Main Menu

Katana & Sword

Started by Xaga, 2004-05-04, 15:36:30

Previous topic - Next topic

Damnatus

Drótmalac

eladó iaito? Hmm: Cink-alumínium ötvözetbõl készült penge? 40-50 e-Ft ért?
Nem tudom mit gondoljak.
Más:
Attól tartok, a saját gyártású laposacélból készülõ Tanto, sajnos csúfosan megbukott a rozsdaállósági teszten... Felület kezelés ellenére is túl gyorsan és könnyen rozsdásodik, úgyhogy a laposacél, mint nyersanyag díszkardok készítésére akalmatlan. (ezt eddig is sejtettem, most már biztos vagyok benne, nade a lepény-hal meg utóljára)
A másik nyersanyag (amihez azonban korlátozott mennyiségben tudok hozzájutni, jelenleg) a rugóacél, pontosabban az a rugóacél, amibõl a Trabant típusú személygépjármûvek laprugója készült. Ennek egyetlen baja, hogy csillapítatlan acél révén kb félévente fel kell polírozni, mert az ötvözetbõl távozó gáz apró krátereket csinál a felületén. Ezen mondjuk kovácsolással lehetne segíteni.
KB ennyi újdonsággal tudok szolgálni.

Damnatus

Hali!

A trabant laprugóból lehet iaitot csinálni, legalábbis hallottam már ilyen kardokról! (bár az pletyka volt, de ki tudja, mi igaz belõle).

Moha

Ha valaki díszkardot akar venni, itt van egy ajánlat. Bár a markolat és a hüvely eléggé puritán, de legalább nem drága. Van pár nagyobb kép is róla itt.

Marfy

Quote from: DamnatusHali!

A trabant laprugóból lehet iaitot csinálni, legalábbis hallottam már ilyen kardokról! (bár az pletyka volt, de ki tudja, mi igaz belõle).
Haveromnak ZSUK laprugóból volt birta is egy darabig :).
Moha:Nagyon jó ár azért a kardért csak nem lenne ilyen csúnya a nyele :(.
Ha találsz még ilyet postold be lécci.

Moha

Quote from: NokiMoha:Nagyon jó ár azért a kardért csak nem lenne ilyen csúnya a nyele :(.
Hát az tény, hogy ez a nyers fa szín nem igazán stimmel egy kardhoz.
QuoteHa találsz még ilyet postold be lécci.
Meglesz. :)

Squall

Quote from: NokiHaveromnak ZSUK laprugóból volt birta is egy darabig :).
Moha:Nagyon jó ár azért a kardért csak nem lenne ilyen csúnya a nyele :(.
Ha találsz még ilyet postold be lécci.

Nemtom láttál is e már ilyen díszkardor élõben...ha nem, akkor tudom ajánlani, a Józsefvárosi piacot...tucatszámra vannak kint ilyenek...a pengéjük egyszerûen egy rakás sz*r...
Pillanatok alatt berozsdásodik, de láttam kint olyat is, ami már elkezdett rozsdásodni...ott még olcsóbb is kicsitvel...én mindenesetre nem ajánlom senkinek az ilyet...fõleg, hogy ez látatlanba van...
Kardot addig ne vegyen senki, akár dízs akár nem, míg élõben nem látta a pengéjét...ez az egyik legfontosabb dolog sztem kardvásárláskor...
Soon I will be here no more
You'll hear my tale
Through my blood
Through my people
And the eagle's cry...

Xipe

bakker, tavaly szeptemberben voltam a fennt emlitett piacon es megcsillant a szememben egy kard.
megneztem es latom hogy Toledoban kovacsoltak, gyorsan meg is kerdeztem mennyiert adjak es boldogan valtam meg attol a 5000Ft-tol( egy Toledoban keszult Katana ara altalaban meghaladja a 30 ezer forintot(az olcsobbik fele)).

tehat meg a piacon is ki lehet fogni jo cuccokat.
in principio creavit Deus caelum et metal
You know the first time you get laid and you turn around and say "daddy, are you sure this is alright?".
_(๏̯͡๏)_

Squall

Quote from: Xipebakker, tavaly szeptemberben voltam a fennt emlitett piacon es megcsillant a szememben egy kard.
megneztem es latom hogy Toledoban kovacsoltak, gyorsan meg is kerdeztem mennyiert adjak es boldogan valtam meg attol a 5000Ft-tol( egy Toledoban keszult Katana ara altalaban meghaladja a 30 ezer forintot(az olcsobbik fele)).

