Main Menu

Japán kultúra

Started by Moloko, 2004-01-18, 04:54:25

Previous topic - Next topic

Damnatus

Hali!
Quote from: White SeeDja
Nem tom, de én az életem összes május 1.-jéjét odaadnám 1 napnyi cseresznyefavirág hullás nézésért oldalamon egy szép, kimono-s, japán hölgyel....
Egyébként nem tudom, hogy ez a cseresznyefavirágzás miért olyan nagy szám, ez is olyan divat-dolog.
Meg japán sem a menyország...

.Attila

Quote from: DamnatusHali!

Egyébként nem tudom, hogy ez a cseresznyefavirágzás miért olyan nagy szám, ez is olyan divat-dolog.
Nem hiszem, hogy divat lenne. Hagyomány ≠Divat. És én el tudom képzelni, hogy az tényleg gyönyörû lehet.

Damnatus

Hali!

Hát a japán cuccok szokások stb. eléggé divatba jöttek nálunk, ráadásul idealizálják a japánokat stb. Így értettem. Egyébként meg szinte nincs olyan japánnal kapcsolatos dolog, ahol a cseresznyevirágzást meg nem említenék!

Rounin

Quote from: DamnatusHali!

Meg japán sem a menyország...

Divat? Ha az lenne, akkor is megnézném :)

Damnatus

Hali!

Én is!  :p

Manu

Ajjaj, Bonci és te mész ki Japánba (tényleg, hogy áll az adminisztrációs, ügyintézõs probléma)? Mindenestre ott is van Macudonaludsu :)

.Attila

Quote from: ManuMindenestre ott is van Macudonaludsu :)
Ne tessék sértegetni, nem eszek ilyen helyeken ;)
Mellesleg csirke náluk is van, szóval éhenhalni biztos nem fogok :)
Adminisztráció meg nem tudom, hogy megy, mert azóta, hogy leadtam a papírokat, semmilyen visszajelzést nem kaptam.

Feldin

Quote from: BonciVoltunk egy kisebb társasággal a Takebayashi japán étteremben, megismerkedni egy kicsit a japán ételekkel. Rendeltünk 2 "hajót", ami annyit jelent, hogy egy kis hajótákolmányon szolgáltak fel változatos ételeket, gyakorlatilag azon célból, hogy a vendégek több mindent is meg tudjanak ismerni, tehát ilyen kóstolószerû volt.
Élmények:
Én garnélával kezten, ami egy kis rizsre volt rárakva, és azt úgy egybe kellett bekapni. Hú de rossz volt :/ A végén úgyanígy lepényhallal próbáltam, na annak kb. ugyanaz az íze volt... Közben vhol vegyes sushi-t is próbáltam (teljesen belemártva szója szószba), és megvolt benne ugyanaz az íz, ami az elõzõ kettõnél, szóval gyanús, hogy mindegyiknek van vmi ízesítés, ami nekem nagyon nem jön be. Valszeg szójaszármazék lehet, mert ettem még panírozáshoz hasonló módon elkészített rákhúst, az finom (viszonylag) volt mindaddig, amíg a szójaszószba bele nem mártottam.
Volt még panírozott (vagy ahhoz hasonló) csirkehús is, az hasonlít a nyugati módon fûszerezett panírozott csirkére, tehát finom volt :) Próbáltam yaki torit, azon volt vmi öntet, az sem jött be sajna. Ezen kívül voltak zöldségek meg majonézes saláta féleség, azok jók voltak. Avokádót (kis adag rizsen) is próbáltam, elõször csak az avokádóból kóstoltam, íze gyakorlatilag nem volt, aztán betömten az egészet, és akkor megint éreztem egy kicsit azt az ízt, ami korábban a többinél zavart (szóval gyanús a rizs is, persze volt natúr rizs is, annak semmi baja nem volt).
A végén egy gyümölcsös túróbombával zártam, nahát az viszont tényleg nagyon finom volt :)
Teakról meg nem mesélek, csak egyet ittam, dehát teákat mindenki ismer.
Ár?
Cím?
http://myanimelist.net/animelist/Feldin

topok:
anime film: Ghibli összes, Akira, Perfect Blue, Grave of the firefly
anime sorozat: Azumanga Daioh, School Rumble, Kare Kano, FLCL, Excel Saga, Kino no Tabi, Haibane
manga: I''s

