nem is kell túlbonyolítani, másrészt aki kényelmes az használjon gmplayert, amit egyszerűsített felhasználói felülettel láttak el. Aki pedig marad a parancssoros verziónál, az is jelentősen megkönnyítheti a dolgát, nincs más teendője, mint létrehozni egy parancsikont az MPlayerről, ezt a linket áthelyezni a Documents and Settings\user\SendTo könyvtárba. Innentől bármelyik fájl - vagy többszörös kijelölésű fájlok - egy jobb gomb->küldés->MPlayer kattintással lejátszható. Többféle paraméterezéssel pedig több linket is lehet használni.
    További kérdéseket az MPlayer topicban lehet feltenni.
#13
Nem fognak felkerülni általánosságban:


  • Licenszeltek itthon (Ghibli, Miyazaki, Final Fantasy, Animaxon vetített, stb. animék).
  • Rawok.
  • Chibik.
  • Még be nem fejezett első szériák.
  • Még jó minőségben teljesen le nem subbolt szériák.
  • Shounen ai/yaoi.
  • Sportanimék.
  • 100+ részes neverending sorozatok.

Nem fog felkerülni: (A lista még bővülhet, azt nem hinném, hogy fogyatkozna. :P)


Továbbá az összes Animaxon és egyéb csatornán vetített anime. (Én ugyan be nem írom mindet, összesítés meg nincs az Animax oldalán.)

Nem lett felsorolva az összes variáció, de mindeki értse bele az összes további folytatást és movie-t is. Tehát attól még, hogy nincs a listában, a Dragon Ball Z és GT sem fog felmenni.

Ha valaki keres egy animét és nem találja; nézze meg ANIDB-n, mert lehet, hogy másik néven találja meg. Akinek ez magas, - netán nem beszélni angol - az próbálkozzon az AA oldalán.

Aki mindezek ellenére ilyen kérést tesz fel vagy nekiáll sírni, hogy miért nem, az szó nélküli törlésre ítéli a postját. Itt nincs demokrácia, az megy fel amit az admin megfelelőnek ítél, ha ez valakinek nem tetszik, akkor megveheti DVD-n hipermarketben, megrendelheti neten, letöltheti DC/IRC/Emule/Torrent klienssel! Az pedig, hogy van fent pár ilyen "kakukktojás" csak annyit jelent, hogy nem lettek törölve. Még...
#14
Ez itt a help board, mindenkinek szívesen nyújtunk segítséget, de a hatékonyságot nagyon egyszerűen meg lehet növelni az alábbiak betartásával: :redface:
Ha valami problémád van, vagy keresel valamit, pontosan írd le, hogy mi az. Mert egy "nincs felirat az XY animén" vagy "kellene nekem egy óra" beírásra legfeljebb vállvonogatás lesz a válasz. A segítőkészebbek esetleg rákérdeznek a részletekre.
A tipikus problémák után feltűntettem azokat a dolgokat, amiket leírva szinte garantált az azonnali válasz és a megoldás:

  • nem megy az XY anime! - videó kódolása (Xvid/DivX/WMV/H264) és mérete; audió kódolása (MP3/OGG/AAC/AC3); lejátszóprogram; kodek pakk; a számítógép CPU és RAM értékei
  • problémám van az XY programmal - programverzió; operációs rendszer (ha nem Windows XP); a hibaüzenet vagy egyéb gond leírása
  • nincs feliratom! - videófájl; felirat típusa; lejátszóprogram
  • kellene egy program izére - az izé pontos megnevezése, mert pl. az kevés, hogy MP3-at kódolni, kell az is, hogy miből; operációs rendszer (ha nem Windows XP)
  • nem tudok letölteni FTP-ről! - letöltőprogram neve és beállításai; hibaüzenet; körülmények: eddig tudtál letölteni, de most nem megy, vagy első próbálkozás, vagy más programmal megy de ezzel nem stb.