Jeeeez...nem azt mondtam, h nem lehet olyat kapni, ami még jó vétel is, hanem h a nagy része gáz...és én az említett kardról beszéltem fõleg, mert azokból nemhinném, h sok helyen csinálnak kifejezetten ilyet...és majd tom ajánlani, h legközelebb ha arra jársz, nézz meg sok helyet, ahol kardok vannak...kajak elkezdett rozsdásodni egy csomó, mikor 3 hete voltam kint  :beken:
Amúgy azok amik kint vannak, nem nagyon csillognak...én még egyet sem láttam legalábbis csillogni...a bolti igen...de ezek nem...
Sõt...miután nincs semmiféle márkajelzés, vagy akármi a pengéken, megnézném, h hogyan döntöd el, h hol csinálták  :hehe:
You'll hear my tale
Through my blood
Through my people
And the eagle's cry...

Feldin

Én még mindig azt vallom hogy ne vegyetek díszkardot!
http://myanimelist.net/animelist/Feldin

topok:
anime film: Ghibli összes, Akira, Perfect Blue, Grave of the firefly
anime sorozat: Azumanga Daioh, School Rumble, Kare Kano, FLCL, Excel Saga, Kino no Tabi, Haibane
manga: I''s

Xipe

Quote from: SquallJeeeez...nem azt mondtam, h nem lehet olyat kapni, ami még jó vétel is, hanem h a nagy része gáz...és én az említett kardról beszéltem fõleg, mert azokból nemhinném, h sok helyen csinálnak kifejezetten ilyet...és majd tom ajánlani, h legközelebb ha arra jársz, nézz meg sok helyet, ahol kardok vannak...kajak elkezdett rozsdásodni egy csomó, mikor 3 hete voltam kint  :beken:
Amúgy azok amik kint vannak, nem nagyon csillognak...én még egyet sem láttam legalábbis csillogni...a bolti igen...de ezek nem...
Sõt...miután nincs semmiféle márkajelzés, vagy akármi a pengéken, megnézném, h hogyan döntöd el, h hol csinálták  :hehe:

a megcsillant szot jelkepesen irtam. irhattam volna azt is, hogy felkeltette a figyelmemet.
es speciel onnan gyozodtem meg rola hogy a kard honnan valo mert lattam a markolat csucsan a jellegzetes bika vesetet ami egy kovacsmuhely jelkepe.

ezen felett en sem mondtam azt,hogy vegye meg a kardot. a penget termeszetesen minding meg kell nezni.
You know the first time you get laid and you turn around and say "daddy, are you sure this is alright?".
_(๏̯͡๏)_

Marfy

A kard pengéjén az élezés olyan hullámos?
Ha esetleg vennék olyan kardot ami nincs élezve egy köszörûs meg tudja szépen csinálni?

Squall

Quote from: FeldinÉn még mindig azt vallom hogy ne vegyetek díszkardot!

És neked van igazad...csak hát ugye $$$$$$

Quote from: NokiA kard pengéjén az élezés olyan hullámos?
Ha esetleg vennék olyan kardot ami nincs élezve egy köszörûs meg tudja szépen csinálni?

Háááát....azt hogy szépen megcsinálja e, az sokon múlik...pl a kard anyagán, annak minõségén, és persze azon, aki élezi...
Ettõl függetlenül egy életlen pengét is ki lehet élezni...ha mást nem, úgy mint egy sima kést...csahát az csúnyán néz ki...
A hullámos élezés, az nem kell, hogy kifejezetten hullámos legyen...pl amit géppel éleznek (na az fix h nem eredeti  :hehe: ), azt pl nem hullámosan élezi ki a gép, hanem egyenesen...
You'll hear my tale
Through my blood
Through my people
And the eagle's cry...

Marfy

Quote from: Xipebakker, tavaly szeptemberben voltam a fennt emlitett piacon es megcsillant a szememben egy kard.

Esetleg le tudnán fényképezni azt a kardot amit vettél?

Feldin

Quote from: SquallÉs neked van igazad...csak hát ugye $$$$$$
Ha nem költesz gagyira hamarabb lesz pénzed rendesre.
http://myanimelist.net/animelist/Feldin

topok:
anime film: Ghibli összes, Akira, Perfect Blue, Grave of the firefly
anime sorozat: Azumanga Daioh, School Rumble, Kare Kano, FLCL, Excel Saga, Kino no Tabi, Haibane
manga: I''s

Xipe

Quote from: NokiEsetleg le tudnán fényképezni azt a kardot amit vettél?

igen lefenykepezem, csak most es csak itt, csak nektek.
_(๏̯͡๏)_

Squall

Quote from: FeldinHa nem költesz gagyira hamarabb lesz pénzed rendesre.

Nekem a díszkard pont érettségi ajándék volt  :rolleyes:
...pont azért nem rendes kardot vettem abból a pénzbõl, mert akkor még mindig nem lenne érettségi ajándékom, Anyu meg ugye mindenképp érettségire akart adni valamit...lehetett választani...elköltöm olyanra, ami kell, vagy majd õ vesz vmi nyakláncot v hasonlót, amit úgysem veszek fel soha az életben, akárcsak a többt  :hehe:
...egyszóval maradt a kard, amit mondjuk nem bántam meg  :zen:
You'll hear my tale
Through my blood
Through my people
And the eagle's cry...

Marfy

Quote from: Xipeigen lefenykepezem, csak most es csak itt, csak nektek.
Lássuk lássuk  :hopp: .
Ma voltam egy keleti ajándékok nevû boltban és volt két kard is nem is volt drága de annyira gagyi volt a markolata hogy még olyat nem láttam, túl giccses volt és full fém :(.

Drótmalac

Quote from: NokiA kard pengéjén az élezés olyan hullámos?
Az eredeti kardokon az a szép, kicsit kékes színû hullámos vonal a hõkezelés hõhatás övezete, odáig van cementálva és keményre edzve.
A díszkardokon, már ha egyáltalán van rajtuk, maratással szokták belerakni.

Marfy

Aha értem bocs hogy :lame: voltam de azt hittem hogy az az élezés.
Esetleg tudnál ajánlani egy oldalt ahol ez le van írva mármint a készítése meg minden.

Xipe

Quote from: NokiLássuk lássuk  :hopp: .
Ma voltam egy keleti ajándékok nevû boltban és volt két kard is nem is volt drága de annyira gagyi volt a markolata hogy még olyat nem láttam, túl giccses volt és full fém :(.

karacsonyra a kep meglesz, azelott nem megyek haza.
_(๏̯͡๏)_

Moha

Quote from: NokiHa találsz még ilyet postold be lécci.
Jelentem, találtam! :)
Itt van egy újabb díszkard szett és ez már azért egész jól néz ki, nem olyan csúnya, mint az elõzõ.

Marfy

Quote from: MohaJelentem, találtam! :)
Itt van egy újabb díszkard szett és ez már azért egész jól néz ki, nem olyan csúnya, mint az elõzõ.
Ez tényleg jó és teccik is csak a pénzen most vettem videókártyát  :beken: .
Meg nem tudom mennyire megbízható ez az is lehet hogy a csomagban amit küld lesz egy darab tégla azzal meg mit tudok kezdeni?! :)

Moha

Quote from: NokiMeg nem tudom mennyire megbízható ez az is lehet hogy a csomagban amit küld lesz egy darab tégla azzal meg mit tudok kezdeni?! :)
Mondjuk van benne valami: egy darab feedback-je sincs az illetõnek.
Bár az is igaz, hogy a vatera-n még nem találkoztam csalókkal.

katz

Quote from: Drótmalaceladó iaito? Hmm: Cink-alumínium ötvözetbõl készült penge? 40-50 e-Ft ért?
Nem tudom mit gondoljak.
Egy spiáter darabért ennyit kérni rablás. Max 15k-t ér!

Quote from: DrótmalacAttól tartok, a saját gyártású laposacélból készülõ Tanto, sajnos csúfosan megbukott a rozsdaállósági teszten... Felület kezelés ellenére is túl gyorsan és könnyen rozsdásodik, úgyhogy a laposacél, mint nyersanyag díszkardok készítésére akalmatlan. (ezt eddig is sejtettem, most már biztos vagyok benne, nade a lepény-hal meg utóljára)
A gagyibb diszkardokat/késeket szokták sima szénacélból készíteni és a rozsdásodás elkerülésére lakkozzák vagy krómozzák. A lakk hátránya a sötét matt felület, és mivel az élet is lakkozzák ebbõl eredendõen a tökéletes használhatatlanság (kb mint a spiáter kard :) ). A krómozott kard szebb ugyan de egy idõ után (5-15 év) a kard elkezdi levetni a krómozást és megrozsdásodik (nekem is van egy ilyen huszár kard replikám és nem tudok mit kezdeni vele), persze ez is használhatatlan, de olcsó.
Kard/kés anyagnak én mindenképpen rozsdamentes acélt ajánlanék. Alapból 440-es (vagy jobb) acélt alkalmaznak a használati késekhez és olcsóbb 420-ast a díszkésekhez. Ezek is sima laposacél formából kerülnek kivágásra, majd köszörülésre. A gagyibbaknál elég felületesen. Többször elõfordult, hogy vettem/kaptam díszkést amit nekem kellett tovább csiszolni, mert az oldallapján ott voltak a köszörülés, a hátlapján meg a kivágás nyomai :ejj:

Drótmalac

Quote from: NokiAha értem bocs hogy :lame: voltam de azt hittem hogy az az élezés.
Esetleg tudnál ajánlani egy oldalt ahol ez le van írva mármint a készítése meg minden.
Sokáig tartott, de talán használható oldalt találtam, mindenkinek érdemes megnézni, igaz, angol nyelvû, de szerintem ez nem mindenkit zavar (na jó, talán a szakszavak igen):
http://www.dfoggknives.com/copy_of_index/craftof.htm
Quote from: katzKard/kés anyagnak én mindenképpen rozsdamentes acélt ajánlanék. Alapból 440-es (vagy jobb) acélt alkalmaznak a használati késekhez és olcsóbb 420-ast a díszkésekhez. Ezek is sima laposacél formából kerülnek kivágásra, majd köszörülésre. A gagyibbaknál elég felületesen. Többször elõfordult, hogy vettem/kaptam díszkést amit nekem kellett tovább csiszolni, mert az oldallapján ott voltak a köszörülés, a hátlapján meg a kivágás nyomai
KO-s acél mindeképpen jó alapanyag, én mondjuk inkább a martenzites-periltes Cr-Mo, ill Cr-Ni ötvözésût tudnám elképzelni kard alapanyagnak. Bár kovácsolni nem nagyon lehet õket, mert sok bennük az ötvözõ és emiatt érzékenyek a paraméterekre. Szóval, inkább hidegalakítássl és forgácsolással készített kardok esetén jó.
Amenyire körülnéztem, fegyverkovácsok a rugóacélokat használják elõszeretettel. Nem annyira érzékenyek a korrózióra, mint a szénacélok, és megfelelõ karbantartással egyáltalán nem rozsdásodnak. A csillapítatlanságból adódó kráteresedés, pedig megszûnik, ha párszor átkovácsolják.

Marfy

Quote from: DrótmalacSokáig tartott, de talán használható oldalt találtam.
Nagyon szépen köszönöm. :merci:

katz

Quote from: DrótmalacKO-s acél mindeképpen jó alapanyag, én mondjuk inkább a martenzites-periltes Cr-Mo, ill Cr-Ni ötvözésût tudnám elképzelni kard alapanyagnak. Bár kovácsolni nem nagyon lehet õket, mert sok bennük az ötvözõ és emiatt érzékenyek a paraméterekre. Szóval, inkább hidegalakítássl és forgácsolással készített kardok esetén jó.
Amenyire körülnéztem, fegyverkovácsok a rugóacélokat használják elõszeretettel. Nem annyira érzékenyek a korrózióra, mint a szénacélok, és megfelelõ karbantartással egyáltalán nem rozsdásodnak. A csillapítatlanságból adódó kráteresedés, pedig megszûnik, ha párszor átkovácsolják.
Csak nem egy gépész kolléga? :)
Egyetértek a fentiekkel. A 440-es ~16% Cr és ~ 0,75 Mo tartalmú. Általános késanyagok között Cr-Ni ötvözetet csak AUS-6, AUS-8-at találtam, de az ausztenites acél.
Rugóacéllal, mint késanyag nem nagyon találkoztam még. Én abból indultam ki, h könnyebb és olcsóbb kiköszörülni egy kész formát, mindenféle utólagos felületkezelés nélkül, ezért ajánlottam KO acélt. Amit irtál az alapján a rugóacél sem rossz választás. Kérdés melyiket lehet olcsóbban beszerezni?
Nincs vkinek egy bontott Trabant/ZSUK laprugója :rotflol:

Marfy

Quote from: katzNincs vkinek egy bontott Trabant/ZSUK laprugója :rotflol:
Ha kimész a méh telepre lehet ingyen is kaphacc egyet ;).

katz

Quote from: NokiHa kimész a méh telepre lehet ingyen is kaphacc egyet ;).
Csak vicceltem. Otthon nekem is áll egy Trabi az udvarban, illetve a nagymamámnál 4! elbontott Trabicsek darabjai vannak szerteszét. :)