Main Menu

Japán kultúra

Started by Moloko, 2004-01-18, 04:54:25

Previous topic - Next topic

Djinn

Én nem láttam az Aoi-t és Japánban sem jártam. Se xszáz éve se most. :)
De az biztos, hogy tökéletes önzetlenség nem létezik. És az mérték nélküli alázatosság pedig nem jöhet szívbõl. Kényszerbõl/megtörtségbõl...
Ha vki mégis igyekszik ezt a látszatot kelteni, akkor szvsz többnyire megvan a célja vele. A nõkre meg különösen jellemzõ, hogy szeretik háttérbõl irányítani a dolgokat. A ffi-nek megvan az érzés, hogy õ a fõnök, de a nõ irányít.^^
Mielött rámugrana a fórum, nem azt mondtam, hogy ez az általános, de egyátalán nem ritka.
Azt meg még mindig ne értem, miért akarnak sokan olyan partnert, aki nem egyenrangú velük. (nem mndja senki, hogy ettõl még lehet egyenrangú...). Ezt nem is fogom soha megérteni. :3x3:

Annak pedig, hogy a "szerelmet maga elé helyezi" nincs értelme. Ha szeretsz vkit, akkor az az érzés benend, van. Azonos veled. Nem helyezheted magad elé. A másik személy érdekeit már esetleg. De ez már más téma.
"If you want the rainbow, you gotta put up with the rain"

Fazék

Quote from: Ready2ja szerintem mi innen sok ezer km-errol nemtudhatjuk :)
hacsak nem foglalkozol behatoan a japan kulturaval
no igen, pont ezekre az emberekre akartam utalni, akik valószínûleg vannak egy páran kicsiny hazánkban is, szóval amennyiben tényleg csak mi kettõnkre értetted, hogy "fogalmunk sincs róla", akkor azt megértem, csak én hirtelen nem így éreztem, sorry. :)
Quote from: Ready2mit ertesz korabban alatt?:) ha elegge vissza mesz idoben meg europaban is nagyon sok ilyen nem "gondolkodo lenyt" talalsz, nemkell ehhez japanba menni :)
csakhogy ti azt elég jól sejthetitek, hogy manapság nem létezik ilyen nõ Japánban (talán pár átkozottul ritka kivételtõl eltekintve). tehát vissza kell mennünk az idõben pár korszakot, hogy találjunk ilyet (ahol egyáltalán el tudom õket képzelni (bár ott se igazán)), vagyis nekem is azt kell felhoznom példaként. remélem ez érthetõ volt. amúgy tényleg nagyon remek volt elõhozni az európai példát... :rolleyes:
Quote from: Ready2es nem ertek egyet Aoi igenis "gondolkodo leny", csak epp szerelmet maga ele helyezzi minden tekintetben, de ettol meg nem agyatlan.  miert csak az lehet gondolkodo aki onzo es allandoan sajat erdekeit reszesiti elonyben?
ööö sztem megfér az agymunka és a szerelem egymás mellett, de lehet hogy csak én vagyok túl földhözragadt/kegyetlen/szívtelen (megfelelõ aláhúzandó) :)

[SIZE="1"]de tényleg mi a jó az ilyen rabszolgában? amúgy pedig pár év, egy "kicsit" gazdagabbak vagytok és nyugodtan kondícionálhattok magatoknak ilyen nõt, ha kellõen elrejtitek tevékenységeteket az állam elõl, nem kell aggódni. :) vagy elég az is talán ha elmész egy szegény nyomorban élõ országba és onnan szerzel valakit, akit aztán valahogy el is szigetelsz a külvilág ingereitõl (persze a nõk is kaphatnak ilyen férfiakat, szóval egyenjogúan szerezhetünk majd rabszolgákat :))
bocsánat :haha: :__devil: [/SIZE]

Ready2

Quote from: DjinnAnnak pedig, hogy a "szerelmet maga elé helyezi" nincs értelme. Ha szeretsz vkit, akkor az az érzés benend, van. Azonos veled. Nem helyezheted magad elé. A másik személy érdekeit már esetleg. De ez már más téma.

ize en nem hasznalni ekezet :)  ( szerelmére gondoltam es nem a szerelemre :) )

Fazék

Quote from: DjinnÉn nem láttam az Aoi-t és Japánban sem jártam. Se xszáz éve se most. :)
De az biztos, hogy tökéletes önzetlenség nem létezik. És az mérték nélküli alázatosság pedig nem jöhet szívbõl. Kényszerbõl/megtörtségbõl...
Ha vki mégis igyekszik ezt a látszatot kelteni, akkor szvsz többnyire megvan a célja vele. A nõkre meg különösen jellemzõ, hogy szeretik háttérbõl irányítani a dolgokat. A ffi-nek megvan az érzés, hogy õ a fõnök, de a nõ irányít.^^
Mielött rámugrana a fórum, nem azt mondtam, hogy ez az általános, de egyátalán nem ritka.
Azt meg még mindig ne értem, miért akarnak sokan olyan partnert, aki nem egyenrangú velük. (nem mndja senki, hogy ettõl még lehet egyenrangú...). Ezt nem is fogom soha megérteni. :3x3:

Annak pedig, hogy a "szerelmet maga elé helyezi" nincs értelme. Ha szeretsz vkit, akkor az az érzés benend, van. Azonos veled. Nem helyezheted magad elé. A másik személy érdekeit már esetleg. De ez már más téma.
azt hiszem nyugodtan kitörölhetném amit írtam, mert Djinn tökéletesen összefoglalta. én sajnos nem tudok ilyen szépen fogalmazni. :)

Djinn

Quote from: Ready2ize en nem hasznalni ekezet :)  ( szerelmére gondoltam es nem a szerelemre :) )
Oh, akkor ez az a másik téma. Bocs. :haha:

Ready2

Quote from: Fazékno igen, pont ezekre az emberekre akartam utalni, akik valószínûleg vannak egy páran kicsiny hazánkban is, szóval amennyiben tényleg csak mi kettõnkre értetted, hogy "fogalmunk sincs róla", akkor azt megértem, csak én hirtelen nem így éreztem, sorry. :)

en mindig arra ertem, akire igaz :D (amugy sorry nemvoltam vilagos)

Quotecsakhogy ti azt elégj ól sejthetitek, hogy manapság nem létezik ilyen nõ Japánban (talán pár átkozottul ritka kivételtõl eltekintve). tehát vissza kell mennünk az idõben pár korszakot, hogy találjunk ilyet (ahol egyáltalán el tudom õket képzelni), vagyis nekem is azt kell felhoznom példaként. remélem ez érthetõ volt. amúgy tényleg nagyon remek volt elõhozni az európai példát... :rolleyes:
teljesen egyetertek, hogy manapsag ilyen mar sajnos nemnagyon letezik.

Quoteööö sztem megfér az agymunka és a szerelem egymás mellett, de lehet hogy csak én vagyok túl földhözragadt/kegyetlen/szívtelen (megfelelõ aláhúzandó) :)

[SIZE="1"]de tényleg mi a jó az ilyen rabszolgában? amúgy pedig pár év, egy "kicsit" gazdagabbak vagytok és nyugodtan kondícionálhattok magatoknak ilyen nõt, ha kellõen elrejtitek tevékenységeteket az állam elõl, nem kell aggódni. :) vagy elég az is talán ha elmész egy szegény nyomorban élõ országba és onnan szerzel valakit, akit aztán valahogy el is szigetelsz a külvilág ingereitõl (persze a nõk is kaphatnak ilyen férfiakat, szóval egyenjogúan szerezhetünk majd rabszolgákat :))
bocsánat :haha: :__devil: [/SIZE]

hajaj en nem ilyennek lattam aoi-t. (ertsd elnyomott rabszolga)
lehet bennem van a hiba :)

Ready2

Quote from: DjinnÉn nem láttam az Aoi-t és Japánban sem jártam. Se xszáz éve se most. :)

en nem eppen az alazatra gondoltam mint kiemelendo dologra, hanem a tiszteletre es visszafogottsagra.

QuoteHa vki mégis igyekszik ezt a látszatot kelteni, akkor szvsz többnyire megvan a célja vele. A nõkre meg különösen jellemzõ, hogy szeretik háttérbõl irányítani a dolgokat. A ffi-nek megvan az érzés, hogy õ a fõnök, de a nõ irányít.^^
ize eza tema messzire vezet :)

QuoteAzt meg még mindig ne értem, miért akarnak sokan olyan partnert, aki nem egyenrangú velük. (nem mndja senki, hogy ettõl még lehet egyenrangú...). Ezt nem is fogom soha megérteni. :3x3:
miazhogy egyenrangu? ugyerted, hogy ugyanugy viselkedik/het minta ferfi? nem nelegyen 2 ferfi egy hazassagban, legyen 1 ffi es 1 no :)

EDIT: ize ezt lehet kikell fejtenem: amit legjobban utalok a mai vilagban az az, hogy a nok egyre inkabb elferfiasodnak es a ffiak meg elnoiesednek.  nemszeretem a karrierista noket es nemszeretem a "haziasszony" ferfiakat. ezvan konzervativ vagyok nincs mit tenni :)

Djinn

Tehát akkor szerinted a nõnek a fakanál mellett a helye, meg esetleg neveljen gyereket, a ffi meg dolgozzon és hozza a pénzt? Hát nem irigyellek ember, nem fogod élvezni ezt az életet. Még akkor sem, ha találsz megfelelõ szakácsnõt meg dajkát... :haha:

Egyébként kiváncsiságból, mit értesz visszafogotság alatt egy nõnél? Tényleg érdekelne. :)

Ready2

Quote from: DjinnHát nem irigyellek ember, nem fogod élvezni ezt az életet. Még akkor sem, ha találsz megfelelõ szakácsnõt meg dajkát... :haha:

ne szemelyeskedj, koszi. (az hogy mit elvezek es hogyan az maradjon az en dolgom) :)

EDIT: tobbirol meg nemirok mert ezmar ittis offtopic :)

Djinn

Quote from: Ready2ne szemelyeskedj, koszi. (azt hogy mit elvezek es hogyan az maradjon az en dolgom) :)
Elnézést, nem akartalak megsérteni. Sajnálom, ha mégis megtörtént. :o
Végülis ez egy egyértelmû válasz, úgy látszik ez már nem fér bele nálad a visszafogottságba...
:zen:

Djinn

Quote from: Ready2ne szemelyeskedj, koszi. (az hogy mit elvezek es hogyan az maradjon az en dolgom) :)

EDIT: tobbirol meg nemirok mert ezmar ittis offtopic :)
Elnézést ha megsértettelek, nem volt szándéokos. :)
[SIZE="1"]De azért válaszolhattál vola, ha nem ide, akkor máshová...[/SIZE]

Ready2

EDIT: mar nem aktualis

Yakumo

:D Látom jó kis conversation-t "robbantott" ki ez az Aoi téma! ;)
Igen errõl mindenkinek van véleménye, nekem is,ugyh. most le merném írni:) :
Egyszerûen azért írtam,hogy ilyen lányt próbálj elképzelni ma és nem tudsz, mert ilyen ma már nem létezik. Talán....de nem hiszem.
Aoi-t én egyáltalán nem láttam rabszolgának vagy agyatlannak. Az egész anime (sztem) nem sugallt ilyet sõt. Nekem az õszinteség, egymás mellett kiállás, kitartás és odaadás szavak jutottak eszembe inkább mindkét fõszereplõ részérõl.
Én sem "álmodozom" rabszolga lányról/társról és Aoi sem volt az. Mert lehet, hogy így nevelték Kaoru-nak,de nem ezért szerette a fiút és nem ezért szerette a fiú sem viszont. Vagy ezt csak én látom így? Nem hiszem.
Amit Aoi tesz Kaoruért az anyjával szemben és amit a fiú tesz az anime végén Aoi apjával szemben kettõjükért az a lényeg ebben a filmben. (is)

Amúgy meg nincsen tökéletes önzetlenség? Igaz. Nekem például az kell, hogy önzetlen legyek valakivel, hogy tudjam: szeret és megbecsül, mint ahogy én õt. Hogy ez ma nehéz? Ez igaz, attól még lehetséges.

Kösz, hogy ezt kiadhattam magamból.

Komplikato

Quote from: KvikvegNem kevered a Wabisabival?
Nem keverem össze, a Wabisabi anno nem kapott olyan jó értékelést a (Index?) Sushi teszben, másrészt a Wasabi az elsõ runsushi kajálda tudtommal Budapesten. A tulaj koreai, ezért az "annyit esszel amennyit tudsz" menüben nem csak japán kaják vannak, bár a legtöbb kaja az ehte japán konyha. Nekem a sushi annyira nem jött be (például tudod milyen nehéz a nyershalat elrágni?), de a többi 60 kajából volt mit választani.
Csak az érdekelt volna, hogy az új étterem is hozza e azt a szinvonalat...?

(Az asszony, na jó meg én is, szeretne elmenni újra, mert nagyon jól éreztük magunkat ott, csak a Kolosi tér marhára nem esik útba.)

http://www.wasabi.hu/

Ha jól látom a Wabisabi megszünt? http://www.wabisabi.hu/ Valami reformkonyhás étterem jön be az oldalukon.
"Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a Wabisabi Étterem helyén megnyitottuk az elsõ Angyalok  Konyhája Éttermet."
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide) 

JaFaR

Yakumo

Quote from: JaFaRÉrdekesség
Szerintem tök komoly! :jee:

Djinn

Laci és az oroszlánt imádtam kiskoromban!!! Vagy 1000x levetítette nekem anyukám diafilmen. :haha:

JaFaR

Quote from: DjinnLaci és az oroszlánt imádtam kiskoromban!!! Vagy 1000x levetítette nekem anyukám diafilmen. :haha:
:lame: Én nem ismerem ezeket a meséket...
Vagy csak nem emlékszem?? :confused:

kikuchiyo

Érdekelne ez a "képregény", amit említenek.
Failure is the default option

sirtomi

Quote from: DjinnLaci és az oroszlánt imádtam kiskoromban!!! Vagy 1000x levetítette nekem anyukám diafilmen. :haha:
Nekem pont a Laci és az oroszlán volt tök ismeretlen :)

Egyébként ez érdekes, hogy japánban mennyien szeretik ezeket a meséket.

Kvikveg

Hupp-hupp... en meg ezen bogok... Najo, huzok es megszerzem, mert en sem ismertem. A Janikovszkykat igen, azok nagyon jok, foleg Reber rajzaival. :jee:
Kockasfulu nyul japanban! Ez allati! es magyar feliratos kutyuk! :D:D:D
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Pirula

Quote from: KvikvegHupp-hupp... en meg ezen bogok... Najo, huzok es megszerzem, mert en sem ismertem. A Janikovszkykat igen, azok nagyon jok, foleg Reber rajzaival. :jee:
Kockasfulu nyul japanban! Ez allati! es magyar feliratos kutyuk! :D:D:D
Bazz, Bonci mekkora üzletet csinálhatna itthonról importált feliratos pólókkal!

Manu

Tudunk mi, ha akarunk...

Yakumo

Quote from: kikuchiyoÉrdekelne ez a "képregény", amit említenek.
Mondasz valamit! :whoah: Akarom! :whoah: :D
Ezt tényleg nagyon komoly lenne látni! Hogy ezen nem akadtam meg ezelõtt! :lame:
Quote from: PirulaBazz, Bonci mekkora üzletet csinálhatna itthonról importált feliratos pólókkal!
:eek: :hahaha: :lol::whoah: :jee:

Peetee

Hi!

Minap Rurouni Kenshi-t néztem. A meiji korszak elõtti-alatti(?) buddhizmus tiltása elgondolkodtatott. Tudtok valamilyen forrást, ahol ennek utánna lehet olvasni (okok, körülmények, stb..)?

Kuroi Tenshi

Szvsz ide kapcsolódik a legjobban:

Japán alapítvány körlevelében kaptam:

,,Japán magyar szemmel" – előadássorozat

A Japán Alapítvány budapesti irodája előadássorozatot indított, melyben magyar művészek, ismert személyiségek mesélnek Japánban szerzett élményeikről, tapasztalataikról.

Meghívott előadó:
Petrányi Zsolt
Az előadó művészettörténész, a Műcsarnok főigazgatója. 1994-ben a Japán Alapítvány ösztöndíjasaként a Tsukuba Egyetemen folytatott tanulmányokat, majd 1998-99-ben a Center for Contemporary Art, Kitakyushu ösztöndíjas kutatója volt.

Az előadás címe:
,,Más szemmel – Japán a kortárs kultúra nézőpontjából"
[/b]

Időpont:    2006. május 12. péntek 17:30-19:00

Helyszín:    Japán Alapítvány Budapesti Iroda
1062 Budapest, Aradi u. 8-10.

Az előadás után fogadást tartunk, ahol vendégeink kötetlenül beszélgethetnek az előadóval valamint a Fuji Étterem jóvoltából japán ételeket is megkóstolhatnak.

A részvétel ingyenes.

Érdeklődni és jelentkezni lehet a Japán Alapítvány budapesti irodájában.
Tel: 214-0775, 214-0776
Fax: 214-0778
E-mail: csehiviktoria@japanalapitvany.hu

Kérjük, hogy az előadáson való részvételi szándékukat telefonon, faxon vagy e-mail-en május 11-ig legyenek szívesek jelezni a Japán Alapítvány irodájában.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Hátha valakit érdekel. Engem érdekelne, de sajnos nyakamon a vizsgaidőszak, így elég kétes, hogy el tudok-e menni. De azért megpróbálok.

kisvirag

:bruhuhu: :bruhuhu:
és nekem most kellett ide benéznem!
10 perce küldtem ki a hírlevelünket, amibe ez nagyon jó lett volna!

viszont akkor, hogy én is szóljak:
Junius elején (7-10) a Japán Ókura Szinház Magyarországra látogat. Bp-en, Debrecenben és Pécsen fognak fellépni.
az általam szerkesztett oldalon olvashattok arról, hogy mi a kjógen, illetve a két itthon előadott kjógen tartalmáról is.

http://keletkapuja.hu
Az emberek azért magányosak mert falakat építenek hidak helyett.

Kuroi Tenshi

Na de azért ennyire ne tolongjatok, jó?
Tudom, hogy nagyon érdekel titeket a kortárs művészet, de azért mindennek megvan a határa!
:D

C'mon, lehet beszélgetni japán kultúráról, Japánról, lesznek itt élő japánok, sőt, még a Fuji étterem, az egyik - ha nem a - legrangosabb hazai japán étterem kóstolót is felajánlott!
(vagy csak rossz topicba küldtem?)

Edit: kisvirag legalább benézett ide is :)

kutta

Hi all! Na csak egy dolgot szeretnék mondani, mégpedig azt, hogy tavaly nyáron voltam Tokióban/Kiotóban. WÁÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁ. Irigykedjetek. Viccet félretéve nagy élmény volt, majd írok nektek valami hosszabb élménybeszámolót, hogy szolgáljam a közjót. Kérdésem: ki milyen japán harcmúvészettel foglalkozik? (ha foglalkozik). Én     öt éve shotokan karate-t myvelek, jó eredménnyel, fokozatom 2 kyu. Öcsém 6 éves korától nyomja, most 14 éves és 1 danos:D. Nővérem meg felsőfokú érettségit tett japán nyelből, hobbiból kezte tanulni az animék miatt. 18 adik szűlinapjára lett megspórolva a japán utazás:D. Meg is értette magát a helybéliekkel:D. Nah majd ha lesz időm( 1 hét múlva kerülök nethez sajna) írok egy bő beszámolót.

Yakumo

Quote from: kutta on 2006-06-20, 21:49:18
Hi all! Na csak egy dolgot szeretnék mondani, mégpedig azt, hogy tavaly nyáron voltam Tokióban/Kiotóban. WÁÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁ. Irigykedjetek. Viccet félretéve nagy élmény volt, majd írok nektek valami hosszabb élménybeszámolót, hogy szolgáljam a közjót. Kérdésem: ki milyen japán harcmúvészettel foglalkozik? (ha foglalkozik). Én     öt éve shotokan karate-t myvelek, jó eredménnyel, fokozatom 2 kyu. Öcsém 6 éves korától nyomja, most 14 éves és 1 danos:D. Nővérem meg felsőfokú érettségit tett japán nyelből, hobbiból kezte tanulni az animék miatt. 18 adik szűlinapjára lett megspórolva a japán utazás:D. Meg is értette magát a helybéliekkel:D. Nah majd ha lesz időm( 1 hét múlva kerülök nethez sajna) írok egy bő beszámolót.
A képeket várjuk szeretettel! :jee: És a beszámolót is.
De a harcművészettel kapcsolatos kérdést inkább itt tedd majd fel: http://usteam.hu/forum/index.php?topic=449.0 ;)
És ha körbe nézel ott, akkor választ is kapsz a kérdésedre. ;)