Továbbá a kérdést a megfelelő topicban tessék feltenni, nem sok az a tucatnyi cím, nézd át! :smile: A helytelen topicban feltett kérdésnek megvan az az esélye, hogy aki tudná a választ az pont nem nézi azt a topicot. Másrészt így könnyebb keresni a korábbi hozzászólások között és pl. az Mplayer topicban nem kell átolvasni fél oldalnyi Vista problémát. És végül, kérek mindenkit, hogy a helyes topicban legalább az aktuális oldalt olvassa el, hátha 4-5 posttal korábban ott a válasz a kérdésére. :redface:

K: De én nem tudom mi az a CPU/RAM!
V: Nem is kell. :) Sajátgépre jobb gomb és tulajdonságok, az általános fülön kiírja, hogy milyen a számítógép, pl. Intel Pentium IV 3 GHz, 2048 MB RAM. Nos pontosan ezt kell beírnod.

K: Mik azok a kódolások és hogyan tudom megnézni?
V: A kódolás egy bizonyos tömörítése az audió/videó résznek, minél bonyolultabb, annál több erőforrást használ. A legtöbb lejátszóban a fájl menü tulajdonságok pontjában lehet megnézni a kódolást. Alternatívaként letöltöd és feltelepíted az avdumpot. Az asztalra helyezett parancsikonra ráhúzva egy videót, kiírja a kódolását. A videó kódolás a V: sorban az audió az A: sorban található.

Mint a képen is látható a videó 704×360 nagyságú, DivX 5/6 kódolású, az audió pedig MP3. :)

Mégvalami, AVI-ból a beégetett feliratot nem lehet kiszedni semmilyen módon!
#15
Offtopic / Hétköznapi bogaraink
2007-04-29, 12:32:23
Gondoltam indítok egy ilyen témát is, hátha sikerül jobban megismerni a másik embert a nick mögött. Ide lehet írni mindenféle apróságot, megszokást, kényszert, ami miatt mások esetleg furcsán néznek az emberre. (Az anime és manga nem ér. :hehe: )

Én pl. kissé rendmániás vagyok a használt dolgaimat és a könyveimet nézve. Mindig mindennek a megfelelő helyen kell lennie, ha valamelyik macska elmozdítja a könyveimet mindig visszaállítom. Vagy bármit szedek le torrenten, rögtön megy a neki megfelelő könyvtárba. :angyali: Ugyanakkor nem érdekel mások rendetlensége, nem állok neki öcsémnél összepakolni - a szobája egy szemétdomb általában - csak a használt dolgaimra vonatkozik.
#16
Offtopic / Moderátorok a fórumra
2007-04-14, 21:07:05
Mivel az előző topic eltűnt, ezért újranyitom.
Tehát kérem ide a javaslatokat, hogy az anime/manga boardok moderálását hogyan oldjuk meg a legegyszerűbben? A szavazás 8 napig fut, addig nincs eredmény, jövőhét vasárnap lezárul ez a téma.
#17
Anime / Air
2006-12-18, 15:23:57
Gondoltam nyitok neki egy topicot, mert igazán megérdemli. Nekem nagyon tetszett, még ha kicsit zsúfoltnak is éreztem a történetkifejtést.
#18
Mit is mondhatnék? Ha bejöttél, az mindent elárul. :3x3:
Légy te is Cuki
#19
Offtopic / Nem lol, de érdemes megnézni
2006-07-05, 23:38:08
Volt igény egy ilyenre is. Ide lehet mindenféle érdekességet belinkelni, vagy megosztani másokkal. (Ha nem lesz érdeklődés legfeljebb törlöm. :) )
#20
Gondoltam jól jön egy ilyen topic. Egyrészt mindenféle képeket láthatunk, másrészt némi bepillantást enged az illető személyiségébe az általa használt kép. :D

No de, hogy ne szaporítsam a szót, jelenleg ezt használom: http://selmo.atw.hu/kepek/anime/1133382439.jpg
#21
Games / Játékostárs kerestetik
2006-05-05, 21:42:42
A Mivel játszottál legutóbb... topicban került szóba, hogy jó lenne valami csapatot összehozni játékhoz. Gondoltam ne azt a topicot szemeteljük össze az ilyen beszólásokkal. Tehát ha valaki szeretne valamivel játszani, de nincs hozzá partner, akkor itt kereshet. Meg lehet beszélni a játékok beállításait, ki, mivel, hogyan szeretne játszani, stb. És amit lehet játszani battle.net-en és társain azt kéretik mellőzni itt. :redface:

Eddig tehát egy Heros 3 van terítéken. :D

Részemről nyitott vagyok egy Age of Wanders 2 játékra. :smile: