Japán filmek és zenék

Started by Daihelyon, 2003-12-11, 17:11:08

Previous topic - Next topic

L.Mole

#660
Quote from: Yakumoui: hogy ez az L.Mole milyen õrült/elvont és értelmes figura egyben! :hail:

Edit: A következõ rész fõszerepe az övé! :whoah:

Ne próbálj zavarba hozni! :ejnye:

Quote from: LythisAkkor valószínüleg te nem értelmezed annak ami, ha ilyen kijelentéseket teszel.
Szóval csak a te kedvedért (meg azokért, akik szerint ez az volt..) NESZE

Tényleg ennyire fontos, hogy milyen kategóriát aggatunk egy-egy filmre?

Nemrég olvastam, egy cikket az 576-ban arról, hogy mennyi fölösleges vitára adnak okot a játéktesztek végén szereplõ pontszámok, melyek eredetileg csupán tájékoztató jellegû, irányadó értékek a játékot nem ismerõ olvasó számára. A cikkíró itt azt a következtetést vonta le, hogy el kéne hagyni a pontszámot a tesztek végérõl, hogy az egyetlen forrás maga a cikk maradjon, így ösztönözve az olvasót, hogy a játék értékét a komplett cikk, és nem az odavetett pontszám alapján mérje föl.

Jómagam mostanában jutottam arra, hogy el kéne hagyni a filmek stílus alapján történõ beskatulyázását, elkerülve ezzel a hibás összehasonlítgatást, és a besorolásból adódó vitákat.

Yakumo

Quote from: Raggie Gordon(ha valaki is félreértené: ezek vélemények, tehát lehet h itt nem értünk egyet, de valójában no offense! )
Quote from: LythisEgyébként még szép, h no offense :tezsvir:
Na  azért! :D
Quote from: Sámán(King)Ne próbálj zavarba hozni! :ejnye:
:D :kiraly:

Ramiz

Quote from: L.MoleJómagam mostanában jutottam arra, hogy el kéne hagyni a filmek stílus alapján történõ beskatulyázását, elkerülve ezzel a hibás összehasonlítgatást, és a besorolásból adódó vitákat.
De ahogy egy 9.9 pontot kapott játék - vagy éppen egy 2.0 pontos - felkelti az ember figyelmét, és mégiscsak információt ad, még ha nem is tökéletesen és abszolút igazságot, "csak" a cikkíró véleményét, ugyanúgy az is ad valamilyen információt, hogy egy film milyen stílusú. De egyébként szerintem sem meghatározó, és én pl sosem írom bele a filmajánlóimba a stílust. Az úgyis kiderül, körülírva.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Manu

Micsoda Fight!!! Látom felszínre hozta a film az õsi, hüllõagreszivitást mindenkiben :D. Raggie kijelentése bár általánosságban nem (ezért hagytuk szerintem Tenshivel rá a dolgot bölcsen), de Lythis esetében igaza van (személyeskedés rulez!!). Egy kicsit zabos vagyok, de azért mert a másik fórumon meg a másik kedvenc filmemet f*kázzák éppen.

Szóval:
Cyberpunk: Ez egy alap cyberpunk film. '92 óta foglalkozom ezzel a mûfajjal és még nem láttam ennyire eltalált alkotást. A Szárnyas fejvadász sztem színes-szagos nyálgép film emellett (pedig azt tartom a nyugati alapmûnek és imádom). William Gibson meg Philip K Dick könyveket olvasva, valami ilyesmi világot képzeltem el magamban és ezzel nem vagyok egyedül. Szvsz Tokyo és Moszkva egy-az-egyben hangulatilag tükrözik e két író képzeletvilágát. A nyolcvanas évek végén, szintén az említett írók hatására, a japán filmben volt egy nagyobb hullám, amit leginkább Shinja Tsukamoto Tetsuoja, meg a 964 Pinocchio képvisel. Ezek beza Cyberpunk filmek voltak javából, annak készültek. Sogo Ishii, az ED80000V alkotója, Tsukamoto nagy haverja a Tetsuo elõtt való tisztelgés miatt csinálta meg ezt a filmet. (A Tetsuo sokkal keményebb. :D). Hogy mitõl cp? Az elekromosság is, de a metropolis, a kosz a sikátorban, ill. felette a csillogó felhõkarcolók. Elektromos Buddha, új vallás, és új idol bõrgatyában - Morrison (itt Ishii kinyúlik a filmbõl, nem hiába Asanao a fõszereplõ - zseniális). Égbe nyúló csillogó, fém, üveg felhókarcoló-templomok. A város lüktet a feszültségváltozás ütemére... A zene alatta, teljesen struktúrálatlan, szétesõ, csak az alapok szervezettek, mint a világ, ami teremtette. Ami annak idején egyébként nagyon cp-nek tûnt nekem, a kommunikációs társ., a high tech, elidegenedés, mára már majdnem mind megvalósult. Az "Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal" elavultá vált.
A kamerakezelés alapvetõ jellege, a Japánban annyira kedvelt tatmin ülõ kamera. Annak idején arra számítottak, a színes film nagyobb realitást ad majd a témának. Hát nem így történt, a fekete fehér film valahogy sokkal realistább (és persze olcsóbb;)) Ezért nem filterezik, meg hülyéskedik, az egyszerûség a mûvészetbe mindig sokkal jobb, mint a túlbonyolítás. Ezért van benne kevés trükk - épp, amennyi kell.
Történettel kapcsolatban L. Mole nagyon jól szólt hozzá, végre valaki, aki értette rendesen.
A narráció ennél jobban nem is ilhetett volna a filmhez. Az üvöltözés azokkal az ugráló karakterekkel nagyon egyben tartotta a feelinget.
Azt hittem, ennél jobb társasággal nem nézhettem volna a filmet, hát sajnálom. Egyébként amennyi xar animét mostanában csinálnak én pont annak örülnék, ha inkább visszafordulnánk az igan nagy hagyományú filmgyártásuk felé.

Ramiz

Jó írás, pár érdekes dolgot most is felfedtél elõttem. :zen: Én azért a Blade Runnert is imádom. :)
(Ja, szerintem a fenti írás mehetne az Ázsiafilmre egy az egyben. :) )
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Lythis

Manu, köszönöm a véleményezést, korrekt, és összeszedett volt - még ha kicsit elfogult is, habár a kedvenc mûveivel kapcsolatban mindenki az...
  Még ha bele is van zsúfolva a CP mûfajába, én nem tartom annak. Koszos szûk utcákat találni szinte bármelyik nagyobb városban, és a szociális különbségek is ottvannak. Felhõkarcolók nem annyira. Az elektromos buddha figurája nem hinném, hogy húdenagy új avllási párhuzam (arra ottvan a Deus-Ex -ben a prototypa AI, aki közli, hogy õ lesz az új isten, pusztán amiatt, hogy megfigyeli az embereket, és ezáltal többet tud róluk -> azthiszik, hogy omniszciens,,, ez megint mellékfonal, hagyjuk).
 Akárhogy próbálnak ebbe mûvészi dolgokat belezsúfolni, szerintem ez lényegileg nem több, mint 2 ember, akiket megráz a magas feszültség, és a végén egymásnakesnek. Ebbe mindenféle szellemi magasságokat és filozófiát belemagyarázni szerintem nem helyénvaló, de ez megintcsak kizárólagosan magánvélemény, és nem sárdobálásnak szántam.

Kuroi Tenshi

Quote from: ManuSzóval:
Szerintem itt inkább az volt a baj, hogy valami nagyon királyra számítottunk, ahogy Ramiz és Raggie beharangozták; ha elõre szóltok, hogy ez egy mûvészfilm lesz, másképp ülök hozzá.
Pl néhány kortárs mûvészeti vonulatnál mondanivalójukkal egyetértek, megértem miért tesznek ezt meg azt, de attól még nem kedvelem. Max megideologizált és átfilozofált mûvészkedésnek értékelem jórészét, de az biztos, hogy nem a falamon lógna.
Cyberpunk: kevéssé érzem annak. Benne van a széthulló világ képe (pl az öreg néni, aki az aranybuddha-maszkosnak áldoz - aa[SIZE="1"]aaaaaa[/SIZE]arigatou :D ), meg az a nagykabátos, telo-põrgetõs gyökér (de szörnyû volt az a telopörgetés-effekt :rolleyes: ), aki végig telefonál, és csak a telefonba beszél, még akkor is, amikor vele jön végezni az a maszkos. De ezen túl nem sok cp van benne, egy átlag filmben több kosz, sikátor, felhõkarcoló, roncsember, stb. van.
A hüllõagyas rész elég kurtán-furcsán volt bebökve;
a 2 000 000 Volt > 80 000 Volt, tehát én > te rész elég béna volt;
bár ezen is túltesz az, hogy a feszültség az ütések számával összeadódik :muhahah:
Ja és elég lett volna azt csak így simán narrátor által közölni, hogy a gitárral "vezette le a feszültséget és az agressziót", nem kellett volna szegény közönséget evvel a szörnyû szenvedés végighallgatásával ingerelni :p

A képi világon és egy-két kósza cp-elemen kívûl viszont ebben a filmeben szvsz szinte semmi se volt. Se történet, se mondanivaló, se jellemfejlõdés, se értelem.

Mindez persze szigorúan csak szvsz értendõ, senkit nem akarok evvel megbántani :zen:

Ramiz

Quote from: Kuro_TenshiJa és elég lett volna azt csak így simán narrátor által közölni, hogy a gitárral "vezette le a feszültséget és az agressziót", nem kellett volna szegény közönséget evvel a szörnyû szenvedés végighallgatásával ingerelni :p
Mi azt Manuval háromszor megnéztük, amikor elõször néztük a filmet. :lazza:
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Kuroi Tenshi

Quote from: RamizMi azt Manuval háromszor megnéztük, amikor elõször néztük a filmet. :lazza:
:3x3:
Ez már a perverzió kategóriába tartozik.
Nem is csak az enyhe, hanem a súlyos mazochista-perverz-õrült kategóriába...
Maradjatok szépen ahol vagytok, várjatok türelemmel, és ne ellenkezzetek a fehérköpenyes bácsiknak amikor szép kabátot adnak nektek, jó?

:D :p

Ramiz

Quote from: Kuro_TenshiNem is csak az enyhe, hanem a súlyos mazochista-perverz-õrült kategóriába...
Nem mondom, hogy nem... :whoah:
Kérsz Godzilla filmeket? Azok is még nagyon jók, és ott a történetet is könnyû követni. :D (Csak onnan ugrottak be, hogy nálam az tartozott a fenti kategóriába, amit mondtál, amikor Manu elkezdte halomra nézni a Godzilla-filmeket... :) )
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Kvikveg

:D Latom mindenkinek megvan a maga orultsege. :hahaha:
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Kuroi Tenshi

Quote from: Ramiználam az tartozott a fenti kategóriába, amit mondtál, amikor Manu elkezdte halomra nézni a Godzilla-filmeket... :)
:3x3:

Jól van, nem ismerlek titeket

:p
:D

Manu

#672
1. Ramiz, csak a magad nevében beszélj :_piszka: :)
2. Mûvészfilm nincs, filmmûvészet van
3. A cyberpunknak olvassatok egy kicsit utána (legalábbis ne annak, mivel azt csak az rpg-k, meg egyéb járulékos termékek ragasztották rá, hanem a filozófiájának)
4. Érdemes úgy nézni néha a filmeket, hogy olvasol a sorok között. Egy filmnél fontosabb legyen a hogyan, mint a mit... Eszközök, megformálás stb.
5. A naivság lehet néha szintén eszköz.. :D :D

+1 Kvikvegnek igaza van. Pont azoktól nem számítottam erre a heves ellenreakcióra, akiket magukat is kivet a társadalom azért, amit szeretnek: Emberek, ti mániákus rajzfilmb*zik vagytok, vagy nem? - Nem, csak nem értenek meg minket.... :)

Edit: Franc, még mindig nem kaptam negatív repet...

Fazék

Ja igen, ami bajom volt az Azumival: koncentráltam, de nem éreztem ki belõle, hogy nem veszi komolyan magát. így meg talán érthetõ, hogy nem tetszik :)

Manu

Quote from: FazékJa igen, ami bajom volt az Azumival: koncentráltam, de nem éreztem ki belõle, hogy nem veszi komolyan magát. így meg talán érthetõ, hogy nem tetszik :)

Igen vékony az a határvonal bizony, de a gyakorlott szem észreveszi :) Ne mondd, hogy komolyan lehetett venni, mikor nekiront egy törékeny kiscsajnak egy egész hadsereg... Meg a látványt, ahogy kinéz a város a végén... :) Mindenestre Kitamura gyakran táncol ezen a pengeélen, az Alivenál, meg a Sky Highnál sajna le is bucskázik, pont a rossz oldalon...

Nem tudom ezek után merjek-e ajánlani, de persze, hogy merek. Zászlómra tûzöm a térítést, akár erõszakkal is. :D (úgyse olvassátok el)

After Life

Remélem Hirokazu Kore-eda neve mondd valakinek valamit, ha nem, akkor lehet utánnanézni a következõkenek: Nobody Knows (most adják a magyar mozik Anyátlanok címen), Distance, Maborosi, Without Memory. Az igazat megvallva ennek az embernek az eddigi összes filmje tetszett, pedig talán ilyennel még nem is találkoztam. Egyszerûen olyan finomsággal nyúl a témáihoz, mint porcelánbabákhoz, és ez süt is filmjeirõl.
Az After Life az a fajta film, ami az elsõ képkockával lebilincsel, mégha az egy sötét képernyõ is. Lerobbant épület, egyszerû emberek gyülekeznek, interjúra. Ez utóbbi alatt teljesen természetesen kijelentik, hogy az illetõ meghalt, és kiváncsiak lennének a legszebb emlékére, amit a halálba magával vinne. Az megkérdezetteket kivétel nélkül csak a második kijelentés teszi próbára, halálhírüket teljesen természetesen fogadják.
Hirokazuban azt szeretem, hogy valami félelmetesen megkapóan beszél alapvetõ dolglokról, mint pl. itt a halál. A helyszínek gyönyörûek, de nem azért, mert szines-szagos cukormázak, hanem azért, mert az õszi környezetben felrémlik, hogy talán én is voltam ott, leglábbis valami hasonló helyen, és ott nagyon jól éreztem magam. Hihetetlen nyugalom és természetesség árad minden egyes képbõl.
A filmben játszik egyik rejtett kedvencem is, Takejima Susumu. Hihetetlen az az arc. A fiatal színészek alakításával annyira nem voltam megelégedve, de az öregek nagyon magasra rakták a lécet, így elfogadható.
Nem utolsó sorban pedig rettentõ interaktív film, elgondolkodtatja a még arra képteleneket is saját múltjukról: Te mit vinnél magaddal? Tudsz választani? Olyan életet élsz?
Buddhista tanmese...

Ramiz

Quote from: ManuNem tudom ezek után merjek-e ajánlani, de persze, hogy merek. Zászlómra tûzöm a térítést, akár erõszakkal is. :D (úgyse olvassátok el) (...) Az igazat megvallva ennek az embernek az eddigi összes filmje tetszett, pedig talán ilyennel még nem is találkoztam.
Ezt megkeserülöd :__devil: , mert elkezdek tõled Kore-eda filmeket kunyizni, fõleg ha esetleg megoldható, hogy ne a múltkori íróval írd ki meg ha úgyis Pestre jössz. Addig is Raggie-t piszkálom, hogy írja át nekem a múltkori adagot, :lazza: hátha azt szereti az LG dvd-lejátszóm. :rolleyes:
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Manu

Quote from: RamizEzt megkeserülöd :__devil: , mert elkezdek tõled Kore-eda filmeket kunyizni, fõleg ha esetleg megoldható, hogy ne a múltkori íróval írd ki meg ha úgyis Pestre jössz. Addig is Raggie-t piszkálom, hogy írja át nekem a múltkori adagot, :lazza: hátha azt szereti az LG dvd-lejátszóm. :rolleyes:

Mostmár tényleg félek bármit is ajánlani... Kezd a Distance-el, abba is Asano játszik... Mégha a film nem is tetszik, azért legyen valami értelme megnézni...

Raggie

Manu, Ramiz és Kvikveg mindent kimondott már amit ki akartam mondani. :)

Talán még annyit, hogy: "hát ezmegez annyi filmben van, hogy attól aztán igazán nem lesz ilyenmegolyan egy film" ---> minden stíluselem legalább ötvenféle stílusban szerepel. Ha csak különálló dolgokat nézünk még jó, hogy azt mondjuk, hogy az sok filmben is szerepel, de az összképet, az együttes feelinget kellene vizsgálni... nna mind1. A CP-be való besorolással egyet nem értõket is megértem végülis, mivel minden film olyan amilyen szemmel nézzük, ezt is biztosan lehet úgy nézni, hogy nem tûnik CP-nek, meg a Star Wars-t is lehet nem sci-fiként nézni, hanem mondjuk drámaként...

Nna nem mondok tovább hülyeségeket, mert már magamon is röhögnöm kell! :D :hahaha:

Quote from: ManuNem tudom ezek után merjek-e ajánlani, de persze, hogy merek. Zászlómra tûzöm a térítést, akár erõszakkal is. :D
Jól teszed! Ez pont nem jött be sok embernek, de azért szvsz több olyan japán/ázsiai film van ami tetszeni is fog nekik! ;)

Mindenkinek: Ez nehogy eltántorítson titeket az ázsiai filmektõl! Sõt! Inkább még intenzívebben faljátok õket, mert akkora változatosság uralkodik az ázsiai filmek körében, mint az európaiak álmaiban sem! (nem is beszélve a színvonalbeli különbségekrõl :) ). Egészen biztos vagyok benne, hogy hamar találni fogtok nektek tetszõ remekmûveket.

És ha már ennyire belejöttetek, akár el is nézhettek egy naggyok :király: fórumra, ami ezzel a témával foglalkozik: Ázsiafilm Fórum.
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Ramiz

Quote from: Raggie GordonMindenkinek: Ez nehogy eltántorítson titeket az ázsiai filmektõl! Sõt! Inkább még intenzívebben faljátok õket, mert akkora változatosság uralkodik az ázsiai filmek körében, mint az európaiak álmaiban sem! (nem is beszélve a színvonalbeli különbségekrõl :) ).
Vigyázz, mert a túlzásaidra egyesek nagyon érzékenyek. :)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Raggie

Quote from: RamizVigyázz, mert a túlzásaidra egyesek nagyon érzékenyek. :)
Nefélj! Ez nem volt az! ;)
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Ramiz

Quote from: White SeeDDe amennyiben megmondja valaki honnan lehet beszerezni ilyen filmeket (Lehetõleg ftp, vagy torent) szedek és nézek!
Nos? Belekezdtél már? :)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

thrall

mától kezdve már senkinek/semminek nem hiszek. Megnéztem az Audition-t... ha az horror, akkor én egy fûben ugráló kisnyuszi vagyok -.- remélem a Suicide Manual jobb lesz :P

Ramiz

Quote from: thrallmától kezdve már senkinek/semminek nem hiszek. Megnéztem az Audition-t... ha az horror, akkor én egy fûben ugráló kisnyuszi vagyok -.- remélem a Suicide Manual jobb lesz :P
Mi volt a problémád vele egész pontosan? :3x3: Egyébként ki mondta?
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

thrall

http://imdb.com/title/tt0235198/
ez. nembaj, most jön le a Cannibal Holocaust (az jó film... reméljük XD)
és a Suicide Manual-t nemtudjátok melyik torrentrõl tudom leszedni? (mininova-n sajnos nincs rajta)

Manu

Quote from: thrall...akkor én egy fûben ugráló kisnyuszi vagyok...

:tezsvir:

Ramiz

Quote from: thrallés a Suicide Manual-t nemtudjátok melyik torrentrõl tudom leszedni? (mininova-n sajnos nincs rajta)
Ide regelj, ha az, amit most keresel, nincs is fent, sok jó más igen.
Nagyobb torrent oldalak... én ezeket szoktam nézegetni.

De akkor sem értem ezt a nyuszis dolgot... akkor most miért nem tetszett?
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

thrall

Quote from: RamizDe akkor sem értem ezt a nyuszis dolgot... akkor most miért nem tetszett?
Horrorfilmnek volt kiírva, és a végén volt valami olyasmi... számomra nemvolt valami nagy durr (bár,h a úgy néztem, volna, meg, hogy egy romantikus film, akkor ok lett volna)

Feldin

Quote from: RamizIde regelj, ha az, amit most keresel, nincs is fent, sok jó más igen.
Nagyobb torrent oldalak... én ezeket szoktam nézegetni.

De akkor sem értem ezt a nyuszis dolgot... akkor most miért nem tetszett?
fss re még mindig nem lehet regelni...
http://myanimelist.net/animelist/Feldin


topok:
anime film: Ghibli összes, Akira, Perfect Blue, Grave of the firefly
anime sorozat: Azumanga Daioh, School Rumble, Kare Kano, FLCL, Excel Saga, Kino no Tabi, Haibane
manga: I''s

Manu

Quote from: Feldinfss re még mindig nem lehet regelni...

és állítólag a forgalomszámláló sem megy egy ideje ;)

Ramiz

Quote from: Manués állítólag a forgalomszámláló sem megy egy ideje ;)
Ahá, akkor ezért nem rúgtak még ki! :rolleyes: :whoah:
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!