Feldin

Quote from: ManuAjjaj, Bonci és te mész ki Japánba (tényleg, hogy áll az adminisztrációs, ügyintézõs probléma)? Mindenestre ott is van Macudonaludsu :)
Szerintem az nincs, csak Maccudonarucu :D

topok:
anime sorozat: Azumanga Daioh, School Rumble, Kare Kano, FLCL, Excel Saga, Kino no Tabi, Haibane

Moha

Quote from: FeldinSzerintem az nincs, csak Maccudonarucu :D
Ha már itt tartunk, akkor szvsz Makkudonarudu. De szerintem ha már Bonci kimegy Japánba, nem az ilyen helyeket fogja látogatni... :)

Apropó, Bonci: A Fugu-t ki mernéd próbálni?

Feldin

Quote from: MohaHa már itt tartunk, akkor szvsz Makkudonarudu. De szerintem ha már Bonci kimegy Japánba, nem az ilyen helyeket fogja látogatni... :)

bizti hogy cu a vége!!!!
Fugu :)

topok:

.Attila

Quote from: MohaHa már itt tartunk, akkor szvsz Makkudonarudu. De szerintem ha már Bonci kimegy Japánba, nem az ilyen helyeket fogja látogatni... :)

Mivel itthon sem látogatom, kint sem fogom.
Azt pedig nem fogom kipróbálni, mert nem vagyok barátságban úgy általában véve sem a halból készült ételekkel, pláne nem egy olyannal, aminek halálos is lehet az elfogyasztása.

Moha

Quote from: BonciAzt pedig nem fogom kipróbálni
Gondoltam, csak kíváncsi voltam. :) Engem sem tudnának rávenni, az biztos. Én ugyan szeretem a halat, de ezt...?! Szóval azért "nem normálisak a Japánok" :D

Darkstar

Quote from: MohaEngem sem tudnának rávenni, az biztos. Én ugyan szeretem a halat, de ezt...?! Szóval azért "nem normálisak a Japánok" :D

Én nem szeretem a halat. De ha szeretném, akkor sem merném megkóstolni.  :)
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Alkyra

Tegnap beszélgettem egy olyan barátommal aki 2 évig élt japánban.
Alaposan kikérdeztem, de leginkább az emberek érdekeltek.

Mit mondjak alaposan csalódnom kellett.
Az igaz, hogy ha elhagysz valamit akkor az ott is marad s nem veszik el tõled, de
pl egy terhes asszonynak akinek épp az utcán jött meg a szülés ugyanúgy leszarnak.(ez nem vicc...a srácnak s az anyukájának kellett kihívni a mentõket...)

Nagyon egy zárkózott társadalom. Ha nem vagy "hangya" akkor eltaposnak.
Az érzelmeiket szinte soha nem nyílvánítják ki csak megalázkodnak.

Bennem egy álom esett szét darabokra. :bruhuhu:  :bruhuhu:  :bruhuhu:
Én mindig azt hittem, hogy az ott élõ emberek olyanok, mint ahogy az animekben lefestik... Tele érzelmekkel, õszinteséggel s becsülettel.

Nézzetek hülyének, de nekem ez akkor is nagy megrázkódtatás volt.
Teljesen másnak képzeltem õket.(mondott még pár kellemetlen dolgot s srác...)

Nos, ennyit errõl. Én ettõl függetlenül még mindig ki akarok menni Japánba s a saját bõrömön tapasztalni mindezt. Addig meg reménykedek.  :)

u.i.: A halat egyb. én se szeretem. :D :D :D :lul:

.Attila

Te az animekbõl következtettél a valóságra? Néztél már amerikai filmet? :)
A japán mindig is egy zárkózott társadalom volt. Hogy a terhes nõnek nem segítettek, azt én is csodálom, de szerintem az csak egyedi eset volt, nem általános. Itthon is el tudnám képzelni az esetet. Sõt, mondok neked egy borzalmasabb, megtörtént itthoni esetet:
autóbaleset, sofõr meghalt, csecsemõ kirepült az úttestre; az autósok nem álltak meg, hanem elszáguldottak a gyerek mellett/fölött, és állítólag vmelyik még érintette is a gyereket, de nem álltak meg.
Az animeben szereplõk meg nem véletlenül kitalált figurák ;) Ill. bizonyos anime szereplõk valóságosnak tûnhetnek, csak ahogy elnézem, miket néztél legutóbb (Love Hina, Ultra Maniac, Onegai sorozatok)... szóval mindenki kedves, aranyos, érzelmekkel teli stb. Így igen könnyen torz képet lehet kapni ;) Nézzél más típusú animet is :)

edit: az étterem a Takebayashi nevû étterem volt, az Erzsébet híd pesti oldalától szépen a Szabadság híd felé gyalogolva lesz a rakparton, észre fogod venni, eltéveszthetetlen. Ár: attól függ, mit eszel. Egy okonomi yaki 1990 Ft. Egy "hajó" (sokminden van rajtó, gyakorlatilag végig lehet kóstolni a japán ételek nagy részét), ami többszemélyre van (2-t mondanak, de szerintem 3-nak is elmegy), 6-7k Ft, de vannak olcsóbbak. Menj el, nézd meg.

Alkyra

Hai Senpai....

Neki is kezdtem a My-Hime -nak s megint el kezdtem nézni a Fullmetal Alchemist-et. Az most helyrerázott egy kicsit. :D
Egyb. csak azért reménykedtem, hogy vannak olyan emberek mint az animekben, mert félig-meddig én is majdnem olyan vagyok...
De ahogy elnézem, tényleg egyedül vagyok ezzel...
(lásd aláírás..)

.Attila

Quote from: AlkyraHai Senpai....

Neki is kezdtem a My-Hime -nak s megint el kezdtem nézni a Fullmetal Alchemist-et. Az most helyrerázott egy kicsit. :D
Egyb. csak azért reménykedtem, hogy vannak olyan emberek mint az animekben, mert félig-meddig én is majdnem olyan vagyok...
(lásd aláírás..)
Olyan milyen? Mert sokféle karakter van :) Erre plz máshol válaszolj, mert :_off:

.Attila

Quote from: White SeeDpl gyereknevelés
Engedd meg, hogy ebbe belekössek:
Ott van gyereknevelés. Nézd meg az USA-t és minket, Magyarországot. Szerintem sokkal rosszabb a helyzet, mint ott kint. Az említett 2 ország gyerekeit nem nevelik, és úgy nõnek fel, hogy nincs társadalmi tudatuk, tojnak a társadalomra, csak a maguk érdekeit keresik. Ellenben Japánban van gyereknevelés, és ott az emberek többsége úgy nõ fel, hogy a társadalom része akar lenni.

Moha

Quote from: AlkyraAz érzelmeiket szinte soha nem nyílvánítják ki csak megalázkodnak.
Igen, ezt egy ismerõsöm is mondta, aki volt kint japánban, hogy általában szenvtelenül viselkednek. És azt mondta, az volt neki a legfurcsább, hogy a Japánok szinte soha nem mondanak "nem"-et. Ez pedig az animékben ált. nem jön elõ, simán hallani, hogy "iie" elég sokszor...
QuoteÉn mindig azt hittem, hogy az ott élõ emberek olyanok, mint ahogy az animekben lefestik... Tele érzelmekkel, õszinteséggel s becsülettel.
A becsület az még stimmel is, hiszen a Japán az egyik legtörvénytisztelõbb társadalom. De az animék nagy része akkor is fikció. Igazából ha teljesen a Japán társadalmat és embereket tükröznék, akkor lényegileg nem különböznének a filmektõl. (jó tudom, ez a kijelentés kicsit sántít)
QuoteEgyb. csak azért reménykedtem, hogy vannak olyan emberek mint az animekben, mert félig-meddig én is majdnem olyan vagyok...
Szerintem nem vagy vele egyedül. Legalább is én éreztem hasonlóan. Néha teljesen azonosulni tudok egy-egy anime szereplõvel és eléggé érzelmes típus vagyok.
Ja, és attól még, hogy a Japánok nem mutatják ki az érzelmeiket, lehetnek köztük kedves és melegszívû emberek.

Damnatus

Hali!

Hát Japánban sem törõdnek többet a gyerekekkel!

Itachi

-_-...Japán kölykök kb. a föld legelkényeztetetteb gyermekei az amcsik után...
And then the Mighty Dragon said: "lol noob"

Alkyra

QuoteSzerintem nem vagy vele egyedül. Legalább is én éreztem hasonlóan. Néha teljesen azonosulni tudok egy-egy anime szereplõvel és eléggé érzelmes típus vagyok.
.

Remélem. :D Remélem találok olyan embereket akikben van egy kis darab a lelkembõl.

Moha

Quote from: AlkyraRemélem. :D Remélem találok olyan embereket akikben van egy kis darab a lelkembõl.
Na igen. És ha egy ilyen barátnõt találsz, akkor "megütötted a fõnyereményt"... :sóhaj:

Feldin

Quote from: AlkyraTegnap beszélgettem egy olyan barátommal aki 2 évig élt japánban.
Alaposan kikérdeztem, de leginkább az emberek érdekeltek.

Mit mondjak alaposan csalódnom kellett.
Az igaz, hogy ha elhagysz valamit akkor az ott is marad s nem veszik el tõled, de
pl egy terhes asszonynak akinek épp az utcán jött meg a szülés ugyanúgy leszarnak.(ez nem vicc...a srácnak s az anyukájának kellett kihívni a mentõket...)

Nagyon egy zárkózott társadalom. Ha nem vagy "hangya" akkor eltaposnak.
Az érzelmeiket szinte soha nem nyílvánítják ki csak megalázkodnak.

Bennem egy álom esett szét darabokra. :bruhuhu:  :bruhuhu:  :bruhuhu:
Én mindig azt hittem, hogy az ott élõ emberek olyanok, mint ahogy az animekben lefestik... Tele érzelmekkel, õszinteséggel s becsülettel.

Nézzetek hülyének, de nekem ez akkor is nagy megrázkódtatás volt.
Teljesen másnak képzeltem õket.(mondott még pár kellemetlen dolgot s srác...)

Nos, ennyit errõl. Én ettõl függetlenül még mindig ki akarok menni Japánba s a saját bõrömön tapasztalni mindezt. Addig meg reménykedek.  :)

u.i.: A halat egyb. én se szeretem. :D :D :D :lul:

A japánok nem mutatnak kifelé semmit, csak udvariasságot.
NEm volt újdonság amit írtál, habár a terhes nõ dolog durva...

topok:

Feldin

Quote from: White SeeDÉn pont ezért mondom, hogy "embertelenebb":)
Milyen dolog az, hogy nem rakják be a kölyköt a gép/tv elé, azt elvan egész nap.
Ehelyett fogják, leülnek vele, megbeszélik a dolgokat, tanítják õket, megismertetik a kultúrát. Ez a mai modern világban "embertelennek" számít, és abnormális.
Amúgy nekem egyetlen bajom a japán stílusú gyerekneveléssel, hogy kissé dúrvák a büntetõ módszereik. Fõleg ha a hagyományos gyereknevelést vesszük.
Te lökött vagy :)
Azért ott még nem tartunk.

topok:

Feldin

Quote from: AlkyraRemélem. :D Remélem találok olyan embereket akikben van egy kis darab a lelkembõl.
Látom itt a tavasz...

topok:

Itachi

Quote from: FeldinA japánok nem mutatnak kifelé semmit, csak udvariasságot.
NEm volt újdonság amit írtál, habár a terhes nõ dolog durva...
Még azt se.Egy japán csak azokkal rendes aki belsõs avagy uchi.Aki nem belsõs azaz shoto annak létezését tudomásul sem veszik és elég gorombák vele.Avagy ha az illetõ nem tartozik az adott japán ember baráti körébe, azzal közönyösek, gorombák,durvák, lekezelõek.Legyen itt szó akár az említett terhes nõröl, vagy bárki másról.Vajon miért is oan nagy a japán középiskolák öngyilkossági rátája... :rolleyes:
And then the Mighty Dragon said: "lol noob"

Baldy

Azt eddig is tudtam, hogy a japánok nagyon zárkozottak, de hogy ennyire nagy legyen az öngyilkossági ráta, azt nem tudtam...
Bár ha mondjuk egy szép japán csaj akarna leugrani a suli tetejérõl, akkor elkapnám õt, és meggyõzném, hogy van miért élni :)
Az emberek ritkán hiszik el az igazságot, amikor látják, és még kevésbé, amikor nem akarják látni

Öngyilkosság: fõnév: amikor azt mondod Istennek, hogy nem rúghat ki, mert felmondasz.

Rounin

Amit mutatsz és amit érzel, két külön dolog. Ami az animékben van, még igaz lehet - csak IRL nem élik ki magukból. Vagymi.